Dampkap in luchtdicht huis: de opties?

Dag allen,

In dit topic hoop ik dat we een update kunnen maken over de diverse types dampkappen die toepasbaar zijn in een modern luchtdicht huis.

In eerdere (intussen oude) threads hier is sprake van 2 opties:

1) volwaardige recirculatiedampkap met halfjaarlijks te vervangen koolfilters
2) een gewone dampkap gebruiken en die ergens laten uitmonden in een berging of in de buurt van een afzuugpunt

Zijn er nog opties? Wat zijn jullie ervaringen qua voor of nadelen van deze opties? Welke onderbouwde bronnen, artikels,... kunnen jullie aanreiken die meer inzicht geven?

Veel dank,

Reacties

Het verschil met wat jij noemt " een volwaardige recirculatiedampkap" en een andere is volgens mij niets meer dan dat er in de eerste een kleine ruimte is voorzien om eventueel een koolstoffilter te plaatsen.

Het belangrijkste en volgens mij het enige waarvoor je een dampkap nodig hebt is het opvangen van vetten uit de kooklucht en dat gaat met elke dampkap, een grote of een kleine, een dure of een goedkope. De  meest handige zijn dan degenen die voorzien zijn van een inox afwasbare filter.

Daarnaast zou je nog kunnen wensen dat de dampkap het kookvocht kan afvoeren en dat is niet mogelijk met een recirculatiedampkap. Maar vermits er in een modern , luchtdicht en goed geventileerd huis eerder een gebrek aan vocht is dan een teveel is het eigenlijk net goed dat het kookvocht binnenblijft.

En dan heb je nog de eventuele mogelijkheid om een koostoffilter te voorzien om de kookgeuren te doen verdwijnen. Volgens mij is dit een optie die vroeger in het leven is geroepen als een soort van noodoplossing voor de toen nog niet zo goed of zelfs niet geventileerde woningen waarbij kookluchtjes de ganse dag en nacht in de woning bleven hangen.  In een huidige en volgens de normen voorziene woning is dit absloluut niet meer nodig. Ten eerste omdat je sowieso bij het koken maar amper de helft van de kookgeuren kunt opvangen via de dampkap, het meeste aan kookgeuren komt uit de potten en pannen op tafel en uit uw bord. Ook tijdens de bereidingen zal al een groot deel naast de dampkap de woning in stromen. Verder moet je weten dat bij een normaal ventilatiedebiet zowat elke twee uur de volledige luchtinhoud van een woning is vervangen door verse buitenlucht. En dan moet je je ook nog afvragen wat er mis is om tijdens het eetmaal en misschien nog een uurtje daarna in afnemende mate te ruiken wat voor eten je hebt klaargemaakt.

Los hiervan kan je dampkappen ook nog indelen in degenen die een afzuigmotor in de kap zelf hebben of degenen die er een op afstand hebben. Ze doen beiden hun werk even goed, echter bij de motor op afstand heb je veel minder geluidslast en kan de dampkap met filter veel eenvoudiger en gemakkelijker op maat worden voorzien. Je zou die zelfs ter plaatse kunnen maken met bijvoorbeeld meubelplaat of door een nis te maken in de wand achter het kookvuur.  

2de lijkt me geen optie. Waarop wil je de kookgeuren in de berging?

1ste optie; waarom die actief kool filter?
Enige wat je nodig hebt is een dampkamp met een echt goede vetfilter die je dan om de paar maanden in de afwasmachine stopt.

Zo doen we het al bijna 15 jaar. De dampkap blaast gewoon in de keuken uit. Om de 4 jaar eens het plafond rond de dampkap opening afwassen (zelfs na zoveel jaren zie je het nauwelijks).

De actiefkoolfilter haalt eventueel geuren weg. Maar wil je dat als je lekker kookt? En zet je ook een filter boven de eettafel als er uit de potten op tafel geuren komen?

Gewoon vertrouwen op de ventilatie en je vetfilter. Dat is alles wat nodig is.

Walter