Is geothermie verantwoord voor een BEN woning ?

Hallo,

Wij staan op het punt om te een nieuwbouw woning te laten bouwen, waarbij veel aandacht besteed is aan de energiezuinigheid. We kiezen onder andere voor dubbele isolatie, driedubbelglas, vloerverwarming en verwarming via warmtepomp (geen gasaansluiting meer  !); Er zijn ook 30 zonnepanelen voorzien, en de EPB voorstudie concludeert een E-Peil 12 (wat zeker niet slecht is).

Nu, in de fase van offertes was ik steevast overtuigd van geothermie, maar we zijn wat bang gemaakt door de "zeer hoge meerkost" en hebben uiteindelijk gesettled voor een Daikin Alltherma 3 Lucht/water warmtepomp.  De bouwvergunning is ondertussen goedgekeurd, en nog voor de zomer starten de werken. Maar de eeuwige twijfelaar in mij denkt nu toch weer na over geothermie .... en dan vooral over zaken die ik links en rechts gelezen en opgevangen heb : 

- is de meerkost van geothermie werkelijk ZO hoog dat het nooit kan renderen voor een goed geïsoleerde woning waar de warmtevraag zowiezo al niet groot is ? 

- zal geothermie grote verbruiken (bvb meerdere douches tegelijk/snel na elkaar) beter kunnen opvangen door de boiler sneller te kunnen opwarmen dan  lucht/water pomp ?

- is de levensduur van een grond/water warmtepomp (véél) beter dan van lucht/water ?

- is Daikin wel een goed merk hiervoor ? Zijn Nibe/CTC beter ?

- andere opmerkingen, pro/ contra .... ?

Mvg,

Sven.

Reacties

Als je met geothermie bedoelt dat je warmte uit de diepte gaat halen is dit volgens mij een dure investering t.o.v. een lucht/water Warmtepomp (L/W WP). Ik ben ook nog niet overtuigd van geothermie op middelgrote diepte (50 m tot 300m). Men weet nog steeds niet wat het uiteindelijk effect is op de natuurlijke evenwichten in de ondergrond. Men weet wel dat zo'n "putten" thermisch kunnen opdrogen (uitputten) en daarom is het ook nodig en aangeraden om in de zomer uw koeling aan te zetten en de warmte uit de binnenruimte af te voeren naar deze putten. Dit kost ook energie en daarom ben ik  geen voorstander van deze vorm van geothermischwater/water warmtepomp. Een ander geval is dan de brine (warmte voor de WP wordt gehaald uit een leiding ingegraven in de tuin op bestens 1m60 diepte). Deze warmtepompen zijn ook duurder dan L/W WP, maar hebben een beter rendement en de warmte wordt door natuurlijke zonneopwarming in de bovenste aardkorst terug gerecupereerd. Ook is hier een goedkope afkoeling (airco) mogelijk met de warmte die terug afgevoerd wordt naar de tuin en dit zonder dat dit uitputting moet compenseren. Als je het financieel bekijkt en je hebt geen airco nodig, dan zal de L/W WP altijd in het voordeel zijn. Als airco (afkoeling) ook een rolspeelt, dan is een brinesysteem in het voordeel.

Iedere WP zal het minste verbruiken en de beste SPF (Seasonal Performance Factor) of COP leveren als ze aan een zo laag mogelijke afgifte t° kan werken. Daarom is het vooral belangrijk dat je werkt met Zeer Lage Temeperatuur Verwarming (ZLTV) met bvb. vloerverwarming of muurverwarming met korte leidingafstanden (7 à 8 cm) om te kunnen werken met afgifte t°n van 25°C tot 35°C.

Wat SWW betreft, moet je toch eerst eens meten hoeveel energie je werkelijk nodig hebt om dit aan te maken. De meeste berekeningen uit de sector zitten er 25% tot 50% naast de werkelijke hoeveelheid  energie nodig voor dit geheel. Omdat de berekeningstools eigendom zijn van de apparaatproducenten (WP, zonneboiler, ...) hebben ze er alle belang bij om een zo groot mogelijk verbruik in te schatten (berekenen) omdat dan de afgeleide besparingen groot zijn. Een voorbeeld: ik verbruik ongeveer 800 kWh energie voor 2 personen per jaar (inclusief dagelijkse douche). Volgens de meeste berekeningstools zou ik moeten 1170 tot 1690 kWh verbruiken, wat lang niet overeenstemt met mijn werkelijk verbruik. Dus, eerst meten, voor je een investering kiest is mijn raad aan u, anders ga je bvb. een te groot bemeten WP kiezen die duurder is en og eens minder rendement geeft (de SPF zakt) voor je verwarming

Mijn oplossing voor SWW is dat ik een L/W WP Rotex/Daikin Altherma 1 heb gecombineerd met een geïntegreerde zonnebuffer (ZB) van 500 l met 4 dakcollectoren. Deze geeft me voldoende  SWW warmte om 75% van mijn SWW warmte bezorgen. De resterende 25% van de SWW wordt verzorgd door een Elektronisch Geregelde Elektrische Doorstromer (EGED). Ik gebruik dus de L/W WP helemaal niet voor mijn SWW te bereiden en verbruik nog minder daan indien ik de L/W WP de resterende energie zou laten leveren. Voor de modificatie met de elektrische doorstromer was de dekkingsgraad van mijn zonthermisch systeem maar 62% en de resterende 38% werd geleverd door de L/W WP. Ik heb door deze strategische wijziging (doorstromer) nog ongeveer bijkomend 60 kWh per jaar bespaard t.o.v. de L/W WP als hulp bij de bereiding van mijn SWW.

