vernieuwen warmptepomp

We hebben problemen met de warmtepomp van het merk Masser.

Het betreft een grond-grond warmptepomp.

Warmtepompen zijn niet steeds zo ecologisch :

Installatie 2002

In 2013 groot lek onder terras met afschakelen 1 pomp en vervangen Lucht-Warmtepomp voor sanitair warm water

In 2019 Alle gas R404A is ontsnapt via lekkende ventielen (R404A) en dat moet vervangen worden

of een nieuwe pomp met gas R410  type MP10000 3x400V moet geïnstalleerd worden.

1 kleine pomp voor apart binnencircuit doet het wel nog.

-Is het nog aan te raden het gas te vervangen ? Het is wel duur, 120€/kg excl BTW. en er is 13.2 kg ontsnapt.

Dit gas is in 2020 echter niet meer conform, wel nog te verkrijgen?

-Zijn er alternatieven voor een warmpepomp zoals deze van andere merken ,die op ons binnencircuit kunnen aangesloten worden (met koperen buizen)

-Wat zijn de subsidies voor aanschaffen nieuwe pomp?

Van harte dank voor uw reply,

 

 

Reacties

Toen wij onze warmtepomp plaatsten in 2015 zei de loodgieter dat een wp gemiddeld  15 jaar meegaat, sommige langer andere korter.

Dit lijkt kort, maar is voor een (recente) gas brander niet veel langer.  Was de wp al afgeschreven ( =  terugbetaald?)

jan

ps nog een voordeel van iets te kopen bij een kleine stielman ipv een verkoper, daar de stielman de shit vangt nadien, gaat hij wel 2 keer nadenken alvorens hij dingen belooft die niet waar zijn.

De warmptepomp is afgeschreven. Ze doet het nog maar er is 13.2 kg gas ontsnapt. Het ligt aande ventielen. Dit is al meermaals voorgevallen. We kunnen 2000euro gas aanvullen, of een andere pomp nemen. Gezien ook vroegere lekken bij deze Masserpomp, vragen we offertes aan voor een andere wp. Maar wel ene die past op ons syteem met binnen en buitencircuit van Masser..

Misschien meer kijken naar de vakman dan naar het merk? Als er meermaal lekken zijn geweest....

Is 13.2 kg niet heel veel? Bij ons ( Daikin lucht water ) zit er maar 4 kg gas in als ik het goed voor heb.

Misschien eens uitrekenen hoe lang de machine nog moet draaien om die gas vervang kost (2000 euro) te betalen?

jan

 

Dat is correct.We kunnen niet zeggen dat we tevreden zijn met de huidige wp van Masser.

Het is een grond-grond pomp .

We hebben reeds vele malen (6x) gas moeten bijvullen. Nu is alle gas R404 ontsnapt. Het zal niet goed voor het milieu zijn.

Dus zoeken we een andere wp, die niet lekt , maar ene die op dat binnen en buitencircuit past. 

Merken en suggesties steeds welkom.

Hoi Ann, 

oplossing is niet evident: masser werkt/werkte met een systeem waarbij de koelvloeistof door je tuin en door je vloer loopt.  Meeste systemen houden de koelvloeistof in de wp; in de rest van het systeem (grond/vloer) zit water.   En je kan de  bestaande circuits niet zomaar gaan vullen met water.

Voor zover ik weet zijn er geen andere aanbieders van zo een systeem in Belgie (iemand mag me altijd verrassen).

Vraag in ieder geval eens na wat een nieuwe WP van masser kost. Op zich zal dat de goedkoopste oplossing zijn.  maar moet je wel ook natuurlijk de lekke ventielen vervangen...

Hartelijk bedankt Walter,

We zijn een beetje radeloos, want we hebben reeds van in het begin lekken gehad van gas met dit syteem.

Ecologisch is anders.

Een circuit is zelfs uitgeschakeld wegens een groot lek op een laspunt onder ons terras, onder gewapend beton. Dus is het warmwatercircuit op warm-lucht pomp aangesloten. 

