E-soleren van onze buitenmuren: rendabel?

Hallo iedereen,

Situatie-schets: wij wonen ondertussen bij 10 jaar in onze woning met bouwjaar 1983. Half-open bebouwing, met de "open" kant naar het noorden. We beginnen ons stilaan voor te bereiden voor een grondige renovatie (ondertussen mooi bedrag gespaard), ttz: nieuw dak (bestaand dak zijn immers asbestleien), nieuwe ramen, vloerverwarming, uitbouw voor keuken, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, enz.

Wij hebben reeds een aantal zaken aangepakt: het dak is geisoleerd met 40cm glaswol, ook de spouwmuren werden opgevuld met XPS-korrels. In theorie hebben we hierdoor een isolatieschil van 6 tot 8 cm (wel relatief veel mortelbaren in metselwerk); dus in praktijk met een korrel zout te nemen.

Omdat we dus ook ons dak en ramen zullen vernieuwen, is de vraag of het aangeraden is om onze buitenmuren te isoleren dmv EPS/XPS platen met sierstrips (of nieuwe facadesteen). Want het dan nu of nooit. Aangezien dak vernieuwd zal worden, kan verbreding door de buiten isolatie  eenvoudig meegenomen worden in de werken; idem voor de ramen en deuren.

Ik heb onze buitenmuren opgemeten; het gaat over 160m2. Ik heb zo is prijzen opzocht en bij zelfplaatsing (eboard + strips) kom ik aan 120euro per m2. Kortgesteld komt dit neer op een investering van 20k€.  

Is deze investering het waard of niet?

Indien bijkomende vragen of opmerkingen, hoor ik het graag. Dank voor reacties.

Reacties

Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

 

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

lietaert schreef:
Floris

hoeveel is het huidige verbruik om de woning te verwarmen? (en hoe doe je dat?)

jan

Jan, eerst eigenaars verbruikten in jaren 80 +6000 liter mazout per jaar!

Wij hebben bijkomende binnendeuren en isolatiewerken gedaan. In combinatie met zware houtkachel, verbruiken we nu 1000 liter per jaar. Echter, moeilijk te vergelijken dus omdat we nu ongeveer 12 kuub hout per jaar opstoken. 

Maar vooral: in de winter is het comfort ondermaats en daar willen we van af. We verwarmen nu enkel living en de keuken, voorkant van het huis verwarmen we niet. In de kamers vooraan zeer slechte ramen en aantal koudebruggen, waardoor we terughoudend zijn om te verwarmen (kan evengoed mijn raam opzetten, warmte vliegt zo buiten).

In de toekomst zal er hier niet snel gas komen, dus mazout of warmtepomp blijven over.

walter-8 schreef:

Naar investering is het eenvoudig;

Nu heb je 20K.
Investeer je die in isolatie heb je binnen 10 jaar; X euro's gespaard aan energie, meer comfort in huis gedurende 10 jaar en 20k in isolatie op je muren (dus naar geld toe niets verloren).
Investeer je niet kan je met het geld iets anders doen. Of dat iets anders meer belangrijk is, zal jij zelf moeten benoemen.
Walter

Walter, dank voor reactie. Ben volledig akkoord, enkel als je 20k in je muren steekt, heb je ze niet meer in beschikbaar in geld. Maar ik steek ze mss liever in isolatie dan dat ik ze op de bank laat staan. 

Ben ervan overtuigd dat het een investering zou zijn die ons huis ook bij een eventuele verkoop zou een return geven. Ook in de toekomst zullen prijzen energie nog stijgen, en wij willen ook meer comfort.

Bij ons is het vooral een kantel moment: we gaan onze ramen en deuren vervangen, dus het is nu of nooit.

Als ik lees hoeveel energie jullie verstoken voor de weinige ruimtes die jullie verwarmen en het weinige comfort dat er tegenoverstaat is er eigenlijk geen keuze, nl. isoleren en is er weinig toe te voegen aan het bericht van Walter dd 07/08/2019 - 10:25.

Wat heb je aan je geld op de bank als je anderzijds jaarlijks je geld letterlijk langs de muren buitensmijt en een tekort hebt aan persoonlijk comfort? 