De samenwerking tussen het zonthermisch systeem (zonnebuffer) en de L/W WP geeft me nog eens het voordeel dat de vloerverwarming voor 9 à 10% draait opde energie uit de zonnebuffer. Bij een grotere buffer zal dit nog meer zijn.

Een ander voordeel van een zonthermisch systeem in combinatie met een WP en een EGED is dat de levensduur van de WP (compressor) verlengd wordt. Door dat je minder aan-uit schakelingen en pendelmogelijkheden  hebt (helemaal niet meer nodig voor SWW en fors minder bij verwarming) kan de levensduur verlengd worden met 100%. De normale levensduur van een WP is ongeveer 100000 uur en 150000 keer aan en uit schakelingen. In mijn geval heb ik door de 3-combinatie (WP-ZB-EGED) de levensduur mogelijk (berekend aan de hand van metingen) verlengd van 18.5 jaar naar 42 jaar.

In jouw geval en als je zou kiezen voor een gelijkaardige opstelling, zal je waarschijnlijk een grotere buffer nodig hebben afhankelijk van het SWW vermogen dat je werkelijk nodig hebt.

De ervaring waarop ik me baseer:
Mijn huis (bouwjaar: 2012/2013) heeft de volgende eigenschappen: EPB E12,EPC 20.91 kWh/m² en EPB oppervlakte 237.71 m²

De verbruikscijfers van 2018:

L/W WP + Zonnebuffer: 1103 kWh, elektrische doorstromer: 179 kWh of een totaal warmteverbruik  van 1103 + 179 = 1282 kWh per jaar voor verwarming en SWW.

Op de meer dan 5 jaar gebruik van mijn L/W WP heb ik nog geen enkele kost gehad en heb ik ook nog geen onderhoud toegepast.

Interessante website: https://warmtepomp-weetjes.nl/

 

E12 en 30 zonnepanelen? Ik zou met zoveel zonnepanelen minsten E0 verwachten.

Over welk nodig vermogen aan verwarming praat je?

Een passiefhuis 200m2 (al groot) verwarm je zuiver elektrisch voor max 3.000kwh (en in de praktijk met veel minder). Met een lucht-water warmtepomp blijft daar 1.000kwh van over. Je 30 zonnepanelen is een vermogen van grofweg 8.000kwh (je hebt zonnepanelen van 180W, je hebt er van 400W; ik gok dus maar wat welk vermogen je nu juist installeert). Wat ga je doen met al die elektriciteit?

Mijn eerste reactie; megalomaan veel zonnepanelen die moeten verbergen dat er gewoon te weinig geïsoleerd wordt?

Walter

Nou nou, "megalomaan veel" klinkt wat negatief, niet ? 

Ik wil natuurlijk voorbereid zijn om volledig elektrisch te rijden, en dat zal een hele hoop electriciteit opslokken. Verder heb ik zeer veel electrische apparatuur in huis (thuiskantoor) en zal de woning eerder naar de 400m² gaan dan 200m².  Er is zeer zeker aandacht besteed aan voldoende isolatie, er komt 2x8cm PIR en driedubbele beglazing, wat toch ruim boven de norm zit. 

( waarom het dan "maar" E-peil 12 is en niet 0, geen idee. Dit zijn de cijfers die ik gekregen heb in de voorstudie )

Maar de vraag was eigenlijk, is het de moeite om geothermie nog eens te herbekijken ? 

@Luc Vandamme : 

Bedankt voor het zeer uitgebreide antwoord, ik zal dat allemaal in details eens bestuderen !

Als je die vraag wil beantwoorden moet je benoemen hoeveel energie je nodig hebt.

Je mag zoveel pir isolatie voorziel als je wilt, uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid nodige energie. Dus iemand moet even alles doorrekenen.

Op passiefhuisniveau heb je zowat 10W/m2 vermogen nodig voor verwarming of een warmtepomp van 4kw voor de hele woning. Op jaarbasis zal je dan zowat 6kwh aan energie nodig hebben. Met een lucht-water warmtepomp blijft daar iets meer dan een derde van over. Geothermische warmtepomp bij zeer goed ontwerp 1/5.

Kan je even uitrekenen of dat 'onder de moeite' valt.

Walter

Beste Sven D,

Voor een eerste berekening is dit al niet slecht. Maar hou er rekening mee dat de huidige (2020) Vlaamse BEN reglementering niet echt ambitieus is in vergelijking met onze buurlanden en in vergelijking met het doel 2050. Met de Vlaamse normen (S- en E-waarde) wordt er enkel gegarandeerd dat het verbruik (EPC) onder de 100 kWh/m² blijft en dat je een deel van je verbruikskost compenseert door eigen energie aanmaak (E waarde).

De normen in het buitenland, bvb Nederland voor een BEN(G) woning zijn dan ook veel strenger door een bijkomende voorwaarde (t.o.v. Vlaanderen) op te leggen: maximum EPC 25 kWh/m². Een andere vergelijking voor een woning (geen BEN) in Frankrijk is 50 kWh/m² en in Duitsland is de maximale EPC geldig van 45 kWh/m² (KfW norm) of anders kan je zelfs geen lening meer krijgen om je project te financieren. Het resultaat is dat de Vlaamse reglementering een overgangsreglementering is die u niet garandeert dat uw huis in 2050 nog zal voldoen aan de dan gangbare normen en dus ook uw waardevastheid van uw investering niet garandeert, zelfs met een zeer goede compensatie (E-waarde) door eigen ergieaanmaak (zonnepanelen, warmtepomp, enz ....).

