(tussen) BEN en passiefhuis mogelijk met crepi?

Volop bezig met de keuzes te maken voor onze nieuwbouw woning, start september-november 2020. Sowieso lager dan E30 voor korting KI maar of passief prijs/verhouding/technisch mogelijk is weet ik niet. Graag jullie info/richtlijnen

Ik had gehoopt op een balk te bouwen maar ik beslis niet alleen dus gelijkvloers wordt 9 op 17 meter en verdiep wordt 9 op 12 meter. Plat dak. zie bijlages

- ventilatie: D systeem met wisselaar

- elektriciteit: zonnepanelen op plat dak van verdieping. Oos-West opstelling vermoed ik? Min/max hoeveelheid? Welke panelen omvormer zijn momenteel prijs/kwaliteit aangeraden? Deze dienen niet om laag e-peil te bekomen.

- verwarming: architect stelde nog 1 keer gas condensatieketel voor met vloerverwarming en dan vermoedelijke lucht water warmtepomp (mogelijkheid om te, koelen leek me op papier wel handig) maar als ik hier lees kan het misschien wel zonder..

- sanitair: normaal via gascondensatieketel maar indien deze er niet komt warmtepompboiler of ...? Zonneboiler ging ik normaal niet plaatsen tenzij jullie dit wel aanraden

- koeling: op termijn koeling via lucht/water warmtepomp maar dacht in slaapkamers rolluiken te voorzien en in leefruimte screens want tuin is west gericht en oversteken zijn niet toestaan; normaal 1.0 glas maar 3 dubbel is mogelijk als ik met alle maatregelen het maar koel kan houden zonder airco

- dikte isolatie: architect stelde voor: dak 20 cm pir, muur 22 cm eps met crepi, vloer 10 cm maar ik heb geen idee naar welke diktes ik moet gaan om (richting) passief te gaan? Leidraden/hulpmiddelen? Of welke dikte raden jullie aan?

Alvast bedankt om mee te willen denken.

In bijlage voorontwerp dat dus nog wordt aangepast

Reacties

Hoeveel cm isolatie te plaatsen: dat is als vragen bij de auto, welke banden moet ik nemen opdat de wagen veilig rijdt. Daar hou je je als bouwheer toch niet mee bezig.

Je zegt tegen de architect: ik wil passiefhuis norm, ik wil E30, E10,....
Aan de architect te zorgen dat de isolatie zorgt dat je je doelstelling haalt....

Dus de vraag of passief haalbaar is binnen je budget is een vraag voor de architect.... (je bouwt een zeer grote woning: natuurlijk is passief haalbaar; als het niet past i het budget maak de woning kleiner...).

Zelfde voor koeling: een woning ontwerpen die koel genoeg blijft in de zomer is een oefening voor de architect....
En de woning koel houden doe je door de zon buiten te houden (welk glas speelt nauwelijks een rol). Hoe zal je de zon buiten houden?

We zijn 2020; natuurlijk neem je drievoudig glas in de ramen ;-).

Walter

Helemaal eens met Walter. Jij maakt de keuze om voor passief te gaan, de architect gaat hier volop in mee of niet. Zo niet kies je een andere architect die daar wel volop in mee gaat. Aan hem om te bepalen hoe dat kan bereikt worden. Al is het dan ook wel uitermate nuttig om jezelf hierover zo veel mogelijk te informeren.

"je bouwt een zeer grote woning: natuurlijk is passief haalbaar; als het niet past i het budget maak de woning kleiner"

Of je maakt andere keuze's qua afwerking, compactheid en uitzicht.

Ik kan het passiefbouwen in ieder geval ten zeerste aanbevelen. Ga er voor !

 

Ps: door zonnepanelen te plaatsen kan je in Vlaanderen nog steeds een slecht geïsoleerde woning neerzetten en toch een laag E-peil neer zetten. Je hebt dan eventueel een goed e-peil maar gewoon een slechte woning. Laat je daar niet aan vangen*. Goede isolatie moet de prioriteit zijn. Vraag daarom bv voor E30 zonder rekening te houden met de zonnepanelen. Nadien kunnen pv panelen een kers op de taart worden.

*: tenzij je vindt dat als binnen 20 jaar de pv panelen stuk zijn, je ook ineens de woning afbreekt..

