alternatief pur als spouwmuurisolatie

Dag allemaal.

Ik ben bezig vorm te geven aan de renovatieplannen van een woning uit 1960. Bedoeling is de woning volledig te strippen en om te vormen tot een moderne en comfortabele woning.

Het idee bestaat eruit om de woning te verbouwen zonder gebruik van pur isolatie of gelijkaardige (chemische) isolatiematerialen. Ik zou dit doen voor ecologische redenen maar ook omwillen van de nakrimp van de platen en vermindering van de isolatiewaardes door veroudering, warmtedoorslag, akoestiek, .... Voor de meeste schilddelen vind je gemakkelijk alternatieve materialen maar voor spouwmuur isolatie heb ik steeds praktische bedenkingen met de alternatieven.

Ik zou graag een natuurlijke(r) isolatie plaatsen, die dampopen is. Maar met deze materialen maak ik me altijd de bedenkingen hoe duurzaam ze zijn en de veroudering ondergaan. Zo wil ik de nieuwe gevelsteen plaatsen dmv van dunbed of lijmen. Een praktische bedenking die ik dan maak is: door de open kopvoegen heb je meer waterinfiltratie in de spouw. Bij pur met alucachering is dit natuurlijk geen probleem, met rotswol of houtvezel is dit natuurlijk wel anders

Zo weet ik verschillende huizen van 20-30 jaar oud waar de muizen de glaswolisolatie uit de spouwmuur halen via de open stootvoegen.

graag jullie adviezen, alternatieve gedachtengangen. Mensen die een alternatieve spouwmuurisolatie hebben gekozen voor een traditionele woningbouw, wat zijn jullie ervaringen bij plaatsing, en later bij bewoning?

Mvg Steven

Reacties

Alle plantaardige isolatie, zoals hierboven vermeld, moet je in een spouwmuur met gelijmde stenen absoluut voorzien van een dampopen regenscherm. Wat niet onmogelijk is, uiteraard.

Eenvoudiger en wat klassieker in de bouw, maar wel ecologisch verantwoord wegens bijvoorbeeld 100% recyclagemogelijkheid: glaswol. Ik geef hieraan de voorkeur ten nadele van rotswol, vanwege de betere (lagere) lambdawaarde die beschikbaar is op de markt: lambda 0.030 W/m²K, tegenover rotswol 0,035 of meer. Google 'glaswol' en '0,030' en je vindt wat ik bedoel.

Ecologisch gezien lijkt mij het bouwen met een buitenspouwblad in baksteen vele malen erger dan het verschil tussen isolatiematerialen. Bovendien is een bakstenen buitenspouwblad struktureel helemaal niet nodig.

Ik wil maar zeggen dat het weinig zin heeft om u druk te maken over kleine ecologische verschillen bij isolatiematerialen terwijl je ondertussen onnodige bakstenen met onnodig zwaardere fundamenten gaat bezigen.

Een bakstenen buitenspouwblad kan meerdere functie's hebben maar in de praktijk zijn die functies ook gemakkelijk op een andere manier in te vullen. Er zijn genoeg woningen die bewijzen dat die baksteen daar niet onmisbaar is of weinig meerwaarde geeft.

Ik denk dat een bakstenen gevel vooral (of uitsluitend) gekozen wordt omwille van vastgeroeste gewoonte's (baksteen in de maag) en "vermeende" esthetiek.

Soit !

Het ecologische aspect is meegenomen maar niet prioriteit.
Ik heb vooral bedenkingen bij de gezondheidsrisico's bij PUR isolatie. Er komen meer en meer testen naar boven van (gespoten) PUR. Waarom een risico nemen als er voldoende alternatieven zijn als men er even wil over nadenken. Daarnaast lijkt mij warmtedoorslag ook wel een groot voordeel van de 'zwaardere' natuurlijke isolatiematerialen.

Bakstenen is inderdaad de oude ingesteldheid. Maar toch blijf ik overtuigd van de voordelen van dit materiaal. Levensduur, beperkt onderhoud,...

Het gaat om een renovatie dus ik blijf zitten met mijn binnenspouwblad van de bestaande bouw. Dit helemaal in hout bekleden zie ik niet zitten, vind ik esthetisch niet zo mooi. Een gevelbepleistering is wel mooi, voor de eerste 10 jaar, hier vind ik levensduur een probleem. Je krijgt vrij snel imperfecties en vervuiling.

Grootste probleem blijft het beschermen van de isolatie. Met een folie is dit opgelost. Maar dan zit je met een lattenstructuur die je met isofix schroeven gaat vastzetten. Dan ben je ook genoodzaakt om je spouwankers hierop te bevestigen als je geen perforaties van je folie (wind/waterdichting) wilt.
Grotere spouw zou een deel kunnen oplossen, maar of dit aan de weerkant voldoende is? Je kan natuurlijk achteraf niet meer controleren of ingrijpen.