Andere vergelijkbare normen: bvb. in het Brussels gewest worden enkel nog bouwvergunningen toegestaan voor een maximum EPC van 15 kWh/m² en de passiefnorm in Duitsland (zie tussenkomst van Walter-8) is nog veel strenger en schrijft een maximum EPC van 10 kWh/m² voor, vooraleer er gecompenseerd mag  worden met energieaanmaak.

Het is pas vanaf ongeveer een EPC lager dan 15 kWh, dat je de investering in een WP (de goedkoopste een Lucht/Lucht WP) kunt in vraag stellen omdat dan de financiële besparing op uw energierekenening zo klein is, dat de afschrijving van het materiaal niet kan terug verdiend worden worden op een redelijke termijn.

Bovenstaande kennis heeft me dus al in 2012 laten overwegen om niet voor de Vlaamse maximum norm te gaan, maar opdracht te geven aan mijn architect om de LEW (EPC < 30 kWh/m²) norm te volgen. De totaal investering is meestal niet groter dan de investering naar de Vlaamse BEN Norm, omdat je iets duurder bent in isolatie (5 à 6 cm meer dan je huidig voorstel) en dat je iets meer aandacht besteedt aan luchtdichtheid en aan de andere zijde zal je WP (minder vermogen) en andere technische investeringen goedkoper zijn. De zonnepanelen zullen je meer ruimte laten voor elektrische mobiliteit. Je investering zal dan ook waardebestendiger zijn naar 2050 toe, zonder dat je een update (verbouwing om terug te voldoen aan de gangbare standaard) zal moeten doen. 

Bij een investering in een huis dat bvb voldoet aan de LEW-norm  (EPC < 30 kWh/m²) met warmteaanmaak met een WP en met hetzelfde aantal zonnepanelen dat je nu voorziet, zal het volledig verbruik gecompenseerd worden (E-waarde is 0) en zelfs bij overschot zal het huis energiepositief zijn (E-waarde is negatief), wat je dan ook nog extra belastingvoordelen geeft. 

SvenD schreef:
Ik wil natuurlijk voorbereid zijn om volledig elektrisch te rijden, en dat zal een hele hoop electriciteit opslokken. Verder heb ik zeer veel electrische apparatuur in huis (thuiskantoor) en zal de woning eerder naar de 400m² gaan dan 200m².  Er is zeer zeker aandacht besteed aan voldoende isolatie, er komt 2x8cm PIR en driedubbele beglazing, wat toch ruim boven de norm zit.

Hangt er maar vanaf hoeveel km/jaar je wenst te rijden. Je hebt een thuiskantoor dus al geen WW-verkeer (en dus begrijpelijk in volume een bovengemiddelde woning).
Wel begrijp ik niet dat je 16 cm PIR "zeer veel aandacht besteed" vindt aan isolatie. Dat haal ik al bijna in een gerenoveerde woning (met dus tal van technische beperkingen) uit medio jaren 90 van vorige eeuw. Met "slechts" 20 PV panelen (5.5 kW/5.0 kWp omvormer) een L/W WP is over een jaar gezien het energieverbruik van de ganse woning en het WW EV vervoer al gedekt.

Je kan beter (zoals LVD al in detail uitlegt) je eigen rekening maken en vooruit kijken dan een "norm" te volgen die toch steeds aan wijzigingen onderhevig is.

 

 

Over welke thuisapparatuur heb je het precies ?

 

eigenlijk is uw vraag een deel van een algemenere vraag :  hoe de "beperkte" middelen verdelen over de bouw?

Vroeger (5 jaar geleden , voor prosumenten tarief) was dit eenvoudig, het kwam erop neer dat je totaal verbruik op jaarbasis 0 moest zijn. Negatief verbruik bracht niets op, dus niet redabel. Gas kun je niet maken , electriciteit wel , dus was bij iedere investering de vraag : "en als ik voor evenveel euro's pv leg, kom ik dan beter uit?" Voor de eerste cm isolatie won isolatie van pv, voorbij  cm 16 was pv efficienter... ( in mijn bouw)

Eenvoudig, motiverend, maar niet langer haalbaar als iedereen PV  stroom maakt in de zomer en electriciteit gebruikt in de winter, zeker nu PV zo goedkoop is.  (tov een paar jaar geleden)

Misschien de vraag aangepast worden :  wat bespaart het me het tussen 1 november en 1 april? 

Heel concreet in uw geval :  hoeveel PV panelen kan ik in extreme winterstand (bijna verticaal) plaatsen met de meerprijs van een geo warmte pomp TOV  Daikin lucht water, en wat is de verwachte opbrengst hiervan? 

jan

ps in mijn tijdn(6 jaar geleden , was de Daikin Alterma beter dan extra PV ,met de prosumenten tarrief er nog eens bij natuurlijk nog een stuk meer. Voor mijn huis was geo warmtepomp dan zelfs niet ecologisch, laat staan economisch.

 

@ Jan Lietaert.

Niets verplicht er u toe om altijd al uw zonnepanelen te laten werken. Je kan ook een deel van je zonnepanelen uitschakelen in de zomer als je werkt met 2 omvormers (bvb. 1 omvormer uitshakelen tussen 1 april en 31 oktober). Dit laat u misschien toe om toch genoeg elektriciteit aan te maken in de winter (alle panelen werken) en in de zomer het net niet te overbelasten. Het is niet altijd tekorten die je moet beheren, maar overvloed moet je ook beheren! Dit laatste beheren is nog belangrijker om uw en andermans kosten te beperken.

