Welke ecologische buitenisolatie op plat dak?

Wij zijn bezig met een aanbouw van een warm plat dak, met dus isolatie aan de buitenkant.

Opbouw:
- Houten balken
- multiplex plafond
- contructieplan voor creeren afschot
- intello dampremmende folie
- isolatie
- Vaeplan dakbedekking
- Groen sedum dak

Nu is de vraag welke isolatie te nemen? We rekenen op 20cm.
Het moet dampopen isolatie zijn en we willen eigenlijk geen Pir, Pur, XPS.
Het zouden drukvaste isolatieplaten moeten zijn omdat je het nog op het dak moet kunnen lopen.
We hebben al mogelijkheden bekeken, als houtvezelplaat, kurk, maar deze zijn enorm duur.
Zijn er nog alternatieven eventueel?

Of is er een mogelijkheid dat we isoleren met "zachte" isolatie en daarop een drukvaste dunne plaat?
En dan welke isolatie en welke plaat?

Iemand die hier een idee over heeft?
Bedankt.

Reacties

Bedankt voor de informatieve reactie. 

De balken van het dak willen we graag laten zien, zo wordt het plafond ook hoger, maar boven de multiplex en onder de OSB-platen zouden we inderdaad kunnen opvullen met iets, moet wel vochtongevoelig zijn denk ik. 

Ik had al eens contact gehad met een firma over de drukvaste houtvezelplaten van Steico, en die hadden dat toen afgeraden en kwamen met kurkplaten. 

binnen naar buiten

intelligent dampscherm
osb
pavatex
osb
epdm

Bedankt voor de reacties weer, heb je toevallig nog meer foto's Luis?

 

Bedankt, interessant om te zien!

het belang van dampopen isolatiemateriaal geldt voor hellend dak omdat dit naar buiten toe kan verdampen tussen de pannen door.
Bij een platdak (ik heb er zelf een, dus die studie werd dus zeer goed uitgevoerd en volg ik verdere ontwikkelingen nog op de voet) is de buitenlaag VOLLEDIG dampdicht (of je nu EPDM of Derbigum neemt of met de klassieke roofing opgescheept zou zitten maakt hiervoor niks uit). De klassieke houding van architecten is dit dak zo dampdicht mogelihjk uit te voerten ook aan de binnenkant opdat er vanuit het interieur absoluut niet de minste damp erin kan (bvb douche, badkamer op de bovenste verdieping). Eventueel kan een intelligent dampscherm (zoals Intello, intello plus) aan de binnenzijde. aangezien damp TOTAAL geweerd wordt uit het systeem doet het er niet toe of je dampopen of dampdichte isolatieplaten gebruikt.

En de laag eronder MOET DRUKVAST zijn. dus ofwel 2 lagen OSBplaten waartussen je een dikke laag isolatie sandwicht. 
Ofwel Kingspan's Resolplaten of PIRplaten of Kurkplaten of Rockwool Rhinoxx of Rockwool Coldfixx of Knauf Roofboard DDP-U  of Steico Isorel.
Aangezien je toch voor een groendak kiest, maakt het niet uit of je de drukvaste houtwolplaat van Steico neemt of zelfs PIRplaat, want jouw substraatlaag van je groendak zal alle zomerhittedoorslag massief absorberen.
En allicht lopen de prijzen van Resolplaten en Isorel niet zo ver uiteen als we gelijke R-waarden vergelijken. Wel hun lambdawaardes die minder dan de helft zijn voor de Resol tegenover de Isorel, wat betekent dat je dus met Isorel meer dan dubbel zo dik moet gaan tegenover Resol of PIR om zelfde isolatiewaarde (R) te bereiken. Voor nieuwdak kan je daarnaar ontwerpen, bij bestaand dak (mijn situatie) moet je compromissen sluiten en ik heb dan liever wat extra petrochemlisch product in mijn isolatieplaat en zodoende passiefhuisisolatiewaarden te bereieken dan ik bij de halve isolatiewaarde (R=5) wel levenslang petrochemische verwarming moet verstoken via gasketel die bovendien wel overbodig is in passiefhuis.
Bij keuze voor EN groendak EN Steico isorel moet je dakconstructie wel de extra draagkracht hebben. Beide samen in een bestaand huisdak mag je wel vergeten!