Glaswol isolatie van dak vervangen door cellulose of houtwol?

Hoi iedereen,

nu onze aanbouw beneden eindelijk afgewerkt is, begin ik aan het volgende hoofdstuk: de zolder.

De bedoeling is dat we de zolder ombouwen tot onze slaapkamer.

Door de vorige eigenaars is het dak al volledig aangepakt (nieuw dak met 16cm glaswol). Omdat het daar tijdens de zomermaanden toch wel goed warm komt, was ik van plan om die glaswol te verwijderen, het gebinte uit te dikken naar 25cm (dikker lukt niet) en de isolatie te vervangen met cellulose / houtwol samen met een intello+ om de warmtedoorslag hopelijk wat te vertragen.

Het onderdak is menuserite waarvan ik de naden ga aftapen.

 

Wat ik me afvroeg, is wat de beste keuze is naar isolatiemateriaal toe.

Standaard had ik Cellulose genomen (omdat ze daarmee ook onze houtskelet hebben ingeblazen en dat zijn werk toch goed doet), maar houtwolplaten (genre steico flex) zijn misschien ook een optie?

Zijn er nog andere alternatieven die ik over het hoofd zie?

 

Reacties

Je type onderdak betwijfel ik of het kan gebruikt worden om cellulose in te blazen. Vraag dat toch eens goed na.
Daarnaast krijg je maar op 1 manier voldoende warmtecomfort; voorkomen dat er meer energie binnenkomt dan je wil opdat je woning opwarmt. Door cellulose, maar ook bv door een gemetste muur op je zolder, zorg je dat er meer energie binnen mag komen voordat het opwarmt.
Zelf denk ik wel dat je ook met 25cm glaswol 1 zeer warme dag kan zonder oververhitting. Belangrijk is wel dat je de zon buiten houdt overdag en dat je s nachts kan verluchten (zodat je de volgende dag weer wat voorsprong hebt op de oververhitting).
Er bestaat ergens een website waar je de temperatuurverloop kan berekenen bij een bepaalde isolatie. Grofweg denk ik dat je vanaf 20cm met zowat iedere isolatie er wel komt. Maar je moet wel 100% de zon buiten houden. Een klein dakvenster zonder buitenzonnewering is voldoende om ondanks 40cm aan isolatie toch oververhitting te krijgen.

Walter

Ps: hoe zijn de muren geïsoleerd?

Hey Walter,

volgens de firma die inblaast (InHout) kan dit zonder probleem met een menuserite onderdak.

Ik ga er van uit dat, net zoals bij onze platformen, het belang van de intello+ hier zeer groot is, anders is er risico dat er vocht in de isolatie komt tijdens de koudere maanden en door het gesloten karakter van menuserite kan dat vocht er dan niet meer uit.

 

Een muur bijplaatsen op de zolder zal niet lukken, maar het buitenhouden van de zon staat zeker op de lijst (rolluiken op de velux).

Goed om te weten dat het ook mogelijk is met andere isolatiematerialen. Ik zie wel wat de kost is om het in te blazen (samen met garantie dat dit geen probleem is). Klopt het dan wel dat "zwaardere" isolatiematerialen het nog beter doen?

 

De muren zijn zonder spouw (toch het gedeelte van de zolder, de onderste muren hebben een spouw en die is al ingeblazen), dus daar voorzie ik nog een isolatielaag langs de binnenkant.

zoals gezegd is een dakraam nog vele malen belangrijker dan de soort isolatie...
na metingen deed de isolatie er werkelijk niet veel toe zodra er een dakraam aanwezig was en dus kan gesteld dat dit wel 90% van de zolderopwarming voor zijn rekening neemt. Dus ja, Velux met buitenrolluiken wordt dus wel de eerrste ingreep.
Het tweede die op het menu moet staan zijn de niet-geisoleerde muurdelen.
Zie eens hoe goed je met deze 2 ingrepen de zomer overleeft vooraleer je extra kosten doet aan een isolatielaag die wellicht nog in zeer goede staat is (wel nazien dat het dampscherm secuur uitgevoerd was qua naden aftapen, aftapen van nieten, overgangen op muren opzij en onderaan moeten met speciale kit of speciale tape). Als dit al volstaat voor de hitte kan je eer overwegen te investeren nog extra 9cm uit te dikken met extra islatielaag of extra isolatieplaat, of andere plaatsen in de woning die te dunnetjes geïsoleerd zijn of in luchtdichtheid+ventilatie....

Beste,

Mensuiseritte is prima om tegen in te blazen.

Cellulose houd inderdaad langer de warmte buiten door dat de cellulose vezel vocht kan opnemen en de verdamping van dit vocht zeer veel energie vraagt ( vergelijk maar eens de benodigde energie voor volgende fase overgangen: ijs-naar-water en water-naar-stoom )

Bij goed inblazen zal je ook veel minder kieren en spleten hebben dan bij matten, wat daarenboven nog een positieve impact heeft op de acoustische isolatie. Dus buiten het feit dat geblazen cellulose één van de prijsgunstigste isolatie materialen is de acoustische isolatie nog een bijkomend voordeel.

Gezien vroeg of laat de mensuiserite verwijdert zal ( moeten ) worden raadt ik aan om een "voorlopig" onderdak te plaatsen. Dit zijn stroken onderdak die je tussen je kepers aanbrengt ( links en rechts vastnieten met een latje of strookje unalit en zorgen dat de afwatering ook OK zit ).