Voldoende zonnepanelen moet je zeker zetten als je de plaats er voor hebt, met de lage prijzen van vandaag. Later kan je ook bijkomend investeren in batterijen om energieopslag te verwezenlijken zodat je langere tijd (meer dan 24 uren) kan overbruggen.

En als je een set zonnepanelen kan zetten met een aparte omvormer voor winterse optimalisatie en gebruik, dan geef ik  je gelijk om ze steiler te zetten en dan ben je best om ze ook meer ZW te richten (meer zon in de namiddag in de winter - 's morgens meestal bewolkt en soms ook nog mist) 

@ SvenD,

Ik moet terug komen op mijn vorige interventie. Ik  had verkeerdelijk gelezen 8 cm PIR isolatie en daarom dat ik voorstelde om deze te vermeerderen met 5 à 6 cm isolatie. Je 16 cm PIR isolatie is meer dan voldoende. Dan rest er nog alleen aandacht te besteden aan de luchtdichtheid en de inbouw van de ramen en deuren. Een passief montage in een eigen (houten) kader kost bijna niets meer dan een gewone montage op het ogenblik van de offerte aanvraag.

Bijlage foto's van zo'n montage zoals bij mij toegepast.

 

Die montage in houten kaders kost bij ons zo'n 14-15€/m.

 

om op de oorspronkelijke vraag terug te komen, geothermie hoeft niet zo veel te kosten, als je warmtebehoefte beperkt is (en dat mag ik hopen) is een horizontale collector (1.2 tot 2 m diep) een volwaardig en veel goedkoper alternatief !

Ik sta ook op het punt te starten met bouwen en geothermische verwarming interesseert me enorm.
Maar kan iemand (met kennis) eens uittellen wat nu het verschil is in kostprijs/opbrengst tussen een top WP of GT systeem?

Stel je voor dat je huis E15 a E20 is en met de beperkte nood aan energie, kan je niet snel aan een terugverdientijd van 30+ jaren zitten voor GT systeem? Rekening houden met het verschil in prijs tussen GT (verticale boring, 27k systeem) of GT (horizontaal, 22k systeem) of een goed WP systeem (20k?)? (systemen zijn incl. VVW)  Wat spaar je uit in verbruik van electriciteit? Dekt een 5KW/6KW PV installatie het verbruik van die systemen? Dan lijkt GT overbodig vermits je toch genoeg 'gratis' stroom genereert? 

Alles hangt uiteraard af van je energiebehoefte in kWh. E15/E20 zegt weinig als je (als vb.) een te verwarmen woonopp. hebt van 500 m² en/of een verbruik van SWW hebt afgestemd op ongeremd comfort met x aantal inwoners enz. 

In onze woning dekt (om je eigen vb. aan te halen) een PV installatie van 5.6 kWp (met een gemiddelde jaaropbrengst van 5000 kWh) ruimschoots het verbruik van een klassieke WP (L/L en L/W). En de totale kostprijs daarvan was zeker geen 20k (prijzen 2013). 
De jaaropbrengst van de PV dekt buiten de WP ook het SWW, huishoudelijk verbruik en de WW verplaatsingen voor een BEV (met een kleine surplus voor privéverplaatsingen, totaal beschikbaar 13.000 Km/jaar). 
En wij hebben niet eens een E15/E20 woning. :-)

Levensstijl heeft een veel grotere impact op huishoudelijk energieverbruik dan het streven naar een laag cijfer. Combinatie van beiden is natuurlijk het ideaal. Om maar te zeggen dat het zonder problemen kan, maar van veel persoonlijke factoren zal afhangen. 

Wij hebben dan noch een verticale noch een horizontale GT geplaatst (alhoewel de ruimlte ervoor wel was/is). 
Ik  neem aan dat het (geluids)comfort van een GT wel hoger ligt dan bij een WP? 

ps. de actieve koeling van de L/L in de slaapkamers hebben we niet nodig (door implementatie van andere nonenergie verbruikende maatregelen). De passieve koeling verbonden aan een GT zouden we dus ook niet nodig hebben. 

 

 

 

 

 

Ik (OP) heb ondertussen al nog redelijk wat research gedaan, en neig nu toch terug naar geothermie. Dat de terugverdientijd van de meerprijs misschien te groot is, is natuurlijk maar één factor in het verhaal. 

Voor mij is eigenlijk het comfort van het grootste belang ! En met comfort bedoel ik : minder geluidsoverlast, minder onderhoud, aangenamer leeftklimaat (door de passieve koeling - maar dat is misschien een verkoopspraatje want ik heb er zelf geen ervaring mee ?). 

Nu, binnenkort toch eens met de bouwfirma samen aan tafel zitten om de opties te bespreken en de zien of de Daikin lucht/water nog kan vervangen worden door een bodem/water ... wordt vervolgd :)

Wij hebben reeds 5 jaar alterma , nog nooit onderhoud aan gedaan, "lawaai" is amper te horen, ( en kan zo ingesteld worden dat de  wp enkel op bepaalde uren draait). Koeling moet je oppassen voor je epb, Verder is koelen via de vloerverwarming geen goed idee (condensatie)

Ik stond 5 jaar geleden voor het zelfde dilema als jij nu, en heb nog geen spijt van mijn Alterma keuze. Wat wel anders kan zijn is de slimme meter. PV maakt stroom in de zomer, wp gebruuik deze in de winter  dus... 

jan

Verder is COP heel contra intuïtief:

 

Een WP met een COP van 5 lijkt 25% beter dan eentje met COP van 4.

