Verwarmingsketel op pellets : tips en ervaringen graag ?

Hey geïnteresseerde ecobouwers,

Recent verhuisde ik van België naar Frankrijk en kocht een oude dorpswoning.
In de woning momenteel ligt een (degelijk) radiatorensysteem, aangestuurd op een ketel met stookolie.
De radiatoren zijn zinvol om te houden, de ketel uiteraard niet.
Hier plaatselijk adviseert men mij als meest ecologische oplossing om een ketel op pellets te installeren, met een grote silo voor opslag en automatische aanzuiging van de pellets,  in combinatie met een boiler die tegelijk warm water levert en eventueel later apart op zonnecollectoren kan aangesloten worden.

Ik moet mezelf nog overtuigen dat dit systeem het beste is, dus tips en ervaringen zijn zeer welkom !

Warme groeten, Maria
 

 

Reacties

heb je eens de prijs opgevraagd van de volledige installatie? en wat kost 1.000 kg pellets in bulk in Frankrijk?

optimaal systeeem hangt af van waar je woning zich bevindt in Frankrijk en isolatie graad...

Er wordt gesproken van 250 euro voor 1000 kg pellets.  De kost om te stoken met pellets zou minder dan de helft bedragen tegenover die van stookolie.  Heb ook al prijzen gevraagd (maar nog maar eentje voorlopig) en die is best hoog.  
Los van prijzen gaat het mij ook om het ecologische uiteraard.  En het rendement.  Eigenlijk woon ik in een gebied waar hout het meest voor de hand liggend is. (Lage Vogezen) Maar daardoor mss ook de pellets.  Er blijkt hier een enorm overschot te zijn van pellets, en deze zouden allemaal van afvalhout gemaakt worden.  Een andere technicus adviseerde om eventueel een eenvoudige versie van houtgestookte ketel naast de pelletketel te plaatsen om op de koudste maanden én periodes dat ik dagelijks kan aanvullen toch hout te verbranden.  De pelletkachel neemt het automatisch over als de houtketel geen warmte aanlevert.  Isolatiegraad is iets anders, die is momenteel heel slecht.  Het is een typisch Franse woning met dikke muren “en pierres”, voor de meerderheid enkele beglazing en niks isolatie.  Momenteel ben ik wel bezig de vloer van de zolder te isoleren met houtwol.  Op termijn wil ik de ramen vervangen en wil ik waar mogelijk de binnenkant van enkele buitenmuren voorzien van een leembezetting.  Wel is het zo dat die dikke muren in de zomer veel warmte opslaan, en die nog lang in het najaar afgeven.  Zeker als de woning verwarmd wordt als het kouder wordt. 

Hout en pellets zijn alles behalve ecologisch, vooral de de uitstoot van veel fijn stof.

Als er over hout en pellets wordt gesproken valt meteen het woord uitstoot.  Denk dat we met z’n allen bewust zijn van dit gegeven en tegelijk het gebruik van fossiele brandstof willen vermijden.  Er wordt gegoocheld met termen als herverbranding, CO2neutraal, ... enz, terwijl ik geloof dat het over een heel complex gebeuren gaat waar ik zelf geen kennis in heb (vandaar ook hier mijn vraag).  Kort door de bocht blijkt de ketel waarvan sprake slechts heel gering voor uitstoot te zorgen en wil ik gerust investeren in een natuurlijk zuiveringssyteem hiervan, nl aanplant van de nodige bomen op mijn terrein.  Minder kort door de bocht wil ik rekening houden met de staat van het huis (radiatoren dus aanwezig, isolatiemogelijkheden beperkt), de herkomst van de energie, de technische mogelijkheden, het budget, enz... Een soort ecologische kosten-baten-analyse, zowel wat het huis zelf betreft als wat betreft de impact op het milieu.  Zonnecollectoren of warmtepompsystemen zouden hier niet kunnen aansturen.  Misschien moest ik de vraag anders formuleren : hoe kan ik mijn systeem vernieuwen, rekening houdend met het feit dat wand- of vloerverwarming niet mogelijk is én het huis beschikt over heel degelijke radiatoren.  Als u de ultieme tip hebt, hoor ik hem héél graag !  

