Welke (ver)bouwplannen hebben jullie voor 2019?

Het Ecobouwers Team is super benieuwd naar jullie bouw- en renovatieplannen voor 2019. Is de eerste steen al gelegd, is de blauwdruk volop in tekenfase of zijn jullie nog intens aan het dromen? We horen het graag. Want jullie passie motiveert ons voor het komende jaar.

We wensen jullie fijne feestdagen en een dolgelukkig Nieuwjaar!

- Het Ecobouwers Team

Jurgen, Geert & Sarah

Reacties

Beste mensen, beste wensen.

In een reeds gebouwde massief-passief regen- en winddichte ruwbouw informeren/beslissen/werken we koortsig aan onze vloeren en technieken, maar ons resterend budget is danig geslonken dat veel keuzes uitgesloten zijn. 

Voor de vloeren kwamen we op het concept circulair bouwen, wat we in dit late stadium nog trachten toe te passen. Helaas is droogsysteem vloerverwarming duurder dan nat systeem. De isolatieplaten eronder zijn niet bepaald milieuvriendelijk, maar wel weinig verwerkt, haast allemaal onaangeroerd. Vloerverwarming leggen we selectief. Overal lijkt practischer, maar duur.

Wanden met deuren moeten we dus ook nog zetten, vast bouwlatten met OSB, multiplex of gyproc indien iets hogere vuurbestendigheid op die plaats nuttiger lijkt.

Voor de verwarming hielden we het op het goedkoopste; nl een gasgeiser. die kan later hulp krijgen van zonneboiler of zonnepanelen met lucht-waterwarmtepomp.

Kachel zou kunnen helpen met uitdrogen plaaster op muren en als backup en/of hulpverwarming, maar wederhelft vindt dat hout moet dienen om mee te bouwen en niet om te verstoken. Lange discussies. Vandaar mijn interesse in forumvraag "Houtverbranding: Ok of niet?".

Ventilatie type D. Daar heb ik direct een klein vraagje over: wat is het best: een systeem D dat wat overgedimensioneerd is met een lager rendement, of ééntje dat wat ondergedimensioneerd (nipt voldoet) is met een beter rendement? Voor dat laatste moest ik wat creatief zijn met de cijfers; vooral door de grotere open ruimte met open keuken op te splitsen in eetkeuken (verhouding 2/5) en woonkamer (3/5). Daardoor hebben we voor de eetkeuken enkel extractie (automatisch -75m³/h) en de woonkamer een beperktere pulsie dan indien we de ganse oppervlakte als woonkamer ingaven.

We werken op de werf nu reeds met een droog toilet, dat werkt eigenlijk zeer goed en simpel. Ik had dat graag verder afgewerkt met enkel regenwater en tuininfiltratie van gezuiverd grijswater, maar de procedure voor dat laatste lijkt nogal omslachtig en niet zo heel duidelijk. Haast of het enkel kan als je een educatief project hebt. Daarvoor baseerde ik me vooral op eautarcie.org. Een budget daarvoor is er wel, het alternatief, een standaard rioolaansluiting kost hier in Brussel namelijk forfaitair 5800€.

Tuin moeten we ook nog aanleggen. Ideetjes hebben we, nu nog centen en tijd    :-)

Tips welkom.

(Voor deze nieuwe en open vraag van Ecobouwers verwachtte ik een stormloop van beschrijvingen en plannen, wat weinig reacties zeg.)

Beste Bram,

Misschien kwamen er tot nog toe geen reactie's omdat uw post gewoon een antwoord leek op de vraag "Welke verbouwplannen hebben jullie voor 2019?"

Maar ik zie nu toch een concrete vraag staan over welk ventilatiesysteem te gebruiken, een overgedimensioneerd of een nipt voldoende.

Met nipt voldoende zal je dan bedoelen nipt voldoende volgens het berekende debiet in jouw woning. Dan zou ik zeker gaan voor dat nipt voldoende. De berekening is namelijk gebaseerd op het debiet dat het toestel zou moeten kunnen leveren in het slechtste geval. In normale omstandigheden heb je maar 1/3 van dat verplicht haalbare debiet nodig.

Verder vind ik in uw post een paar eigenaardigheden zoals:

"De isolatieplaten eronder zijn niet bepaald milieuvriendelijk, maar wel weinig verwerkt, haast allemaal onaangeroerd."

Ik begrijp niet goed wat je hiermee bedoelt.

"Vloerverwarming leggen we selectief. Overal lijkt practischer, maar duur."

Vermits het een passiefhuis betreft heb je in feite geen verwarmingsinstallatie nodig.

"Kachel zou kunnen helpen met uitdrogen plaaster op muren en als backup en/of hulpverwarming, maar wederhelft vindt dat hout moet dienen om mee te bouwen en niet om te verstoken. Lange discussies. Vandaar mijn interesse in forumvraag "Houtverbranding: Ok of niet?"."