 

Wanneer je omrekent naar besparing bespaart COP 4   75% van uw verbruik, en COP5  80% van uw verbruik. Voor die 5% extra kun je niet te veel uitgeven, en zijn er meestal efficiëntere investeringen?

 

jan

Oei; Jan; ik hoop dat jij niet op een statistisch bureau werkt ;-)
Voorbeeldje; woning vraag 10.000kwh om te verwarmen.
Cop 4 zou 2.500kwh op rekening doen verschijnen, cop 5 zou je 2.000 kwh geven.
Voor mij is die met cop 5 dus wel degelijk 20% zuiniger en niet 5%.
Maar ik hoop dat een gemiddelde BEN woning van zichzelf al toekomt met 2.500kwh om zich te verwarmen. Daar ligt wel de grootst mogelijk besparing.

Walter

Walter

mensen denken intiutief  ten opzichte  van het zonder warmtepomp verbruik.

Vraag honderd mensen die 10 000 kwh verbruiken hoeveel ze minder gaan verbruiken als iets 25% zuiniger is dan zullen 99 denken dat ze  2 500 kwh minder gaan verbruiken. 

In jou voorbeeld gaat het dus over 500 kwh, = 125 euro per jaar voor een machine die 15 jaar mee gaat? 

1875 euro bespaard. Voor die 1875 euro kan je meestal wel beter doen.

Ik weet het, het is intiutief. Vertel het zelfde verhaal aan de hand van verbruikscijfers en euro's ipv cop en mensen reageren helemaal anders.

jan 

 

@Lietaert:
Extern onderhoud (regulier onderhoud kunnen we gemakkelijk zelf) hebben we aan de WP ook nog nooit nodig gehad (inmiddels 6 jaar in dienst). Van het geluid van de buitenunit hebben we, door de plaatsing tegen een gesloten noordwand, ook geen last. Maar bij buitentemperaturen onder de 5°C (en vooral aanmaak van SWW) maakt die buitenunit wel degelijk hoorbare herrie als hij dient geplaatst te worden op een niet zo gunstige plaats. 

Of de extra investering in GT (als het om comfortredenen niet anders kan) het je als gebruiker waard is  moet iedereen het zelf uitmaken. Voor ons was het dat niet. En de "energiebesparring" was ook al geen argument. 

Zo als het er nu uitziet kan je nog enkele jaren (afhankelijk van de eerste plaatsing van de PV installatie) genieten van de compenserende e-meter. Ook als deze digitaal is. In het geval dat je nu een PV+WP zou plaatsen nog 15 jaar. tegen dan staaat de technologie (hopelijk) weer een eind verder. De VREG heefft ook de opdracht gekregen (tegen 2021?) een  nieuwe tariefregeling uit te werken welke PV (+WP) interresant moet houden. Zoniet bereikt men nooit de beoogde doelstellingen. 

walter-8 schreef:

Oei; Jan; ik hoop dat jij niet op een statistisch bureau werkt ;-)
Voorbeeldje; woning vraag 10.000kwh om te verwarmen.
Cop 4 zou 2.500kwh op rekening doen verschijnen, cop 5 zou je 2.000 kwh geven.
Voor mij is die met cop 5 dus wel degelijk 20% zuiniger en niet 5%.
Maar ik hoop dat een gemiddelde BEN woning van zichzelf al toekomt met 2.500kwh om zich te verwarmen. Daar ligt wel de grootst mogelijk besparing.

Walter

Bij marketing: is de kunst van communicatie het referentiekader juist zetten voor diegene die wenst te communiceren over zijn product.

  1. Als fabrikant van warmtepompen zal ik de vergelijking nemen van een W/W WP met een L/W WP en zal ik effectief 20% energie besparen. In jouw voorbeeld 500 kWh op 2500 kWh is 20%.
    En als je het wil accentueren dan kan je ook de omgekeerde berekening maken door L/W WP te vergelijken met de W/W WP en dan zal het meerverbruik 25% zijn. In jouw voorbeeld 500 kWh op 2000 kWh is 25% meerverbruik.
  2. Als ik investeerder ben in een warmtepomp, zal ik kijken vanaf mijn warmtebehoefte en zal ik die vergelijken met het verbruik van de WP'n het eindresultaat. En dan is de extra besparing effectief maar 5%. In jouw voorbeeeld 500 kWh op 10000 kWh = 5%

20%, 25% en 5% vertegenwoordigen in alle berekeningen dezelfde 500 kWh, alleen het beginstandpunt verandert volgens degene die communiceert.

In ieder geval, ben ik akkoord met Jan, dat @Joske78 zich moet gedragen als investeerder (5% extra besparing) en niet als verkoper met 20% of 25% besparing.

Dus conclussie is als je woning zeer zuining of BEN is en je hebt max 3000kwh nodig om te verwarmen, gaat die 25% van de W/W te weinig opbrengen tov L/W. Gezien we spreken over 130 a 140euro per jaar in electriciteit. En als het prijsverschil tussen de 2 systemen 15000euro is spreken we over 100j+ :) (als we puur naar opbrengst vs kostprijs kijken.)

Is het geluid van de buitenunit zo'n probleem? Ik kan zeer slecht tegen machinale geluiden :)

Hoor je het in het huis en/of hebben buren er ook last van?

