Van woonbonus naar renovatiebonus: goed idee?

Sinds de invoering van de woonbonus in 2005, is de aankoopprijs van ­woningen voor koppels met ­gemiddeld 13.000 euro gestegen, bovenop de prijsevolutie van vóór de woonbonus. KPMG berekende dat de woonbonus de overheid tussen de 20.000 en 30.000 euro kost. Voor dat bedrag kan je als bouwheer al een flink deel van de kosten dekken van een verbouwing. 

Heb jij bij je aankoop van je woning ervaren dat de prijs te hoog was, en dat je middelen te kort kwam voor de renovatie? Wij zijn op zoek naar getuigen voor een kort BBL-filmpje. Laat iets weten via benjamin.clarysse [at] bblv.be

Maar geef vooral je mening over het onderwerp op het forum. Benieuwd naar jullie reacties uit de praktijk.

Benjamin

 

Reacties

Dat lijkt me inderdaad logischer dan een woonbonus. Maar als het achterliggende idee is dat renovatie duurzamer is dan nieuwbouw, dan moeten er wel strenge normen gelden voor de renovaties die hier gebruik van maken. En liefst ook de CO2-impact van de materialen in rekening brengen voor een eerlijke vergelijking, maar dat is waarschijnlijk een stap te ver vandaag.

Nog een bedenking: er bestaat al een renovatiepremie. Echter moet je daar eerst grote kosten doen om pas een jaar of meer achteraf de kosten te recupereren. Ook hier zijn het dus de beter gegoeden die een ruggesteun krijgen en dat geld uitgeven aan pakweg een duur bad of sjieke trap. De 'nieuwe' renovatiebonus zou zo moeten worden uitgewerkt dat net de mensen die vandaag geen eigen woning kunnen betalen, ondersteund worden.