Nu zitten we weerom een maand zonder verwarming, omdat 13.2 kg via de via lekkende ventielen is ontsnapt.. We moeten nu beslissen een gas R404 aan te brengen in de oude pomp (13.2 kg aan 120euro/kg+btw. Bovendien zou het gas vanaf 2020 niet meer conform zijn aan de Europese normen.

Ofwel nemen we een nieuwe pomp (>9000 Euro) met gas R410 wel nog conform. We weten ook niet of we terug een subsidie kunnen aanvragen hiervoor.

Er is weinig inschikkelijkheid , geen Batibouwvoorwaarden, geen uitleg over het systeem, uitsluitend Franstalige Poolse technieker die de vaststellingen heeft gedaan. We kunnen de controles niet met Ecocheques betalen. We worden voor subsidieaanvragen naar de overheid verwezen.

Vandaar dat we ook op zoek zijn gegaan naar alternatieven, ook om de prijzen te kunnen vergelijken .

Maar u zult wel op de hoogte zijn, dus blijkbaar niet.

We zullen zien.

Maar de warmtepomp is voor ons geen succes; Torenhoge elektriciteitsfacturen, barsten van de voegen in de vloeren van de vloerverwarming, lekkende gassen en nu al een vervanging zonder alternatief.

Neen jammer, ik kan dit syteem niet aanraden aan beginnende bouwers,

Groeten, Ann

Beetje laat voor jullie , maar wel belangrijk voor de nieuwe bouwers : pas op voor lock in !

Wanneer mijn warmtepomp niet ok zoy zijn kan is ze vervangen door eentje van een ander merk.

De vloerverwarming is standaard, kan dus gewoon aangesloten worden aan om het even wat.

jan

Ann,
Hoe lang heeft de warmtepomp gewerkt? En wat noem je een hoge elektriciteitsrekening?

Barst in vloer? Normaal onder garantie te herstellen door aannemer.
Een circuit onder betonnen terras; klinkt als een beginnersfout; je circuit moet zo gelegd worden dat je er nadien nog aan komt. Op plaatsen waar je niet aan kan, moet het in wachtbuis.

9.000 euro voor een compressor is wel echt veel....

Walter

Beste Walter,

De verbouwing dateert van 2002

De energieRK is voor +/9000kw/ jaar

We kunnen niet meer onder het terras.

Er zijn zettingsvoegen in de vloeren, maar de voegen barsten nog steeds. Die moeten we om dezovel tijd laten herstellen.

Het zij zo,

We vragen alvast een onderhoud met de verantwoordelijken van Masser.

Maar we kunnen dit systeem aan niemand aanraden,

Groeten, 

Ann

pas op met subsidie, ik vroeg prijs voor onze PV installatie  3 maanden de subsidie weg vielen en 2 weken nadat ze verlopen waren. Na de subsidie waren de panelen plots stukken goedkoper dan die van een offerte van 3 maanden ervoor. 

Subsidie is niet voor u, is voor de aannemer.....

jan

Inderdaad, subsidies zijn bedrieglijk. In 2001 werd dit produkt gepromoot bij voormalige Electrabel op Batibouw.

Er zouden tot 2000€ susidies zijn. Toen we bouwden en opleverden 2jaar later, was de subsidie naar 750€ herleid. Het heeft veel energie gekost die te bekomen.

Er is geen enkele hulp van Masser voor wat informatie betrefende de susidies. We moeten het zelf uitvissen op de websites van de overheid.

Ondertussen heb ik gevonden dat het gas R404 inderdaad in 2020 niet meer courant mag gebruikt worden in Europa . Enkel in gekende, (lees oude) sytemen als aanvulling. Op termijn zal het maw uit de handel gaan. 

Men vraagt bijna 150€ incl BTW voor het gas/kg. Op websites in Frankrijk en Nl zijn prijzen tussen 30 en 40 €/kg te vinden. Maar ja, wie kan nu zelf zo'n gas aanbrengen.

Ondertussen lijkt inderdaad dat we enkel met Masser verder kunnen . Ze zijn de enige die het syteem hebben met koelstof in ganse circuit (13.5 kg dus) en met koperen buizen die enkel daarmee werken.