Welke banden dat is heel simpel maar doet hier niet ter zake.   Ik ben niet met de vraag om passief te bouwen naar de architect gegaan omdat ik ervan uitging dat het toch niet ging. Het is door hier te lezen dat ik het me nu afvraag wat mogelijk is prijs/kwaliteitsgewijs. Idem vanaf wanneer het mogelijk is om vloerverwarming te schrappen. De vorige topic met soortgelijke vraag maar waar ook geen praktische info instond heb ik bericht naar Topicstarter gestuurde met de vraag ivm zijn uiteindelijke keuzes qua isolatie, technieken,.. maar geen reactie, daarom deze topic. Dat jullie niet kunnen zeggen tot de CM weet ik ook wel maar ik vermoed dat er toch wel mensen zijn hier met woning vergelijkbaar qua bouwvorm en wat zij hebben gebruikt om passief/ben te worden.   Architect zei dat voor indienen bouwaanvraag isolatie, zonnetoetreding enz wordt berekend door energieverslaggever zodat er nog kan aangepast worden. Ik had liever nu al geweten of we over kleine aanpassingen spreken of eigenlijk nu economisch verantwoord. Oversteken zijn niet mogelijk op zuiden en rolluiken/screens had ik al vermeld. Glas normaal 1.0 omdat winst naar driedubbel beperkt is toz van dikkere muurisolatie dat ik hier ergens gelezen te hebben.. geen idee of dit achterhaald is...   Bedankt voor je reactie Walter maar had er meer van verwacht.

Hoi Ignace,

Er is helaas niet veel beter mogelijk. Of je nu 20 of 25 cm isolatie in de muur stopt; er is helaas geen duidelijk antwoord mogelijk waar je geraakt met een bepaalde dikte - lees ik kan het niet zeggen. Misschien dat iemand anders je wel beter richtwaardes kan geven.
Je hebt namelijk iemand aan boord met veel kennis en van de techniek en van jouw project: je architect. Het zou voor hem relatief eenvoudig moeten zijn je hier in bij te staan. Al moet ik toegeven dat een late feedback van de EPC man niet veel ruimte laat voor verbetering.

Of omgekeerd: het is echt niet te laat om het roer nog om te gooien en resoluut naar de passief norm toe te werken. Er is nog geen spade inde grond gestopt. Enkel je architect moet even wat harder gaan nadenken. Strikt genomen is passief norm geen rocketscience; betere isolatie, goede luchtdichting; naar technieken al wat je nu van plan bent denk ik.

Opmerking ivm dubbel/drievoudig glas ben ik niet eens: drievoudig is toch voor de grotere ramen die je hebt zeker 1/3 betere isolatie. En geeft echt een hogere comfort gevoel dicht van het glas (lees je huis wordt wat groter ;-)).

Walter

Ps: je vraag naar schrappen vloerverwarming moet je even duiden. Die snap ik niet. Je kan immers altijd zonder vloerverwarming werken....

Gewoon op "gevoel" vind ik het raamkader zeker even belangrijk dan het soort glas dat erin gebruikt wordt. 

Heb zowel driedubbel glas in alu (thermisch onderbroken) profielen als dubbel (wel 0.8) glas in volle houten kaders. 
Het geheel van de ramen in houten kaders voelt zeker niet onaangenamer aan dan het driedubbel glas in alukaders. 

Ik kan bij beiden even dicht zitten zonder een onaangenaam gevoel te hebben. 

 

vraag gewoon al een S-peil van niet meer dan 23. Dan zit je al een stuk in de goede richting.

walter-8 schreef:

Ps: je vraag naar schrappen vloerverwarming moet je even duiden. Die snap ik niet. Je kan immers altijd zonder vloerverwarming werken....

Ik meen dat hier gelezen te hebben.. discussie passief.. bijverwarming was voldoende/zou voldoende zijn.

Volgens jou best wel vloerverwarming plaatsen dus?

Vanwaar haal je die S 23? Is dat de richtwaarde die best prijs/kwaliteit is of..?

https://bouw-energie.be/nl/bereken/epb

Heb ik gesimuleerd wat ik dan moet doen voor S23 te behalen (volgende parameters aangevinkt/ingevuld):

-luchtdicht bouwen

- 16 cm pur in muren en vloer, 24 cm op dak

- 50 m² ramen/deuren: raamprofiel 0.89, glas 1.0, thermisch onderbroken

- viessmann vitocall 200S (11kw) warmtepomp met vloerverwarming

- ventilatie D ubiflux W400

Dan krijg ik E-peil 31 (zonder zonnepanelen), S 23 en K-peil 26.