 Een vaste verwarmingsinstallatie plus nog eens een bijverwarming ?? Een bijverwarming is meer dan genoeg maar dan geen houtstook, uw wederhelft heeft daarin 100 % gelijk. Daarenboven heb je in een passiefhuis zulk klein vermogen aan eventuele bijverwarming nodig (capaciteit van een strijkijzer) dat dit wel een piepklein kacheltje zou moeten zijn om het voluit te kunnen laten branden zonder overhitting te veroorzaken.

Je spreekt van een reeds gebouwde passiefwoning die je blijkbaar nog moet inrichten, heb je die woning zelf laten bouwen of heb je die zo gekocht ?

 

Beste Charel,

Mijn eigen vraag zag ik als bijkomstig, ik had gewoon verwacht veel meer projecten te zien passeren.

Voor ventilatie meende ik inderdaad reeds dergelijke advies gelezen te hebben. Dank voor de feedback. We zijn ook geen feestbeesten, dus als we al eens veel mensen op bezoek zouden hebben kunnen we ook een raam openzetten. 't Lijkt haast meer kwestie van de verkoper, die tevens epb verslaggever is, te overtuigen.

Het zijn PIR platen, hopelijk blijven ze er lang liggen, maar mochten wij of onze nakomelingen (onze of andermans') ooit beslissen om een andere techniek in de vloer te willen steken, dan zijn die platen er haast onbeschadigd uit te halen en hopelijk herbruikbaar in andermans project (circulair).

Het is passief, maar behoeven passiefhuizen niet steeds nog ietwat verwarming? Liefst lage-temperatuurverwarming zoals vloer.

Mij leek het eigenlijk leuker om ook geen abonnement op gas te moeten betalen. Een of enkele blokjes hout per dag in de winterdagen zouden voldoende moeten zijn. Die zou korte tijd voluit mogen branden, de warmte kruipt dan in de muren en betonnen plafonds (massief). En we hadden ons potentieel al kunnen verwarmen. Nu moeten we nog de gasinstallatie en vloerverwarming installeren en wachten op gasaansluiting en -keuring. Voorlopig is het er 5 graden omdat de ramen openstaan voor verluchting; zodat de plaaster kan drogen.

Onafhankelijk van electriciteitsabonnement leek me ook leuk maar het is al heel wat precairder om daar nog uit de kosten te geraken.

Zelf laten bouwen, afgelopen jaar. Nog veel in te richten.

Bram, 

Ik kan enkel zeggen dat wij geen verwarmingsinstallatie hebben in onze passiefwoning en dat we het ook totaal niet missen. 

We hebben wel voor sommige grijze winterdagen een verplaatsbaar elektrisch radiatortje van 1,5 kW. Hiermee weet ik dat een houtkacheltje voor ons op die momenten niet handig zou zijn. Immers moest de zon beginnen schijnen net nadat je het hebt aangemaakt dan mag je het al terug doven want dan is die extra warmte al snel te veel.

Uw redenerig ivm het hergebruik van de pir of pur platen is iets waar ik nog nooit bij stil had gestaan, maar ze is wel een pluspunt en een reden te meer om als je toch PUR gebruikt dan voor platen te kiezen ipv gespoten.

In ieder geval wens ik je proficiat met uw keuze voor passief. Ik vind het nog altijd onbebrijpelijk dat men hier in Vlaanderen de promotie van passiefhuizen heeft afgeremd ten bate van meer techniekgerichte woningen die dus wel altijd meer energie zullen vergen.

Wellicht is dat in Brussel anders.

Dag Charel,

Het is massief-passief bouw, de massa kan plotse temperatuurschommelingen wat temperen. Elk nat vloerverwarmingssysteem heeft een zelfde probleem; de eenmaal afgegeven warmte komt pas na enkele uren doorheen de betonlaag. Eigenlijk zou de verwarming weerbericht-gebaseerd moeten zijn, niet met externe voeler.

We bouwen om er binnenkort in te trekken. We weten ook niet met zekerheid of het warm genoeg zal zijn met vooral lichaamswarmte, standaard apparatenverbruik, en zonne-inval. Onze buren gaan ook bouwen en we weten nog niet hoe diep ze zullen bouwen, dat kan een impact hebben op de late-namiddagzon op de achtergevel. Daarom plaatsen we preventief een vloerverwarming in de woonruimte en de badkamer. Hebben we ze niet nodig, dan is het spijtig van het geld en materialen, maar eigenlijk nog altijd beter.

Circulair bouwen staat ook reeds op ecobouwers beschreven. https://www.ecobouwers.be/zelf-duurzaam-bouwen-mp/abc-van-duurzaam-bouw… Zelf zijn we met enkele principes en concepten pas voldoende vertrouwd geraakt als het te laat was om ze toe te passen. Ons huis is wel enigszins flexibel.

