interessante weetjes over warmtepompen

Beste mensen.

10jaar heb ik in de warmtepompen gewerkt als technisch commercieel medewerker en ben nu reeds een tijdje uit dit interessant wereldje. 100derden warmtepompen heb ik verkocht voor bestaande woningen, verbouwingen en nieuwbouw. Heel veel werven bezocht en ook mee helpen opbouwen. Grote en veel kleintjes.

Graag zou ik een paar weetjes willen delen die u misschien al wist, of niet. Misschien bent u hier niet altijd akkoord over of  zelfs helemaal niet. Ik heb nooit de waarheid in pacht gehad, maar heb heel wat polyvalent werk gedaan op het gebied van warmtepompen.Ik zat vaak in de loopgraven. De vooroordelen en foute redeneringen waren legio in het begin. Maar ik was een slechte verkoper. U kreeg een duidelijke NEE als bestaande woningen of verbouwingswoningen niet voldeden om rendabel te zijn.

De klanten waren vaak mannelijk en hoger opgeleid. Wakkere geesten met de rekenmachine in de hand. Als ze een grote rugzak meezeulen met allerlei "ideeën in de vorm van bvb energievaten met vele warmterecuperatiesystemen" dan wist ik dat ik mijn gezin s'avonds niet snel ging terugzien. :-)

Ik verdedigde vaak het KISS principe. (hou het simpel) met wisselend succes....

Vaak ingenieurs had ik als klanten. Iemand een idee hoe dit komt ?  Maar de meeste "wakkere geesten/koppels"  leden te vaak aan keuzestress en bos/bomen probleem Begrijpelijk, het gaat over een hoop centen en je wil geen foute keuze maken waar je na 2 jaar spijt  begint te krijgen.

Als ik steeds 1 € had gekregen voor elke maal  mij werd gevraagd - hoe lang de terugverdientijd- was van de investering, dan had ik een leuke 14e maand bijeengespaard. Elk jaar opnieuw :-) Die vraag is terecht, maar krijgt de verkoper van  skivakantie-promotoren, dressingkasten, home-cinema's, parketplaatsers, alu velgen met laagprofiel-banden... ook die vraag? Nogmaals, het is een zeer terechte vraag, maar de mens is niet altijd eerlijk met zichzelf. Niet alle "dure" artikelen krijgen dezelfde kritische vragen. Laat ik een karikatuur maken  Beste bakker, wanneer is de terugverdientijd van een meergranenbrood tov een wit brood als ik ze allebei even lekker vind ? 

Bij geothermie was ik steeds beducht voor de geothermische boringen. Je ziet het niet en bent overgeleverd aan de kennis van de boormeesters. Alle kwaliteitslabels ten spijt , maar ik zag  te vaak dat de boorspecie te snel werd ingepompt en na verloop van enkele dagen de putten en of sondes ( de leidingen in pe) meters diep terugzakten. Soms is dit onvermijdelijk wegens de bodemsamenstelling, maar soms was het gewoon te snel teruggepompt. Niemand kan het bewijzen natuurlijk.Het is altijd de bodemsamenstelling stupid ! Als ik hoorde hoe snel bepaalde boringen werden uitgevoerd, dan had ik er mijn bedenkingen bij (vrijdagnamiddag, planning met tijdsdruk,...) Hierdoor ontstaat er minder goed contact met de sonde en is het rendement minder. Maw de opgenomen warmte van de bron is niet maximaal. Spijtig want uw spf is dan lager. De temperatuur zakt vaak rond het vriespunt op het einde van de winter. Passieve koeling kan helpen, maar een goed toestel met grote warmtewisselaar is duur en neemt plaats in. En als je geen koeling nodig hebt is dit ook geen oplossing.

