Zelf zwemvijver (origineel) aanleggen? Denk ik goed?

Beste,

Ik wil zwemvijver zelf aanleggen.  Ik weet hoe men dit klassiek doet: met betonnen vloerplaat, opgemetste muren, epdm erin etc...  Ik weet ook dat er zelfbouwblokken zijn (die dan nadien volgestort worden met beton)... Etc...  Het is niet zozeer het vele werk (en de daaraan gekoppelde kostprijs) dat me weerhoud om één van die klassiekere manieren te kiezen.  Ik vind alles zo over-geproportioneerd.  Ik wil ook geen beton storten - betonstop indachtig.

Ik zou het als volgt willen aanpakken - bedankt om verder te lezen (en om evt feedback te geven):

Ik graaf een put van 9m op 3m (en nog één van 3m op 3m als zuiveringsgedeelte) 1m70 diep.  Op die diepte zit ik aan de zgn 'goede grond' (stabiele grond). Met damwandplaten (die ik aan elkaar las) maak ik de wanden.  Daartegen plaats ik PUR-platen - die lijm ik tegen die damwandplaten.  De bodem is gewoon die 'goede grond'.  Eenmaal dit alles gedaan doe ik de op voorhand op maat gelaste (in fabriek) epdm erin.  Eenmaal dit gedaan staat er een tankwagen klaar met regenwater die de zwemvijver opvult.  Dit procédé pas ik ook toe voor zuiveringsgedeelte - dat vul ik dan op met lavastenen en planten.  Ik zou die werken willen doen op eind van de zomer - dan staat grondwater het laagst en kan ik alles doen zonder bronbemaling.

Zitten hier graten in?  Kunnen PUR-platen tegen vocht (opstijgend grondwater in de winter)?  Positieve feedback geven mag ook. Bedankt daarvoor!

Paul

Reacties

Als je inzit met de betonstop zou ik toch eerst een realistische berekening maken van het jaarlijks elektriciteitsverbruik voor je pompsysteem. Het is niet omdat het een "vijver" is en geen "bad" dat het minder elektriciteit (en onderhoud) verbruikt. 

Wij hebben een natuurlijke vijver en wilden die omvormen tot zwemvijver. Juist het relatief hoge elektriciteitsverbruik (bijna evenveel als ons huidige jaarverbruik) heeft ons ervan weerhouden. 

Bereken ook goed of je grondfolie (met x verzwaringslaag) bestand is tegen de opwaartse druk van het grondwater. Het zo de eerste folie niet zijn die als een ballon in een bel gaat staan. 

Onderhoud is ook niet minder dan bij een gewoon zwembad. Hou er ook rekening mee dat je om de x jaar (normaal 7) alle filter(lava)steentjes moet vervangen. 

Ik weet niet hoe het zit bij een zwemvijver. Maar in een normaal privaat zwembad, waar toch niet zoveel in gezwommen wordt, moet de circulatiepomp slechts enkele uren per dag draaien. De PH en het chloorgehalte van het water constant houden is minstens van evenveel belang.

Bedankt voor het antwoord.

Electriciteitsverbruik is idd belangrijk om rekening mee te houden.  Binnenkort plaats ik zonnepannelen op mijn dak.  De nieuwste generatie pompen worden alsmaar energie-zuiniger.  Laatst zag ik een professioneel geplaatste zwemvijver (met gelijkaardige afmetingen met een prijskaartje aan van 33 000 €) met een pomp van 45 Watt.  Ivm opwaartse druk van grondwater: dat kan toch niet groter zijn dan druk van het water in de zwemvijver (tenzij dat die niet vol is)...

Groeten,

Paul

vm opwaartse druk van grondwater: dat kan toch niet groter zijn dan druk van het water in de zwemvijver (tenzij dat die niet vol is)...

Bij de hydraulische druk van grondwater moet men rekening houden met het relatief groter gewicht van de grond die erop rust. Daarom moeten de zijwanden verstevigd worden om het afkalven tegen te gaan, ook als er water in de vijver staat. Is die sterke ondergrond waterdicht? Slecht watervoerende grond biedt wel veel inwendige weerstand. De zwemvijver mag echter nooit leeg komen te staan, ook niet voor onderhoud.

