hoog rendementsketel ipv electrische vloerverwarming

We zijn een woning aan het renoveren en willen de dure vloerverwarming op electriciteit vervangen door een hoogrendementsketel op aardgas, gecomineerd met vloerverwarming op water. Is dit een goed idee? Ik heb gehoord dat aardgas  binnen enkele jaren niet meer beschikbaar zal zijn.

De plaats waar we vloerverwarming willen toepassen is een grote dooreenlopende ruimte (keuken, living, zithoek) van in totaal 70 m2.

Hoeveel meter warmwaterbuizen moeten we leggen en hoe groot moet het vermogen van de hoogrendementsketel zijn?

Met dank

Walter

 

 

Reacties

Beste Waltervl,

Bij zo'n renovatie, zou  ik er toch specialisten bij halen zoals een architect en een EPB verslaggever. Zij zullen u helpen uw prioriteiten bij verbouwing te stellen, zodat je goede beslissingen kan nemen. Zeker het overgaan van elektrische verwarming naar een ander soort verwarming is kritisch, omdat elektrisch verwarmen toekomstgericht veel milieuvriendelijker kan en zal zijn dan indivduele verbranding van gassen (aard-, propaan-, methaangas, ...), vloeistoffen (stookolie,..) of vaste stoffen (hout/kolen/pellets, ....) 

In jouw geval kan het misschien interessant zijn om van elektrische naar klassieke vloerverwarmwing over te gaan, maar dan moeten zich een aantal voorwaarden samen spelen. Bvb. de volledige vloeropbouw moet toch afgebroken worden om deze te isoleren, ... en je kan daarna met de vloerverwarming op lage temperaturen (25°C ot 35°C) verwarmen zodat je ook werkelijk minder verbruikt en dat je misschien ook een lucht/water/birne/geo water warmtepomp kan toepassen .... waardoor het bekomen verminderd verbruik in kWh nog eens wordt gedeeld door 4.

Er zijn nog andere oplossingen zoals het toepassen van lucht/lucht warmtepompen zodat je niet moet aankomen aan de vloeropbouw, maar dat moet dan bekeken worden door een architect en/of een epb verslaggever ook in functie met de rest van de verbouwingen.

Of het kan misschien interessant zijn om uw elektrische vloerverwarming te behouden en meer te isoleren en beter te ventileren, zodat deze vloerverwarming minder warmte moet afgeven en dus minder zal verbruiken. Zo kan men ook tot 80% minder verbruiken door gewoon beter te isoleren, een goede luchtdichtdichtheid te bereiken en te ventileren met warmterecuperatie...

Dus de enige raad, die ik je met een gerust geweten kan geven, is: schakel een professioneel in en laat deze perso(o)n(en) uw volledig project bekijken en begeleiden.

Op uw gemeente/stad is er misschien ook een dienst van de Steunpunten Duurzaam Bouwen, waar de adviseurs je blindelings en met alle plezier tussen de bomen door gidsen.

Natuurlijk mag en kan je deze verkregen raad ook aftoetsen met de artikels op deze website en ook met het forum, waar ook nog mensen ervaring hebben met ene of gene techniek.

Hoi Walter,

Als je elektrische verwarming hebt, heb je misschien het geluk dat de woning redelijk geïsoleerd is. Start van iedere vraag naar verwarming: hoe zit het met de isolatie?

Walter

Hallo Walter,

ik heb een klant met dezelfde installatie als jullie. We gaan daar binnenkort beginnen aan de verbouwingen. Ik voerde er onlangs al wat renovatiewerken uit aan de waterledingen en afvoeren en toen kon ik vaststellen dat zulke woningen meestal over een zeer goede vloerisolatie beschikken. In deze woning ligt er zeker 10 cm piepschuim, het is nu wel geen echte ecologische isolatie, maar ze is wel zeer goed isolatietechnisch, niet ongezond ( geeft geen uitgassing) en ik vind het zonde om iets wat goed is op te breken en te vervangen door iets anders. Hierdoor kunnen we 2 extra kosten vermijden, op voorwaarde dat je de vloer voorzichtig uitbreekt. 

We zullen daar de bestaande isolatie bewaren en de nieuwe vloerverwarming hierop leggen ( na eventuele herstellingen). Deze klant kiest ook voor een gasketel, maar dit kan evengoed met eenn warmtepomp als u dit wenst.

Vriendelijke groeten,

Bart Bonneux

www.tequiero.be