hoe een huis duurzaam verwarmen zonder aansluiting op gas, elektriciteit, mazout of olie. Volledig self-containded dus

Ik bezit een woning nabij Valencia in een rurale omgeving. Er is geen aansluiting electriciteit, gas, mazout, internet, wel water.

Ik heb nu zonnepanelen voor dagdagelijkse energie (in de winter is het opletten geblazen) en gasflessen om te koken en om warm water te genereren. Mijn bedoeling is daar te gaan wonen. Echter, momenteel is het onhoudbaar gedurende de wintermaanden wegens de temperatuur binnen ondanks de dikke muren. Ik heb al verschillende pistes in Spanje bewandeld maar daar spreken ze enkel over mazouttanks en oil heating. Beide mogelijkheden vind ik niet ecologisch. 

Graag zou ik echte, duurzame,haalbare (en ook financieel haalbare) mogelijkheden ontvangen of bekijken. Een bezoek ter plaatse kan ook steeds. Foto's van het huis kunnen bekeken worden via facebook https://www.facebook.com/pg/casaniucheste/photos/?ref=page_internal

Met vriendelijke groeten en alvast bedankt voor de input voor dit project, Ingrid 

Reacties

graag constructieve en concrete reacties

Zijn lokale gemaakte houtpellets te vinden in Spanje? Dat is denk ik beste keuze; vooral omdat het praktischer kan zijn in regeling als stockage versus gewoon hout.
En een pelletketel moet niet veel duurder zijn dan een mazoutkachel.

Walter

(Naieve impulsieve reactie) Mij lijkt dat meer zonnepanelen en een batterij (vb byd, pylontech of poweroak) de winter electrisch overbrugbaar kunnen maken. En warmte, SWW en koken voorzien met een cv houtfornuis (vb la nordica rosa) en een groot waterbuffer. Maar om geen bergen hout te verstoken, maar de warmte enigszins nuttig aan te wenden zou je moeten kunnen leven in een beter geïsoleerde ruimte. Is er mogelijkheid om een houtskelet uitbouw toe te voegen tegen de relatief vlakke gevel (die met met slechts een raampje in)? Zoniet, overwinteren in een kleinere ruimte die je tracht wat te isoleren?

(deze gevel: https://www.facebook.com/casaniucheste/photos/a.1553926754643910/155393…)

Beste Ingrid,

Valencia heeft van November tot eind Januari gemiddeld  5 uren zon per dag volgens de klimatologische gegevens. Dit stemt overeen met einde Maart begin April in België. Dus je hebt energie in overvloed. Je moet het maar enkel op de juiste manier verzamelen, opslaan en gebruiken.

Het grote probleem zal echter zijn de watervoorziening die 's zomers erg precair kan worden. Je hebt ook 3 maanden zonder regen en 8 maanden met 5l/m² regen en 1 maand (Oktober) met 10 l/m² regen. Daar heb je geen overvloed van en is opvangen, opslaan en gebruiken nog belangrijker wil je daar ook een beetje self-contained zijn.

Uw vraag was echter verwarming.

Bij verwarming (en koelte) is de eerste vereiste een goede isolatie. Dus dit is je eerste punt, want dit is niet aanwezig op de foto's. Je kan het gebouw makkelijk van de buitenkant isoleren en dit gaat je al heel wat bijbrengen in het behouden van je warmte energie.

Je kan in het huis vloerverwarming aanleggen, of als je daar tegen op ziet, kan je natte (ingepleiserde) muurverwarming voorzien op een aantal muren. Zo heb je al een centraal afgiftesysteem. De opwekking kan je doen met een "oversized" zonnebuffersysteem met collectoren. De "oversized" buffer van 5000 l (moet berekend worden in functie van je isolatie) kan je in de grond (buiten het huis) ingraven en verbinden met je verwarmingsafgiftesysteem (muur/vloer verwarming) met een pompgroep (centrale verwarming) gestuurd door een thermostaat. Je moet ook nog 1 buiswarmtewisselaar in de buffer plaatsen om je SWW (Sanitair Warm Water) aan te maken. De energie in de buffer kan je makkelijk opladen via een 16 (na te rekenen) vlakkeplaat leegloopcollectoren die je (zelfs zelf kan maken, bij handigheid en handleiding) in de tuin kan plaatsen. Je hebt hier ook een pompgroep en sturing voor nodig. Normaal kan je in Valentia hiermee makkelijk voorzien in je verwarming en je SWW de winter en het hele jaar door, met 5 uren zon per dag.

En uw 2de vraag was elektriciteit:

je kan je zonnepanelen uitbreiden (in de tuin of vertikaal tegen de gevel als een soort vliesgevel) en alle zonnepanelen aansluiten op een batterijpack van bvb. 20 tot 30 kWh. Dit zal ervoor zorgen dat je in de winter altijd genoeg elektriciteit hebt om elektrisch te koken, wassen afwassen en om alles te doen wat nodig is, zelfs om 3 dagen te overbruggen bij verminderde zon. Je kan dan zelfs investeren in een lucht/lucht warmtepomp om in de zomer (dag en nacht) het huis koel te houden.

Dit zijn maar een aantal ideeën die je zou kunnen toepassen op deze zuidelijke ligging. De ideeën zijn natuurlijk ontstaan door iemand uit een meer noordelijke ligging en verklaart misschien de andere oplossingen dan die ter plaatse werden voorgesteld.

Wil je hierover nog meer inspiratiehttps://www.sonnenhaus-institut.de/

 

hartelijk dank voor alle nuttige reacties ! 

Hoi neem een kijkje op onze website https://www.oliveenergy.nl