Is elektrisch verwarmen in combinatie met zonnepanelen zinvol?

Staan op het punt een moderne vrij grote woning te kopen die elektrisch verwarmd wordt en een dak vol met zonnepanelen heeft.
Wij hebben de indruk dat de sterke stijging van elektriciteitskosten dit type verwarming  passéé heeft gemaakt? Vooral in de winter, wanneer de meeste energie nodig is, leveren zonnepanelen de laagste energie.  Helaas is het omschakelen naar een gasverwarming zeer ingrijpend en veroorzaakt hoge kosten. "Goede raad is duur"!

Vragen ons af of we hier een denkfout maken?

Dank voor reacties!

Harry Briels Mechelen

 

 

Reacties

Je maakt m.i. geen denkfout.
Er is eerder een denkfout gemaakt door een "moderne grote woning" nog uit te rusten met rechtstreekse elektrische verwarming.
Indien je zou overschakelen en je hebt toch voldoende PV-panelen zou het eerder aan te raden zijn een WP te gebruiken ipv gas.
Maar dan heb je wat betreft de binnenunits (vloerverwarming of LT convectoren) dezelfde kosten als bij gasverwarming.

Economisch gezien (en als de productie van de panelen het verbruik van de verwarming dekt) zit je (onder voorbehoud) nog safe 15 jaar na de keuring van de PV installatie.

 

 

 

Aanvulling

Een elektrische verwarming (op accumulatoren) staat meestal op een exclusieve nachtteller en dan helpen zonnepanelen niet. Je hebt wel recht op een veel goedkoper nachttarief, maar het blijft wel een dure zaak.

weten jullie hoeveel de vorige eigenaar jaarlijks betaalde aan gas?

jan

Jan: dat weten we niet, maar wanneer deze eigeneer overdag werkt en er verder niemand in huis is, dan betekent dit dat er dan geen volledige  verwarming in gebruik is. Wij zijn op "hogere leeftijd" en dus meestal thuis.

 

Wij zijn wat de koop van het pand betreft nog in een beginfase, en hebben nog niet de mogelijkheid om een verwarmingsfirma te laten bepalen wat de kosten zullen zijn van de vervanging van de verwarming door een gasverwarming, met gas cv-ketel, een 8-tal radiatoren, cv-buizen plaatsen etc.

Wij moeten in ieder geval de elektrische verwarming vervangen door een gasverwarming, omdat er geen vloerverwarming is die een "lagere temperatuur verwarming" mogelijk zou maken. De mogelijkheid bestaat wel om in bepaalde ruimtes waar geen permanente verwarming nodig is, de elektrische verwarming te handhaven.

Denken toch dat we toch wel met wellicht €20.000 moeten rekeninghouden?

Ken je al de EPC-waarde van het huis en de oppervlakte die verwarmd moet worden, dan kan je al een zicht krijgen op het benodigd vermogen en verbruik.

1)Combinatie van "op hogere leeftijd" iets kopen, en "moderne vrij grote woning" die volledig elektrisch verwarmd is begrijp ik toch niet.

Als ik op hogere leeftijd was, zou ik een compacte energiezuinige woning zoeken, want je zit dan meestal al met een lager beschikbaar inkomen, en grote verwarmingsuitgaven zijn dan niet meer wenselijk.

Lage temperatuurverwarming kan ook niet zonder een goede isolatiegraad van de woning, dus om zomaar de hele woning op vloerverwarming te zetten zal misschien ook niet gaan.

Zou mij toch nog eens bedenken, voordat je overgaat tot aankoop.....

Luc: de EPC waarde is 321 en de bewoonbare oppervlakte is 280m2.
Woning is goed geïsoleerd en op het dak bevindt zich een groot aantal zonnepanelen.

Er is geen vloerverwarming, geen kruipruimte en geen kelder.

 

Limet: Ik begrijp uw opmerkingen! Mijn vrouw 80j en ik 85j, maar allebei in uitstekende gezondheid, wensen ons niet te begeven in de groep "ouden van dagen" en gaan nog graag een avontuur aan! Dit vanuit een grote loft met groot dakterras<. Deze week verkocht en nu onze 11e verhuizing. Wij geloven er stellig in dat je het leven moet blijven uitdagen. Misschien leven we vanuit een zekere mate van optimisme nog wat langer?

 

Lijkt me inderdaad een grote woning voor slechts 2 personen.
Je bent voor (economisch) elektrisch verwarmen absoluut niet gebonden aan VVV als je de PV installatie wil laten renderen (maar ik lees nergens wat de gemiddelde productiecapaciteit van de PV installlatie is en het gemiddelde jaarverbruik in kWh van de CV, dus dat blijft gokken).
Zelf levert onze PV installatie (en ons dak ligt niet vol) ruim voldoende energie voor de WP die zowel SWW, CV, airco, huishouden en EV van energie voorziet. De CV werkt wel op LT convectoren (aanvoertemp. 27-35°C). Ook (noodgedwongen) voor dit systeem gekozen omdat VVV technisch niet haalbaar was (te weinig vrije ruimte voor vloerisolatie + buizen VVV).
Betreft wel een open bebouwing met "slechts" 140 m² bewoonbare ruimte. Zou niet weten wat we voor 2 permanente bewoners, waarvan minstens één voltijds thuis, met meer ruimte zouden moeten aanvangen. Kost alleen maar tijd in onderhoud (maar dat is een persoonlijke keuze).

Trouwens slechts op een boogscheut van Muizen. :-)

 

 

 

Zolang we kunnen proberen wij van het leven te genieten met onze kinder en vrienden.

Wat de nieuwe woning betreft die gelegen is in Tremelo: de elektrische verwarming vervangen die niet meer van deze tijd is, kan (vermoedelijk) alleen met gasverwarming?
Er is geen vloerverwarming die je met lage temperatuur energie al kunt gebruiken. Of we zouden zeer grote radiatoren moeten plaatsen, die bij watertemperatuur rond 40°c toch nog voldoende warmte kunnen afgeven. Wat echter niet echt mooi zou zijn.

 

 

 

Als jullie de volledige 280 m² verwarmen, hebben jullie theoretisch 280 m² * 321 kWh/m² = 90201 kWh warmte nodig.

In werkelijkheid is het mogelijk om 80% van deze waarde te realiseren door een goed gebruik te maken van de thermostaat: dit betekent dat je in werkelijkheid nog 72106 kWh warmte zou nodig hebben.

Als je niet de volledig 280 m² verwarmt, maar bvb enkel de leefruimtes en de badkamer, dan is dit bvb. 70% van de oppervlakte of 280 m² * 70% = 196 m² om te verwarmen. Dan zal je ongeveer 72106 * 70% = 50512 kWh warmte meer nodig hebben.