Al heb ik geen idee hoe nauwkeurig die site is.. is er een betere (voor een leek)?

ignace.vehent schreef:

Vanwaar haal je die S 23? Is dat de richtwaarde die best prijs/kwaliteit is of..?

https://bouw-energie.be/nl/bereken/epb

Heb ik gesimuleerd wat ik dan moet doen voor S23 te behalen (volgende parameters aangevinkt/ingevuld):

-luchtdicht bouwen

- 16 cm pur in muren en vloer, 24 cm op dak

- 50 m² ramen/deuren: raamprofiel 0.89, glas 1.0, thermisch onderbroken

- viessmann vitocall 200S (11kw) warmtepomp met vloerverwarming

- ventilatie D ubiflux W400

Dan krijg ik E-peil 31 (zonder zonnepanelen), S 23 en K-peil 26.

Al heb ik geen idee hoe nauwkeurig die site is.. is er een betere (voor een leek)?

Nee, gewoon mijn gevoel.

Vandaag trouwens in de laatste EPB-nieuwsbrief gelezen dat op basis van voorlopige gegevens het S-peil van definitieve EPB-verslagen voor vergunningsaanvragen in 2018 gemiddeld S = 26 is. Natuurlijk is er nog geen zicht op hoeveel er gesloten, halfopen of open zijn.

Hoi Ignace,
Ivm de vloerverwarming: je moet startpunt van passiefhuis anders bekijken.
Oorspronkelijk doel van passiefhuis is bouwen zonder traditionele verwarming. Hoe kan je bouwen zodat het beetje energie dat te leveren is, bv verdeel kan worden via de ventilatie. En dan kom je uit op nodige extra energie van bv 1.5kw.

Bekijk het zo; met je voorgestelde viesmann warmtepomp kom je ergens rond een prijs met vloerverwarming van 20-25k? Versus een paar elektrische vuurtjes 100 euro.

Walter

Dag Walter,

ik had je reactie ivm vloerverwarming omgekeerd geïnterpreteerd. :shame:

Ik was net de prijzen van die warmtepomp aan het bekijken (ik had die geselecteerd op https://bouw-energie.be/nl/bereken/epb vandaar) en die prijs viel toch wat tegen. :D

Al heb ik geen idee wat de impact is van een paar elektrische vuurtjes voor epb..

Voor sanitair water dan werken met warmtepompboiler of..?

Bouwen zonder centraal verwarmingssysteem schrikt me wel af maar zou budgetair natuurlijk super zijn cf isolatie, driedubbele beglazing, screens, rolluiken, enz.

Zijn er mensen die het hun al beklaagd hebben ;-) en/of waar kan je ergens passief huizen bezoeken om een idee te krijgen?

In ieder geval tof dat je blijft interesse tonen ;-).

Er is de jaarlijkse open huizen dag die ecobouwers/bbl organiseert. Maar dat is begin november.
Er zijn nog wel de woningsfiches hier: https://www.ecobouwers.be/opendeur/2019

Ivm verwarming: koppel nog eens terug met de architect. Hoe kan hij je bijstaan. Kent hij iemand die -wel- gekend is met de energiehuishouding van een passiefhuis. Eventueel kan je zo nog aan wat extra advies komen. Uiteindelijk zijn het de mensen in je project die je moeten bijstaan. Hier op het forum kan je maar wat richtlijnen vinden. De echte praktijk zijn de mensen betrokken bij je project.

Vroeger was er er op ecobouwers nog een referentie naar adviseurs rond duurzaam bouwen; geen idee of dat nog bestaat.

Walter

ignace.vehent schreef:

Voor sanitair water dan werken met warmtepompboiler of..?

Bouwen zonder centraal verwarmingssysteem schrikt me wel af maar zou budgetair natuurlijk super zijn cf isolatie, driedubbele beglazing, screens, rolluiken, enz.

Zijn er mensen die het hun al beklaagd hebben ;-) en/of waar kan je ergens passief huizen bezoeken om een idee te krijgen?

Warm water inderdaad via een warmtepompboiler en qua bijverwarming een elektrisch los toestelletje van 1,5 kW, kostprijs 35 €, verbruik naargelang de strengheid van de winter tussen de 50 en de 200 € per jaar.

Ik denk niet dat je iemand gaat vinden die het zich beklaagt dat hij passief heeft gebouwd. Ik in ieder geval niet ! In het geval je echt zou overwegen om passief te bouwen en daarom een passiefwoning ter plaatse zou willen beoordelen, hou ik me beschikbaar. Mijn woning is wel in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen gesitueerd.