Tips en hulp zijn nog steeds welkom,  we informeren ons verder,

Alvast bedankt voor de vele reacties,

Ann

Ivm gas bijvullen; koeltechnieker bellen; alle koeltechniekers kunnen dit uitvoeren.

Walter

Na drie jaar in de kou gezeten te hebben met een kapot Masser systeem en alle frustraties over het bedrijf er bij, ben je op zoek naar een speld in een hooiberg. En wat vonden we: de Gouden Speld in de Hooiberg. Peter uit Nijlen heeft op basis van zijn eigen ervaring een oplossing ontwikkeld! Doordat Peter een warmteluchtpomp aansluit op het bestaande vloerverwarmingsnet weet hij letterlijk de mensen uit de kou te halen. Het blijkt ook een technisch hoogstaande oplossing te zijn. Met een uitmuntende dienstverlening waarbij kwaliteit en klanttevredenheid hoog in het vaandel staan, maakt Peter een zeer bijzonder ondernemer; wat mij betreft Ondernemer van 2019! Peter en zijn collega's kun je ook goed in huis hebben: zeer vriendelijk en er wordt ook zeer netjes gewerkt: alles wordt gestofzuigd en geveegd; je zit dus nooit met de troep in huis. Een ongekend doorzettingsvermogen heeft het leven van een flink aantal mensen een hoop verbeterd. In alle opzichten dus een warm mens. Peter, dank je wel voor een comfortabel huis in Poppel! Peter is bereikbaar op 0476 256809

Dag Monic,

Fijn dat u geholpen bent. Dhr Maes is ook bij ons langsgeweest. 

Wij zagen het nog niet zitten het ganse systeem op een luchtwarmtepomp te plaatsen, en dit om de volgende redenen:

1/de kostprijs zou bij ons >zijn dan 20.000€

2/Het gas 410 zal mogelijks ook in de toekomst niet meer conform Europa zijn

3/De unit van 1m40 die bij ons (noord= niet zo goed) ontsierlijk ergens in de tuin moet neergepoot worden.

Wij hebben ondertussen een onafhankelijke hersteller gevonden vlakbij , die  het systeem op een nieuw gas449A  gezet heeft, wat wonderwel blijkt te werken. 

Het jammere en ongelooflijke is dat het gas 404; dat niet meer conform is in 2020, bij ons niet volledig was gelekt zoals Masser ons liet uitschijnen. Integendeel: de koelvloeistof spoot letterlijk uit het systeem bij de interventie.

Maar doordat het met stikstof was gemengd voor de lektest die Masser had uitgevoerd, was het gas niet meer bruikbaar en moest het vernietigd worden. (in principe kan het gescheiden worden maar dat kost heel wat).

Dus als men laat uitschijnen dat alle gas weg is, ; geloof het niet. Misschien kan u wat bijvullen en weer verder. Maar opgelet: hou ze in de gaten als ze bijvullen (hoeveel ) en zorg dat het syteem lekdicht is. In principe mag het nooit lekken ! Bij ons zijn de ventielen nu ''verzegeld''.

En als er teveel gelekt is, dan kan elke koelinstallateur er 449A op zetten mits goed afstellen. 

We houden nu nog het verbruik goed  in de gaten . Dat gas is iets minder performant .  We zien wat de toekomst ons brengt,

Beste groeten, 
Ann

 

Dag Ann,

Dank voor uw reactie. De prijs die ik teruglees is voor ons vergelijkbaar, al zal die afhankelijk zijn van de omvang van het systeem.

Bij ons is de unit op het dak van de garage geplaatst, nagenoeg uit het zicht. Ik heb ook al foto's gezien waarbij de unit in de tuin achter een heg(je) is geplaatst. Ook dat zal per situatie verschillen.

Wat voor ons wel een hele verademing is, is dat de installatie een heel stuk stiller is dan de pompen van Masser waren, dus dat is ook heel erg fijn. 

Wij houden ook het verbruik in de gaten, maar we zien dat dat een stuk minder is dan eerst.

Al bij al is voor ons dit een hele goede oplossing en zijn blij met de warmte in huis! Jullie ook veel woongenot!

Hartelijk groet,

Monic