Laten we nu uitgaan van de 70% te verwarmen en een goede thermostaat. Het verbruik dat je zal hebben met:

  1. zuiver elektrisch: 50512 kWh aan nachttarief is dit 50512 * 0.21 €/kWh = 10608 € (nachttarief is gemiddeld 3 à 4 ct goedkoper dan dagdarief => 0.21 €/kWh). De zonnepanelen hebben geen invloed op de terugwinning voor uw verbruik voor uw verwarming.
  2. U installeert een goede gascondensatieketel en voldoend bemeten radiatoren zodat de max. vertrek t° van het water de 60°C niet overschrijdt: 50521 kWh aan een gasketelrendement van 96.12 % (= een goede gascondensatie met 106% staat rendement op de onderste verbrandingswaarde), dan heb je in totaal 50521/0.9612 = 52552 kWh gas nodig aan 0.04 €/kWh of een kost van 2102 Euro.
  3. U installeert een Lucht/Water warmtepomp (L/W WP) met de aangepaste ventiloconvectoren: 50521 kWh / 4 (SCOP = 4, de SCOP is geldig in uw geval omdat uw huis niet zeer goed geisoleerd is) = 12628 kWh energienodig voor uw L/W WP aan 0.2484 €/kWh = 3136 €.
    Maar als u een dak heeft met zonnepanelen met een opbrengst van 8000 kWh (verondertelling - moet u controleren) dan zal het betalende verbruik 12628 kWh - 8000 kWh = 4628 kWh zijn of 4628 * 0.2484 €/kWh = 1150 € + 800 € prosumententarief = 1950 €/jaar (prosumententarief is 100 € per geïnvesteerd KWpiek vermogen: = 8 kWpiek *100 = 800 €)

Hiermee heeft u, denk ik genoeg elementen om uw afwegingen en keuzes te maken en om nog meer simulaties uit te voeren.

@Muizen: Excuseer, maar lees je eigenlijk wel wat ik schrijf? 
Ik ga het nog eens voor de derde keer herhalen: 
Als je de ruimte en de middelen hebt om radiatoren te plaatsen kan je ook LT (lage temperatuur) convectoren plaatsen (desgewenst met ventilatoren zodat de convectors (in alle kleuren te verkrijgen) veel kleiner in oppervlakte kunnen zijn dan een radiator). En deze hebben zeker geen 40°C nodig. Deze werken met een aanvoertemperatuur tussen de 27°C en max. 35°C. Dus binnen de rendementsrange van een warmtepomp. Indien je ze wenst te koppelen aan je PV installatie moet je e-meter best wel een dagteller zijn. Ook de installatiedatum van de PV-installatie is van belang (om te berekenen hoeveel jaar je nog van de terugdraaiende teller kan genieten). 

Overigens vind ik een warmtebehoefte van 50.512 kWh op iedere leeftijd een enorme uitdaging. Of eerder een eufemisme voor gekkenwerk. Daar verwarm ik een huizenblok mee.  

 

 

 

@IvoB. Je hebt me opnieuw aan het denken gezet en ik ga me verder orienteren. Ik heb de indruk, maar misschien onjuist dat om permanent voldoende energie ter beschikking te krijgen een WP op basis van lucht niet een optie zou kunnen zijn? In de koude periode wanneer je de meeste energie voor verwarming nodig hebt, zou een lucht WP te weinig energie produceren? 

 

@IvoB Wanneer ik op "Bouwenegie" het onderstaande lees dan vraag ik me toch af waarom er een dergelijk zeer negatieve vaststelling is van het gebruik van WP? En deze toepassing is bovendien op basis van "water-water", etgeen een hogere rendement haalt dan lucht-water. "Het is allemaal geen goud wat er blinkt"!

ndyP 08:24, 01-12-2018

Hier ook Masser warmtepomp (installatie 2007) horizontaal net water/water. Buiten het feit dat de hof tot 80cm stijgt in de winter (en ik deze al 3x opnieuw heb moeten laten aanleggen) is het electriciteitsverbruik belachelijk hoog. Ik heb het maximum aan zonnepanelen liggen (10.500 watt) en deze brengen jaarlijks ongeveer 9.000kw op daarbovenop heb ik met een gezin van 4 personen nog steeds een verbruik van 6.000kw per jaar. Dus 15.000kw per jaar waarvan de warmtepomp iets meer dan de helft voor zijn rekening neemt. Ik ben helaas geen aardgas beschikbaar anders wisselde ik direct naar dat systeem. Woning 110m gelijksvloer (vloerverwarming). Boven 95m maar wordt niet verwarmd. Verwarmingsinstallatie koste 17.000 euro en momenteel ligt jaarlijkse kost op

@IvoB Hieronder deel van een conclusie van een grote vergelijking van CV warmtebronnen: Eveneens op "Bouw Energie"

Als we de vergelijking maken met een condenserende aardgasketel komen we ook tot een interessante conclusie. De meeste condenserende aardgasketels hebben een rendement van ongeveer 108%. Dit is historisch zo gegroeid omdat men er vroeger van uitging dat er sowieso 11% verlies was en men 89% dus gelijk stelde aan 100%. Deze 11% verlies heeft men met behulp van condenserende ketels toch wat kleiner kunnen maken en een ketel met een rendement van 108% heeft dus een werkelijk rendement van 97%. We kunnen dus stellen dat condenserende ketels bijna alle energie omzetten in warmte.

Aardgas kost ongeveer 0.07 euro/kWh en elektriciteit kost ongeveer 0.20 euro/kWh. Elektriciteit is dus bijna 3 keer zo duur als aardgas en uiteindelijk verbruiken warmtepompen elektriciteit. Als een warmtepomp een SPF heeft van 4 wil dat zeggen dat per eenheid elektriciteit die verbruikt wordt er 4 eenheden warmte worden geproduceerd. Een warmtepomp met een SPF van 2.8 kost dus meer aan verbruik dan een condenserende aardgasketel. Per eenheid warmte die er wordt opgewekt betaalt men immers 0.20/2.8 = 0.071 euro/kWh en bij een condenserende aardgasketel is dit slechts 0.07 euro/kWh.

We kunnen bijgevolg niet stellen dat warmtepompen altijd een goede investering zijn. Bodemgekoppelde warmtepompen hebben een rendement dat hoog genoeg is om winst te genereren t.o.v. een condenserende ketel, maar zijn ook zeer duur, zeker als er diepteboringen worden gedaan.  