Maar je kan ook via het passiefhuisplatform Pixii adressen van zulke huizen vinden.

Ignace, in welke regio ga je bouwen?

Zelf wonen we in een nulenergiewoning*. Met de huidige winter zitten we op een warmteverbruik van 205 kWh vh simpel elektrisch vuurtje in de woonkamer. In bad- en douchekamer staat een kleiner vuurtje, maar daar zit geen meter tussen. Ons ventilatiesysteem kan ook de lucht verwarmen, maar dat heb ik uitgezet. Het leek me voordeliger om zélf het elektrisch vuurtje aan te zetten als we het "koud" hadden.

* Nulenergiewoning, volgens de definitie die toen fiscaal voordelig was.

Dag Walter,

Daar heb ik rondgekeken maar wat me opviel (tegenviel) is dat de meeste wel een verwarmingssysteem en/of vloerverwarming en/of warmtepomp ed plaatsen. dat vind ik wel wat gek want dat lopen de kosten wel héél hoog op.

Er zijn er 2 zonder dacht ik en die moet ik nog in detail bekijken.

@Charel Bedankt voor de info. Welke postcode? :-)

@m2ts Regio Zele/Berlare (pc 9240/9290). Welk ventilatiesysteem heb je (ook koelen)?

Mijn vriendin wou graag een gashaard/sierhaard (met vlammen) maar in combinatie met vloerverwarming geen goed idee maar misschien als ik de kleinste neem die kan modelueren is dat misschien terug een optie.. of andere tips want er bestaan er ook die sanitair kunnen verwarmen

Die verwarming is altijd een moeilijke.

Als je kijkt naar de realiteit van hoe weinig energie nodig is, vraag ik me af bij passiefhuis waarom die 'zware' verwarming dikwijls toch gekozen wordt . Omgekeerd: warmtepomp, vloerverwarming kunnen in prijs evenredig dalen met de nodig af te geven energie.
Je voorbeeld van die eerdere warmtepomp bv, die kan 11kw leveren wat grofweg 3 keer te veel is; de kleinere warmtepomp die nodig is, kan ook echt veel goedkoper. VVloerverwarminsbuizen kunnen echt ver van elkaar gelegd worden.

Die sfeerverwarming; dat komt uit een romantisch idee van het wordt savonds buiten koud; ook binnen koelt het af en je wil dat extra warmtecomfort ook even terug opwekken.
Ik weet niet hoe je nu woont; de dag in je correct geïsoleerd huis merk je opeens dat je een vriesnacht aankan zonder dat je behoefte hebt dat verwarming aan moet. Laat staan dat de iets koudere avond echt om een vlammetje vraag. Ik heb ZLEW een woning gekend waar toch nog een kleine kachel in kwam; maar na een paar jaar moest er toegegeven worden dat die toch uitbleef. Maar een echte vlammenliefhebber is misschien meer volhardend ;-). Of het verhaal van de dokteres die haar praktijk in een passiefhuis had; de vraag van patiënten kreeg, die een 'warmtecomfort' ervoeren, of in de wachtkamer of er vloerverwarming was, moest antwoorden dat er geen verwarming was.....
En het probleem is nog altijd de Vlaamse bouwsector. Er wordt vanalles bedacht om niet energie zuinig te moeten bouwen (welk excuus heeft je architect om het niet over de PH boeg te willen gooien?). Toen ik bijna 20 jaar geleden verbouwde kocht ik wat Duitse bouwboekjes: daar was de teneur van de bouwbedrijven en architecten: wij kunnen passiefhuis aan! Een hele verademing tov van de teneur hier toen en nu nog steeds.

Maar best om het te ervaren is toch gaan bezoeken.... probeer Mts en charel hun aanbod aan te nemen (wat is een dagje in weekend voor een huis voor de komende 20 jaar) En dat probleem met die sfeerhaard had je beter bij de start van de relatie uitgeklaard.... -flauw grapje....

Walter

walter-8 schreef:

En het probleem is nog altijd de Vlaamse bouwsector. Er wordt vanalles bedacht om niet energie zuinig te moeten bouwen (welk excuus heeft je architect om het niet over de PH boeg te willen gooien?). Toen ik bijna 20 jaar geleden verbouwde kocht ik wat Duitse bouwboekjes: daar was de teneur van de bouwbedrijven en architecten: wij kunnen passiefhuis aan! Een hele verademing tov van de teneur hier toen en nu nog steeds.

