Ervaringen ééngezinswoning met micro WKK ?

Ik ben bezig met een grondige energetische verbouwing van een ééngezinswoning.
Omwille van de beperkte vloerhoogte in het 'oude' gedeelte van de woning dien ik qua verwarming gebruik te maken van traditionele radiatoren.  Dit in tegenstelling tot het nieuwe gedeelte waar ik vloerverwarming voorzie, weliswaar maar met een grondoppervlak van ongeveer 30 m².  

Gelet op de onzekerheid, al dan niet gefundeerd, omtrent de toekomst van de zonnepanelen en aanverwante digitale meter, kwam ik tijdens mijn zoektocht uit op een micro warmtekrachtkoppeling om warm water én elektriciteit op te wekken.
Dat lijken mij twee vliegen, eigenlijk drie vliegen in één klap.  En warm water voor sanitair en misschien ook voor de vloerverwarming, én radiatorverwarming én elektriciteit. En alles wordt geproduceerd wanneer je thuis bent.  Dus de elektriciteitsproductie wordt nagenoeg onmiddellijk huishoudelijk verbruikt.

Buiten de huidige hoge investeringskost zullen er evenwel nog wel nadelen aan verbonden zijn.  Welke echter zijn me onbekend.

Mijn kennis op het vlak van micro WKK is zeer beperkt, derhalve een oproep aan U allen om Uw ervaringen dienaangaande te willen delen.  

Reacties

Beste Zjang, 

  1. Bedenking: bij een energetische renovatie ga je toch ook je vloer uithalen en isoleren, dan is het meestal maar goed de graafdiepte en de opbouwhoogte van de nieuwe vloer goed berekenen en meestal kan je dan wel vloerverwarming mee inplannen.
  2. Je kan ook muurverwarming toepassen in je "lager" gedeelte. Dit zal verhinderen dat je radiatoren en 2 temperatuurcircuits voor je verwarming nodig hebt.
  3. Ervaring met WKK heb ik niet, maar ik kan me wel inbeelden dat de WKK kost in de buurt (zelfs overtreft) komt van zonnepanelen + batterijopslag. Met zonnepanelen en batterijopslag zal je ook geen of heel weinig last hebben van de veranderingen met de slimme elektriciteitsmeter. Als het capaciteitstarief ook nog eens ingevoerd wordt, maakt het geen verschil of  je zonnepanelen, batterijen, ...  hebt of niet. Je kan dit ook gefaseerd investeren eerst zonnepanelen en later batterijopslag of zonnepanelen en kleine batterijopslag en later uitbreiden.
  4. Verandering naar slimme meter kan ook een voordeel hebben, want de capaciteit van de slimme meter wordt electronisch en op afstand beperkt door Fluvio (Eandis) en er is geen verschil in meter voor de verschillende capaciteiten. Dus zou je een 2- of 3-fase aansluiting kunnen hebben en beperken tot bvb. 5 kW of wat je echt nodig hebt. Dit is dan later goed omdat je minder capaciteitstarief moet betalen en op dit ogenblik kan je met de Ferrarismeter (terugdraaiende) bij een 3-fase aansluiting niet onder de 13 kW gaan.
    TIP: De dikte van de kabel naar je meter, zal je toekomstige maximum begrenzing bepalen. Aan jou om bvb nu de dikte van deze kabel (groter vermogen dan je nu echt nodig hebt) te bepalen om bvb een elektrische auto in de toekomst te kunnen opladen.
  5. Een WKK zal volgens mij enkel elektriciteit leveren wanneer je warmte nodig hebt (of omgekeerd) en dan zit je met dezelde type problematiek als met de zonnepanelen. Daarbij heb je ook een warmtebuffer nodig en dan is de stap klein naar een zonnebuffer die je heel goedkoop warmte kan leveren voor een deel van je SWW  en je verwarming.