Zonder warmteverliesberekening en cijfers van je woning kan ik daar niet zinnigs op antwoorden. 
Wat is de installatiedatum van de PV installatie (m.a.w. hoeveel jaar heb je nog om van de terugdraaiende teller te genieten)? 
Is de elektrische verwarming uitsluitend gekoppeld aan een nachtmeter, is er dag/nacht tarief of uitsluitend dagtarief? (als PV eigenaar kom de woning prioritair aan de beurt voor digitale meter en kan je dan kosteloos, of goedkoper dan nu, overschakelen naar een ander tarief.
Wat is het gemiddeld jaarverbruik aan elektriciteit van de woning en wat is de gemiddelde jaarproductie van de PV installatie (m.a.w. hoeveel "overschot" heb je om een WP van elektriciteit te voorzien?
Heb je voldoende muurruimte om overal venticonvectoren (of radiatoren) met voldoende vermogen te voorzien  in de ruimten die je wenst te verwarmen? 
Wat en met welke materialen (vooral het dak gezien een loft) is de woning geïsoleerd? ("goed geïsoleerd" en een EPC waarde (wanneer is die overigens uitgevoerd?) van 321 kWh lijkt me contradictorisch).

Technisch gezien is het voor een L/W WP geen probleem om wat dan ook te verwarmen. Maar het moet ook rendabel blijven. Daarom moet de aanvoertemp. van een WP zo laag mogelijk blijven (in de praktijk alleen mogelijk met VVV en venticonvectoren bij een aanvoertemp. van max. 35°C) en de woning zo weinig mogelijk warmteverlies hebben (anders moet de installatie continue draaien).

Daarom dat je zonder cijfers en liefst een warmteverliesberekening geen zinnig advies zal krijgen. Het blijft dan gokwerk. 

Als de woning maar matig geïsoleerd is en je die gigantische ruimten allemaal op een comforttemperatuur wenst te houden en je zonnepanelen produceren niet genoeg energie voor je warmtebehoefte vergeet een WP dan maar.  

 

 

Een epc van +300 is natuurlijk gewoon een slecht geïsoleerde woning.

Vraag vooral de elektriciteitsrekening na om zicht te krijgen op wat het echte verbruik is.

Walter

@Walter Dit is een heel goed geisoleerd huis uit 2002.
De aanwezige elektrische verwarming bepaalt in hoge mate het slechte EPC!

Het is voor mij de vraag of een LW/WP echt wel zo rendabel is vergeleken met gasverwarming. Wanneer ik er van uit ga dat een LW/WP gemiddeld (zomer/winter) een rendement haalt van SPF 2.8 dan blijkt uit een studie van "Bouw Energie" dat een gasverwarming een betere keuze zou zijn dan een LW/WP. Je kunt ook heel wat berichten op forums lezen van gebruikers van WP die zeer ontevreden zijn met het "werkelijke" rendement in de praktijk, zelfs met een WW/WP.
Maar kijk ook eens op: https://www.bouw-energie.be/nl/blog/post/rendement-warmtepompen.&nbsp;

Ik heb geen goed inzicht in de kostenontwikkeling van gas, t.o.v. elektriciteit, maar ieder jaar opnieuw stijgen deze prijzen veelal met grote sprongen. Een verwarming installeren op basis van gas is bovendien vermoedelijk goedkoper en eenvoudiger dan met een WP. Bovendien geen problemen met sterk dalende energieprestaties van een LW/WP in een koude winter, wanneer je deze echt nodig hebt!

Beste Harry (@Muize),

Wat betreft je post over Masser: Masser is een zeer speciale warmtepomp met directe ontspanning. Dit betekent dat de collector in de tuin gevuld is met koelmiddel (gas) en dat de ontspanning (warmtefgifte) van dit koelmidddel gebeurt in het huis. Dit principe is zeer oud en werd wegens moeilijk te managen, verlaten door alle andere warmtepompconstructeurs. Je zal dan ook relatief veel ontevreden mensen vinden op fora over dit systeem. Het systeem, eenmaal geïnstalleerd, kan niet meer vervangen worden door een ander systeem van een ander warmtepomp merk. Daarom valt dit systeem dan ook af te raden.

Wat betreft de vele blogs die men ziet met hoge verbruiken van warmtepompen: als je deze analyseert zijn dit stuk voor stuk woningen waar men warmtepompen heeft geplaatst voor middelhoge (60°c tot 70°C) of hoge t° verwarming (>80°C). Deze warmtepompen hebben een veel kleiner rendement (50% en minder) dan de  lage t° WP. Als die dan ook  nog in een huis geplaatst zijn waar de EPC de 400 kWh/m² overstijgt, dan heb je natuurlijk hoge verbruiken. Maar met 400 kWh/m² en meer heb je ook hoge verbruiken met eender welk ander verwarmingssysteem en dan zal de hoge t° WP zeker niet helpen om de kost naar beneden te halen.

De woning die jij wil kopen uit 2002 met een EPC van 316 kWh/m² is een, naar huidige normen, slecht geïsoleerde woning. De huidige maximum streefnorm is in Vlaanderen 100 kWh/m² (1/3 van jouw EPC), is in Brussel 15 kWh/m² (1/20 ste van jouw EPC), is in Nederland BENG norm 25 kWh/m², .... Mijn in 2013 verbouwde woning uit 1923, heeft een EPC van 20.91 kWh/m² ofwel minder dan 1/15 de van de EPC van jouw te kopen woning uit 2002. Ik bespaar hierdoor al meer dan 90% op de energiekost voor dezelfde oppervlakte. Dus de reactie van de anderen op dit forum over de EPC van jouw te kopen woning, is unaniem en is een slecht geïsoleerde woning naar huidige normen.

In mijn vorige reactie heb ik  u berekeningen voorgelegd. Hieruit komt dat gasverwarming zeer concurrentieel is. Maar opgepast, de gasprijzen zijn op dit ogenblik zeer laag (niveau van vorig millenium) . De gasprijzen zijn momenteel op 0.04 €/kWh (VREG V-test) waar ze de laatste 10 jaar schommelden van 0.055 €/kWh tot 0.068 €/kWh. Als deze prijzen terug komen is de berekening van de prijzen van aardgasverwarming ineens met meer dan 50% gestegen (bvb. terug het niveau van vorig jaar: prijs aan 0.065 €/kWh is dan voor jouw nieuw te kopen woning 3419 €/jaar voor gas) en is een lage t° WP (met vloeverwarming of met ventiloconvectoren) met of zonder zonnepanelen steeds in het voordeel.