 

 

Wij wonen in stad, waar er altijd wel geluid is. Speciaal om de buren te ontzien hebben we de buiten unit achter in de tuin gezet. Nadien gezien was dit niet nodig. De ventilator draait het meest als het heel koud is, en er toch niemand buiten zit. Verder kun je de meeste toestel ook instellen om ze op bepaalde momenten niet te laten draaien. ( bvb terras uurtje of zo). Binnen hoor je er niets van.

jan

ps geluid is persoonlijk, bij Altherma is  het geluid  dat van een ventilator, de wind die de ventilator maakt, maakt meer geluid dan de ventilator zelf. Misschien eens vragen aan een installateur als je eens mag gaan luisteren?

 

Luc Vandamme schreef:
...

In ieder geval, ben ik akkoord met Jan, dat @Joske78 zich moet gedragen als investeerder (5% extra besparing) en niet als verkoper met 20% of 25% besparing.


Het probleem is dat je appelen met peren vergelijkt zo; 5% gaat over het verbruik zoals je het afdekt met een goedkope energievorm (bv gas), 20% over de dure energievorm. Je analyse gaat echt fout gaan als je die 2 door elkaar gooit.

@ Joske78

Ik ga ervan uit dat jouw gecommuniceerde 3000 kWh het EPB warmteverlies (NEB = Netto Energie Behoefte of anders gezegd uw EPC-waarde * de EPB m²) bedraagt en dat dit niet het verbruik is van de WP, want dan heb je een slechte BEN woning met een te grote NEB van 10000 tot 12000 kWh.

In uw geval gaat het dan over een maximum besparing van 150 kWh of 37.50 Euro op jaarbasis voor het verschil tussen een L/W WP en een geothermisch exemplaar: 3000 kWh * 5% *0.25 Euro = 37.50 Euro. En dit is dan nog optimistisch gerekend,want wie zegt dat je die 3000 kWh warmteverlies uit uw EPB berekening ook echt volledig zult compenseren met warmte? Meestal zal je in werkelijkheid 20% tot 25% minder warmteverlies compenseren en dus ook minder verbruiken dan wat in de EPB berekening staat. (zie discussie in vorige tussenkomsten van ditzelfde onderwerp).

Maar hier spreken we enkel over warmte voor verwarming en er zijn nog andere zaken:

  1. zoals bvb. warmte voor SWW en daar is de winst van een geothermische WP t.o.v. een L/W WP veel groter, Hier gaat het om 33% op jaarbasis (van SPF 2.2 naar SPF 3.0 door de constant hogere bron t° van geothermie t.o.v. lucht in stukken van de herfst, de lente en praktisch volledige winter). Ik heb dit bij mij opgelost door de WP niet te gebruiken voor mijn SWW, maar door een Zonnebuffer te installeren met een backup van een electronisch geregelde elektrische doorstromer. Dit heeft als effect dat mijn SWW op jaarbasis nog minder energie nodig heeft en dat door de verminderde draaiuren en startcycli van de WP (geen SWW meer van de L/W WP) er een verdubbeling van de levensduur van de WP ontstaat.
  2. Uw persoonlijke comforteis: als u werkelijk een constante t° wil en het nodig acht om koeling te gebruiken in je huis is een geothermische WP tot 75% goedkoper in verbruik t.o.v. een L/W WP. Dit komt omdat bij een geothermische warmtepomp enkel de circulatiepompen moeten werken (warmte wordt dan rechtstreeks afgegeven via een warmtewisselaar aan het geothermisch circuit zonder tussenkomst van een WP met compressor). Dit is in tegenstelling met een L/W WP waar de WP zelf voor de koeling moet zorgen. Het is aan u om dit te evalueren wat de prioriteiten zijn (bijkomend komfort) en de financiële afschrijvingen voor deze prioriteiten. Als uw jaarlijkse koelbehoefte minder dan 5000 kWh is, dan is waarschijnlijk nog steeds een L/W WP financieel afschrijfbaar goedkoper dan een geothermisch systeem.

Wat betreft het geluid van de buiten unit:

Ik heb mijn buitenunit (verhoogd en afgeveerd op lagers) staan op het plat dak van een slaapkamer. Bij normale werking is dit niet hoorbaar. Bij buiten t°n van +4°C tot -3°C (bij hoog vochtgehalte van de lucht) kan er zich ijsvorming voordoen op deze buiten unit en dan zal deze zich gedurende korte tijd in omgekeerde werking zetten om te ontdooien. In deze fase draait de ventilator op hoogste snelheid en is dit lichtjes hoorbaar binnen in de slaapkamer. Ik wordt er niet wakker van en mijn vrouw ook niet alhoewel ze een lichte slaper is. De buren (ik woon in een rijhuis van 5 m breed) hebben ook nog niet geklaagd van het geluid. Tot daar mijn persoonlijke ervaring met geluid over de laatste 5.5 jaar dat ik deze L/W WP heb. Meer inlictingen hierover kan je ook vinden op  https://warmtepomp-weetjes.nl/extra/warmtepomp-geluid/

Voor meer info over alle soorten WP'n kan je gerust de website https://warmtepomp-weetjes.nl/ in al zijn hoofdstukken lezen en bestuderen om uw kennis bij te schaven over WP'n. Deze website heeft werkelijk goede diepgaande algemene en gedetaillerde informatie en is niet gebonden aan individuele WP merken.