Maak uw volledige analyse, want een WKK blijft geld  kosten (verbruik) en een investering in zonnepanelen, batterijen, Warmtepomp en zonneboiler zijn kosten die je kan afschrijven tegenover je verbruik en eigen opbrengst. Laatst genoemde investeringen zijn ook CO2 en fijnstof vrij, terwijl dat dit niet het geval is met een WKK. 

Ik ben in ieder geval benieuwd naar je analyse en uiteindelijk keuze.

Welke primaire energiebron en technologie voor de micro-wkk heb je voor ogen aub? Met pellets (en stirlingmotor) of gas (en brandstofcel, vb vitovalor)?
https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/grid-gaan-alleen-voo…

Geen ervaring mijnentwege, helaas enkel feedback van mijn internetgepluis:
Voordeel lijkt me dat je warmte en stroom hebt in de donkerste momenten van het jaar. In de zomer kan je het uitzetten (hoop ik toch) en eventueel alleen stroom nemen van zonnepannelen (icm batterij). Het lijkt me dus een mogelijkheid te scheppen om off-grid te gaan.

Nadelen lijken me dat het duur is, dat aan de verhouding electriciteit/warmte weinig in te stellen valt, en dat de electriciteit met een laag vermogen is. Wegens dat laatste lijkt een batterij me aangewezen, wat het nog wat duurder maakt. (Batterijen lijken me meestal goedkoper in sommige winkels in Duitsland en Nederland.)

Luc en Bram,
alvast bedankt om uw menigngen.
Ik drukte me verkeerd uit betreffende de vloerhoogte.  Hetgeen ik bedoel is dat de vloeropbouwhoogte te gering is om én isolatie én vloerverwarming te plaatsen.  De vloer is opgebouwd uit betonnen welfsels met daarop een druk- en beperkte chapelaag. Dus effe uitgraven is helaas niet aan de orde.  Wat de muurverwarming betreft dient er toch een redelijk dikke isolatie te worden aangebracht om warmteverliezen te beperken waardoor de kamer of de aangrenzenden te klein worden.  Dus helaas ook geen optie.
Betreffende de WKK is het de bedoeling om middels aardgas de brandstofcel op gang te brengen.
 
Ik ben me er echter niet bewust van dat een WKK gelijkstaat met afgesneden te zijn van het elekriciteitsnet.  Ik dacht dat het een 'tussenstation' was.  Het is niet de bedoeling om als stand alone te gaan fungeren.
De kostprijs van een WKK is inderdaad hoog en uw vergelijking met PV icm een deftige batterij komt qua prijs ongeveer overeen.  Het is maar de vraag hoelang de brandstofcel van de WKK meegaat. 20 jaar of langer zoals de panelen ?   Net als u vroeg ik me af : wat als ik in de zomer geen verwarming maar wel elektriciteit nodig heb.  Warmtecaptatie in het bijbehorende buffervat is evenmin eindeloos.
En dan zitten we in de schommel tussen WKK en PV met bijbehoren.
Wat zal het worden ?   Gelet op het beperkte oppervlakte vloerverwarming denk ik niet dat een warmtepomp in aanmerking komt.
Luc, kan je uw uitleg inzake het capaciteitstarief en de dikte van de kabel even verduidelijken want daar ben ik je kwijt geraakt.  Waarschijnlijk geeft me dat andere kijk op de systemen en de toekomst uiteraard.
Alvast bedankt.

 

