Condensatieketel

Beste,

Ik bezit een condensatieketel  Thermomax F 24 van Bullex. Leeftijd 10 jaar en tot voor kort geen problemen. Ik vraag 20 graden als kamertemperatuur. Onlangs viel het me op dat hij moeite had om die 20 graden te houden. Zou het een oorzakelijk verband kunnen zijn dat ik onlangs de radiatoren beneden allemaal op 3 zette inplaats van op 5?

Vandaag een technieker langsgeweest en die mens moest toch effe serieus nadenken wat het probleem zou kunnen zijn. Hij zette om te beginnen de ketel even af om vervolgens terug op te zetten, resetten. Hij vroeg meerdere keren 23 graden en de ketel deed wat van hem gevraagd werd.Dus eind goed al goed dacht ik. Niet zo.

Ik zette de thermostaat meerdere keren op 20 graden en de ketel deed ook zoals gevraagd zijn ding om er na een aantal keren de brui er terug aan te geven. Terug technieker langs geweest en hij dacht dat het aan de thermostaat zou liegen. die eraf gehaald en dan de 2 draden tegen elkaar gehouden en ketel sloeg aan. Daarna thermostaat de CM 907 terug aangesloten. Voorlopig houdt hij zijn 20 graden nu wel vast. Maar slaat wel om de 10 minuten op.

Een voorbeeld:

Gevraagde kamertemperatuur is 20.Hij slaagt op om 20:30 keteltemperatuur loopt op naar 50 graden. Om 20:32 slaagt hij terug af en keteltemperatuur daalt onmiddelijk naar 30 graden. Dit doet hij zo om de 10 minuten.Dus dit betekent dat hij zo een 6 tal keer opslaagt op een uur tijd.Nu is en blijft het voorlopig wel 20 graden.

Mijn vraag is nu, vinden jullie het normaal dat die om de 10min op en afslaagt. En wat zou de oorzaak zijn, kunnen geweest zijn dat hij de gevraagde temperatuur niet haalde/ vasthield. Het kan volgens mij toch niet budgetvriendelijk zijn dat hij om de 10 min op en af slaagt? Mede doordat het buiten kouder is?

Alvast bedankt voor wat meer info over de problematiek waar ik mee te maken heb.

Reacties

lijkt me volledig normaal gedrag. Een thermostaat en thermostatische kranen in dezelfde ruimte is problemen zoeken. Om het eenvoudig uit te leggen met een extreem voorbeeld. Je vraagt op de thermostaat 25gr, en je zet je thermostatische kranen in die ruimte op 1. Wat gebeurt er? De ketel slaat aan want de thermostaat vraagt warmte. Maar de thermostatische kranen gaan dicht nog voor de warmte bereikt is. Dus de ketel blijft warmen, maar de warmte wordt nergens afgenomen. Dus eens de ketel zijn max temp bereikt heeft slaat die af. maar je thermostaat vraagt nog steeds warmte, dus als de ketel tempratuur na enige tijd gedaald is, springt de ketel weer aan,... enzovoort. De oplossing is de thermostatische kranen in de ruimte met thermostaat op 5 te zetten. 

Inderdaad.

Je bespaart er ook niets mee door je thermostatische kranen naar 3 te brengen in de ruimte waar je thermostaat staat. 

Dus thermostatische kranen volledig opendraaien in de ruimte waar je thermostaat staat. De temperatuur regel je dan met de thermostaat.