Klopt het dat je geen IBA/rietveld mag plaatsen als je kan aansluiten op het rioleringsnet?

Ik kreeg zonet dat antwoord van de gemeentediensten.

Indien ja: is dit een richtlijn op lokaal of regionaal niveau en wat kan hierachter de redenering zijn?

Wij zouden graag een rietveld aanleggen om zo ons afvalwater te zuiveren en ofwel te laten infiltreren, ofwel nog eens te gebruiken voor in de tuin.

Reacties

Ja dat klopt. Als je binnen 200 meter van een openbaar rioolnetwerk woont ben je verplicht hierop aan te sluiten. 
Het betreft overkoepelende Vlaamse wetgeving (VLAREM). 

Ik woon in een doodlopende straat met een 15-tal huizen die tot twee jaar geleden (bij gebrek aan een openbaar rioolstelsel) allemaal een IBA en/of individuele septische put met rietveld hadden. Bij de aanleg van het gescheiden rioolstelsel in de straat dienden deze zelfs allemaal buiten gebruik gesteld te worden en binnen een termijn van drie maanden na de inwerking treding van het rioolstelsel (en na huis per huis controle door Pidpa) aangesloten te zijn (wat betreft zwart en grijs afvalwater) op het rioolstelsel). 

Je eigen regenwater kan je wel opvangen in de tuin. 

https://www.vlaanderen.be/waterafvoer-en-riolering

 

Ok, merci. 

Erg jammer, want een dergelijk systeem zou in ons geval de waterhuishouding helemaal circulair kunnen maken.

Iemand enig idee wat de motivatie is achter dergelijk verbod? Ik kan er namelijk met de beste wil van de wereld geen één bedenken.

De enige reden (zeker als je al een straat hebt waar iedereen al jaren een IBE heeft) is dat ze de kosten voor aanleg dan (deels) kunnen doorrekenen. Een riolering waar onvoldoende doorstroom is naar een waterzuiveringsstation werkt ook niet optimaal. 
En het blijkt een opgelegde EU-reglementering te zijn (in een bergdorp in Frankrijk hadden we hetzelfde probleem met dezelfde opgave van reden => verplicht door EU). 

 

Geld dus. :-(

Nogmaals merci voor de opheldering.

Wij hadden ook het idee om een rietveld te plaatsen en kwamen met hetzelfde probleem uit als u.

Nu was ik in eerste instantie ook verontwaardigd maar er is ook nog een andere reden mogelijk:

stel dat er mensen hun IBA/rietveld niet deftig onderhouden (of slecht aanleggen) => dan stroomt er vervuilend water rechtstreeks de bodem in. En dat is naturlijk niet de bedoeling.

Nu, ik vond het ook zeer jammer...

Vergeet ook niet dat IBA/rietveld aan mindere normen moet voldoen dan een groter zuiveringsstation. Bovendien gebeuren er daar ook zeer frequent controles op de kwaliteit van de zuivering. Bij collectieve zuivering is er ook het grote voordeel dat er veel meer continue afvalstromen zijn. Ook is de impact van accidentjes veel lager, want veel meer verdund dan op een individuele installatie. --> Bij calamiteiten wordt er ook veel sneller ingegrepen, bij een IBA/rietveld kan dan jaren duren.

Je zult ook periodes hebben dat je door ziekte zware medicatie moet nemen of extra ontsmetten en dan is de werking van je IBA/rietveld ook slecht. Dan heb je ook echt wel andere prioriteiten.

Als het huis verkocht wordt, is er ook geen garantie dat de koper er even begaan met is.

Uiteraard is er ook een kostenaspect. Bij heraanleg van straat en riolering voor je deur is de extra kost om een afvoer van jou te voorzien niet gigantisch. De straatriolering die voorbij je huis moet kost echter wel geld.