Ik moest hierbij onmiddellijk denken aan de discussie rond het S-peil. Toen dat door de overheid werd vastgelegd op 31 stond de bouwsector op zijn achterste poten: "veel te streng" en zo. Vandaag de dag moet men toegeven dat het best wel makkelijk kan gerealiseerd worden. Tegelijkertijd begint men al over de verstrenging naar 28 die er vanaf 2021 aankomt. Weer van "dat wordt daarentegen echt wel moeilijk" en zo. Tja, en wat gaan ze zeggen eind 21 of 22 ? Dat het toch ook niet zo moeilijk was ?

Ignace, hier wonen we in regio Waregem. Ons ventilatiesysteem is D+, maar koelt niet actief (enfin, een beetje met een bodem-warmte-wisselaar rond de regenput).  Wat we ietwat onderschat hebben zijn de warmtewinsten op het westen en oosten: in de winter heb je hier niets aan, want de zon komt daar niet, maar dat hadden we correct ingeschat. In de zomer komt de zon daar wél en daar hebben we geen zonnewering voorzien :-(. MIsschien dat we nog kijken voor vaste screens.

Het verwarmingssysteem beslissen kan een moeilijke zijn. Ik twijfelde toen ook of we toch niet beter vloerverwarming zouden nemen, maar dat was - als ik me goed herinner - een meerprijs van 9000 EUR. Dan hebben we iets dat we amper nodig hebben. Tot nu toe hebben we geen spijt dat we het niet gedaan hebben. Ik merk zelfs bij sommigen in een "klassieke" nieuwbouw dat er naast de vloerwarming, ook een haard is voorzien 'voor de gezelligheid'. Maar als je toevallig gaat op een moment dat het buiten niet superkoud is, dan staat die haard aan 'voor de gezelligheid' en zit je je daar "kapot" te zweten.

Dag Walter,

ja iedere aannemer overdimensioneerd nog altijd heel graag heb ik de indruk.

Ik woon op gelijkvloersappartement van 8 op 12,5 meter, noordzijde tegen gebuur gebouwd. Woonruimte zuid en west. Gascondesatieketel met radiators. Geen ventilatiesysteem, moest toen nog niet. :-) Mijn gasverbruik is maal 3 gegaan sinds mijn vriendin hier vaker is. Als de zon schijnt deed ik mijn verwarming niet aan, enkel voor warm water. Echt afkoelen doet het niet en dat is dan maar met 5 cm pur in de muur en 6 cm in de vloer. :-)

Ik heb de vraag ivm passief/zonder centrale verwarming naar mijn architect gemaild. Als hij het realistisch/aangeraden vind dan zou ik graag op Mts en charel hun aanbod ingaan...

Ik had sfeerhaard op tv gecreeerd maar dat vond ze maar niks :-)

@Woubeir ja ik had ook verwacht dat s31 moeilijker te behalen was.. het onbekende schrikt nu eenmaal af...

@m2ts ik werk in Deerlijk (1 dag per week). Welke isolatiedikes/materialen heeft je woning + welke bouwmethode + gesloten/hob/open bebouwing + plat/schuin dak? Hoe oud? kwestie van een idee te vormen. :-)

Alvast bedankt.

Draai het om; jij bent diegene die overtuigd moet worden, niet de architect. Ga dus al in op het bezoek aanbod en vraag niet aan architect of het realistisch is: vraag wat er moet veranderen en gebeuren om PH te halen.

Walter

Inderdaad, de intentie zou moeten uitgaan van de bouwheer, jij dus, en niet van wie toevallig de architect of de aannemer is.

In de praktijk is PH bouwen op 1 punt anders dan normaal bouwen. Er wordt samen met ontwerp direct de passiefhuisberekening gedaan. Dus je weet direct of het ontwerp voldoet of niet aan een energienorm. Niet pas zoals het normaal gebeurt vlak voor de bouwaanvraag.

De normaal volgende stappen. Architect hertekend naar passiefhuis isolatiediktes en bekijkt impact op budget (maakt hij binnenruimte klein beetje kleiner of totaal volume iets groter?). . Ik kan me voorstellen dat dit een meerkost is. Dit kan je met hem onderhandelen. Nadien heeft hij wat extra werk aan specifieke PH details als luchtdichtheid en je technieken.
Op zich zou je vraag aan hem moeten zijn.
Wat is ontwerp meerkost , mogelijke timing aangepast ontwerp en moeten je iemand erbij halen voor de PH berekeningen.