Joske78 schreef:
Is het geluid van de buitenunit zo'n probleem? Ik kan zeer slecht tegen machinale geluiden :)Hoor je het in het huis en/of hebben buren er ook last van?

Als je het oordeelkundig plaatst (indien mogelijk) is er geen enkel probleem noch voor de buren. 
Maar ik zou het toch niet onder een slaapkamerraam zetten of onder dit van de buren. 

De ventilator van de buitenunit (bij ons systeem een inductiemotor) maakt het meeste geluid bij redelijk koud weer en als je veel en warm (+45°C) SWW nodig hebt. Dan draait de buitenunit op volle snelheid (relatief weinig caloriën in de lucht en een hoge warmtevraag van 55°C welke sowieso buiten de comfortzone van een WP ligt). Hij staat op de begane grond op silent blocks. Het geluid komt noch van trillingen noch van de motor maar hoofdzakelijk van de luchtverplaatsing van de ventilator. 
Het reverse effect van de WP (ontdooicyclus) waarvan Luc spreekt hoorden wij ook in de L/L units in de slaapkamer. Niet in de L/W units. Maar wij gebruiken de WP 's nachts niet meer en zelden bij buitentemperaturen lager dan 0°C of temperaturen langdurig onder het dauwpunt.

Vandaar dat de buitenunit bij ons op het noorden staat (wand met maar één raam en geen buren). 
Wij wonen in een doodlopende straat in een bosrijke omgeving waar elk niet-natuurlijk geluid extra opvalt. 

Ter info: ons totaal e-verbruik op jaarbasis (excl. BEV want daar heb ik nog geen effectieve jaarcijfers van)  schommelt rond de 3000 kWh. Geen idee wat het aandeel van de WP hierin is. Ons SWW (voorraadvat van 150l op WP) wordt daarentegen wel aangemaakt door de WP. Gezien wij echter max. 20l SWW per etmaal verbruiken was een investering in een bijkomend systeem voor ons ook niet lonend. Laat staan in een GT. Ik heb zelfs de indruk dat de stilstandsverliezen van de boiler hoger zijn dan de verbruiks"kosten". 
Zou dus beter eens werk maken om het voorraadvat eens goed na te isoleren. 

 

 

 

 

 

 

 

[/quote]

walter-8 schreef:

 

Luc Vandamme wrote:

...

 

In ieder geval, ben ik akkoord met Jan, dat @Joske78 zich moet gedragen als investeerder (5% extra besparing) en niet als verkoper met 20% of 25% besparing.

 

Het probleem is dat je appelen met peren vergelijkt zo; 5% gaat over het verbruik zoals je het afdekt met een goedkope energievorm (bv gas), 20% over de dure energievorm. Je analyse gaat echt fout gaan als je die 2 door elkaar gooit.

 

We spreken nogthans allebei over dezelfde 500 kWh .... het éne is misschien ecorealistisch en het andere misschien ... klimaatrealistisch, waarmee ik bedoel dat 5% een klimaatrealische berekening is (zoals opgenomen in de richtlijnen van het VN pact van Parijs die de winst voor de klimaatdoelen berekent t.o.v. referentiejaar 1990).

Neen; het is niet dezelfde 500kwh;
5% is 500kwh op 10.000kwh gas; 20% is 500kwh elektrisch. Als volgens jou gas en electriciteit hetzelfde is, is dat idd hetzelfde. Maar ik zal zoiets niet beweren.

walter-8 schreef:

Neen; het is niet dezelfde 500kwh;
5% is 500kwh op 10.000kwh gas; 20% is 500kwh elektrisch. Als volgens jou gas en electriciteit hetzelfde is, is dat idd hetzelfde. Maar ik zal zoiets niet beweren.

Het gaat over 500 kWh energie of die nu van gas, stookolie, hout, de zon, water of lucht komt, is volledig gelijk.

Gelijk? Met de electrische versie van de energie maakt mijn warmtepomp 2.500kwh energie om mijn huis op te warmen. Met gas/hout... kan ik daar 500kwh mee verwarmen. Als dat gelijk is voor jou, ben ik akkoord....

SvenD schreef:

Ik (OP) heb ondertussen al nog redelijk wat research gedaan, en neig nu toch terug naar geothermie. Dat de terugverdientijd van de meerprijs misschien te groot is, is natuurlijk maar één factor in het verhaal. 

Voor mij is eigenlijk het comfort van het grootste belang !

Comfort is ook garantie op de oplevering. Ik ken maar 2 projecten met een verticale boring (niet dat ik het allemaal veel volg) maar bij beide zijner zoveel problemen met de collector dat ik het niet kan aanraden.
Comfort hier is ook 10 jaar garantie krijgen op de uitvoering, werking, dimensionering (blijven de brontemperaturen constant over de seizoenen)... ik raad je aan daar serieus achter te gaan. Eventueel via een herverzekering tegen faillissement van de installateurs.

SvenD schreef:

Ik (OP) heb ondertussen al nog redelijk wat research gedaan, en neig nu toch terug naar geothermie. ...


Heb je eigenlijk al een zicht op hoeveel energie je nodig hebt voor verwarming?
En als je comfort benoemt; hoeveel energie voor koeling?
Zonder dit te benoemen zal deze hele discussie zeer abstract blijven. Iets als dat we samen bekijken welke auto je zoekt maar niet vertelt dat er 7 personen in moeten passen.

Terugkomend op je startpost; met de cijfers die daar geeft (gigantisch geeft pv en nog geen nul-enerfiewoning) is je woning slecht geïsoleerd en als je idd naar comfort streeft is daar veel te verbeteren (in zomer en winter).