Beste Pierre,

Rondom de gelaste damwanden, vul ik het naderhand op met grond.  De zijwaartse druk zou in eerste instantie al gelijkmatig worden opgevangen door die PUR-platen - die verlijmd zijn op die damwanden...  

Sowieso komt er een fabrieksgelaste epdm in...  De druk wordt dan verdeeld naar alle richtingen.  De bodem zou 'die goede grond' zijn...  Maak ik denkfouten?  Neem ik enig risico?  Zelfs al zou mij dat een pak minder kosten èn ecologischer zijn, dan nog wil ik niet hebben dat de boel binnen de kortste keren naar de verdoemenis is...

Groeten,

Paul

Enfin, het is zoals ik er nu over denk. 

Ik lees hier rare redeneringen.

Ik versta onder een zwemvijver een natuurlijke vijver waar planten in kunnen groeien, waar vissen in kunnen  leven en waarin men kan zwemmen. In het na te streven geval heeft die geen waterzuivering nodig.

In principe is het uitgraven van een gat met schuin aflopende zijwanden voldoende, die stalen damplaten zijn onnodig en voor mij zouden die zelfs zeer ongewenst zijn.

Een natuurlijke vijver houdt zijn water, de ene keer staat het al wat lager dan de andere keer naargelang het grondwater stijgt of daalt.

Wellicht zal je het waterpeil constant hoger willen dan de grondwaterstand ter plaatse is en dan ben je verplicht om een kunstgreep toe te passen zoniet zal het water door de bodem worden opgenomen. Een epdm folie is dan aangewezen.

Indien je de vijver netjes uitgraaft en bijwerkt in de gewenste vorm zie ik geen enkel probleem om rechtstreeks in die uitgraving de folie te leggen om daarna de vijver te vullen met water.

De waterdruk zal die folie automatisch tegen de bodem en de zijwanden gedrukt houden. Van stijgend grondwater hoef je geen schrik te hebben zolang het peil in de vijver hoger is maar dat is wellicht de bedoeling toch.

In geval je ooit de vijver wilt leegmaken dan kan je dat probleemloos doen op momenten dat de grondwaterstand lager is dan de bodem.

Dus niks van damwanden, niks van beton en niks van pur platen ! Waarom toch ?

Dank je wel Charel voor de reactie!

Idd grondwaterpeil is te laag om natuurlijke zwemvijver aan te leggen - de aanpalende gracht mèt poel staat nagenoeg gans het jaar droog.  Ivm die damwandplaten en PUR-platen: dat zou enkel zijn om die vorm iets of wat te kunnen vastleggen - een organischer vorm (een kuil bijvoorbeeld, hoe mooi je die vorm ook wil maken) zal altijd moeilijker zijn om daar die epdm in te leggen.  Ipv die PUR-platen (niet zo ecologisch) zou ik iets anders waterbestendig (en vooral vlak) kunnen plaatsen...  Maak ik denkfouten?

Groeten,

Paul

Volgens mij maak je inderdaad een denkfout.

Je kan die kuil in eender welke vorm uitgraven, eerst grof met de machine om daarna de bodem en de zijkanten naar wens bij te werken met de schop, hier en daar wat afsteken, hier en daar wat bijvullen. Je kan op die manier de bodem en de schuin aflopende zijwanden zo glad en afgestreken maken als je maar wilt tenzij je in een stenige rotsbodem zit.

Dank je wel Charel.  Een fabrieksgelaste epdm kan dan wel niet.  Heb me dat laten aanpraten dat die fabrieksgelaste epdm als voordeel heeft dat dit wel voor heel erg lange tijd waterdicht (tegen lekken zwemvijver) is.  Ter plaatse gelaste epdm zal nooit zelfde kwaliteit hebben vandaar mijn denken om de vorm eerder strak te houden (met evt die damwanden en watervaste platen ertegen)...  Wat denk je?

Ik weet niet wat je bedoelt met een strakke vorm, maar ik zie niet waarom je rechtstreeks in de grond niet een even strakke vorm zou kunnen maken. Enkel loodrechte zijwanden zou misschien problemen kunnen geven, dat hangt een beetje van de grondsoort af. Maar een natuurlijk ogende vijver met loodrechte wanden bestaat in feite niet en hoeft ook niet

Verder kan je de uitgraving perfect volgens een plan met bepaalde afmetingen en hoeken maken en dus kan de epdm ook volgens dat plan gemaakt worden.

