Hoe zou het nog zijn met de waterstofpanelen van de KU Leuven?

Eind februari verscheen er onderstaand veelbelovend filmpje over waterstofpanelen : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/24/belgische-wetenschappers-kraken-de-code-voor-betaalbare-groene-w/

Maar sindsdien geen nieuws meer... ik heb me laten vertellen dat de uitvinding/project gekocht is door Toyota....weet er iemand meer?  Want de technologie zag er veelbelovend uit!!

mvg,

Olivier

Reacties

ondertussen dit verhelderend artikel gevonden : https://nieuws.kuleuven.be/nl/2019/kuleuven-waterstofpaneel-martens-bosserez

 

Uit het interview vond ik "Waterstofgas is eenvoudig op te slaan, bijvoorbeeld tijdens de zomer voor gebruik tijdens de daaropvolgende winter." wel vreemd. Ik heb alvast altijd gelezen dat waterstof moeilijk op te slaan is, omdat het zo'n klein molecuul is.

ja dat is idd kort door de bocht.... volgens mij moet je het eerst comprimeren met een explosievrije compressor...dus geen goedkoop spul

Voor zover ik heb begrepen neemt het gas ofwel heel veel ruimte in (maar lekt het zo snel niet), ofwel moet je het onder druk bewaren (maar dan lekt het veel sneller). Beide lijken me niet goedkoop :-(.

Beste,

Eén van de ontwikkelaars (Jan Rongé) zit ook op dit forum: je kan al één van zijn laatste tussenkomsten alvast zien op "Opslaan van energie met de Solenco Powerbox" op pagina 3 (tussenkomst van JanR).

https://www.ecobouwers.be/comment/444561#comment-444561

Hallo,

Inderdaad ben ik één van de ontwikkelaars. Wij houden bewust een radiostilte, omdat we eerst onze panelen verder ontwikkelen, voor we opnieuw communiceren over onze vorderingen. Na het nieuws begin dit jaar, werden we overstelpt (en nu nog steeds) door aanvragen voor samenwerkingen en projecten. Dat vinden we natuurlijk heel fijn, maar je moet begrijpen dat we slechts een prototype hebben voorgesteld en dat de ontwikkeling tot een afgewerkt product tijd in beslag neemt.

We zijn nu onder andere de technologie verder aan het ontwikkelen en opschalen en onderzoeksprojecten aan het doen. Maar daar zullen we pas in de loop van volgend jaar meer over vertellen. Eerst doen en dan vertellen, is ons devies. Al te vaak wordt van alles aan de mensen beloofd, waar dan niks van in huis komt.

Ik kan alleszins wel zeggen dat ons onderzoek niet verkocht is aan wie dan ook. Wij hebben ook geen samenwerking met Toyota.

m2ts schreef:

Uit het interview vond ik "Waterstofgas is eenvoudig op te slaan, bijvoorbeeld tijdens de zomer voor gebruik tijdens de daaropvolgende winter." wel vreemd. Ik heb alvast altijd gelezen dat waterstof moeilijk op te slaan is, omdat het zo'n klein molecuul is.

ODM schreef:

ja dat is idd kort door de bocht.... volgens mij moet je het eerst comprimeren met een explosievrije compressor...dus geen goedkoop spul

Hier hebben jullie gelijk in. Als je een compressor nodig hebt, voegt dat een grote kost toe die enkel zinvol is bij grote installaties. Zoals ik elders op dit forum zei, vind ik de toepassing op woningen vooral de moeite als er een waterstofnetwerk ligt (en dat komt er!). In ons proefproject is het wel degelijk de bedoeling waterstof op te slaan in de zomer voor gebruik in de winter. Maar dat wordt voor de meeste particulieren onbetaalbaar.

Toch is waterstof 'makkelijk' op te slaan in vergelijking met elektriciteit. Daarmee bedoel ik dat je grote hoeveelheden kan opslaan tegen een relatief lagere kost. Kijk bijvoorbeeld naar het HyStock project.

m2ts schreef:

Voor zover ik heb begrepen neemt het gas ofwel heel veel ruimte in (maar lekt het zo snel niet), ofwel moet je het onder druk bewaren (maar dan lekt het veel sneller). Beide lijken me niet goedkoop :-(.

