eens goed lachen met Lampiris

https://blog.lampiris.be/nl/actualiteit/een-besparende-en-efficiente-el…

 

Lampiris maakt reclame voor elektrische verwaming met PV-panelen. Ik viel van mijn stoel. Ziehier enkele reply's van mij. Ik vraag mij af hoelang ik ze kan bezighouden.

Geert Devos zijn jullie helemaal de pedalen kwijt ? Wat hebben PV-panelen en elek verwarming met elkaar te maken ? Laat staan dat het ecologisch is ? Je Pv brengt vooral op in de zomer en je verwarming heb je nodig in de winter. In de zomer steekt iedereen massaal terug op het net , in de winter neemt iedereen met elektrische verwarming massaal af. Van onevenwicht gesproken. Wacht maar af tot de slimme meter erdoor komt. Zal je wel zien wat je per seizoen gaat betalen , en in de zomer krijg je peanuts voor je PV-stroom. En dan nog in combinatie met een thuisbatterij ??? Nog wordt het nog beter. Hoe lang denk je te kunnen verwarmen met je batterij ? een halfuur ? een uurtje ? En de rest van de nacht dan ? Geert Devos EnergieDESKUNDIGE (dat laatste kan van jullie niet gezegd worden)  

 

Lampiris @Geert Devos, zonnepanelen leveren elektriciteit. Als je je huis dus met zonne-energie wil verwarmen door het plaatsen van zonnepanelen, moet het dus gaan om een centrale verwarming op elektriciteit. Op die manier zorgen de panelen dus (deels) voor de stroomvoorziening van je elektrische verwarmingstoestellen.
Gr ^SVN  Geert Devos Lampiris Niet akkoord. Als je je huis met zonne-energie wil verwarmen plaats je beter een zonneboiler met een groot buffervat, eventueel in combinatie met vloerverwarming. Het thermisch rendement van een zonneboiler is vele malen groter dan het opwekkingsrendement van PV. Electriciteit is een hoogwaardige energiedrager , waar je dus computers en tv mee kan aandrijven, deze energiedrager gebruiken voor laagwaardige toepassingen (simpelweg je huis mee verwarmen) getuigt niet van veel inzicht in ecologie , hetgeen ik niet zou verwacht hebben van Lampiris.Bovendien, ik val in herhaling, zullen je PV-panelen in de zomer vooral opbrengen, terwijl je verwaming wilt in de winter. Niet echt goed voor het netevenwicht, of het zou moeten zijn dat jullie een manier gevonden hebben om stroomoverschotten van de zomer op te slaan en te gebruiken in de winter. Veel succes ermee !  
Reacties

Nog wordt het nog beter. Hoe lang denk je te kunnen verwarmen met je batterij ? een halfuur ? een uurtje ? En de rest van de nacht dan ? Geert Devos EnergieDESKUNDIGE (dat laatste kan van jullie niet gezegd worden)

Ik zou eerder denken een etmaal? 

Ik ben al heel zeker geen energiedeskundige (heb alleen maar praktijkervaring(en) ) en ben het - wat betreft het algemeen principe - met je eens maar je moet nu ook weer niet in de andere richting gaan overdrijven. 

Elektrische verwarming moet op de juiste wijze en in de juiste omgeving toegepast worden. Dus niet 1 op 1 maar bv. door een warmtepomp in een goed tot zeer goed geïsoleerde woning (ken het artikel van Lampiris niet dus weet niet in welke context zij hun uitspraak plaatsen). 

Hoe lang je er met een batterij over doet hangt gewoon van de capaciteit van die batterij af (en die context vermeld je ook niet) en de energie die je nodig hebt om de woning te verwarmen. 

Zelf heb ik zeker geen ideaal geïsoleerde woning. Maar met een thuisbatterij van bv. 11-14 kWh zou ik er geen probleem mee hebben een etmaal (bijna) in de totale energetische behoefte van mijn woning te voorzien (incl. CV en SWW). 's nachts (zoals jij aanhaalt) is geen punt want dan verbruikt de woning nauwelijks elektriciteit (lopend verbruik van de frigo en af en toe een ledlicht?). Uitsluitend voor de verwarming zou het dus al zeker geen probleem geven. 