Brussel is voor energie zeer sterk afhankelijk van derden. Mogelijk koos het daarom om elke nieuwbouwer te verplichten passief te gaan.

Maar mogelijk ook is het een vorm van gentrificatie. Er is immers zeer weinig steun, onder andere ook geen woonbonus als je bouwt. Waardoor we in rechtstreekse concurentie waren met bouwpromotoren. Ook die rioolaansluiting lijkt haast op maat van promotoren; een enkele aansluiting kost 5800€, en een groepsaansluiting kost ongeveer de helft per woning. Vooral bouwpromotoren voor appartementen hebben daar voordeel mee.

Dat lijkt me de stadsvlucht, meer pendelaars, en meer beton in plaats van groen in Vlaanderen en Wallonië, in de hand te werken. Of mikt Brussel op een hogere verdichting door vooral promotoren te steunen? Ons huis is alvast bedoeld om levenslang in te blijven wonen, onder andere door het potentiëel opsplitsbaar te maken, wat (op dat later moment dan) ook een vorm van verdichting is.

Wij bewonen nu een woning uit midden jaren '90 van vorige eeuw welke grondig gerenoveerd werd (zowat alles op vloerplaat, buitenmuren en dakbedekking na) tussen medio 2011 en eind 2013. Door technische beperkingen van de bestaande ruwbouw is het uiteraard geen passiefbouw maar wekken we (voorlopig) lokaal genoeg energie op om te voorzien in de volledige energiebehoeften van de woning zelf en de WW verplaatsingen met de EV.

De geplande verbeterings- en uitbreidingswerken voor 2019 zijn vorige week van start gegaan: aanbrengen van buitenisolatie op de bestaande buitenmuren. Dit om bestaande koudebruggen zo veel mogelijk te elimineren en de energiebehoefte (WP) in de periode waar er relatief weinig PV productie is nog te doen dalen en om van de bestaande PV (over) productie nog meer over te houden om in de batterij van de EV te kunnen laden. Met een gelijkaardig doel (+ verhoging leefcomfort) wordt tegen de helft van de zuidgevel (volledige breedte van de bestaande leefruimte) een aanbouw opgericht, voornamelijk in superisolerend glas en met maximale isolatie in vloer en plafond. Deze bijbouw (voorzien van verticale screens en oversteek) kan in de tussenseizoenen geopend worden naar de bestaande leefruimte om er één geheel mee te maken (en zo de zonnewinsten te benutten in gans de leefruimte) maar bij extreme temperaturen in zomer en winter volledig afgesloten worden (zodat er in de bestaande leefruimte geen actieve koeling nodig is of extra verwarmd moet worden). Verwachte oplevering binnen de twee maanden.
Gelijktijdig wordt tegen de noordzijde een carport opgericht (om de EV te beschermen tegen ijzel en sneeuwval zodat deze geen energie moet gebruiken om de voertuigruiten ijsvrij te maken) met een monofase 32A AC laadpaal (met, eenmaal de digitale meter geïnstalleerd, de mogelijkheid tot load balancing op de PV installatie).

De plaatsing van een thuisbatterij wachten we nog af totdat we de resultaten (met betrekking tot onmiddellijke eigen consumptie) kunnen evalueren (daarvoor is de plaatsing van de digitale meter nodig) en de nieuwe tarieven van de VREG voor PV-eigenaars beschikbaar zijn.

Ook voor de eventuele plaatsing van een systeem D zijn we nog aan het nadenken. Wij zijn er nl. niet van overtuigd dat dit met ons gebruiks- en leefprofiel een voordeel zou opleveren. Wel al twee offertes gevraagd en afspraak gemaakt voor werfbezoek doch telkens zijn de aannemers niet komen opdagen. Waarschijnlijk meer en gemakkelijker te verdienen aan nieuwbouw?

 

 

 

 @ Sarah Hennin,

Uiteindelijk heb ik de uploadmogelijkheid wel gevonden via jullie server. Maar nu worden de foto's niet gepubliceerd.

Dag Luc Vandamme,

De procedure is deze:

1. Klik op knopje afbeelding

Stap 2: Klik op bladeren op server

Stap 3: Klik op uploaden

 

Stap 4: Klik op bestand kiezen

Stap 5: Kies een bestand op je eigen schijf

Stap 6: Klik op uploaden

Stap 7: Kies het bestand en klik op de afbeelding die verschijnt (in dit geval de duimpjes)

Stap 8: Klik op de groene knop ok. Als je wil kan je de breedte en hoogte qua pixelgrootte nog aanpassen.

Ik ben er me van bewust dat deze methode omslachtig is, waarvoor excuses. Als het nog steeds niet lukt, kan je me dan even een screenshot of bericht sturen van de foutmelding die je krijgt? Je mag dit sturen naar info@ecobouwers.be.

Groetjes,

Sarah Hennin

Ecobouwers Team