Buiten de steeds terugkerende besparing op je energierekening, verhoging aan persoonlijk comfort kan je voor de isolatiewerken ook nog eens subsidies krijgen. Dus een deel van je spaargeld krijg je onmiddellijk terug en de rest op termijn met dubbele winst. 

Overigens is een warmtepomp geen optie als er niet zeer goed geïsoleerd wordt en mazout nu al volledig voorbijgestreefd. 

Al deze elementen in overweging genomen moet je toch niet twijfelen?  

Floris, ik sluit me volledig aan bij IvoB en walter-8.

IIk veronderstel dat ge bij uw grondige renovatie eveneens een nieuw ventilatiesysteem moet installeren. Daarover reeds nagedacht? Zeker als ge de nodige maatregelen zou nemen om uw huis luchtdicht te maken.

**verwijderde gebruiker**,

Nu kan ik even niet goed volgen. Eerst stelt ge dat men op de allereerste plaats naar de luchtdichtheid moet kijken. daarna beweert ge dat, bij een verwarming op lage temperatuur (straling) deze luchtdichtheid van minder belang is.

Ik heb zo mijn twijfels omtrent deze laatste bewering. Infiltrerende lucht zal het leefcomfort weinig of helemaal niet beïnvloeden, daarvoor is deze rechtstreekse luchtstroom te klein. De in- exfiltratie zal wel een effect hebben op de warmtebehoefte, juist gelijk een slechtere buitendisolatie. Natuurlijk is het zo dat, wanneer de buitenwand of de beglazing koud aanvoelt, de binnentemperatuur hoger moet zijn om aan een gelijk comfort te komen. We spreken hier wel van een huis van het jaar 1983, toen was de gangbare luchtdichtheid reeds beter dan vroeger.

**verwijderde gebruiker**,

De tussenkomsten van Pierre bevatten nog steeds veel meer waarheid dan jouw interventies.

Ik zou mijn (nieuwe en oude) adviezen goed voor me zelf houden, zolang je ze zelf niet hebt toegepast, want dan kan je uit ervaring spreken en heb je misschien ook technisch iets meer inzicht. Tenzij je natuurlijk een professioneel bent, maar daar twijfel ik toch aan! 

Ik hoop vooral dat jij open staat om hier iets bij te leren **verwijderde gebruiker** !

Ik zal toch vier van uw stellingen aanhalen:

Bij muurverwarming zou men dampopen mogen bouwen":  bij mijn weten plaatst men de muuverwarming eerder op de binnenmuren dan op de buitenmuren.

"Actief ventileren is dan geen must meer": in België bestaat er zo iets als ventilatievoorschriften.

"Stootverluchting, ofwel hopen op de infiltratie": Oude metingen van het WTCC gaven aan dat, zelfs bij een grote infiltratie, de ventilatie in de slaapkamers meestal onvoldoende was. Een van de grote redenen ligt bij de onregelmatigheid van de infiltratie: deze hangt vooral af van de windkracht en de windrichting (oriëntatie van de slaapkamers).en een grotere behoefte aan verse lucht gedurende een ganse nacht. Een venster openen moet natuurlijk mogelijk en veilig zijn. Wij sliepen op het gelijkvloers. Bij slechte windrichting volstond dat zelfs niet als het buiten even warm was als binnen (geen convectiestroming langs het geopend venster). In die tijd had mijn echtgenote dikwijls hoofdpijn die slechts wegging na haar eerste kop koffie.

Ik heb ook gedurende 34 jaren in een huis van 1974 gewoond. Dit was reeds enigermate geïsoleerd, volgens de normen van Masser in die tijd om eventueel elektrische verwarming te voorzien.( Hetgeen ik niet heb gedaan.) Het gebrek aan comfort kwam praktisch uitsluitend van de grote ramen, die uitgerust waren met gewoon dubbel glas.Vergeleken met oude huizen waar ik eerder in gewoond heb viel er goed te leven met de infiltratie. Deze bestond vooral uit verse lucht die langs een kromgetrokken houten stijl van de schuifdeur in de keuken binnenkwam.

Sinds 2008 wonen we in een huis met ventilatie met warmterecuperatie. Welk paradijs!