Muizen schreef:

Het is voor mij de vraag of een LW/WP echt wel zo rendabel is vergeleken met gasverwarming. Wanneer ik er van uit ga dat een LW/WP gemiddeld (zomer/winter) een rendement haalt van SPF 2.8 dan blijkt uit een studie van "Bouw Energie" dat een gasverwarming een betere keuze zou zijn dan een LW/WP. Je kunt ook heel wat berichten op forums lezen van gebruikers van WP die zeer ontevreden zijn met het "werkelijke" rendement in de praktijk, zelfs met een WW/WP.
Maar kijk ook eens op: https://www.bouw-energie.be/nl/blog/post/rendement-warmtepompen.&nbsp;

Ik heb geen goed inzicht in de kostenontwikkeling van gas, t.o.v. elektriciteit, maar ieder jaar opnieuw stijgen deze prijzen veelal met grote sprongen. Een verwarming installeren op basis van gas is bovendien vermoedelijk goedkoper en eenvoudiger dan met een WP. Bovendien geen problemen met sterk dalende energieprestaties van een LW/WP in een koude winter, wanneer je deze echt nodig hebt!

Beste Harry,

Omdat je  de  WP in een slecht geïsoleerd (EPC 316) huis zet zal het rendement verbeteren. Dit komt omdat je langer moet  stoken en dat dus de gemiddelde buiten t° stijgt t.o.v. een goed geïsoleerd huis waar het stookseizoen beperkt is. De SCOP van warmtepompen is in jouw geval een maat voor de SPF.En de SCOP is voor al de "EPB gecertifiëerde" warmtepompen boven de 4. Dus de maat van 2.8 moet je in jouw geval vervangen door 4. Trouwens de SPF voor goed geïsoleerde huizen is tegenwoordig (met de nieuwe WP'n) ook al hoger dan 3.

Een interessante site over warmtepompen is https://warmtepomp-weetjes.nl/

Een WP zal sowieso de waarde van uw aankoop bestendigen omdat in de toekomst al de verwarmingsoplossingen CO2-vrij zullen moeten zijn. Indien je nu al investeert in CO2-vrije warmteproductie met bvb. een warmtepomp, zal dit dus ten goede komen van de toekomstige waarde van het huis.

@LUC: Dit alles is een ingewikkelde materie, met veel tegenstrijdige meningen en negatieve ervaringen en ontevreden gebruikers. Daarnaast lijkt de EPC een basis voor verkeerde interpretaties van de redenen waarom een EPC waarde, b.v. in dit geval EPC 316,  zou wijzen op een slecht geïsoleerde woning waar helemaal geen sprake van is. Het kan toch niet anders dan dat de elektrische verwarming de EPC negatief beïnvloedt? Wonen nu in loft te Mechelen van 310m2 bewoonbaar oppervlak, met vloerverwarming op basis van gas en redelijk geÏsoleerd. Recente EPC is 148!

Kan me niet voorstellen dat een LW/WP, wanneer het stevig onder 0°c  gaat nog rendabel kán zijn! Dit lijkt me gewoon fysisch uitgesloten! En juist in de winter moet de WP warmte leveren. Wel bij een WW/WP die een grondwater-temperatuur als uitgangspunt heeft. Alleen al het boren van 3 putten kost echter al ca. €12.000 en dan komt de rest!

Wanneer ik nu zou moeten besluiten wat te doen met de aanwezige elektrische verwarming in het nieuwe huis, dan koos ik voor gasverwarming met radiatoren met ventilatoren, ook niet goedkoop, maar wel iets waar je op kunt rekenen. Op plaatsen waar sporadisch weinig verwarming nodig is, zou ik de elektrische verwarming handhaven. Dit ook om lelijke CV-leidingen op de muren zoveel mogelijk te vermijden.

Een punt van zorg is voor mij ook om een echte verwarmingsvakman te vinden, niet ver verwijderd van Tremelo, die op een deskundige wijze kan helpen om tot een juiste beslissing te komen! Toch wel heel moeilijk om vast te stellen dat je de goede installateur hebt gekozen!

Vragen en problemen genoeg. Zal in ieder geval de door  jou aanbevolen informatie zorgvuldig doornemen.- Met dank voor je adviezen. Harry 

ik geloof meer in gas rekeningen / electriciteits rekeneningen dan in epc. 

Alleen al het waan idee dat alle ruimten verwarmd zouden zijn, of dat je bij 50% verwarmde ruimten, het verbruik door 2 kunt delen.

jan

Harry,

Alle respect voor je twijfel.

Ik heb in ieder geval nu al jaren ervaring met een L/W WP in mijn woning. Ik heb geen enkele andere aansluiting dan elektriciteit. Ik heb geen stoof of open haard. En ik heb maar 13 oude (2009) zonnepaneeltjes van 190 Wpiek (opbrengst ongeveer 2000 kWh/jaar). Mijn elektriciteitsfactuur (51 €/maand, vertegenwoordigt een jaarlijks meterverbruik van nog geen 2500 kWh) en deze is nu al jaren minder dan mijn Telenetfactuur voor internet en TV-aansluiting en dit bedrag vertegenwoordigt al mijn elektriciteitsverbruik inclusief verwarming van mijn verwarmde ruimte van 237 m². Zo ziet u dat er ook een positieve ervaring is van ten minste één iemand.

By the way, in mijne directe omgeving (buren) zijn er nog 3 mensen met L/W WP'n en ik heb ook nog een zuster die met een L/W WP verwarmt voor haar huis en haar praktijk. Allen zijn tevreden van confort, kost en gebruikskost. 

Nog wat literatuur  om over na te denken:

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30757/lidl-aardgasvrij
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/30067/wijken-aardgas

Ook nog om over na te denken:

  1. In Japan zijn de meest huizen en appartementsgebouwen verwarmd en gekoeld met L/W WP'n.
  2. Toyota werkt al jaren in al zijn fabrieken werleldwijd (ook voor zijn Europese, Amerikaanse en Aziatische fabrieken) enkel met L/L Warmtepompen om deze te verwarmen en te koelen. En Toyota is nogthans geen automerk dat 1 cent te veel zal investeren.

@ Jan Lietaert,

EPC is een beeld van je warmte- en ventilatieverliezen die je moet compenseren en wordt uitgedrukt in kWh/m². Het aantal m² dat je dan verwarmt zal u dan een goed beeld geven van uw te verwachten factuur. Al de ervaringen die ik tot nu toe heb gehad, is dat bij een goed berekende EPC (de energiedeskundige type A heeft al de nodige informatie gekregen en heeft zijn werk degelijk uitgevoerd) dit beeld nauwkeurig is en een goede voorspeller is van het energieverbruik en dus van de daartegenover staande energiefactuur.

Alle energiedeskundigen in de 28 Eurpese landen van Europa gebruiken trouwens hetzelfde berekeningsprogramma om de warmte- en ventilatieverliezen te berekenen. En ... het is enkel hier in Vlaanderen dat men het beter weet, want bij ons zijn er nog steeds mensen die er kritiek op hebben en er dus niet in kunnen geloven dat wetenschap en wiskunde exacte wetenschappen zijn.

@luc

bij ons vorig huis klopte dit totaal niet. Als ingenieur weet ik wel dat een meting stukken betrouwbaarder dan een model, zeker een model dat niet gevalideerd wordt ana de realiteit.