Ter volledigheid geef ik jullie nog het antwoord mee dat ik van VMM ontvangen heb:

"Het is inderdaad zo dat waar riolering aanwezig is, je verplicht bent om daarop aan te sluiten voor de lozing van je afvalwater. Gezuiverd afvalwater lozen in de tuin is niet toegestaan. Het afvalwater dat via de riolen wordt verzameld, zuivert Aquafin in de grote rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het resultaat van dit zuiveringsproces is meestal beter dan in een eigen zuiveringssysteem (IBA). Het wordt ook vaker en eenvoudiger gecontroleerd. Vandaar dat dit te verkiezen is boven een eigen zuiveringssysteem.

De verplichte lozing van huishoudelijk afvalwater op riool en gescheiden lozing van hemelwater en afvalwater is geregeld in art. 4.2.1.3  en art. 6.2.2 van Vlarem II. Een digitale versie van Vlarem II kun je raadplegen op www.emis.vito.be/navigator

De infiltratie van gezuiverd huishoudelijk afvalwater is verboden, volgens art. 6.9.2.2.:

4°de indirecte lozing in grondwater van huishoudelijk afvalwater is verboden als de openbare weg van openbare riolering is voorzien of als het gezuiverde afvalwater, rekening houdend met de afstandsregels, vermeld in punt 3°, b), in een gewoon oppervlaktewater of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater geloosd kan worden"

Nu, ik blijf hierbij mijn bedenkingen hebben maar nu heb ik tenminste een kader. :-) 

Ik ga alvast het risico niet lopen iets onwettigs op te zetten en hoop dat regelgeving hieromtrent kan wijzigen. Hergebruik en lokale infiltratie wordt o zo belangrijk.

Iedereen bedankt voor de geleverde bijdragen in mij zoektocht!

Als de regelgeving zal wijzigen zal dat al zeker niet in de richting zijn die jij hoopt maar eerder naar meer centralisatie. 
Het enige wat je kan doen om dat in Vlaanderen (tijdelijk) af te houden is verhuizen naar een afgelegen plek waar het vooralsnog te duur is om riolering aan te leggen. 

 

**verwijderde gebruiker**, dat was ik ook aan het denken: niet belet je toch om gezuiverd water bv in de regenwaterput te laten toekomen voor een "recirculatie"? Zo lang je niks loost buiten de riolering voldoe je toch aan alle verplichtingen, of vergis ik mij?

Het in mijn regenwaterput laten lopen, zou ik sowieso niet doen.

En je kan het inderdaad toch installeren, mits je geen water van die oorsprong in de grond loost. Dus het kan, maar gezien het vooral mijn idee was om het in de tuin gebruiken (volgens de gedachte: wat er naar beneden valt lokaal, ook lokaal houden) is dit voor mij geen optie.

Dit topic is al even stil, maar vond het toch interessant om nog even te reageren. Ik begin aan mijn bouwproject in Lemberge (gemeente Merelbeke) en ben daar inderdaad ook verplicht om aan te sluiten op het riool. Maar voordat mijn water naar het riool gaat wordt het wel twee keer gebruikt. Regenwater gaan wij opvangen (17500L) om te douchen en de (af)was doen. Het grijs water dat daarvan overblijft gaan we door een rietveld sturen en wordt in een kleinere aparte put opgevangen (5000L) en wordt vervolgens gebruikt voor de wc's en de tuin. Om het systeem wat in balans te kunnen brengen breng ik mijn leidingen dusdanig aan dat ik bijvoorbeeld de wasmachine en/of vaatwasser gemakkelijk kan switchen van regenwater naar gezuiverd grijswater. De afvoer van die twee zal sowieso weer terug naar het rietveld gaan.

Het zwart water dat van de wc's afkomt gaat via een septische put naar het riool. Alsook de overloop van de 'gezuiverd grijswater' put achter het rietveld. Op die manier hopen we toch optimaal gebruik te kunnen maken van het water dat we kunnen opvangen. Dit is ook goedgekeurd door de gemeente. 

Moesten er hier nog tips of bedenkingen zijn ivm ons systeem dan vuur ze gerust op me af! Ik ben nog niet begonnen, dus kan nu nog mijn plannen aanpassen :)

Je mag je grijs water niet gebruiken voor de tuin. Je mag het immers niet lozen in de natuur.