Dit klopt niet. Waterstof in een druktank lekt niet. Ook het gasnetwerk, als je het zou gebruiken voor waterstof, zou een verwaarloosbare lekkage hebben.

Niettemin is het duurder en minder efficiënt waterstof op druk te brengen. Dus dat wordt enkel gedaan als je niet anders kan. Bijvoorbeeld als je het lokaal wil opslaan of als je ermee wil rondrijden. Je kan het op dat vlak vergelijken met aardgas. CNG-wagens hebben gas mee onder hoge druk (wat energie kost om te maken), maar het gasnetwerk werkt op lagere druk.

Als ik de Wikipedia-pagina lees over waterstofopslag, dan lees ik alvast onderstaande. Een 1-op-1 vergelijking met aardgas/CNG lijkt me dan ook niet helemaal juist (bv. waterstof met 30 picometer en aardgas met 400 picometer). Ik ben benieuwd naar de toekomst en jullie verdere ontwikkelingen.

Vergelijk het hierbij met koolwaterstoffen die als brandstof worden opgeslagen in tanks en gasflessen. Aardgas wordt bijvoorbeeld ook in zijn vloeibare vorm (sterk afgekoeld) vervoerd. Met de huidige technologie is het echter moeilijk om waterstofgas op te slaan of te vervoeren. Dit komt doordat waterstofgas weinig energie per volume-eenheid oplevert in vergelijking met butaangas of propaangas. Om een gelijke hoeveelheid energie aan waterstofgas te vervoeren is er dus een grotere tank nodig.

@JanR: 

Als ik je verduidelijkingen goed begrijp is jullie project dus vooral bedoeld voor grootschalige toepassingen en minder (of niet) voor individueel huishoudelijk gebruik? 

Maar zou er dan geen proefopstelling van jullie project toegepast worden op een woning (woningen) in Oud-Heverlee? Of gaat dit over een ander project? 

@IvoB:

Toch wel, ze zijn heel interessant voor woningen, maar dan moet de infrastructuur aanwezig zijn. Dat kan een landsbreed waterstofnet zijn, of een lokaal microgrid. Die ontwikkelingen zijn in Nederland volop bezig, en ook in België begint men langzaam in die richting te denken. Daarnaast zijn offgrid woningen een optie (maar niet de standaard), wijkinstallaties, ... en in andere landen in de wereld zijn er weer heel andere mogelijkheden.

@m2ts:

Inderdaad, waterstof is moeilijker op te slaan dan aardgas. Het wordt voor auto's op 700 bar opgedrukt (versus 200 bar voor CNG). Maar de tanks lekken niet, en ook de gasleidingen zijn ervoor geschikt.Waterstof ondergronds opslaan (iets dat nu al gebeurt met aardgas) is men aan het onderzoeken. Dat kan in theorie, maar moet nog op grote schaal getest worden.

Bedankt voor de bijkomende info. 
Ik had me misschien wat onduidelijk uitgedrukt maar met grootschalig bedoelde ik inderdaad via een gemeenschappelijk netwerk en met individueel guishoudelijk gebruik om er op individuele basis (individuele opslag) off grid mee te gaan.

Het wordt me dan nog onduidelijker wat ze in Oud-Heverlee dan eigenlijk op wijkniveau willen testen. Er is noch een landsbreed waterstofnet noch een lokaal microgrid. 

Ik dacht ook dat in vele nieuwbouwwijken nu al geen aardgasaansluiting meer voorzien wordt. Bij deze (nieuwe) huizen kan er dus all niet aangesloten worden op een landsbreed net. En is zo'n opslagtank in een wijk (voor een microgrid) dan niet gevaarlijk? (cfr. het ontplofte H2 station in Noorwegen). 

(ter info: https://www.nature.com/articles/s41467-019-12831-0 )