Beste **verwijderde gebruiker**,

Er werden hier al verschillende commentaren gegeven met kennis van deze brochure (die je nu toch voor alle zekerheid hebt bijgevoegd). Telkens werd er u op gewezen dat het resultaat van deze verbouwing alles behalve duurzaam is met zicht op de toekomst (2050). Er werd u ook uitgelegd dat deze restauratie vooral (Nederlands) fiscaal vriendelijk werd aangepakt en dat deze EI (Energie Index) waar naar gestreefd werd, een coëfficiënt is die de WWS (Woning Waarde Schatter) en dus de lokale en landelijke belastingen beïnvloedt. Wij kennen dit systeem  niet buiten Nederland, dus was uw vertrekpunt van uw interventie (waar u dacht dat dit een soort energieverliesindicator was) al op een verkeerde leest geschoeid.

Verschillende mensen met kennis van zaken (de laatste keer was dat Pierre), hebben u ook uitgelegd dat wandverwarming best toegepast wordt op binnenmuren. De WTCB en andere buitenlandse specialistische organisaties hebben hier ook verschillende technische nota's en artikelen aan gewijd. Men legt u ook uit dat er een wetgeving bestaat die u hier verplicht om ventilatie te voorzien in een woning bij grondige verbouwing of bij nieuwbouw. En u pleit in uw tussenkomsten ervoor om dit niet te doen (het is beter om de ramen open te zetten) en dus (hopelijk ongewild en uit gebrek aan kennis) om de wet te  overtreden. 

Zoals je zelf gezegd hebt, heb je hier al veel bijgeleerd. Ik zou je aanraden om nog veel meer bij te leren hier en elders, om u niet te laten vangen door tunnelvisies (zoals Charel al aangegeven heeft), en ervaring op te doen, als je werkelijk wil bijdragen aan dit forum. 

Dag Luc,

 

ik vrees wel dat als je enkel muurverwarming gaat plaatsen op binnenmuren, je dan tochtgevoel gaat creëren...

Groet

Wouter

Dag Luc,

 

zou je aub ook een link kunnen plaatsen van WTCB of de buitenlandse organisaties waarnaar je verwijst. Altijd interessant.

bedankt alvast!

groet

Wouter

Beste Wouter-10,

Ik heb ook muurverwarming op binnenmuren en heb nog nooit tochtgevoel gehad of gecreëerd. Wel is mijn huis zeer goed geïsoleerd (K17) en heeft een open concept (alles is verwarmd), dit helpt waarschijnlijk ....

Dag Luc,

ok dat kan ik me voorstellen. Toch zou ik persoonlijk de warmte juist op de koudste plaats willen hebben, net zoals radiatoren, onder de ramen. 

Verder in vervolg op deze draad, lijkt het me belangrijk om in te zien dat **verwijderde gebruiker** gewoon wil aangeven dat in een situatie waarin je beperkt bent qua mogelijke ingrepen (beschermd zicht) er toch nog een redelijk energieprestatie te behalen is met verstandige aanpak. En dat in het gegeven voorbeeld deze verstandige aanpak de voorkeur verdient boven een meer standaard binnenisolatieoplossing, bijvoorbeeld purplaten met gisplaten.  Ik kan me voorstellen dat **verwijderde gebruiker** eveneens overtuigd is dat als je een nieuwbouw zet  waar alles nog mogelijk is, je dan wel beter de muren isoleert.

 

groet

Wouter 

groet Wouter.

Als het comfort zo slecht is, dan moet je inderdaad wel iets doen, en thermografie lijkt een goede manier om te weten wat het snelst iets gaat opleveren zowel in comfort als in besparing op stookkosten. 

De berekening hierboven... tja, daar ben ik het niet mee eens. 

Als ik 20k heb, dan staat die niet op de bank, maar die is geïnvesteerd in bv aandelen. Ik haal daarmee op langere termijn 5-8% rendement. 

Die 20k in je huis steken levert over die 20 jaar op 2 manieren iets op: 

- jaarlijkse besparing aan energie en dus geld

- meerwaarde van je woning, maar dat is altijd koffiedikkijken wat het betekent. 

Ik geef je een ander voorbeeld: 

Ik heb nagekeken wat een zonneboiler me zou kosten, en dat is minimaal 6000€. 