Walter

walter-8 schreef:

Gelijk? Met de electrische versie van de energie maakt mijn warmtepomp 2.500kwh energie om mijn huis op te warmen. Met gas/hout... kan ik daar 500kwh mee verwarmen. Als dat gelijk is voor jou, ben ik akkoord....

Correctie op uw uitspraak: met 500 kWh elektrische hulpenergie voor mijn WP, haal ik (indien COP 5) 2500 kWh energie uit de lucht (L/W WP), uit het water (W/W WP) om mijn huis te verwarmen. Als ik dit met een gascondensatieketel zou doen, heb ik 2500 / 0.97 (rendement gasketel 108%) = 2577 kWh gas nodig.

Het GEBRUIK aan energie van 2500 kWh om uw warmteverliezen te dekken, verandert niet tussen een WP en een gascondensatieketel. Dit hangt enkel af van de isolatiekwaliteit, van de luchtdichtheid en van de aard van de ventilatie en hiervoor hebben we de EPC (NEB) als referentiemodel.

Het VERBRUIK aan energie verandert wel:

  1. voor een gascondensatieketel is dit 2577 kWh CO2 producerende energie (het VERBRUIK is hier 77 kWh meer dan de GEBRUIKTE energie)
  2. voor een WP is dit 500 kWh elektrische hulpenergie (het VERBRUIK is hier 2000 kWh minder dan de GEBRUIKTE energie)

Uw WP zal dus in dit geval zeker 2000 kWh energie leveren die volledig CO2-vrij is (niet CO2-neutraal) en de overige 500 kWh elektrische hulpenergie is, ofwel

  1. ook CO2-vrij als deze afkomstig is van wind, zon of hydraulische energie uit water,
  2. voorlopig CO2-vrij als ze afkomstig is van kernenergie, maar deze is niet (kern)afval vrij en de CO2 om deze afval op te slaan of te verwerken werd nog nooit in rekening gebracht.
  3. CO2-neutraal als ze afkomstig is van een elektrische centrale (bvb. WKW) die werkt met hernieuwbare energie uit hout of pellets, of als ze afkomstig is uit groen gas (synthetisch gas gemaakt met afgevangen CO2 en met groene of blauwe waterstof)
  4. CO2-houdend als ze afkomstig is van een aardgas, stookolie, bruinkool, steenkool of van niet hernieuwbare houtkap.

De kosten- en CO2 besparing van een WP, worden dus berekend t.o.v. de GEBRUIKTE energie. De CO2-evaluatie gebeurt voor de CO2-houdende energie en de kostenevaluatie gebeurt voor de kosten om eenzelfde GEBRUIK aan energie te verwezenlijken.

Dus om de kosten te beperken en om voldoende CO2-vrije en CO2-neutrale energie ter beschikking te hebben, moeten we eerst en vooral het energie-GEBRUIK beperken om zo weinig mogelijk energie-VERBRUIK te realiseren en zo het energie-GEBRUIK betaalbaar te houden.

walter-8 schreef:

 

SvenD wrote:

Ik (OP) heb ondertussen al nog redelijk wat research gedaan, en neig nu toch terug naar geothermie. Dat de terugverdientijd van de meerprijs misschien te groot is, is natuurlijk maar één factor in het verhaal. 

Voor mij is eigenlijk het comfort van het grootste belang !

 

Comfort is ook garantie op de oplevering. Ik ken maar 2 projecten met een verticale boring (niet dat ik het allemaal veel volg) maar bij beide zijner zoveel problemen met de collector dat ik het niet kan aanraden.
Comfort hier is ook 10 jaar garantie krijgen op de uitvoering, werking, dimensionering (blijven de brontemperaturen constant over de seizoenen)... ik raad je aan daar serieus achter te gaan. Eventueel via een herverzekering tegen faillissement van de installateurs.

 

Problemen zoals?

In ken 2 installaties; bij beide is de bron temperatuur niet voldoende stabiel. Daarmee bedoel ik dat die onder nul graden gaat naar mate het stookseizoen verloopt. Bij 1 zo erg dat er extra boorputten geplaatst zijn (+5.000 euro extra kosten verdeeld over bouwheer, installateur en boorder). Bij die laatste installatie hebben ze na meer dan 5 jaar nog steeds last van lekken in het verticale circuit (steeds terugkerend aan de koppeling met de boring).

Pfew.. that is tough!

Geinstalleerd door een gerenomeerd bedrijf? Ecoheating of Geoservices zijn bedrijven met jarenlange ervaring, ik kom weinig klachten tegen. Welke regio wonen deze mensen? In Limburg moet de grond wel goed zijn voor Geo.

Zijn beide oost-vlaams-brabantse installatie. Ik weet niet wie de installaters zijn (zou het wel kunnen terugvinden ).
Van eentje was de aannemer wel brabants maar deed een duitse firma de eigenlijke installatie.
Maar in beide gevallen denk ik toch dat een soort performantie garantie problemen kan voorkomen ( en als wp installateur, boorder en diegene die de warmteverliesberekening doet, correct samen werken helpt het ook).

Walter

Ik heb nu in mijn zoektoch naar een EPB verslaggever het telkens gehad over geothermie en ze vinden het beide veel te duur voor de opbrengst die je krijgt. Het geld kan je beter in andere dingen steken. Het geeft meer comfort en als dat is wat je wil moet je het zeker nemen maar het is zeker geen budget oplossing om dat de terugverdientijd best lang is.