Hoeveel keer nog niet gehoord dat de dak  isolatie goed was voor epc , maar voor het verbruik zo goed als niets uitmaakt? (omdat de slaapkamers niet verwarmd worden).

Wat is het verschil tussen jou EPC gerbuik  en je echt verbruik? 

jan

ps laat staan het verschil tussen epc verslaggevers....

EPC verbruik : 20.91 kWh/m²

echt verbruik warmte:                  Electrisch verbruik warmtepomp:

2018: 14.95 kWh/m²                     4.85 kWh/m2 of op jaarbasis: 1120.65  kWh
2017: 16.27 kWh/m²
2016: 17.01 kWh/m²
2015: 14.92 kWh/m²
2014: 14.05 kWh/m²

Luc ,  een fout van gemiddel 25%, komaan.

Alleen al iemand die beweert dat hij tot op 2 cijfers na de komma  (20.91) kan berekenen hoeveel het verbruik kan zijn. Voor zoiets wordt je geflest op een examen. Ik heb de goedkoopste genomen die ik vond, ook al had die mens een heel zwaar alcohol probleem.

een energie factuur heeft ook zijn nadelen, maar schat ik toch hoger in

omdat ik het niet laten kan :

https://www.lowtechmagazine.be/2018/01/energielabel-verplicht-huiseigenaars-tot-onrendabele-onduurzame-investeringen.html

jan

 

Beste Jan,

EPC gaat uit van een constante compensatie van de warmte- en ventilatie verliezen

In mijn berekening voor Harry, heb ik ook hiermee rekening gehouden door het EPC te vermenigvuldigen met 80% (zie hoger) omdat veel afhangt van hoe je verwarmt (nachtverlaging of niet, soort nachtverlaging - gevoels t° t.o.v. meet/ingstelde t°, dit ten gevolge van gebrekkige luchtdichtheid, ...)

Mijn metingen liggen dan ook volledig in lijn met mijn EPC. 

"Mijn metingen liggen dan ook volledig in lijn met mijn EPC. " Komaan 25 % er naast. Hoeveel pv panelen zijn dit? hoeveel cm isolatie?

jan

ps waarom 80% voor Harry? 60 % is ook een getal. Een nauwkeurige berekening maal een op niets gebaseerde schatting is een op niets gebaseerde schatting, niet een nauwkeurge berekening.

 

 

Beste Harry,

Rechtuit gezegd kan ik niet goed volgen. Wijzelf zijn nu 87 jaar oud, en hebben veertien jaar geleden de beslissing genomen om onze villa met grote tuin te verkopen om in bijvoorbeeld een loft te gaan wonen. Tenslotte zijjn we terecht gekomen in een appartement op het gelijkvloers van het huis (met truin) dat onze zoon voor hem en voor ons heeft gebouwd. (bouwjaar 20072008). Ik heb ook nog de mogelijkheid om nog in de tuin te kunnen werken.

Rechtuit gezegd kan ik niet aannemen dat een modern huis, al is het in Tremelo gelegen, nog met elektrische verwarming is uitgerust en een EPC van meer dan 300 heeft. Daar scheelt veel in de conceptie van dat huis.

Ik veonderstel dat er een tuin bijhoort, waar het aangenaam zal zijn kinderen en vrienden te ontvangen. Maar op onze ouderdom zal de prijs hiervoor werkelijk hoog liggen: Binnen enkele jaren zal men dit niet meer kunnen bolwerken. Ik vrees toch dat u te veel hooi op uw vork wilt nemen.

Gezien uw loft in Mechelen reeds verkocht is, moet ge nu toch doorgaan. Aangezien ge veel zonnepanelen hebt zou het logisch zijn alles elktrisch te houden met een warmtepomp lucht-water. Op het elektriciteitsnet treedt toch een zekere compensatie op: in de zomer groene stroom op het net tegen afbname van grijze stroom in de winter.  Voor latere verkoop zal dit ook de gunstigste oplossing zijn.

De 80% is een ervaringsgetal dat ik berekend heb uit de verbruiken en EPC's uit mijn andere woningen en appartementen. De bijkomende 5 à 7% zijn volledig afhankelijk van de bewoning (verlof/afwezigheid tijdens de winterperiode) en door de afwijking van het aantal reële graaddagen van de gemeten periode t.o.v. van het aantal graaddagen van het berekeningsmodel.

Dit (80%) heb ik bevestigd gezien bij controles bij mijn zuster en bij 2 van mijn buren.

Het artikel in "Low Tech magazine" bevestigt ook dat de EPC niet als absoluut getal mag genomen worden en dat dit afhankelijk is van de verwarmde oppervlakte (ruimte in low tech) en van andere factoren zoals gevoels t° en gebruik.

Ook zal het EPC niet veranderen met de verwarmingsaanmaakmethode (gas, stookolie, elektriciteit, hout, ...) want het gaat hier enkel over warmte- en ventilatieverliezen die moeten gecompenseerd worden, wil men het normaal comfort in de woning behouden. De vergissing (interprettatie) gaat hier over: moet men dit constant en overal compenseren of niet. 

De afwijking die ik heb vastgesteld op verschillende plaatsen is in ieder geval dat in 20% van de tijd dit niet wordt gecompenseerd en dat voor de ruimtes (m²) waar het comfort wordt verwacht.

Dank aan allen die hebben bijgedragen aan mijn kennis van de WP. Ik bestudeer nog de aanbevolen literatuur, maar heb al wel begrepen dat in de woning die wij op het oog hebben, een LW/WP zou kunnen i.p.v. een gasketel, maar heb omdat er geen vloerverwarming is, toch nog mijn twijfels en volgende vragen(?): 1) hoe kun je met lage temperatuur verwarming, voldoende warmte overbrengen? Meer grote radiatoren? Die vragen misschien meer plaats dan beschikbaar. 2) Hoe is het mogelijk bij LW/WP als het bitter koud is, toch nog voldoende warmte te produceren? Daalt het rendement van een LW/WP  bij zeer koude buitentemperaturen niet zodanig dat 1kW gebruikte energie, zelfs geen 1 kW warmte meer oplevert? 3) waar vind ik kosteninformatie betr. LW/WP/ WW/WP (de laatste met te boren putten? 4) Wat zijn de beste WP-en? 5) kent iemand een echt professionele installateur waar ik op zou kunnen vertrouwen, in de regio rond Mechelen, Keerbergen, Tremelo

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Harry

@ Harry (Muizen):

Ieder maakt uiteraard zijn eigen keuzes maar ik begrijp niet dat je van een Loft in Mechelen (waar de prijzen elk jaar duurder en duurder worden, een betere vastgoedbelegging kan je bijna niet vinden) met een veel lagere EPC waarde zou inruilen voor een loft (met waanzinnige afmetingen voor slechts 2 bewoners) met een veel slechtere EPC en waar je over geen enkel concreet cijfer kan beschikken. Wat betekent concreet "een zeer goed geïsoleerde woning" als de verkoper niet kan aantonen wat de isolatiewaarden zijn?
Zelf heb ik eind vorig jaar nog de aankoop van een loft in Mechelen (met een veel lagere EPC waarde dan de jouwe en met "wandverwarming, in praktijk dakverwarming) laten vallen allen al omdat de verkoper geen enkel cijfer met betrekking tot de (dak)isolatie kon voorleggen.