Walter.

walter-8 schreef:

In de praktijk is PH bouwen op 1 punt anders dan normaal bouwen. Er wordt samen met ontwerp direct de passiefhuisberekening gedaan. Dus je weet direct of het ontwerp voldoet of niet aan een energienorm. Niet pas zoals het normaal gebeurt vlak voor de bouwaanvraag.

De normaal volgende stappen. Architect hertekend naar passiefhuis isolatiediktes en bekijkt impact op budget (maakt hij binnenruimte klein beetje kleiner of totaal volume iets groter?). . Ik kan me voorstellen dat dit een meerkost is. Dit kan je met hem onderhandelen. Nadien heeft hij wat extra werk aan specifieke PH details als luchtdichtheid en je technieken.
Op zich zou je vraag aan hem moeten zijn.
Wat is ontwerp meerkost , mogelijke timing aangepast ontwerp en moeten je iemand erbij halen voor de PH berekeningen.

Walter.

Op zich is het ook geen ramp als het uiteindelijk ook net geen PH is. Dat kan zo zijn om allerlei redenen. Wij hebben op voorhand bij de architect gezegd dat we voor een PH gingen en heel het ontwerp is daarvan uitgegaan qua isolatie en dergelijke. Maar de HSB-aannemer was ook heel duidelijk dat gezien de complexiteit van het ontwerp (wat trouwens het gevolg is van zaken die echt levensnoodzakelijk zijn) de luchtdichtheidswaarde wel eens te hoog zou kunnen zijn (wat dan trouwens niet ineens betekende dat daar dan ook ineens minder aandacht aan besteed werd).

Sfeerhaard via de tv was het proberen waard :-).

Hier gaat het gaat om een vrijstaande massiefbouwwoning, bouwjaar 2012. Isolatie in de muur 2x12cm PUR-platen en in de vloer 2x13cm PUR-schuim (op ecobouwers is dat PUR wat vloeken). In ons zadelzak 2x4+2x16cm glaswol (of was het rotswol?). Op ons zadeldak liggen 18 pv-panelen. Ik weet het: lambda-waarden, kWp,... zou een juister beeld bieden, maar dat zou ik moeten opzoeken.

Op vlak van kosten heeft de architect gezocht naar een kleinere oppervlakte, zonder dat we het gevoel van ruimte verloren. Als ik uw plan bekijk zou je bv. op het gelijkvloers de slaapkamer (en aanpalende ruimtes) wat kleiner kunnen maken. Zelf dacht ik toen: ach wat scheelt 70 cm, maar in oppervlakte betekent dit geen tegels, geen isolatie, geen dakpan, geen, ... Enfin, op het einde van de rit scheelt dat toch behoorlijk. Op de verdieping merk ik bij u ook een behoorlijke hal en badkamer 1, badkamer 2 en een toilet. Daar zou je bv. ook nog kunnen besparen (als dit nodig zou zijn)?

Antwoord archtitect:

Ik heb geen ervaring met passief woningen. Mijn klanten die dit overwogen hebben uiteindelijk daar niet voor gekozen omdat het te duur was en dat zij schrik hadden van de "kinderziektes". In Sint-Niklaas hebben ze vorig jaar een kinderopvang moeten sluiten in de zomer omdat het niet leefbaar was. (te warm).

 

Niet het antwoord waarop ik hoopte anderzijds heb ik vorig jaar ook geen woord gerept over passief want besef dat dit kon is pas gekomen door hier te lezen.

@ m2ts en charel: ik probeer wat data van mijn vriendin te verkrijgen voor een eventueel bezoek (m2ts heeft dat niet aangeboden dus beetje vreemd om mezelf uit te nodigen). :-) Vriendin werkt 4/5 en studeert daarbij ook via afstandsonderwijs en heeft stage deze maand + een kleine van nog geen 2 jaar is het niet zo evident. :-)

@Walter Ik dacht dat energieverslaggever die berekeningen deed.. heeft elke archtiect de nodige sofwate om passiefhuis berekening te doen. Architect doet budget niet, dat doe ikzelf. ik zoek/contacteer zelf aannemers. Het is mijn derde keer dat ik bouw maar mijn eerste (gezins)woning. Ik vind gezinswoning veel moeilijker dan appartementen (in de vorm van een huis). :-o

Is energieverslag de aangewezen man als architect er te weinig ervaring mee heeft. Tenzij ik me vergis heeft die enkel jaren terug zelf passiefwoning gebouwd. Normaal werk ik met hem terug. Misschien bel ik hem best eens en stel direct de vraag. Tenzij jullie andere voorstellen hebben?

