debiet vloerverwarming

hallo, 

Nog een vraagje inzake mijn vloerverwarming waarvan ik nog altijd niet over een legplan en andere bijkomende info beschik.  Gecombineerd systeem waarvan radiatorgedeelte minder wordt gebruikt en voor mijn part optimaal werkt.  Over de vloerverwarming ben ik nog altijd niet tevreden.  Heb reeds met een infraroodthermometer alle retours tot op een tiende graad gelijk gekregen.  Wil dat zeggen dat het debiet snor zit of zie ik dat verkeerd?  Lengte van mijn kringen ken ik niet (lang verhaal) waardoor ik regeling via de retour probeer.  Voordien stond de circulatiepomp op max te draaien waardoor retourtemp veel hoger was maar de vloer(contact)temperatuur wel vijf graden lager lag dan de retour.  Nu debiet wat verlaagd en retour en contact wat meer in elkaars buurt.  Wat geeft het beste rendement van de twee?   Kan natuurlijk ook zijn dat mijn buizen te diep in de chape liggen waardoor het systeem veel tijd nodig heeft om zijn warmte door te geven, maar dat is ook gissen voor mij gezien ik ook over deze gegevens niet beschik.  Het enige ik weet is dat er 10 of 12 cm gespoten pur als isolatie werd gebruik.   Vind in feite zelf niets meer zuinigs aan een vvw en ga mijn buur binnenkort nog moeten gelijk geven met zijn keuze voor radiatoren )-:.

 

mvg, 

 

Reacties

Het doel van je verwarming is alle kzmees de juiste temperatuur te geven en liefst zo zuinig mogelijk.
Wat lukt bij jou niet? Waarom denk je dat het niet zuinig is?

Ivm de pompsnelheid: wat is in beide gevallen het verschil in temperatuur tussen vertrek en retour?

Dag Walter,

Bij aankoop woning stond mijn aanvoer op 43gr en pomp op max bij niet eens zo koude temperaturen. Mijn inziens veel te hoog. Heb aanvoer verlaagd naar max 35 met stooklijn 0.6 en pompsnelheid naar stand 4 verlaagd. Bij lage pompsnelheid is delta een 3 gr bij hoge 5 a 6 gr.

Walter,

Ipv delta bedoel ik verschil tussen contact/vloertemp en retour. Dus bij lage pompsnelheid kleiner verschil met retour en bij hoge groter verschil.

Grtjs

Ok regeltechnisch is alleen de delta tussen aanvoer van vloerverwarming en retour belangrijk. Dat zegt of de ketel zijn energie kwijt kan en of de vloer genoeg vermogen lan opnemen.

Walter

Walter,

Wat is dan een goede delta?

Tussen aanvoer en retour tussen 5a10 graden bij vloerverwarming.
Hoe warm de vloer is afhankelijk van vloeropbouw.

Voor zover ik uit het PID kan opmaken bestaat mijn vloeropbouw uit 10 cm gespoten PUR isolatie, 7 cm chape en keramische tegel.  Zoals in ander topic al gemeld betreft het een gemengde installatie, beneden vloer en boven radiatoren aangestuurd door een hydraulische pompgroep - https://www.alu-pex.be/Pompgroep-vloerverwarming-vloerverwarming# .  Ik weet intussen dat dit geen ecologische en hedendaagse manier van verwarmen meer is maar ik wil deze toch zo goed mogelijk afregelen. Legplan, warmteverliesberekening, lengte kringen niet gekend, niet vervat in het PID, hoeft ook niet volgens bouwfirma maar volgens mij en architect wel?  Installateur niet bereikbaar voor verdere uitleg,het enige ik mondeling te horen kreeg is dat de kringen op 10 cm liggen en ik kan vaststellen dat het er zes zijn.  Volgens welk patroon enz is nattevingerwerk.  Momenteel is mijn aanvoer rond de 32 gr en en retour na heel wat uurtjes 27 à 28 gr voor een binnentemp van 20 gr.  Installatie werkt met twee aparte mobiele thermometers die ik ook niet kan uitschakelen en er is ook een buitenvoeler voorzien.  Iedere avond zelfde scenario bij huidig koud weer, vanaf 17 u tot 22 u werkt vloerverwarming om temp van 19 gr naar 20 te krijgen.  Bij aankoop stond de vertrektemperatuur op 43 ingesteld door installateur vermoedelijk om die opwarmtijd wat te verkorten en te forceren.  Ik vond dit hoog en indruisen tegen ZLTV en las toch op veel forum dat men het met veel minder deed.  Misschien toch terug naar 43 met als gevolg verbruik omhoog maar korter en comfortgevoel misschien ook omhoog?  Ik lees ook vaak dat mensen hun vvw constant laten draaien zonder thermostaat, zuiver met buitenvoeler, wat voor verbruik moet dat dan geven?  

Als het systeem werkt met een verschil tussen heen en retour van 4 a 5 graden is dat ok (en de ketel pendelt niet...).