Dit voorlopig onderdak heeft 2 functies

  • verhogen van de winddichtheid van je dak, zodat de warmte niet uit je isolatie wordt gezogen/geblazen
  • en de dag dat je dak en onderdak er af gaan, zit je isolatie veilig omsloten 

Belangrijk is dat de folie die je gebruik zeer damp open is ( lage sd-waarde ), ik beveel je ook een stevige folie aan zodat ze "toekomstige-dakwerker" bestand is. 

Als je dak zuid georienteerd is zou je nog kunnen overwegen om een reflecterende folie te nemen er is één fabrikant die zo een stevige en reflecterende folie aanbied gemaakt uit materiaal dat aan Tyvek doet denken.

En zoals reeds geschreven zonbuiten houden en kijken hoe het met de isolatie vd muren gesteld is en waar deze op uitgeven. Ben zelf niet zo een fan van laagje bij steken, liever een gedegen future proof aanpak, die je ook toelaat om de staat van je structuur ( gordingen/kepers na te kijken ).

Marc

Ik zou je muren niet langs binnen isoleren, dan verlies je nog meer massa en kan de ruimte nog sneller opwarmen. Probeer zoveel mogelijk massa in je geïsoleerde ruimte te behouden (vandaar ook de suggestie om een muur te metsen). Als je nu langs binnen gaat isoleren doe je eigenlijk net het omgekeerde.

Overweeg dus zeker om de spouw te isoleren.

@Carol: Thanks. Heb idd begrepen dat de Velux een kritisch punt zal worden. We voorzien zeker rolluiken er op om zo de inval van zon tijdens de dag te verhinderen.

Het probleem is dat we de zolder nu gaan ombouwen tot slaapkamer. Dus het is nu of nooit (om het wat zwart / wit uit e drukken). Ik ga namelijk de gyproc niet opnieuw open breken omdat ik na een jaar plots toch voel dat het tijdens de zomer niet doenbaar is...

Tijdens het plaatsen van de aanbouw is Ventilatie D voorzien door de volledige woning, dus dat deel komt ook in orde (maakt deel uit van de omvorming van de zolder).

 

@Marc: bedankt voor de tips. Wat ik niet versta is waarom de menuiserite vroeg of laat verwijdert zal worden? We spreken hier over een dak dit ongeveer 10j geleden vernieuwd is. Ik ben dus niet van plan (en kan dit ook niet in het budget steken) om het volledige dak te gaan aanpakken (indien mogelijk deed ik dit direct, maar helaas). Mijn idee was idd om de overlappende naden af te tapen met Tescon Vana tape en een Intello+ dampscherm te plaatsen. Als ik alles goed kan afdichten zou het dampscherm er voor moeten zorgen dat vocht die zich toch een weg zou vinden in de cellulose toch een weg kan.

 

@JefVp: Bedankt voor de feedback. Jammer genoeg zit er in de topgevels geen spouw (raar maar waar, zeker aangezien de lagere muren dan wel een spouw hebben. Dus als ik die koude oppervlakte weg wil, kan ik enkel langs binnen isoleren. Het probleem van extra massa is dan ook wel dat, eens die is opgewarmd, de warmte ook langer binnen blijft hangen. Dat heb ik deze zomer toch mooi kunnen voelen: onze huidige slaapkamer ligt in het nieuwe stuk (houtskelet) en eens de hitte weg was, was onze slaapkamer ook snel terug op een normale temp. De kamers van de dochters aan de andere kant (oud stuk, dus baksteen) duurde toch een paar dagen, zeker aangezien we de ramen daar niet kunnen open zetten 's nachts.

Beste,

Ik ging er foutievelijk van uit dat het een "oud" asbest houdend menuiseritte betrof. Nieuwe menuiseritteis prima. 

Als je 100% future proof wil zijn en er rekening mee wil houden dat er in de toekomst het dak nog langs de buitenkant bij geïsoleerd zou kunnen/mogen worden dan zou ik toch de moeite doen om een dergelijk " tijdelijk onderdak aan te brengen.

De volgende renovator ( misschien jij zelf :-) ) zal je dankbaar zijn.

Je onderdak ( mensuiseritte is dampopen en als je een "tijdelijk" bij plaatst moet je ook een zeer dampopen nemen . Het is zeer belangrijk is dat je je dampscherm zorgvuldig aanbrengt. ( Intello is prima maar het mag ook een niet variabele damprem zijn ( maar wel dampopen - dus lage sd-waarde ).

Ik begrijp niet goed je opmerking "Als ik alles goed kan afdichten zou het dampscherm er voor moeten zorgen dat vocht die zich toch een weg zou vinden in de cellulose toch een weg kan." Gezien je onderdak dampopen is zal kan je isolatie langs 2 zijden "ademen" naar binnen en buiten toe.

Denk er ook aan om alles goed met foto's de documenteren. Dat is belangrijk voor je toekomstig as-build dossier en toekomstige EPC/EPB en de toekomstige eigenaar ;-)

Marc 

Marc, bedankt voor de verduidelijking. Ik zal het extra onderdak zeker in het achterhoofd houden. IVM de intello: ik ging er van uit dat menuiseritte betrekkelijk dampdicht was, daarom de link naar de intello+. Maar goed om te lezen dat het risico daar niet zo groot is als ik dacht!