waar folie aanbrengen bij vloerverwarming

Beste forumleden,

Bij het aanbrengen van vloerisolatie voor vloerverwarming zie ik dat er folie bovenop de isolatie aangebracht wordt met een rasterpatroon als hulp om de verwarmingsbuizen te leggen. Anderzijds wordt er gezegd dat de folie (dampscherm) onder de isolatie moet liggen.

Kan er iemand wat klaarheid brengen?

Met dank

Walter

Reacties

Een dampscherm dient om omgevingsvocht uit een koude omgeving weg te houden. Je zet het daarom voor de isolatie van binnenuit. Een dampscherm onder de isolatie is daarom onzin (onder de isolatie is het koud, het moet er dus boven).
De folie onder de isolatie is om vocht van onderuit tegen te houden. Dat is een vochtrem.

De folie met een patroon is gewoon een leghulp. Niets meer.
Bij je vloer is het dampscherm de vloer zelf; die is voldoende dampdicht. Net zoals bv een pleisterlaag. Daar moet je ook geen dampscherm aanbrengen (heel, heel soms zie je een dampscherm tegen de snelbouw langs buiten).

Walter

Voila; je hebt een fout ontdekt in onze bouwwijze van de laatste 25 jaar.... ;-).

Het erge is nog dat je je dampscherm op de isolatie met het legpatroon gaat doorprikken....

Voor de duidelijkheid; als je bouwt met bepleisterde muren en een standaard vloer worden beide opbouwen als voldoende dampdicht gezien opdat er geen condensatie in de isolatie komt.

Walter

Hoe stel je de muuropbouw voor zodat condensatie in de muur voorkomen wordt?

Laat me het anders stellen; de standaard opbouw van binnen naar buiten; pleister, snelbouwsteen, isolatie en gevelsteen is foutief omdat de pleisterlaag niet dampdicht genoeg is?
En zowat alle gebouwen in België van de laatste 30 jaar hebben daarom problemen met condensatie in de isolatie?

Ik blijf nog steeds benieuwd hoe je de opbouw van onze bakstenen muur ziet.

Walter

@topic starter: als iets nog niet duidelijk is, laat maar weten.

Ter info; ik gebruikte een vochtrem als term om aan te duiden dat onder je isolatie je iets moet hebben dat water uit je vloer onder de isolatie tegen te houden (al is dat niet altijd nodig). Je kan daarvoor niet alle producten gebruiken die als dampscherm verkocht worden. Dit omdat sommige dampremmen toch waterdamp in beide richtingen toe laten (de zogenaamde vochtvariabele dampscherm - die er als 'papier' uitzien).

Walter

Mmm; als pleisterwerk niet dampdicht is gaat er vocht in de winter door de muur naar buiten en zal condenseren in de isolatie. Dan krijg je veel bouwschade.
Hoe zie je dat dit voorkomen kan worden?

Jammer; mijn vragen zijn echt heel serieus bedoelt; Ik snap niet direct waaruit je zou halen dat ik je niet serieus zou nemen.

Ik versta ja antwoord op de muuropbouw als; de pleisterlaag is voldoende dampdicht opdat er geen condensatie is. Maar mogelijk niet. Ik ben wel benieuwd of je een voorbeeld van de opbouw kent waarbij de pleisterlaag niet voldoende was voor de dampdichting. En ik ben benieuwd waarom een dampdichte bepleistering een probleem zou zijn.

Een pleisterlaag kan men niet als een dampscherm benoemen. Daarvoor is die lang niet dampdicht genoeg.

Wel is het zo dat in bepaalde omstandigheden een pleisterlaag voldoende kan zijn, bijvoorbeeld in een opbouw waarbij de daaropvolgende opbouw naar buiten toe meer dampopen is dan die pleisterlaag. Of in het geval er achter de isolatie in een spouwmuur een ventilatiespouw is die de waterdamp kan afvoeren, of in het geval die spouwisolatie op zich dampdicht is.

Maar het is zeker niet juist en zelfs gevaarlijk om er zonder meer van uit te gaan dat een pleisterlaag een dampdichte laag zou zijn.