Welke wijze van verwarmen is het beste?

Wij komen vanuit Nederland in België wonen. We hadden gepland een lucht-lucht warmtepomp aan te schaffen, in combinatie met zonnepanelen. Nu is ons door een isolatiebedrijf echter afgeraden om zonnepanelen te nemen: wij zijn overdag nauwelijks thuis en dat is juist de periode waarin de zon schijnt. En zonder zonnepanelen zou ook de warmtepomp niet aan te bevelen zijn.

Wat is dan wel de beste manier van verwarmen? Toch maar een centrale verwarming? Stoken op hout / olie / gas?

Met vriendelijke groet,

Otto Bonte

Reacties

Eigenaardige reactie van een isolatiebedrijf. Als een WP niet rendabel zou zijn (al dan niet met PV) zou hij eerst beter je woning grondiger isoleren zodat het wel rendabel wordt. 

Verwarmen jullie dan alleen je huis als jullie thuis zijn? 
En als jullie dan willen stoken op olie of gas doen jullie dat dan ook alleen als men olie of gas aan het oppompen is? (ironic mode).

Als je voor 31/12/2020 PV legt kan je trouwens nog 15 jaar genieten van de saldering van je PV productie (huidige situatie, er loopt wel een procedure tegen). 

ps. Wij verwarmen al 5 jaar onze woning met een LL/LW WP in combinatie met PV en dit voor de prijs van het prosumententarief. 

 

 

Nieuw huis of bestaande woning?
En voor beide gevallen; hoeveel energie heb je nodig om te verwarmen?

Het maakt in se toch niet uit of het om een nieuwe woning gaat of om een bestaande woning?
Gezien hun "info" komt van een isolatiebedrijf neem ik aan dat ze de woning hebben geïsoleerd of plannen dit te doen?
Dit kan zowel bij een nieuwe woning of een bestaand gebouw in voldoende of onvoldoende mate gebeuren. 
En in beide gevallen is, zoals je juist stelt, de warmtebehoefte van doorslaggevend belang. Maar dat is voor beide type woningen het geval. 

Als je de energetische behoefte van de woning wenst in te dekken met PV is ook de oriëntatie van je dak en dakopp. van belang. 
En iedere kCal die je niet nodig hebt (door voldoende isolatie) maakt het gemakkelijker om je doel te bereiken. 

Bij een monofase thuisinstallatie (bij trifase heb je nog meer ruimte) kan je een PV installatie met een omvormer tot 5 kVp plaatsen. Afhankelijk van de dakoriëntatie (maar ik ga er vanuit dat iemand die overweegt PV te plaatsen die factor al eerst heeft nagegaan) kan je dan al PV plaatsen met een jaaropbrengst van minimaal rond de 5000 kWh. Wat ruim voldoende moet zijn om in je warmtebehoefte te voorzien via een WP.

Met die energieopwekking hebben wij voldoende energie om een woning (BJ medio jaren 90 vorige eeuw) met een LL/LW te verwarmen, het SWW, het huishouden en een EV rijdende te houden voor WW-verkeer (HT 50 Km). 

Iemand die nu nog verbouwt of renoveert en voor zijn verwarming de optie  stookolie open laat heeft zijn project vooraf niet goed overdacht. 

 

 

 

nieuwe woning: meer vrijheidsgraden om isolatie (en zonnewering) en verwarmingsoplossing aan te passen.

Walter

Inderdaad maar het zal in de praktijk meer afhangen van de wensen en eisen van de bouwheer dan de mogelijkheden tot uitvoer. 
Mijn gerenoveerde woning uit 1995 is momenteel al beter geïsoleerd dan de kast van een nieuwbouwwoning die ze aan de andere kant van de straat aan het optrekken zijn. Problemen zijn er om (creatief) op te lossen. Niet om uit de weg te gaan. 

Een verwarming op gas/stookolie installeren in een bestaande woning vraagt niet minder breek- en kapwerk dan deze voor een WP.

Voor het geheel van het milieu is het ook beter om bestaande woningen grondig te renoveren dan nieuwe kavels neer te poten op nog onbebouwd terrein.