Meerwaarde na 20 jaar = 0, want ik ga er van uit dat die eigenlijk versleten is tegen dan en moet vervangen worden. 

Besparing in stookkosten: Tja... mijn totale gasrekening is 90€ per maand. Voor SWW is de schatting tussen 10 en 15€ per maand (maar waarschijnlijk overscht). Dus per jaar spreken we over pakweg 150€. 

Als ik mijn buitenmuren opnieuw wil isoleren (buitenblad afbreken, en opnieuw opbouwen met isolatie), dan kost me dat dik 20k terwijl de woning niet als een bouwval uit ziet. Stel dat dit 30% zou besparen, dan spreken we nog maar over 300€ per jaar.... 

Vloerisolatie zou in mijn geval ook dergelijk bedrag kosten, en waarschijnlijk nog minder opleveren. En dan kan ik mijn keuken ook nog eens vernieuwen vrees ik. 

Mijn conclusie is: als je dat allemaal wil doen, dan ben je best dat je het hele huis stript en herdoet. In sommige gevallen kan het dan insteressanter zijn om een andere woning te kopen die in slechte staat is en denken aan een totale renovatie. 

Maatschappelijk en economisch gezien is dat waarschijnlijk ook beter omdat je dan met dezelfde som geld meer besparing realiseert. 

**verwijderde gebruiker** schreef:

"Wandverwarming is geen wondermiddel maar het Polderhuis laat toch zien dat je met "eenvoudige" ingrepen (16cm cellulose in het dak, 12cm EPS bolletjes in de vloer, extra voorzetramen in HR++ dubbelglas, slechts 2cm rietisolatie in de buitenwanden (halfsteense muur!), WP... zeer goede resultaten kan halen op vlak van de energiefactuur."

**verwijderde gebruiker**, je bent veel te lange tijd op een ander forum hierover blijven doorbomen ondanks dat u daar uitvoerig en bij herhaling is aangetoond dat ge het door u aangehaalde voorbeeld van de polderwoning best kunt vergeten voor andere situaties dan dat specifieke geval in Nederland.

Het gaat trouwens niet om de energiefactuur want die kan zelfs bij energieverslindende systemen nul zijn. Waar we mee bezig zouden moeten zijn is in de eerste plaats om minder energie te verbruiken !

Het leek op den duur dat je het doorhad, maar nu begin je er hier weer een topic mee te rekken (ik druk me vriendelijk uit).

Je kan in ieder geval absoluut niet zeggen dat de daar toegepaste methode energiezuinig zou zijn ! Bijgevolg is het een zeer slecht voorbeeld voor mensen die hun woning willen renoveren !

Hier zou ik u dan ook, net zoals op dat ander forum, de raad willen geven om dat voorbeeld van de polderwoning zo snel mogelijk te vergeten vooraleer je mensen op het verkeerde been zet !

**verwijderde gebruiker**, uw voorbeeld is energetisch een zeer slecht voorbeeld maar dat wil helemaal niet zeggen dat het financieel dan wel een goed voorbeeld zou zijn. Ook daar scoort dat voorbeeld maar middelmatig ondanks grote investeringen

Maar je moet vooral ook goed in gedachten houden waar het in dit voorbeeld over gaat. Dit is een abnormale situatie met slechts buitenmuurtjes van 9 cm (normaal minstens 30 cm) die men persé wilt behouden en waar men blijkbaar slechts 2 cm ruimte aan isolatie wilt missen. Met die keuze heeft men moeten werken en dan zou je kunnen zeggen dat men er in geslaagd is om het verbruik financieel nog redelijk binnen de perken te houden terwijl het energetisch wel zo is dat je met hetzelfde verbruik en andere keuze's een gans rijtje van zulke huisjes had kunnen verwarmen.

Dat huisje kan dan wel een mooi voorbeeld zijn van maximaal behoud van een specifiek beschermd gebouwtje, maar het is fout om dat dan ook als voorbeeld voor normale woningen te beschouwen. Het zou zeker geen pragmatische keuze zijn. Niet ecologisch en niet economisch.

En laat ons het hierbij houden **verwijderde gebruiker**. Dit topic gaat over iets wat in de verste verte niets te maken heeft met dat polderhuisje.