Klassieke horizontale captatie droeg mijn voorkeur niet. (geen ervaring met lussen, diagonaal e.a.) De temperatuur zakte zeer vaak onder 0°C om daar dan weken in te vertoeven. -8°C heb ik te vaak gezien. Achteraf blijkt de captatie te klein voor de warmtebehoefte. Soms was het ook de manier van kwistig leven van de mensen die dit veroorzaakte. (vele lange douches met groot debiet bvb) 

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met de "uitputting" van de grond rondom die bronnen, maar ik stel mij ook de vraag hoe vervuilend die dikwandige PE leidingen zijn die in de grond worden gestoken? Het is wel duurzaam tot misschien wel 100jaar, maar intussen zitten er 1000den km's leiding enkel voor geothermische warmtepompen in de grond. Hoe haal je dat er later weer uit? Wat kost dit, kun je dat? Geen antwoord.

Een open deur : Voor een goed werkende warmtepomp moet heel de ketting sterk zijn .Helaas heb je niet alles in de hand. Bron-warmtepomp-lage temperatuur afgifte-regeling ( domotica)-isolatie woning-leefgewoonte mensen. (soms ook nog buffervaten en ventilatie die een storende factor kunnen zijn)

Niemand is perfect en op elke schakel van de ketting kun je problemen krijgen. 

Tot hier deel 1 van mijn proza. Uw conclusie is verkeerd als ik warmtepompen afbreek. Ik gebruik geen namen van bedrijven of personen. Absoluut niet constructief. . Het is een intersaant product en een stuk beter dan de klassiekers onder de verwarming, maar...de ideale verwarming moet nog steeds uitgevonden worden!

 

fouten of onvolkomendheden?  U weet me te vinden. 

Reacties

Eerlijk gezegd heb ik via je uitgebreid proza niets bijgeleerd over warmtepompen. 
Alleen maar over de nadelen van GT, verticaal en horizontaal en wat wedervaren over je carrière en met je klanten. 
Niets mis mee maar dan is de titel van je topic wel wat misleidend. Die dekt voor mij absoluut je artikel niet. 

Laat dus maar komen die relevante info over WP. 
Ik ben vooral benieuwd hoe bij een horizontale captatie (-1, -2 meter?) de temperatuur wekenlang tot -8°C kan zakken? 
Zelf heb ik al jaren een L/W WP met de buitenunit gelijkgronds (op de noorderzijde). De laagste temperatuur die daar de laatste 6 jaar gemeten was betrof -7°C. En dan nog vooral 's nachts en al helemaal niet wekenlang. Bovengronds dus. 

 

 

 

Lol ;-). Dat feit van die ingenieurs is wel even een spiegel die le voorgehouden werd ;-).
En ik ben wel eens benieuwd of dat eindeloos luisteren naar die opmerkingen van de ingenieurs wel ooit voldoende heeft opgebracht.

Walter

Ik heb mij nooit verdiept in geothermische boringen.Toch versta ik niet veel van uw uitleg.

Ge spreekt van te snel boren, te snel inpompen van de specie of te snel uitpompen. Ik weet niet of er in ondiepe boringen bentoniet gebruikt wordt om de wanden van het boorgat te verstevigen en om zwaar water te maken om het uigesneden gesteente terug naar boven te brengen met de boormodder. Indien dit niet het geval is zou ik eerder zeggen dat snel boren een voordeel zou brengen om te beletten dat de wanden zouden kunnen instorten.

Over het onderwerp "geothermische boringen" kan men ook absurditeiten lezen. Zo bijvoorbeeld dat de bodemtemperatuur 20°C zou bedragen. Deze is gemiddeld 12°, en stijgt met 1°C per 30 meters diepte.

Ik zie ook niet in waarom ge u zorgen maakt omtrent de PE-buizen die in het boorgat blijven zitten. Laat ze toch gewoon daar.

Maar hoe kan je bij een vertikale boring van  70 a 90m met vriestemperaturen zitten?

Ik dacht dat de temperatuur op 100m heel het jaar door rond de 12gr was?