En wat betreft de combinatie PV/WP: hier sinds 2013 een tevreden gebruiker van die combinatie. Eenvoudig, comfortabel, zuinig en ecologisch. En zoveel duurder dan gas was het niet. De grootste kosten zitten in de arbeidsuren voor breken en aanleggen leidingen en plaatsen ventiloconvectoren. Dat zou bij gas niet anders geweest zijn. Alleen de prijs van de WP zelf was duurder dan een gascondensatieketel. Maar die meerprijs heb ik al jaren geleden teruggewonnen. Na de eerste 5 jaar (incl. afschrijving PV) is al mijn energie gratis en ter plaatse opgewekt. Ook in de winter is het relatief ecologisch (leverancier is Ecopower, aangeraden voor PV bezitters met een nulverrbruik). In de winter geen enkel probleem om de woning te verwarmen. In de slaapkamers zou de verwarming (daar zijn het L/L ljunits) zelfs kunnen koelen (wat in de praktijk nauwelijks voorkomt gezien screens en luifels).
Krijg je met gas nooit voor elkaar.

Met alle respect maar in uw plaats zou mijn dilemma niet welk soort verwarming zijn (al meen ik uit je post op te maken dat je besluit eigenlijk al vast staat) maar of ik wel zou willen verhuizen naar een woning die niet meer van deze tijd is.

ps. uw vraag 1) heb ik al meermaals beantwoord (zoek bv. eens op Jaga DBE).
2) idem als met eender welke verwarmingsketel: door het gevraagde afgiftevermogen in overeenstemming te brengen met de warmteverliezen van de woning en de gevraagde comforttemperatuur => een gedegen warmteverliesberekening die ieder rechtgeaarde installateur (van welke warmtebron dan ook) zou moeten uitvoeren alvorens U een offerte te doen voor een verwarmings installatie.
Lager dan 1:1 ga je nooit zakken. Desnoods springt de back up van de WP op of bij (elektrische weerstand). Een hulpmiddel dat wij overigens (softwarematig) al van bij de installatie uitgeschakeld hebben. En ondanks enkele periodes van minus 5-7°C nog nooit koud gehad. En die periodes (bittere koude) duren gedurende een stookseizoen echt niet lang hoor.
3) Gezien ik je woning niet ken is het zinloos een kostenplaatje naar voor te schuiven. Iedere installateur zal je met plezier een vrijblijvende offerte opmaken. Zelf hebben we gekozen voor een Samsung Eco heating  TDM (gezien deze zowel op L/W en L/L en SWW werkt (invoerder België: Ambravadotbe) met Jaga DBE design convectoren. Totaalprijs (inclusief SWW) rond de 13.000 €. Maar de WP unit was niet het duurste onderdeel van de installatie (wij zijn ook al op leeftijd en hebben niet op een € gekeken voor de uitvoering van de zichtbare ventilo convectoren (o.a. DBE houdt ze minimalistisch met een groter afgiftevermogen dan een grote bak). Maar onze vrijstaande woning bedraagt ook maar de helft van jouw nieuwe project.

ps. 25 jaar in het centrum van Mechelen gewoond en dan zelfs nog niet hoog boven het verkeer in een loft maar op de begane grond (Groot-Begijnhof) en nog nooit zo rustig gewoond. Wat betreft de luchtvervuiling zou ik toch ook eerst eens op de polutieplannen kijken. Het verkeer wordt meer en meer uit de historische kernen geweerd (en zeker in Mechelen) en je zal "op de buiten" nu maar juist aan een streetcorridor wonen die rood kleurt.

Beste IvoB: Wonen nu al 11 jaar in een loft (EPC 144)  van 310m2 met een dakterras van 65m2, maar midden in Mechelen en hebben de behoefte om aan het stadslawaai en de inmiddels zeer vervuilde lucht in Mechelen te ontsnappen om  in alle rust in de natuur te wonen hetgeen in o.m. Tremelo nog echt wel mogelijk is! Dat is feitelijk de basis van hetgeen we nu ondernemen. Voor ons staat wat de verwarming in de nwe woning betreft nog niets vast. Ik neig meer naar een LW/WP, maar heb wel nog vragen (zie mijn laatse reactie) die echter niet worden beantwoord. Zouden echt een idee willen proberen te krijgen wat het zeer globaal zou kosten om over te schaklen op een LW/WP, met leidingen leggen in de benedenverdieping en slaapkamer en badkamer boven. Praten we dan over ca. 10.000 of 15.000 of 20.000€ of nog meer? Natuurlijk wordt de uiteindelijke prijs door de installateur bepaald die daartoe de details van de woning moet kennen. Maar voor onze koop-onderhandelingen is een grof idee van de installatiekosten voldoende.
Dat geldt ook voor een antwoord op onze vragen.

Groet,

Harry

 

 

 

Muizen schreef:

Dank aan allen die hebben bijgedragen aan mijn kennis van de WP. Ik bestudeer nog de aanbevolen literatuur, maar heb al wel begrepen dat in de woning die wij op het oog hebben, een LW/WP zou kunnen i.p.v. een gasketel, maar heb omdat er geen vloerverwarming is, toch nog mijn twijfels en volgende vragen(?): 1) hoe kun je met lage temperatuur verwarming, voldoende warmte overbrengen? Meer grote radiatoren? Die vragen misschien meer plaats dan beschikbaar. 2) Hoe is het mogelijk bij LW/WP als het bitter koud is, toch nog voldoende warmte te produceren? Daalt het rendement van een LW/WP  bij zeer koude buitentemperaturen niet zodanig dat 1kW gebruikte energie, zelfs geen 1 kW warmte meer oplevert? 3) waar vind ik kosteninformatie betr. LW/WP/ WW/WP (de laatste met te boren putten? 4) Wat zijn de beste WP-en? 5) kent iemand een echt professionele installateur waar ik op zou kunnen vertrouwen, in de regio rond Mechelen, Keerbergen, Tremelo

