graag ervaringen met ventilatiesysteem D in combinatie met vaste ramen

luchtkwaliteit en ervaring met enkel luchttoevoer via ventilatiesysteem d in een woning met (zo goed als) enkel vaste ramen

Reacties

Onze woning is 7 jaar geleden gebouwd als passiefwoning en dus ook uitgerust met een ventilatiesysteem D. Overal zijn vaste ramen voorzien behalve in de slaapkamers waar 1 vleugel open kan. Dat was toendertijd een psychologische ingeving, we waren voordien gewend van winter en zomer met open raam te slapen. 

Op zich is het geen probleem om ramen open te zetten, maar na enkele dagen hadden we eigenlijk geen nood meer om dat raam 's nachts open te laten. Integendeel, we ondervonden al gauw dat het veel comfortabeler slapen was met gesloten ramen. Zuiverdere lucht, geen omgevingsgeluiden, geen tocht, constantere temperatuur.

Moest ik het opnieuw doen, dan zou ik nu ook die slaapkamerramen als vaste ramen voorzien.

Wij hebben D en zowel vaste als opengaande ramen.

De ramen blijven altijd dicht, enkel om ze te wassen, en in de heetste weken van de zomer gaan ze 's nachts open als het buiten afkoelt, om wat extra warmte in huis kwijt te worden.

We zijn hierdoor niet boven de 25°C in huis geweest afgelopen zomer.

Met de ramen open slapen, of 'smorgens verluchten doen we niet.

Enerzijds omwille van geluid, en anderzijds, omdat we opstaan en bijna direct erna naar het werk vertrekken.

Een correct geplaatste en gebruikte D ventilatie zorgt voor veel betere luchtkwaliteit in huis, dan dagelijks een kwartier de vensters open zetten, zelfs bij een renovatie waar de luchtdichtheid niet optimaal is.

In geval van brand, heb ik toch ook graag ergens een raam dat open kan, als vluchtroute.

limer schreef:

In geval van brand, heb ik toch ook graag ergens een raam dat open kan, als vluchtroute.

Dat lijkt mij dan ook samen met de mogelijkheid om op de verdieping de ramen langs binnen te kunnen wassen de enige reden om voor opengaande ramen te kiezen.

En om in de zomer extra te kunnen koelen 's nachts

Er is nog een punt dat aandacht vraagt: indien u met twee in de slaapkamer slaapt is er dikwijls niet voldoende verse lucht wanneer de ventilatie in de laagste stand blijft staan. Voor sommige mensen is het nodig om ongeveer 25 m³/h en per persoon verse lucht te krijgen om hoofdpijn te vermijden. Dit hangt natuurlijk af van uw oorspronkelijke inregeling. Indien het debiet onvoldoende is kan men 's nachts de ventilatie op stand twee zetten..Hoe kleiner de slaapkamer, des te meer kans dat de oorspronkelijke inregeling minder dan 50 m³/h voorziet in de laagste stand.

Wij hebben ook in 2014 gebouwd. K-peil van 22 toen. 

Ventilatie D en de ramen zijn allemaal vast op het gelijkvloers, buiten het schuifraam.

De enige reden dat de ramen open gaan op het verdiep is om de buitenkant langs binnen te kuisen. 

In de zomer blijven ze meestal toe omwille van de warmte, insecten, lawaai etc.

<a href="mailto:pierrechristiaens@telenet.be">pierrechristiaens@telenet.be</a> schreef:

Er is nog een punt dat aandacht vraagt: indien u met twee in de slaapkamer slaapt is er dikwijls niet voldoende verse lucht wanneer de ventilatie in de laagste stand blijft staan. ...


Dat zou ik dan een ontwerpfout noemen.

Je moet je ventilatie niet in de laatste stand zetten maar in de 'juiste' stand....

Moest iemand twijfelen; je mag altijd eens mijn co2 meter lenen.

Walter