kurkisolatie achtergevel rijhuis

Ik heb een rijhuis van meer dan 100 jaar oud gekocht, geen spouwmuur. Ik wil de achtergevel langs de buitenkant isoleren met isokurk platen.  Zonder te overdrijven wetende dat een rijhuis sowieso minder energie nodig heeft. Ik dacht aan platen van 6 of 8 cm en aan het raamkader 4 of 6 cm (anders gaan het glas van mijn ramen) veel smaller gemaakt moeten worden. 6cm dikke platen kosten €55 / m2 en 8 cm dikke platen €73 / m2. Iemand dat al dit soort isolatie op een rijhuis heeft gedaan?

Reacties

De zolderverdieping zal zo goed als luchtdicht worden, aangezien er een nieuw dak komt. Het gelijksvloers zou een kostelijke affaire worden om luchtdicht te maken (ik heb net ducttape op een tochtgat in het plafond geplakt... het zal uiteraard beter opgelost moeten worden maar ik heb geen budget om het plafond te laten herdoen enkel fatsoenlijk oplappen, het zal bij isolatie tussen plafond en plat dak blijven). Mijn atelier hoeft niet heel warm te zijn, en de galerij zal enkel verwarmt worden tijdens openings uren (dus slechts enkele halve dagen per week). Er komen overal nieuwe ramen. Ik zal op het eerste verdiep wonen. 

Wat het zolderverdiep betreft, het dak laat ik isoleren met houtvezel. Er zijn voor en achter een muur van ongeveer 80 cm, die ik laat isoleren met kurkplaten van 8cm. Ik dacht de zijgevels ook zo te isoleren. De rechterbuur heeft een lege, dus koude zolder, de linkerbuur geen idee, maar aangezien het ook een huurhuis is met een jong koppel vermoed ik dat het ook een lege zolder is. Dus veronderstel ik dat die muur isoleren wel zin heeft. Ik moet sowieso iets op de muren doen, want nu is het baksteen, en kurk moet je zelf niet afwerken. Iemand zei me dat het geen zin heeft die muur te isoleren, maar als je het totaalplaatje bekijkt, hoop ik dat het toch zin heeft. Ik wou ook de vloer isoleren, want de huidige vloer is een gewonen zoldervloer van brede planken die geen planché vloer zijn. Dus ik zou isoleren tegen geluid en ook voor warmte, en dan OSB platen leggen, met in de toekomst bv bamboe er bovenop (naargelang toekomstig budget). Dus het zolderverdiep zou zo zo goed als nieuw moeten zijn. Met het salon Zuid-West gericht, 2 grote veluxramen (met rolluik om zon tijdens de zomer buiten te houden), zou ik redelijk wat zonnewarmte moeten hebben.

Dit is een totaalrenovatie, met ook nieuwe domotica / electriciteit, nieuwe ramen, verwarming gascondensatieketel met radiatoren te installeren, en alles herdecoreren. Mijn budget is op... dit is een bescheiden rijhuis en ik moet nu al meer doen dan verwacht. Dus de rest zal voor binnen enkele jaren zijn. Ik verwacht wel hier te blijven wonen, dus dat is zo'n 30 à 40 jaar.