Het is een moderne bouw, geen zadeldak dus qua luchtdichtheid zal dat wel meevallen vermoed ik? Epdm slabben rond de ramen, valdorpels onder de deuren. Alles wordt bepleisterd en dampkap heeft geen uitgang naar buiten. elec leidingen dichtmaken met luchtdichte mortel had ik ook nog meegekregen van bezoek bij ecobouwers opendeurdag. :-)

@m2ts, dat vond ik ook en met het knetterend houtgeluid was het nog vrije realistisch. :-) Wie heeft bij jullie die isolatiediktes bepaald?

Vriendin wil absoluut een slaapkamer beneden voor de oude dag dus logisch dat er dan ook een (ruimte voor) badkamer is. Ja op verdiep die douchekamer zou eventueel kunnen verdwijnen, 1 toilet boven vind ik toch noodzaak.:-) ik had liever gewoon blokje, lekker compact(er).

Ik zou eigenlijk willen weten welke isolatiediktes/luchtdichtheid/.. heb ik nodig zodat centrale verwarming weg kan zonder comfortverlies. Want als ik nu 2-4-6-8 dikkere isolatie in dak/muur/vloer simuleer dan zakt amper de nodige energie om woning te verwarmen. Terwijl dit van 10 naar vb 16 cm wel vlot zakt is dat van 20 naar 28 cm niet meer het geval, hopelijk wel comfortsgewijs in de woning. :-)

Zowel architect als EPB-verslaggever hebben niet noodzakelijk de speciale software voor een PH (PHPP). EPB en PHPP hebben totaal geen relatie. Dus je gaat aan beide moeten vragen of ze daar in thuis zijn.En alleen via PHPP kan je ontdekken wat er nodig gaat zijn om een PH te krijgen. Onze architect heeft bv. bovenop het basisontwerp een reeks varianten berekend om te zien welke aanpassingen er nodig zouden zijn om van het basisontwerp toch naar een PH te gaan. Geen van de varianten kwam maar in de buurt van een PH. Maar we wisten daardoor wel waarop we moesten letten om toch een PH te hebben. Of dat uiteindelijk zo zal zijn, zullen we nooit weten want daarvoor moet je het PH-certificaat hebben en dat krijg je pas na een nieuwe PHPP-berekening en we zijn dus niet van plan om die opnieuw te laten uitvoeren.

Belangrijk aangezien je zelf aannemers gaat zoeken, is dat iedere aannemer mee is in het verhaal. Goed geplaatste isolatie, heel veel aandacht om de luchtdichting zo laag mogelijk te krijgen, ... En verder zelf keuzes maken.

ignace.vehent schreef:

Volop bezig met de keuzes te maken voor onze nieuwbouw woning, start september-november 2020. Sowieso lager dan E30 voor korting KI maar of passief prijs/verhouding/technisch mogelijk is weet ik niet. Graag jullie info/richtlijnen

Ik had gehoopt op een balk te bouwen maar ik beslis niet alleen dus gelijkvloers wordt 9 op 17 meter en verdiep wordt 9 op 12 meter. Plat dak. zie bijlages

- ventilatie: D systeem met wisselaar

- elektriciteit: zonnepanelen op plat dak van verdieping. Oos-West opstelling vermoed ik? Min/max hoeveelheid? Welke panelen omvormer zijn momenteel prijs/kwaliteit aangeraden? Deze dienen niet om laag e-peil te bekomen.

- verwarming: architect stelde nog 1 keer gas condensatieketel voor met vloerverwarming en dan vermoedelijke lucht water warmtepomp (mogelijkheid om te, koelen leek me op papier wel handig) maar als ik hier lees kan het misschien wel zonder..

- sanitair: normaal via gascondensatieketel maar indien deze er niet komt warmtepompboiler of ...? Zonneboiler ging ik normaal niet plaatsen tenzij jullie dit wel aanraden

- koeling: op termijn koeling via lucht/water warmtepomp maar dacht in slaapkamers rolluiken te voorzien en in leefruimte screens want tuin is west gericht en oversteken zijn niet toestaan; normaal 1.0 glas maar 3 dubbel is mogelijk als ik met alle maatregelen het maar koel kan houden zonder airco

- dikte isolatie: architect stelde voor: dak 20 cm pir, muur 22 cm eps met crepi, vloer 10 cm maar ik heb geen idee naar welke diktes ik moet gaan om (richting) passief te gaan? Leidraden/hulpmiddelen? Of welke dikte raden jullie aan?

Alvast bedankt om mee te willen denken.