@pierrrechristiens Bronputten die niet meer gebruikt worden moeten dichtgemaakt worden , om zo zeker te zijn dan het grondwater nooit vervuild wordt

Joske78 schreef:

Maar hoe kan je bij een vertikale boring van  70 a 90m met vriestemperaturen zitten?

Ik dacht dat de temperatuur op 100m heel het jaar door rond de 12gr was?


Er wordt om te beginnen niet altijd zo diep geboord.
En energie beweegt onder de grond niet oneindig snel. Er is gewoon een maximum aan energie die je over een seizoen uit een bepaald volume grond op welke diepte ook kan halen. Ga je daar boven, dan put de grond energetisch uit.
Maar als je geen energie uit de grond zou halen dan blijft de temperatuur idd gelijk.

Dat begrijp ik, zeker bij horizontaal net wat maar 1m onder de grond zit. 

Dat is onderhevig aan temperaturen net boven de grond. Maar als je 100m diep zit maak je toch al gebruik van de warmte die komt door druk en andere factoren? Wil je zeggen dat je in oktober nog 12gr hebt maar in een strenge winter met veel nood aan energie ga je in februari nog maar met 3 graden rond je buizen zitten?

Ge pompt wel warm water naar boven, maar het water dat naar beneden gaat is koud en onttrekt zo de warmte aan het omliggend gesteente. Deze warmte moet terug aangevuld worden door de warmte verderaf van de put aan te trekken. Deze omwisseling gebeurt met een snelheid die vooral afhankelijk is van het gesteente. Elke boorder beschikt wel over de nodige gegevens in functie van de aard van de geboorde grondlagen.

Alle waterputten die niet meer in gebruik zijn zouden moeten worden gevuld. Maar de buizen blijven wel zitten, want bij diepe boringen zijn ze ingecimenteerd.

Het is inderdaad een vaak voorkomende misvatting dat het op 100meter diepte rond de ontrekkingsbuizen heel het jaar door +10°C is.

De inertie tegen afkoelen is niet zo groot (groter wel dan hor. captatie) omdat de aanvoer van nieuwe warmte rondom de sondes traag kan verlopen. 10cm horizontale waterverplaatsing per dag is geen uitzondering. Met zo'n getallen komt er dus geen massa warmte bij.

Eind december => 4°C ingang (naar de wp) en 0°C uitgang wp richting de sondeputten is best mogelijk.

Einde winter zit je met een inganstemperatuur van bvb +2°C naar de warmtepomp en -2°C terug richting de putten. Vandaar dat isoleren van de inkomende leidingen zeer belangrijk is. Wordt weinig gecommuniceerd. En is niet erg! maar verkopers zijn een beetje bang om dan de potentiële kopers af te schrikken met zo'n afkoelingsgrafieken.

Het is dan maar een kleintje om te begrijpen dat je soms horizontale captaties hebt die -2°C ingangstemperatuur en -7°C uitgangstemperatuur hebben. Soms is dit de fout in de begin-berekening ontwerp (onderschatte isolatie bestaande woning bvb) of een piekbelasting woning (vakantiewoning wordt 3 weken door 20 man in de winter gebruikt en dan lange tijd niet meer)  of een verkeerd ingeschatte grondsamenstelling.....noem maar op.

Daalt de ingangstemperatuur onder de -8°C dan gaan de meeste geothermische warmtepompen in alarm.

...

Snel of traag boren heeft weinig invloed op de geleverde prestatie achteraf. De boorput blijft ten allen tijde open door het constant e geperste water (gemengd met een "vet") .Ook tijdens het zakken van de sondes is het op druk houden van de boorput zeer belangrijk. Het is het naderhand opvullen met specie rondom de sondes die cruciaal is voor een goed contact en een goede warmteoverdracht met de grond. Hou uw kop warme koffie stevig vast of losjes. Het laatste gaat langer lukken omdat de warmteoverdracht slechter is. Dit willen we dus niet.

 

...