Als je wil douchen of de vaatwas doen met regenwater, moet het ook aan de nodige eisen voldoen en ben je daar volledig zelf verantwoordelijk voor.

Denk bv. aan een vriendje van kinderen dat komt spelen en ziek wordt.

Ik zou daar grondig over nadenken.

Merci voor de tips. Douchen e.d. met regenwater is tegenwoordig wettelijk in orde mits plaatsing van een actief koolstoffilter achter je standaard drietraps regenwaterfilter. Dus wat dat betraft maak ik me niet zo'n zorgen. Dat zou wettelijk gezien nooit oke zijn als daar veel risico aan zou zitten denk ik. Voor drinkwater zou er nog een extra filteringsstap bijkomen, maar zover wil ik niet gaan.

Gebruik van gezuiverd grijswater voor buitenkraantje in de tuin staat zo in de ingediende plannen voor de bouwaanvraag en is door de gemeente goedgekeurd. Wellicht hebben ze daar overheen gekeken?

AlainD schreef:

Je mag je grijs water niet gebruiken voor de tuin. Je mag het immers niet lozen in de natuur.

Als je wil douchen of de vaatwas doen met regenwater, moet het ook aan de nodige eisen voldoen en ben je daar volledig zelf verantwoordelijk voor.

Denk bv. aan een vriendje van kinderen dat komt spelen en ziek wordt.

Ik zou daar grondig over nadenken.

 

Volgens mij bestaat er geen verbod op het gebruik van gezuiverd grijs water. Zo bestaat er ook geen verbod voor het gebruik van regenwater voor de douche, zelfs niet voor het drinken van regenwater.

edwin.van der burgt schreef:

Merci voor de tips. Douchen e.d. met regenwater is tegenwoordig wettelijk in orde mits plaatsing van een actief koolstoffilter achter je standaard drietraps regenwaterfilter. Dus wat dat betraft maak ik me niet zo'n zorgen. Dat zou wettelijk gezien nooit oke zijn als daar veel risico aan zou zitten denk ik. Voor drinkwater zou er nog een extra filteringsstap bijkomen, maar zover wil ik niet gaan.

Gebruik van gezuiverd grijswater voor buitenkraantje in de tuin staat zo in de ingediende plannen voor de bouwaanvraag en is door de gemeente goedgekeurd. Wellicht hebben ze daar overheen gekeken?


Edwin

In welke wetgeving staat dat een actief koolstoffilter voldoende zou zijn? Ik heb nog geen technieken gezien in deze wetgeving, wel te garanderen kwaliteit.

Ik ga er vanuit dat ze erover hebben gezien, als ze "gezuiverd grijs water" al kennen, Vlarem II is in deze immers duidelijk.

Alain, er is geen wet die zegt dat een actieve koostoffilter voldoende is zoals er ook geen is wet die stelt dat het onvoldoende zou zijn. Het mag zelfs zonder die filter of enig andere filter.

Er is namelijk geen enkele verplichting of geen enkel verbod over het gebruik van regenwater, gefilterd of ongefilterd.

charel schreef:

Alain, er is geen wet die zegt dat een actieve koostoffilter voldoende is zoals er ook geen is wet die stelt dat het onvoldoende zou zijn. Het mag zelfs zonder die filter of enig andere filter.

Er is namelijk geen enkele verplichting of geen enkel verbod over het gebruik van regenwater, gefilterd of ongefilterd.

Zolang je aan de wettelijke minimum kwaliteitseisen voldoet is er geen probleem. Maar ik zou het niet graag uitleggen aan een gerechtsdeskundige na een zieke bezoeker.

Er zijn ook geen wettelijk minimum kwaliteitseisen voor het gebruik van regenwater.

Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze drinken of eten. Zo mag je ook giftige dranken nuttigen zoals bieren, wijnen of sterke dranken, zo mag je ook giftige dampen inhaleren van de tabaksplant enzovoort...