Technieken/isolatie nieuwbouw 2020

Allen,

We zijn volop bezig met de keuzes te maken voor onze nieuwbouw woning (waarmee we starten begin volgend jaar).
We zijn aan het kijken voor een E20 of E30. Maar moet natuurlijk wel prijstechnisch te verantwoorden zijn.

Graag al jullie input die ons hierin kan helpen.

- elektriciteit: zonnepanelen.

Onze woning heeft een zadeldak. 1 zijde richting Oosten en 1 zijde richting Westen. We zouden dus op beide gevels een reeks zetten zodoende we de hele dag maximaal zonlicht kunnen opvangen. Hoeveelheid te bekijken want we willen er niet teveel leggen. Niet enkel voor de aankoopprijs maar voor hetgeen we terugsteken op het net en dus op betalen. 
Batterijen zijn op vandaag nog niet op punt? Er is een subsidie sinds 1 aug maar blijkbaar staat de techniek nog niet ver genoeg (veel onderhoud met verplichte contracten, duur in aankoop, veel defecten,...)? Of heb ik me verkeerd laten informeren.

Bepaalde specificaties die we in het oog moeten houden? Van de ZP als de omvormer?

- verwarming: nog geen idee

We dachten dit eerst te doen met een WP (enkel voor verwarming) maar dan moet je meer ZP plaatsen en dus meer terugsteken op het net (in zomermaanden beste rendement ZP maar geen verwarming/verbruik van WP). ALsook is de aankoop duur en betaald dit zich niet meteen terug? 
Zal dus waarschijnlijk een hogerendements gasketel worden of zijn er nog goede alternatieven? 

Zowiezo komt er overal vloerverwarming.

- sanitair: nog geen idee

Hier gingen we een zonneboiler plaatsen maar ik lees veel dat dit zich niet terugbetaald? Dus je je investering zogoed als niet terugverdiend. Alsook is dit vrij groot en kan dit niet op de zolder (wegens de hoogte) en moet dit in de berging komen wat veel plaats in neemt.

- koeling: 

screens? 3 dubbel glas? Specifieke zaken omtrent type beglazing?

Voorziening voor een airco (ik zou willen 1 uitblaas in de living en 1 in de nachthal boven). Bepaalde systemen die jullie kunnen aanraden? Is natuurlijk nefast voor de Epeil punten en zou dus eerder iets zijn om in de toekomst uit te voeren indien echt nodig.

- dikte isolatie: welke ditke raden jullie aan?

 

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Mvg Karel

Reacties

Ik zou me gewoon eerst concentreren op een deftig S-peil i.p.v. op het E-peil of BEN of zo. En dan bedoel ik rond de 20 of minder. Ineens wordt dan een E-peil van 30 eigenlijk makkelijk (zonder PV) en zelfs 20 kan zonder PV.

I.v.m. de situatie 'weinig zon' en 'veel warmtevraag' onderzoekt men de Hybrinator: een hybride warmtepomp (lucht-water warmtepompen die aangesloten worden op bestaande gasboilers) voor variabele energieprijzen en flexibiliteit. Er is ook een Ecopower-enquête over. Dat

I.v.m. de batterij van een auto is er oa. concept van Travel Extender-accu van Renault. De basis is 40kWh-accu intern, uit te breiden met 50kWh extra. In theorie zou je zo'n accu meestal thuis kunnen laten, om pieken/dalen op te vangen en enkel gebruiken als je verdermoet met de auto. Ongetwijfeld weegt dat wel door, zodat je het op je eentje wellicht niet zomaar in jouw auto stopt.

Ter info een filmpje met wat meer info over de Renault Morphoz. Zoals ik vreesde: geen 'Travel Extender'-batterij die je zomaar even handmatig in je auto stopt...