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Harry

  1. met ventiloconvectoren dit zijn kleine tot normale grootte radiatoren ingebouwd in een deels gesloten kast, waar een ventilator de hoeveelheid te verwarmen lucht regelt en uit de kast stuurt. Een goede basic-uitleg vindt je bvb. op http://www.climapac.be/nl/pagina/4-82/ventiloconvectoren.html
    Voor ervaring en mogenlijkheden hiermee denk ik dat je dit moet vragen aan IvoB, deze heeft er in zijn woning staan volgens zijn uitleg.
  2. De truc bestaat erin dat het koelmiddel (gas) kouder is dan de buiten t°. Dit betekent dat dit koelmiddel energie (warmte) kan opnemen uit de buitenlucht en voor het koelmiddel R410 (technische benaming) is de koelmiddel t° -25° C, dus kan deze zonder problemen de energie opnemen uit de buitenlucht tot -20°C. 
    Er is geen energie meer in de lucht als de buiten t° zakt tot het absolute nulpunt (-273°C) Dus tussen -20°C en 0°C zit er toch nog relatief veel energie (=warmte) in de lucht, die dan door het koelmiddel kan worden opgenomen. De verdere werking van de warmtepomp kan je lezen op https://warmtepomp-weetjes.nl/soorten/lucht-water-warmtepomp/
    Je moet geen angst hebben dat er weinig te weinig energie in de lucht zit. Bij -8°C buiten t° en een afgifte t° van 33°C, dus een verschil t° van 41°C had ik nog steeds een COP van 2.5. Dus de 1 (= elektrische omzetting) is nog steeds ver af. In ieder geval telt voor jou de gemiddelde omzetting voor het volledige stookseizoen en daar is in jouw geval de SCOP de maat voor.
  3. Daarvoor ben je best prijsoffertes aan te vragen, want alles hangt af van hoeveel ventiloconvectoren je nodig hebt, de leidingen die er moeten gelegd worden (zelfde als voor gasinstallatie), het soort sturing (enkel op de stooklijn, via thermostaat, via app op uw telefoon, ...) en van het vermogen van de warmtepomp. Je moet alleen uitkijken dat je een bekend merk neemt waar meerdere verwarmingsspecialisten kunnen aan werken en waar technische opvolging van een sterke fabrikant is gegarandeerd. (Daikin/Rotex (fabricatie in Oostende, Mitsubishi, Atlantic, LG, Stiebel eltron, Vaillant, ....). Ik zou zeker niet gaan voor een W/W WP, want dit zal je geen extra voordelen bieden ten opzichte van de extra kosten.
  4. Daikin/Rotex (fabricatie in Oostende en Europees hoofdkantoor in België), Mitsubishi, Atlantic, LG, Stiebel eltron, Vaillant, ....
  5. Ken ik niet, maar je kan steeds eens bellen naar de importeurs van WP'n om te weten met wie ze werken in jouw regio.

 

@PierreC: Harry heeft nog helemaal geen PV installatie. Die liggen op een loft waar hij zijn oogje op heeft laten vallen maar waar hij nog maar zeer weinig info over heeft, laat staan gekocht (zo begrijp ik het toch uit de info die hij geeft op een ander forum).
Waar men trouwens de mening van dit forum deelt ivm de energetische prestaties van de kandidaat kooploft.

 

Hij zit ook achter de vraag op dit forum "Rendement olieverwarming" en ik vraag me af of we niet bij de neus genomen worden.

@Luc Vandamme: Bijzondere dank voor uw zeer duidelijke informatie en adviezen. Ik krijg door uw professionele inbreng nu het gevoel dat ik langzaam maar zeker begin te begrijpen "hoe een WP te gebruiken" in onze plannen met een woning die wij mogelijk zouden willen kopen.

Ik heb echter moeite te begrijpen waarom u in een latere bijdrage, zich afvraagt: "of we niet bij de neus genomen worden" ? Wat geeft u deze indruk? Dit forum is bijzonder nuttig om technische informatie te vinden en vragen aan de orde te stellen. Uw opmerking moet volledig op een misverstand berusten?

Het is simpelweg als volgt: wij hebben onze loft te Mechelen verkocht en zoeken nu een woning in het groen. Een mooie  woning die ons zeer aanstaat heeft een elektrische verwarming die volgens ons niet meer van deze tijd is. Onze opgave is om deze vervanging zo goed mogelijk voor te bereiden, zowel technisch als ook financieel in de onderhandelingen over de koopprijs.  Uw uitvoerige bijdrage van gisteren is daarbij voor ons zeer nuttig! Nogmaals onze dank

Harry

 

Beste Harry,

Bedankt voor uw dankwoord, maar ik denk dat er ook nog anderen zijn die hier ook een heel positieve bijdrage geleverd hebben in deze discussie.

Het is me opgevallen dat er mensen zijn op fora, die af en toe vragen stellen om zichzelf interessant te maken en goed te voelen. Ik ben blij te horen dat dit niet voor u het geval is.

Ik wens je in ieder geval veel succes in je zoektocht naar de voor jou ideale woonst.

@ivoB: Volgens info van Luc Vandamme gebruikt u ventiloconvectoren in uw woning. Wij zouden deze willen gebruiken waar deze nodig zijn en wanneer té grote radiatoren niet mooi zouden zijn, en tevens omdat er géén vloerverwarming is. Graag uw ervaring met deze systemen. Wij hebben radiatoren nodig in de living (2 st), keuken,  bureau, gang. Voor bovenverdieping denken wij aan de mogelijke (?) optie om de elektrische verwarming in de 4 slaapkamers eventueel te laten zitten om het leggen van ontsierende buizen te vermijden. Behalve in de badkamer. Zouden deze conectoren overal nodig en zinvol zijn? Wat kost zeer globaal een ventiloconvector?

Dank bij voorbaat voor uw reactie!

Harry

Bij deze ventiloconvectoren stel ik mij toch de volgende vraag: Hier wordt de warmte niet door straling overgedragen, maar wel door convectie; of anders gezegd door luchtverwarming. Waarom dan een bijkomende watercircuit inschakelen, wanneer er platte warmtewisselaars bestaan die kort bij de vloer tegen een wand kunnen geplaatst worden. Zo kan dan de warmtedragende vloeistof rechtstreeks van de buitenunit naar de binnenwarmtewisselaar circuleren. Het comfort van stralingswarmte zal men toch nooit hebben.Dit zou de prijs drukken.

Ivo, naar wat Harry zegt liggen er op zijn te kopen woning wel een groot aantal zonnepanelen. 

Muizen schreef:

Ik heb echter moeite te begrijpen waarom u in een latere bijdrage, zich afvraagt: "of we niet bij de neus genomen worden" ? Wat geeft u deze indruk? Dit forum is bijzonder nuttig om technische informatie te vinden en vragen aan de orde te stellen. Uw opmerking moet volledig op een misverstand berusten?

