mogen onze buren zomaar in onze dakpannen slijpen (zonder overleg) ?

Onze buren vernieuwen en verhogen hun dak.    Wij vroegen vooraf aangetekend of er overlegd kon worden over de aansluiting van beide daken.   (ons dak is nog maar recent gelegd en zeer luchtdicht geïsoleerd)     Ondanks onze vraag is er nooit iets van overleg gekomen.   Op een dag zagen we een dikke rode streep op onze dakpannen staan, vlak naast onze zonnecollectoren.    We riepen de politie erbij, want voor ons kon dit niet dat zij zonder enige vorm van overleg in onze pannen zouden gaan slijpen.   De politie vroeg hen te wachten met de aansluiting van hun dak tot er overleg zou zijn bij de vrederechter.    Ondanks deze afspraak met de politie, begonnen ze deze week toch gewoon ons dak af te slijpen.   (veel kans dat ze tot in ons onderdakdoek/dampscherm geslepen hebben)    We haalden er nog eens de politie bij, die hen nogmaals vroegen om hiermee te stoppen, en eerst te overleggen.    Vandaag kwamen we thuis van ons werk, en ze hebben in onze afwezigheid ook onze voorste dakpannen afgeslepen.   Het is allemaal niet gebeurd zoals wij het wilden, en er is totaal geen overleg geweest.    (ook niet nadat wij verschillende pogingen gedaan hebben hiertoe)    De politie kwam vandaag nog eens een derde keer en zei ons dat ze niets konden doen.

Is het nu ja of neen wettelijk in orde dat je in het dak van je buren gaat slijpen, zonder dat die daar toestemming voor heeft gegeven ?    Wie kan hier iets zinnigs over zeggen ?

Wij vrezen dat het laatste vak van onze isolatie (dat is ingeblazen met cellullosevlokken) niet meer winddicht zal zijn langs de zijkant en of de bovenkant.    Alleen kunnen we dat nu niet meer controleren want de dakwerker heeft alles al weggemoffeld.   (we kennen hem, hij heeft ooit bij ons gewerkt, en heeft toen ook serieuze fouten gewoon verstopt en erover gelogen).      De politie gaf ons de raad om de brandverzekering te vragen om te komen checken of er schade is.   Maar gaan die het dak terug laten openmaken, om te kunnen controleren hoe het met onze luchtdichtheid gesteld is ?

 

Reacties

Beetje gek verhaal; je praat via aangetekende brieven met je buur? Klinkt als een slechte start...
Los daarvan; iemand slijpt normaal geen pannen op het dak; je neemt de pan van het dak en slijpt ze en legt ze terug.
Normaal ja je niet ineens door het onderdak zitten....
Ondanks de stand denk ik toch dat een manier moet zoeken om in overleg te gaan met de buren zonder politie of aangetekend schrijven. Je moet nog 30 jaar (ik zeg maar iets) naast die mensen wonen...

Weet je welk type muur het is? Een gemeenschappelijke muur?
Hoe ziet de uiteindelijke afwerking eruit.

Belangrijkste is dat eindresultaat water dicht is; je pannen tegen een muur is normaal niet waterdicht; er moet een afwerking (bv een loden slab) boven de pannen komen.

Walter

Tja, ik probeerde hier dan ook een héél lang verhaal samen te vatten.     Hun dakwerken werden gedaan door dezelfde aannemer die bij ons enkele jaren geleden ons dak heeft gedaan, en die heel veel fouten heeft gemaakt.    We kwamen verschillende keren uit bij fouten die hij had weggemoffeld, en liegen was hem ook niet vreemd.

Het is een vreemde constructie die hij nu gemaakt heeft.   Ons dak wordt afgesloten met een keperplank.   Die plank hangt echter alleen maar vast door nagels in de kopse kant van onze panlatten.    Onderaan steunt deze plank nergens op.   Enkel de zink van vroeger houdt die plank wat naar omhoog.    Nu heeft hij daar nog een plank naast geplaatst, die boven het dak uitsteekt, en waarover hij een zinken kapje heeft geplooid.   (wij hebben zoiets nog nooit ergens gezien!)   De kans is groot dat ook deze nieuwe plank nergens op steunt.   

Ons dampscherm komt effectief tot tegen de vroegere zinken afwerking van de daken, en ook tot heel dicht onder de pannen.   (dampscherm gaat over in onderdak)    En hij heeft effectief bovenop het dak geslepen, daarvan zijn we niet 100% zeker, maar veel dingen wijzen daar toch op.

Maar mijn hamvraag blijft of het wettelijk is : mag onze buur, zonder enige vorm van overleg of toestemming in onze dakpannen  slijpen?  

 

 

Chris,

Enkele foto's zouden hier nuttig kunnen zijn want er zijn enkele serieuze onduidelijkheden.

Zo is het gegeven van een dampscherm dat zou aansluiten aan een vroegere zinken afwerking al zeer eigenaardig, Een dampscherm zit enkel aan de warme kant (binnenkant) van de isolatie en kan zeker niet doorgaan tot de dakbedekking of de dakafwerking.

Niet zeker zijn dat er in de pannen is geslepen lijkt mij ook raar, er is in geslepen of niet, dat zie je toch ?

Uw hamvraag of het wettelijk mag dat uw buurman in uw dakpannen mag slijpen zonder toestemming: Uiteraard niet, maar het is missschien een onnodige vraag vermits je niet zeker bent of er in geslepen is.

 

Chris De Ceuster schreef:

  De politie gaf ons de raad om de brandverzekering te vragen om te komen checken of er schade is.   Maar gaan die het dak terug laten openmaken, om te kunnen controleren hoe het met onze luchtdichtheid gesteld is ?

Zou er niet op hopen. Meegemaakt dat ons dak lekte en er hemelwater op het gelijkvloers en verdieping binnen kwam. De vraag aan de verzekering gesteld om na te gaan of er schade was aan ons cellulose-isolatie, aangezien het in die periode hard had geregend en we niet konden weten hoeveel water er in de isolatie was terecht gekomen. Antwoord van verzekering: muur open maken en nagaan of er schade is, indien ja: dan zouden zij het nodige doen. Indien niet: kosten voor openmaken en herstellen binnenmuur tot isolatie voor ons. Nagegaan/geoppert of dit met thermografie te bepalen was. Eveneens kosten voor ons (circa 250 euro) en niet zeker dat het te bepalen is. Gevolg: niets gedaan en afwachten of we iets merken. :-(

 

Beste Walter,

Voor ons is waterdicht één ding, maar de luchtdichtheid van onze isolatie is voor ons zeker even belangrijk.   We hebben er heel wat energie en tijd in gestoken om het degelijk te isoleren.

Chris

 

 

Als je dergelijke buren hebt en de politie niks doet.zou ik het huis verkopen met winst.En beter gaan wonen.Maak van een nadeel een voordeel dan woon je weer comfortabel.