In bijlage voorontwerp dat dus nog wordt aangepast

Beste Ignace,

Na het bestuderen van uw grondplan, heb ik de volgende opmerkingen:

(1) Je hebt een inham vooraan in je woning (naast het hoekvenster van de inkom), die boven niet wordt doorgetrokken. Dit betekent dat je ontwerpmatig hier een duur isolatieprobleem veroorzaakt. Deze "architecturale" verschoning kan je ook op de hele levensuur van je woning een jaar of 2 stookkosten kosten en je verliest er plaats mee dat je voor iets anders zou kunnen gebruiken. 

(2) ik zie nergens een technische berging, waar je alle technieken centraliseert, ik zie ook geen plaats voor leidingschachten op dit voorontwerp. Dit alles voorzien in je planning zal je een hele boel kopzorgen en geld besparen bij de uitvoering van al je technieken. Nu moet je voor alles creatief zijn en een aparte plaats zoeken, terwijl als je een berging voorziet je nu al de technieken kan opnemen in de planning. Ik heb bvb deze technische berging voorzien op het verdiep omdat er verschillende doorboringen van het dak nodig zijn (ventilatie, leidingen zonnepanelen, bij mij ook leidingen warmtepomp en zonnethermie, ...). Dit een duidelijke plaats geven in de planningsfase en nu reeds uitpuren, bespaart je duizenden Euro's bij de bouw van je woning.

(3) ik kan niet zien op dit plan welk warmteafgiftesysteem  (vloer/muur- , radiator-, ventiloconvector- , ... verwarming) je gaat gebruiken. Dit heeft ook  invloed op de beschikbare ruimte en de warmteafgiftemogelijkheden van iedere ruimte van je plan (voorontwerp). Dit is ook een zwak punt in dit voorontwerp, dat later zal leiden tot creatieve invullingen (= duur in implementatie)

Warmte aanmaak: Ik (persoonlijke interprettatie) geef het voordeel aan een warmtepomp, gecombineerd met zonnethermie voor de implementatie van mijn verwarming. Ik zou (als ik nu nieuw zou bouwen/verbouwen - voor de 8ste keer al) 2 warmtebuffers voorzien. 1 grote buffer (5000 liter of meer) voor de energieopslag uit zonnethermie aan lage temperatuur (buffer t°n tussen 30°C en 50°C) en te gebruiken voor de verwarming en een kleinere buffer van tussen 100l en 150l aan hogere t° voor de bereiding van SWW via een friswaterstation. Deze laatste buffer wordt ook aangesloten op zonnethermie maar heeft een hogere wateropslag t° van tussen 30°C en 80°C. Geen enkele buffer zou bijverwarmd worden en ik zou enkel in de badkamer en in de keuken een kleine doorstromer (5 kW) voorzien om de laatste opwarming van het SWW water te voorzien indien er niet genoeg energie aanwezig zou zijn in de buffer (heb ik ook thuis toegepast als optimalisatie 2 jaar na de bouwwerken).

Koeling is ook  geen probleem als je voldoende zonnepanelen hebt en een lucht/water warmtepomp, want dan kan je bij grote zonnepanelenopbrengsten (dan is het ook warm) gemakkelijk koelen met je lucht/water warmtepomp zonder dat dit kosten veroorzaakt. Integendeel je zorgt voor zelfconsumptie van de opbrengst van je zonnepanelen.

Zonnepanelen: ik zou investeren in 1 maal tot dubbel Wpiek vermogen dan het verwachte verbruik van de woning inclusief warmtepomp. Deze zonnepanelen verbinden met een hybride omvormer en batterijsysteem (6 kWh?) om een energieonafhankelijkheid van meer dan 80% te verkrijgen (daarom is dus ook een technische ruimte noodzakelijk in je planning ...).

Elektriciteit: ik zou investeren in een 3 fasen 400V aansluiting om me later de mogelijkheid te geven om te laden voor elektromobiliteit. Ik zou tevens een wachtbuis of leiding voorzien voor gelijkstroomtoepassingen richting elektromobiliteit en elektro opslag (V2G).

Isolatie en ventilatie: zorg er gewoon voor dat de architect en de energieverslaggever willen voldoen aan al  je eisen. Ik zou trouwens eisen dat de warmtebehoefte de 15 kWh/m² a niet mag overschreiden (wat waarschijnlijk tegen 2050 ook de norm zal zijn). Dan weet de architect dt de S28 niet van tel zal zijn en dat hij veel beter moet presteren.