Epdm ter plaatse gelast, gevormd of gevouwen hoeft helemaal niet minder van kwaliteit te zijn tenzij het door iemand op een oneerdeelkundige manier wordt uitgevoerd.

 

 

bedankt alweer Charel!

Ik zal er nog verder over nadenken...

Kostprijs van die vijver zou dan zijn: huren van graafmachine, de prijs van de epdm, een vakman die dat ter plaatse komt lassen, argex-korrels en vijverplanten, een vijverpomp...  

De toestand is inderdaad verschillend wanneer het grondwater niet zo hoog komt. Bij ons zit het grondwater op ongeveer 1 meter diepte, naargelang het seizoen. Bij de buren hebben ze een zwemvijver in de vorm van een zwembad aangelegd. In elk geval is het zeer zwaar gebetonneerd en hebben ze sterke aaneengesloten platen gebruikt om het beton te kunnen storten.

Ja Pierre, zo doen ze het allemaal...ik heb daar een beetje mijn vraagtekens bij...over-geprportioneerd, maar dat deelde ik al mee.  Als de zwemvijver (zonder zo'n sterk bewapende bak) vol zit, dan kan dat nooit naar omhoog gepusht worden door stijgend grondwater (in de herfst bijvoorbeeld)...Enzovoort...  Ik ben nog in verkenningsfase, doch wil op termijn er zeker één bouwen/maken.  Groeten, Paul

 

Inderdaad, zefls al zou het grondwater even hoog staan als het water in de vijver dan nog kan er geen probleem ontstaan.

En indien het grondwater uitzonderlijk zo hoog staat dan moet dat zijn door abnormaal veel regenval en dan zal de vijver hierdoor wellicht ook wel tot de rand volgeregend zijn. 

En waar ga je het water vandaan halen om het zwemwater op peil te houden? 
Zo'n (zwem)vijver heeft een enorm verdampende oppervlakte. 

Een zwemvijver verbruikt meer stroom dan een zwembad. In een zwembad worden algen en bezinksel deels afgebroken door de chemische producten. Uiteraard vind je deze niet in een ecologische zwemvijver. die moet zijn zuivering en zuurstofgehalte dan ook halen uit de bijna constante filertering door het biogedeelte. En dat kan alleen met pompen. In de winter kunnen deze wel op 50% draaien. Bespaar je op rondpompen en biofilteren krijg je al vlug woekerende algen en planten. 
Wens je vissen in je zwemvijver moet je nog meer filteren want hun uitwerpselen zijn voeding voor algen. Bovendien moet je ook de soort dan goed kiezen en geen grazers nemen want dan heb je al vlug een volledig kale vijver.
Hoe kleiner de waterhoeveelheid in de vijver hoe moeilijker het is om een ecologisch evenwicht te bewaren.  

Uiteraard kan je in een volledig natuurlijke vijver (we hebben er zelf één van 10 are, dus redelijk ecologisch evenwicht) ook zwemmen. Maar je moet dan wel tegen bladbezinksel en allerlei organisch afval op je huid kunnen. Wordt er niet gezwommen heb je er geen last van. Maar zwemmen woelt de bodem op. Niets om je zorgen om te maken (de zee is daartegen een open riool en daar zwemmen ze ook in) maar best eerst eens aan de vrouwelijke kandidaat zwemmers vragen wat zij daar van vinden? 

 

 

Er zijn op dit gbied betere specialisten dan ik, maar misschien spreken enkele wel voor hun eigen kerk. Zo leek de bekisting bij mijn buren mij ook wel wat overdreven, maar de werkleider zei me dat dit in deze omstandigheden wel nodig was. (?) Er werd rondom wel grondwater weggepompt!

Met hydraulisch evenwicht binnen en rond de vijver moet men wel opletten. Gelijk ik reeds opmerkte weegt de vaste grond rondom zwaarder dan water, zodat hij een extra druk uitoefent.

