Wat werkt wel voor optrekkend vocht

Goedendag.
Wij hebben al een rijd last van een natte muur in huis. Huis is 100 jaar oud en er zijn diverse bedrijven geweest die allemaal wat anders vertelden.
Firma Isoprofs uit nl is geweest en een plan opgemaakt. Het beste was fundering opgraven en die bitumeren. Direct ook maar de spouw geïsoleerd want dat zou ook helpen.
En buitenmuren gestraald en nieuwe dampdiorlatende laag aanbrengen.
Stralen is gedaan en dat bedrijf ging er volgende dag.......gewoon een buitenlatex opsneren. Resultaat binnen 3 dagen geel.
Die laag er weer afgstraald en daarna eerst laten drogen. Daarna behandeld met dampdoorlatende buitenverf.
Echter muur is nog net zo nat zo niet natter.
Isoprofs reageert nergens op. Ze hebben goed werk afgeleverd.
Er zijn nu 2 opties en 2 bedrijven die dat willen doen maar ik geloof niets meer..
Ruim 8000 uitgegeven en geen stap verder.

Weet iemand wat de enige goede methode is voor m'n laatste spaarcenten?
Bedankt Karin

Reacties

Je spreekt van een woning van 100 jaar oud en dat de spouwmuren zouden geisoleerd zijn. Dat is moeilijk te rijmen omdat 100 jaar geleden er zo goed als altijd werd gewerkt met volle massieven muren zonder spouw.

Bovendien, als je spreekt van optrekkend vocht dan kan het opgraven en bitumeren van de funderingsmuren hiervoor nooit een oplossing zijn. Ook het vullen van de spouwmuren (als die er al zijn) evenals het zandstalen en schilderen van de muren kunnen nooit het optrekkend vocht uitschakelen.

Optrekkend vocht komt immers vanuit de fundamenten in de ondergrond die zowel langs de onderkant, de binnenkant als de buitenkant in verbinding staan met het grondwater. Enkel het bestrijken van de buitenkant heeft dus geen enkele zin !

Tegen optrekkend (of opstijgend) vocht is er maar één afdoende remedie die altijd helpt en dat is een vochtbarriere maken tussen het ondergrondse en het bovengrondse deel van de muur. Ofwel door het door en door injecteren van de muren net boven de vloerhoogte ofwel door op die plaats de muur beetje bij beetje te onderkappen om er een waterkering (membraam) tussen aan te brengen.

Buiten opstijgend vocht kunnen buitenmuren ook last hebben van doortrekkend vocht (bij regen bijvoorbeeld), de symptomen hiervan zijn duidelijk anders dan de symptomen bij opstijgend vocht. In geval van doortrekkend vocht kan een gevelbehandeling wel een oplossing zijn.

En dan kunnen muren nog vochtig zijn door condensatie bij gebrekkige ventilatie en isolatie of door een lek in een leidingsysteem in vloeren of muren met ook weer andere symptomen.

Dus eerst nagaan welke symptomen er juist zijn.

Bedankt voor de reactie. Er is ooit door een vorige bewoner er een extra muur als spouw geplaatst dus vandaar het isoleren.
Er is een vocht detectie geweest met water op buitenmuur en een cameraatje die zagen dat er water door de muur heen zoog.
We hebben nu 2 offertes voor injecteren met Kiesol of inderdaad een heel schort maken maar daar zit veel prijsverschil tussen. We willen voor het goede gaan alleen dachten we dat de vorige keer ook. Vertrouwrn is nu erg gedaald.
Dus advies zeer welkom
Groet Karin

Waar is die extra muur geplaatst, aan de buitenkant of de binnenkant, en waaruit bestaat die extra muur ?

Bij vele gevelstenen als buitenspouwblad is het namelijk niet abnormaal dat er vocht binnendringt tot in de spouw. De waterkering onderaan de spouw dient naast het verhinderen van opstijgend vocht ook als afvoer van spouwvocht.

Misschien moet je toch eens wat meer informatie geven over de juiste muuropbouw met daarbij een nauwkeurige beschrijving van de problemen die je ervaart. Gaat het enkel over vochtige vlekken en geen waterindringing ? Waar precies situeren die vochtvlekken zich ? Onderaan, bovenaan, in de hoeken van de muren of overal verspreid, enkel op de buitenmuren of ook op de binnenmuren ? In welke kamers vooral en wanneer ? Enzovoort...

Hoe wordt de woning geventileerd ? Is ze geisoleerd en hoe ? Hoe wordt ze verwarmd ? Hoeveel personen en dieren (honden) leven er in de woning ?

Hoe meer informatie je kan geven hoe meer kans dat je hier een juist advies kunt krijgen.

Wij hebben ook opstijgend vocht in de badkamer. Ik weet niet zeker of ik dit gemakkelijk kan aanpakken met al het sanitair dat daar loopt. We hebben al twee firma's op bezoek gekregen maar ik twijfel toch of ik dit wil laten behandelen of gewoon zelf doen (in doe-het-zelf zijn veel producten te vinden). Ervaringen met vochtbestrijding? Ik heb al veel gelezen hier op het forum en al goeie tips tegengekomen.