 Misschien moest ik de vraag anders formuleren : hoe kan ik mijn systeem vernieuwen, rekening houdend met het feit dat wand- of vloerverwarming niet mogelijk is én het huis beschikt over heel degelijke radiatoren.  

Hoi Maria,
Het is het standaard probleem: een oude woning en de nieuwe eigenaar zoekt het comfort en energieverbruik van een nieuwe woning.
Helaas is er geen snelle of goedkope oplossing. De basis moeet echter altijd zijn: eerst energieverbruik verminderen En dan pas kijken hoe je die nodige energie gaat leveren.
Dus die oude ketel is het minste probleem.

Kijk dus in de eerste plaats eens wat jet kost de muren te isoleren, ramen met correct glas die aansluiten op de isolatie. Idd je vloer isoleren en ook het dak.

En dan pas kijken hoe je gaat verwarmen.
Op termijn is het de enige goede oplossing.

Heb je ondertussen al een zicht op je jaarlijkse verwarmingskost?

Gaat het zuiver om de besparing van de verwarmingskost is eventueel een pelletkachel een optie. Die kan dan bv de belangrijkste ruimtes verwarmen en zo de stookoliefactuur verlagen.

Walter

Ik ben het er volledig mee eens dat ook het verbruik dient te verminderen en alle isolerende factoren onder de loep moeten genomen worden.  Maar aangezien ik nu reeds merk (ik woon nog maar in dit franse huis sinds april) dat er massaal veel liters stookolie verbruikt worden met een stokoude ketel kan ik hier in mijn gevoel niet mee verder.  Dit is té vervuilend en té duur.  Ik probeer het systeem te veranderen naast de inspanningen op verbruikverminderend vlak. Bedankt van je reactie !

Je kan om te starten nog eens een rendements meting laten doen op de stookolie ketel (komt samen met een onderhoud). Dat geeft al een zicht hoe slecht de ketel is.

En hoeveel liters jaag je er nu door?

Walter

Sinds ik hier woon (5 maanden, geregeld afgewisseld met verblijf in België), quasi ENKEL voor aanleveren van wat warm water voor de douche van 1 à 2 personen (zelfs niet voor de afwas), meer dan 500 liter.  Nu staat de verwarming 2 dagen ietsje aan, en ik zie de meter zichtbaar zakken...  

Laat dus eerst eens iemand een onderhoudt doen. En laat die persoon uitleggen hoe je zuinig warm water op vraag maakt.
500l mazout is alleen als je continue een boilervat warm houdt dat continu afkoelt.

Daar is bv al isolatie rond je boiler voor nodig. Zaken die een pelletketel niet zal oplossen.

Walter

Het warme water wil ik op termijn graag uit zonnecollectoren halen, die een boiler zouden kunnen verwarmen waar ook de pelletkachel voor kan instaan bij onvoldoende zonnewarmte.  Ik ga zeker iets doen met je tip !  Het warmwaterreservoir zit nu ergens in de ketel en wordt idd continue warm gehouden....    Het blijven complexe dingen.   Voorlopig hou ik me ook extra warm met het aanvoeren en plaatsen van bergen houtwol :-) 

Kan het niet op aardgas? En als er geen aardgas ligt, is dan eventueel propaan in een tank te overwegen?

Er ligt geen aardgas nee; blijft ook fossiele brandstof en volgens wat men mij hier vertelt minder ecologisch.  Gas moet ontgonnen worden, toch ?  Gebeurt tegenwoordig niet altijd op ethische manier (ondergrondse boringen en aardschokken ?).  De pellets worden gemaakt van afval, er is geen chemisch of complex proces voor nodig om te produceren, en het kan lokaal verkregen worden.   Als ik me vergis, ik hoor graag je argumenten voor gas.  

Moeilijk uit maken wat nu het meest schadelijk is, aardgas of houtstook. Het is als kiezen tussen de pest en cholera.

Beiden brengen ze een extra aan Co2 in de lucht op een tijdstip dat dit maximaal zou moeten vermeden worden. Als men zegt dat dit bij houtstook neutraal kan zijn dan kan dat pas ten vroegste na 50 jaar zo zijn. Ondertussen wordt de Co2 uitstoot gedurende deze cruciale komende 50 jaar verhoogd.

Beiden brengen ze fijnstof in de lucht al zou dat bij aardgas wel een pak minder zijn dan bij houtstook onder welke vorm dan ook.