Nou Harry, ik kreeg ook al die indruk maar ik geef je nog even het voordeel van de twijfel.
Mijn redenen:
1. Je stelt op een ander forum exact dezelfde vragen en geeft daar ook maar mondjesmaat info of reageert niet op vragen voor meer details.
2. Wat betreft dit forum, alle vragen die ik kan beantwoorden heb ik al beantwoord (en sommige onderdelen tot drie maal toe). Maar je blijft maar dezelfde vragen stellen voor info. Waarom sommige detail info niet kan gegeven worden (zoals prijzen) is ook al meegegeven.
Antwoorden lees je blijkbaar niet maar een zweem van kritiek heb je onmiddellijk opgemerkt en daar reageer je dan wel op.

Daar stel ik dan inderdaad ook vragen bij.

Wat betreft de loft die je op het oog hebt kan ik verder geen details meer geven daar ik, voor de zoveelste keer, daar geen info over heb. Je geeft deze gewoon niet (of je weet het zelf ook niet). Uit de spaarzame info die ik hier en elders bijeen heb kunnen sprokkelen over de loft in Tremelo zou ik het zelf trouwens niet doen. Noch aankopen, noch een WP plaatsen. De woning is veel te omvangrijk en te slecht geïsoleerd, je kent de isolatiewaarden niet, je geeft de jaarlijkse productiecapaciteit van de PV niet, enz.
Maar gezien je huidige woning al verkocht is moet je nu wel vooruit en is er geen weg terug.
Het heeft geen zin dat ik je "de prijs" van een ventiloconvector geeft wat die is afhankelijk van materiaalkeuze, afwerkingsgraad, kleurstelling, te leveren vermogen, enz. Het is in elk geval duurder dan een eenvoudige plaatstalen radiator.
Het beste wat je kan doen is offertes vragen bij verschillende vakmannen. Maar die hebben uiteraard ook informatie nodig om een warmteverliesberekening te maken.

ivoB: Het spijt me dat u t.g.v. de wijze waarop ik communiceer op dit forum de indruk heb gekregen dat ik niet echt serieus bezig ben! Dat is jammer omdat ik in tegendeel juist probeer in deze moeilijke materie, zo duidelijk mogelijk te communiceren. Ik zal mijn best doen dit in de toekomst te vermijden.
Vriendelijke groet,

Harry

 

@pierrechristae.: Uw advies m.b.t. de toepassing van ventiloconvectoren begrijp ik helaas slechts ten dele.
Ik ben nu van plan om contact te nemen met een lokale installateur van Daikin WP's en een bezoek aan de te kopen woning brengen zodat een deskundige mij uiteindelijk een goed advies kan geven. U opmerkingen zal  ik dan zeker ook aan de orde stellen.
Vriendelijke dank en groeten,

Harry

@ PierreC: De vraag is maar wat "een groot aantal zonnepanelen" moet voorstellen. En belangrijker wat het eventuele overschot in productie is van de zonnepanelen. De woning was ook "zeer goed geïsoleerd". Maar het gegeven cijfer spreekt dat tegen. Wat dat groot aantal in kWh moet voorstellen hebben we tot nu toe het raden naar. 

Ik kan me echt niet voorstellen dat je op basis van zo weinig info over zou gaan tot het kopen van een woning. Dat eigenaar/verkopers die info niet graag delen (of zelf niet weten) kan ik me dan weer wel voorstellen. Verleden jaar zelf meegemaakt toen ik een loft in Mechelen wou kopen in een buurt met een zeer goed potentieel naar de toekomst toe. Maar juist door gebrek aan info is de koop dan ook niet doorgegaan. 

Harry,

Een ventiloconvector werkt op warm water, jaagt de binnenlucht door verwarmde ribbels en warmt zo de lucht op. Er komt praktisch geen stralingswarmte bij te pas.

Daikin heeft warmtewisselaars die werken met de vloeistof die van de buitenunit komt. Warm in de winter, eventueel koud in de zomer. We kennen allemaal die bakken die hoog tegen een muur hangen, kort bij het plafond. Dit is om in de zomer de koude lucht te laten zakken. Maar ze hebben ook een apparaat dat op een convector gelijkt, maar dat lager gezet wordt en dus werkt gelijk een normale convector. Hier wordt de warmte niet overgezet door opgewarmd water, (aparte watercircuit), maar rechtstreeks door de warmtedragende vloeistof, of koude vloeistof in de zomer, Er is hier dus geen apart watercircuit.

@pierrechristiae: dank voor deze zeer nuttige nformatie!

Harry

Het is gebleken dat de woning die wij op het oog hadden inmiddels is verkocht!                                                               Er is nog een woning die in ons budget past, met vloerverwarming op begane grond, en radiatoren op het 1e verdiep.
De oliekachel is 28 jaar oud. De gedegen isolatie van het dak is recent. EPC  297, in 2012 vastgesteld , dus voordat de dakisolatie werd geplaatst. Denken aan een oplossing waarbij de oliestook allen voor de 1e verdieping wordt gehandhaafd, waar we slechts geringe behoefte hebben aan verwarming . Voor de benedenverdieping (114m2) met vloerverwarming een degelijke LW/WP plaatsen. Vraag: Wat zou een degelijke LW/WP zeer ongeveer kosten?   Vraag dit om een eerste "idee" te hebben over de te maken kosten

Dank voor reactie!

Harry      

 

 

Beste Harry,

Een WP kan niet zomaar op eender welke vloerverwarming gezet worden.

Bij een WP is de afgifte t° best tussen de 25°C en de 35°C, daarom zullen de leidingen voor een vloerverwarming met een WP tussen de 7 en 10 cm onderling van elkaar gelegd worden (je moet evenveel energie kunnen afgeven als een vloerverwarming bij een hogere t°) 

Bij een stookolie/gas ketel is de hoogte van de afgifte t° enkel beperkt tot het comfortgevoel. Dit betekent dat dit meestal beperkt is tot max. 45°C en dat om hetzelfde vermogen aan de vloer af te geven, de leidingen werden gelegd met een onderlinge afstand tussen 15 en 25 cm. (hoe hoger de onderlinge afstand, hoe hoger de afgifte t°).

Op een vloerverwarming voor stookolie afgifte t°n kan je dus niet naar een WP gaan, maar je moet een hoge t° aanmaak hebben met bvb. stookolie-, gas- condensatieketel, hout, ... In de toekomst zal je dan ook kunnen eventueel warmte afnemen van een warmtenet (t° > 60°C) als je dan CO2 vrij wil komen.

Dus aan u om te weten te komen aan welk t° bereik de vloerverwarming (of ondelinge afstand van de buizen vloerverwarming) werkt om te beslissen welke warmteaanmaak je zal kunnen installeren.