Er is ook nog een belangrijk verschil tussen een rechthoekig zwembad en een vrije zwemvijver: om het water gemakkelijker op temperatuur te houden moet men het wateroppervlak met een zeil of een volet afdekken. Dit houdt de verdamping en de daaraan gepaarde afkoeling tegen. Een ander gevolg van overmatige verdamping: indien men met leidingwater moet bijvullen wordt het water sneller alcalisch. Leidingwater is licht alcalisch. Dus moet er dan op tijd een zuur aan toegevoegd worden om de algenvorming beter tegen te gaan. Dit speelt vooral in een (tijdelijk) bedekt zwembad, wanneer er geen zeil op het water ligt. Er kan dan geen (zuurder) regenwater in het zwembad vallen om het verdampt water te compenseren.

N.B. Vroeger woonden we in de droge Kempen, waar de installatie van een zwembad helemaal niet duur was (gemetste muren, een betonvloer en een plastiek erover.) Sinds we 11 jaren geleden naar Vlaams Brabant verhuisd zijn hebben we in deze natte regio geen zwembad meer gepland.

Beste allen,

Hoe zelfzeker ik wel was, hoe meer ik ben beginnen twijfelen.

Na lang nadenken (en advies inwinnen natuurlijk) wilde ik een gat laten graven, de wanden min of meer effenen met leem om er vervolgens gronddoek en worteldoek in te leggen.  Vervolgens zou ik alles in één maal met één epdm folie waterdicht maken (grootste breedte epdm-doeken = 9m).  Als ik mijn idee aftoets bij iedereen die er oren naar heeft, krijg ik vaaktegenstrijdige reacties.  Soms hoor ik : 'je moet stabilisé op de bodem leggen, de boel gaat anders op termijn scheuren'.  Iemand anders zegt me: 'wat ga je doen met scherpe voorwerpen in de grond?'...  Ik droomde ervan afgelopen nacht.  Ik kwam precies uit op mijn eerste idee: gat graven, damwandplaten lassen als wanden, stabilisé erin (bodem), ijzeren platen tegen damwandplaten (of betonplexplaten) en daarin de epdm...  

Wie verlost mij van mijn twijfels?  Of wie heeft de gouden suggestie? 

Bedankt daarvoor!

Mvg Paul

Sorry hoor, maar ik blijf bij mijn eerste gedacht.

Waarom zou die epdm scheuren op een geeffende zandbedding ?

Waarom zou je daar ook nog eens gronddoek en worteldoek bij onder leggen ??

Waarom zou stabilisé minder risico op scheuren geven ? Waarom zou die epdm trouwens scheuren ?

Op die harde materialen die je noemt zie ik epdm veel eerder scheuren.

Als er al scherpe voorwerpen in de grond zouden zitten dan haal je die toch gewoon weg. Of gaat het hier over sterk met steenslag vervuilde grond ?

Dank je wel Charel - alweer - voor reactie.

't Heeft er ook mee te maken dat de plaats waar we zwemvijver willen graven - eerder beperkt is.  Dus zijn steile wanden (met één schuinere kant om kikkers en andere amfibieën niet te laten verdrinken) eerder aangewezen.  

Verder zit ik verveeld hoe ik het filtergedeelte van het zwemgedeelte kan scheiden...  Verveeld is groot woord natuurlijk - piekeren over het al dan niet aanleggen van een zwemvijver is uiteraard een luxe-probleem.  Het neemt niet weg dat ik dit zo duurzaam mogelijk wil doen - dat hij lang meegaat - dat hij goed functioneert...

Mvg,

Paul

 

Beste Paul,

Ik zit met soortgelijke plannen. Hoe is het je ondertussen vergaan? Is de vijver er gekomen, en welke techniek heb je uiteindelijk gebruikt?

 

Groet,

Stijn 

Hoi, Wij hebben een hele grote vijver (11×13). Nu willen we daar graag een zwemvijver van maken. Hoe kan je een wandje plaatsen om het gedeelte voor een moerasfilter re maken? Die is al op een plateau van.75cm diep, maar als ik daar zo lavastenen in zou doen, dan gaat alles richting het zwemgedeelte die 130 diep is.  Er zit al epdm in en we willen het niet afbreken. Heeft ie.and een idee hoe we dat het beste aan kunnen pakken?