Punt waar je niet omheen kan is uiteraard dat de eigen productie het eigen verbruik niet kan dekken (bv. bij mij is de eigen dag productie nu 1.5-6 kWh en het totaal eigen etmaalverbruik 12-16 kWh). Ik zou de eigen productie wel kunnen verdubbelen (nieuwe panelen met een hogere capaciteit per m² - trifase omvormer ipv monofase) zodat de productie het verbruik wel (bijna) zou kunnen volgen maar dan heb ik in de zomer weer (nog meer) zoveel productie dat ik er geen blijf mee weet (ook niet in de batterij). 

Ik geef je in principe dus gelijk maar je moet ook niet overdrijven naar de andere zijde (als je elektrisch wenst te verwarmen plaats je normaliter ook geen thuisbatterij met een capaciteit van een half uur tot een uur). 

ps. Het antwoord van Lampiris slaat echt nergens op en is ronduit misleidend voor niet geïnformeerde consumenten. 

@ Ivo,

dit was net de reden waarom ik in mijn pen geschoten ben naar Lampiris toe; Ze spreken in het hoofdartikel (op hun blog) duidelijk nergens van een warmtepomp , het gaat puur over weerstandsverswarming (men spreekt zelfs van accumulatoren ! ha terug naar de jaren 70) 1 op 1. Dan is het inzetten van je batterij daar nergens goed voor , als je het vermogen nodig voor verwarming van de gemiddelde woning bekijkt ten opzicht van je batterijcapaciteit heb je een GROTE batterij nodig , net als een GROTE (je weet weln van toen er nog subsidies voor waren) PV-installatie (waar menig huiseigenaar die een gepeperde netvergoedingsfactuur in zijn bus krijgt al op gevloekt heeft).

Ik wil gewoon aan de kaak stellen dat een "groene" leverancier als Lampiris beweert te zijn,  in een tijd waarin de overheid het eigen vebruik van PV wil opkrikken en er groot probleem is met netonevenwicht (zelfs iedereen aan de warmtepomp is duidelijk niet haalbaar in Vlaanderen)  toch moeilijk reclame kan beginnen maken voor 1op1 elek verwarming .

Laat maar eens een EPC opstellen van een woning met weerstandsverwarming, je valt van je stoel .

 

Tja, dan is het idd helemaal van de pot gerukt. Dacht dat die dingen al lang ergens in een museum thuishoorden. 

ps. Zelf heb ik maar een monofase PV installatie. Die is sowieso beperkt tot een max omvormervermogen van 5.0 kVp. Ruimschoots voldoende om mijn gehele woning (incl. SWW en CV via WP) van elektriciteit te voorzien. 
Op de prosumentenvergoeding heb ik maar eenmaal gevloekt (toen ze werd ingevoerd). Maar ik ken nog geen enkel batterijsysteem dat voor 490 € per jaar zo'n enorm opslagvermogen geeft. :-) Na al die jaren nog altijd een topinvestering (iets minder winst is nog altijd winst en geen verlies zoals de meeste prosumenten precies denken). 

Als de terugdraaiende teller wordt afgevoerd zal het me veel meer gaan kosten aan eigen opslag (waar ik ook geen probleem mee heb). 
Eigenlijk ken ik maar één echte groene energieleverancier en dat is Ecopower. 

Ja, is een mogelijkheid voor extreem passiefhuis.

maar de blog die Lampiris postte vermelde geen enkele nuance of voorwaarde? het kwam er gewoon op neer dat je maar genoeg Pv*panelen moest plaasten en daarna rustig electrisch verwarmen en dat er dan geen vuiltje aan de lucht was.

Wat in de praktijk natuurlijk niet zo is.