Van alle bekende, ervaren constructeurs ben ik er geen slechte tegengekomen. Ze zijn echt state of the art de laatste 4 jaar. Concurrentie is hier goed voor de eindklant. Alle Vaillants, Nibé's, General's, Viessmann'en,  whatever....ze zijn goed gemaakt. (constructiefouten uitgezonderd)

Zoals in deel 1 vermeld is de warmtepomp een deel van de schakel met eindeloos veel variabele parameters. Heeft uw warmtepomp een cop van 4,5 of 5,2 dan heeft dit niet zo veel invloed op op de hele ketting of het uiteindelijke jaarverbruik. Natuurlijk is een cop van 5,2 beter, maar als u een beter gevoel heeft bij de firma / installateurs die een , op papier, slechtere cop warmtepomp plaatst maar bvb. een betere reputatie van service na verkoop hebben, dan moet je niet twijfelen.

Een slecht aangebrachte chape of een te isolerend parket doet uw voordeel op papier direct verdampen tov de wp met slechters cop maar met een kwalitatieve gietvloer over de vloerverwarmingsbuisjes.

ok, ik hoor al een groep mensen zeggen dat slechte parket met een slechte cop wp nog nefaster is, maar steek dan aub meer tijd in het overtuigen van de kopers om die slecht isolerende parket te bannen uit het concept. Of een zuinigere douchekop te plaatsen of een douchewarmtewisselaar. (heel goed investering trouwens. kost weinig, eenvoudig en snelle terugverdientijd))

Een minder gekend probleem waar hightech apparaten met een behoorlijk vermogen mee te kampen hebben sinds een 5 tal jaar is het uitvallen door spanningsvariaties in de straat. Lastig als ze uitvalt want dan zit u of in de koude of zonder warm water of beide. 

Dit komt door de vele zonnepanelen e.a. die elektriciteit  injecteren op momenten dat het net dit niet graag heeft. Veel warmtepompen hebben een ondergrens en bovengrens spanning. Gaat het voorbij de limieten dan valt deze uit. Deze staan vaak scherper afgesteld dan de netspanningsregelaars in uw wijk.  Er is geen schade aan de wp want valt in veiligheid. Kan vaak eenvoudig terug opgestart worden. Het wordt pas zeer lastig als dat x maal per dag gebeurd. Ons netinfrastructuur is op bepaalde plaatsen zeer oud.

...

Aan/uit warmtepompen hoeven niet  slechter te presteren  dan de nieuwere generaties modulerende geothermische warmtepompen. Aan/uit modellen zijn ontworpen om op "AAN" dus 100% hun beste rendement te geven. Alles is ontwikkeld om dan goed te presteren. Dit kun je moeilijker bereiken bij modulerende modellen. Uw auto heeft bij een bepaald toerental zijn beste rendement, alle toerentallen erboven of er onder geven niet meer het maximale rendement. Het exact goede toerental en beste rendement wordt zelden lange tijd aangehouden bij modulerende wp'en. 

Hier komen buffervaten (en zijn circulatiepompen) piepen, maar daar kunnen apaparte hoofdstukken over geschreven worden.

Zo ook bij modulerende warmtepompen. Er zijn vaak oudere types Lucht/water warmtepompen die moduleren tussen bvb 30 en 100% in bvb 20 stappen. Tussen 0% (uit) en eerstvolgende minimaal vermogen waar hij start => 30% is er dus ook een klein aan/uit "pendel" effect.

De modulatie is soms vrij bruut.( Afhankelijk van de performantie van de sturing, de ingestelde graadminuten, type compressoren,...) Stel u het gevoel  van uw gaspedaal in de auto voor in trapjes ipv een vloeiende indrukking. Uw auto zal dan ook schokken. Als je dan ook een gigantische sprong maakt van 0 naar 30kmh om dan in schokjes verder te accelereren dan zal uw verbruik daar niet wel bij varen. Is maar een (raar) voorbeeld dit gaat ook het verbruik van uw warmtepomp negatief beïnvloeden.

 

later wat meer over de lucht modellen... dank voor de reacties en voor uw interesse.