Hier verwarmen we 24 uur per dag; we doen geen poging het huis af te koelen.
Dan heb je ook niet dat lange opwarmen.

Maar het is kiezen: of sneller opwarmen en daarvoor minder efficient werken of meer efficient maar daardoor trager opwarmen.

Je woning gedurende x tijd niet opwarmen bespaart ook niet gigantisch veel. Het is niet omdat je verwarming maar bv 12 uur per dag aan staat, dat je 50% energie spaart. Het wil alleen zeggen dat je verwarming alle energie die je huis verliest wanneer de verwarming niet draait terug moet inhalen om het eerdere comfortniveau terug te vinden. Het enige wat je spaart is dat je huis eens het kouder is, minder energie verliest. Bv bij nul graden buiten; en je laat je huis afkoelen van 20 graden naar 19 graden; heb je 2,5 % aan energie bespaart (tussen 20 graden en 19 graden is er 5% minder energie verlies; gemiddeld tijdens afkoelen 2,5 %). Maar je verwarming moet eens gestart terug alle energie die verloren gegaan is die afkoelperiode wel inhalen. Bv 5kw verlies bij 20 graden, geeft ongeveer 4,75kw bij 19graden; als je 5 uur niet verwarmd; moet je verwarming eigenlijk eerst terug ongeveer 25kwh produceren om terug naar hetzelfde comfort te gaan als voordien. Wil je het niet verwarmen in 1 uur compenseren zou je dan ongeveer 25kw extra stoken dat eerste uur. Wat dus veel meer is dan de 5kw die maar nodig is om de woning op temperatuur te houden.
En de kans is groot dat om dat veel grotere vermogen te leveren het rendement veel wat lager is en je de 2,5 % die gespaard was, terug verliest.... dat is de reden waarom tijdelijk verlagen van de temperatuur in goed geïsoleerde woningen dikwijls weinig zinvol is.
Hier thuis zou zoiets ook niet kunnen; we hebben maar een warmtepomp die 6kw kan leveren; bij 0 graden hebben we ongeveer 4kw nodig; als we bv maar 12 uur per dag zouden verwarmen zou de woning niet warm te houden zijn.

Walter

Walter, 

Alweer een glashelder antwoord van u.  Over wat een verbruik spreekt u dan bij huidige temp/dag?  Met mijn gecombineerd systeem is het volgens mij momenteel niet mogelijk om mijn VVW zuiver WAR aan te sturen.  Ik heb mijn twee aparte mobiele thermostaten die gekoppeld zijn aan de EXACONTROLE die op zijn beurt de pompgroep aanstuurt.  Het ideale momenteel zou zijn dat ik boven met thermostaat kan werken en beneden met WAR.  In de toekomst vervang ik boven mijn radiatoren dan door wandverwarming en wordt alles aangestuurd met een warmtepomp.  Zou wel boven enkel wandverwarming in de EXTRACTIERUIMTES van het ventilatiesysteem voorzien (nachthal, badkamer en toilet) met in de hoop dat dit voldoend is voor de andere kamers? Bij huidig systeem zit ik altijd met een vertraging, al gelijk wat voor temp ik instel op mijn themrostaat.  Neem nu 's avonds om 17 u tot 22.00 u vraag ik 21 gr.  Het traag systeem loopt daarna nog een beetje uit en ik bereik dan om 23 u mijn max temp van 22.5 à 23 gr.  Meestal koelt de woning dan niet genoeg af tijdens de dag dat mijn vvw terug moet werken of ik zou tijdens onze afwezigheid een temp van 21 gr moeten vragen en dan 's avond nog verhogen zodat de vvw constant blijft werken, moeilijk te verwezenlijken volgens mij ?  

VVW blijft toch een raar beestje.  Momenteel mijn max vermogen nog wat verlaagd (7KW)  waardoor de ketel heel rustig en gelijkmatig de vloer opwarmt.  Vandaag stelde ik vast dat mijn vloer bij opstart 19 gr had en een half uur na opstart zakte de temp naar 16 gr om daarna heel traag terug op te klimmen???? Zal vermoedelijk wel een logische verklaring zijn (fysica) maar toch vreemd. Ofwel had mijn IRmeter rare kuren, maar denk het niet omdat ik dat al eerder ook eens vaststelde.

grtjs ,

Wij hebben grofweg 6 kw nodig bij -8 graden buiten; verkied is grofweg lineair; bij 0 graden zal het ongeveer 4kw gemiddeld zijn over een dag.

Of je zuiver op WAR kan stoken. Zoek de handleiding op van je sturing.... Ik kan het echt niet zeggen.
Normaal als je een stooklijn kan instellen moet je op WAR kunnen sturen (en de binnen temperatuur compensatie op nul zetten).
Ik kan je echt niet helpen met je instellingen. Wat wel kan: zet de temperatuur gewoon op 1 temperatuur vast en stop met dag- of nachtverlaging. Dat zal al bijdrage aan een stabielere temperatuur.

Walter