Speksteenkachel

Wie heeft ervaring met het verhuizen, verplaatsen, of afbreken en opnieuw opbouwen van een massieve speksteenkachel? Of kent iemand dat daar ervaring of hulp (uiteraard tegen vergoeding) kan bij bieden? Alvast bedankt bij voorbaat.

Reacties

Dag Bert,

We zagen dat er helaas nog geen antwoorden zijn gekomen op je vraag. Bij concrete (ver)bouwvragen verwijzen wij zelf graag door naar de provinciale steunpunten voor duurzaam bouwen en wonen. Ik weet niet of ze je bij deze specifieke vraag kunnen helpen, maar het is zeker de moeite waard om te proberen. :-)

Veel succes!

Sarah - Het Ecobouwers Team

In dezelfde periode heeft iemand met een totaal andere naam mij via facebook benaderd met dezelfde vraag.

Een speksteen afbreken en terug opbouwen is mogelijk, maar ik kan het maar weinig mensen (misschien zelfs niemand) aanraden. 

Waarom niet ? 

 

  1. Speksteenkachels zijn opgebouwd uit vele, aan elkaar verlijmde en met metalen plaatjes verbonden elementen. Het is een ingewikkelde 3D-puzzel waardoor van iedere stap in het demonteringsproces foto’s moeten genomen worden en ieder element genummerd moet worden. Speksteen is een zacht materiaal waardoor gegarandeerd elementen zullen breken/beschadigen. In het binnenste van de speksteenkachel zullen de elementen rond de stookkamer bijna altijd breken, zelfs verpulveren door de lange blootstelling aan het vuur en de bijbehorende grote temperatuursschommelingen. Dan is er nog eens het risico op extra breuk en beschadiging tijdens het transport en het opnieuw opbouwen.
  2. Waar gaat men de kapotte elementen nog kunnen bestellen en indien mogelijk: wat gaat dat kosten ??? Bovendien wordt het uitzicht van de speksteen bepaald door waar men op dat moment de speksteen ontgint. 
  3. Veel (de meeste) speksteenkachels zijn niet echt aan te raden. Alleen de grootste, zwaarste modellen (ongeveer 3 ton zwaar) doen ongeveer wat beloofd wordt.