Beste Zjang,

  1. muurverwarming:
    a) als je deze op een binnenmuur plaatst heb je helemaal geen isolatie nodig, omdat de warmte in huis blijft. Dus je kan zelfs met natte muurverwarming werken.
    b) Plaats je deze muurverwarming op een buitenmuur, dan moet deze muur goed geïsoleerd zijn om met natte muurverwarming te kunnen werken. Indien de muur minder goed geïsoleerd is kan je met droge muurverwarming werken en je opbouw neemt dan minder dan 5 cm plaats in (te vergelijken met een gewone gyproc afwerking).
    c) Plaats je deze muurverwarming op de scheidingsmuur met de buren, dan kan je best ook droge muurverwarming met mnder dan 5 cm opbouw, gebruiken.
  2. WKK of micro WKK staat niet gelijk met afgesneden zijn van het net (off-grid). Je kan evengoed op het net blijven en dat is wat de meeste mensen doen. Als je Off-grid gaat met een WKK, vereist dit ook een batterijopslag. Je WKK produceert enkel elektriciteit wanneer je warmte nodig hebt. De hoeveelheid elektriciteit hangt af van de hoeveelheid warmte die je wil produceren. Dus heb je een buffer nodig voor uw warmte op te slaan en een buffer (batterij) nodig om je (teveel) elektriciteit op te slaan. De productie van warmte en elektriciteit vraagt dan (bij off-grid) een ingewikkeld management. Daarom zijn de meeste WKK installatties ook op het net aangesloten om dit ingewikkeld management en de kost voor relatief grote batterijopslag te vermijden.
  3. Een Lucht/water warmtepomp heb je in alle vermogens en juist bij de lage vermogens en bij lage temperaturen (max. t° verwarmingswater = 35°C) is een warmtepomp een zeer goedkoop alternatief voor gas of andere verwarming. Je moet wel een goede warmteberekening laten maken om het vermogen juist te bepalen. Maar als je spreekt van een kleine oppervlakte en van goede isolatie is een L/W WP van 4 à 5 kWh al overkill. Ik heb voor mijn 237 m² een warmteberekening gehad voor een max. vermogen van 5.1 kW, heb wel verkeerdelijk 8 kW geïnstalleerd omdat ik ze al gekocht had voordat de warmteberekening was gemaakt. Een overbemeten  L/W WP verbruikt meer dan een juist bemeten WP. Mijn verbruik WP was vorig jaar ongeveer 1120 kWh elektriciteit om alles (237 m²) te verwarmen met vloer- en muurverwarming. Dus je kan uitrekenen, dat is 266 Euro om een gans jaar te verwarmen. Ik raad je wel aan om een zonnebuffer/boiler te installeren voor je SWW zodat je hier nog meer bespaart op uw  warmwater aanmaak  en op uw verwarming.
  4. uw vraag capaciteitstarief: men is van plan om de elektriciteitskosten anders te berekenen in de toekomst. Men zal nog steeds de zuivere kost aanrekenen van de elektriciteit en dan een kost aanrekenen die de investeringen in het net en een variabele kost (afhankelijk van de kWh afname) voor de transportkosten (zoals nu maar anders berekend). Men zal er dan van uitgaan dat de grootste kost (investeingen in het net) afhankelijk is  van de capaciteit van de aansluiting (kVA). Dit zou ook  eerlijker zijn want dan betalen de zonnepanelen eigenaars even veel als de anderen (nu betalen ze enkel deze kost als een variabele kost in functie van de netto afname) voor deze investering. Deze kost (investeringskost in het net) zal in de toekomst dus enkel afhangen van de capaciteit van de aansluiting (kVA) en niet meer gelinkt zijn aan het verbruik. Er zou wel nog een kleine kost (variabe kost) aangerekend worden voor het transport in functie van de binnenkomende (=getransporteede) elektriciteit. Dit zou in combinatie met de slimme meter dan de mogelijkheid geven om  de injectie van elektriciteit uit zonnepanelen in het net, te vergoeden aan de elektriciteitsprijs van het ogenblik van injectie en ook de afname (verbruik uit het net) te factureren aan de elektriciteitsprijs van het ogenblik van afname + transportprijs (vast per kWh).
    In dit geval zal het hebben van zonnepanelen geen invloed  hebben op de vaste jaarlijkse kost (capaciteitstarief), maar zal de injectie van elektriciteit van zonnepanelen leiden tot een lage  vergoeding en de afname zal per definitie in een duurdere periode vallen (piek). Omdat je gemiddeld ongeveer 28% van je opbrengst zonnepanelen rechtstreeks gebruikt en 72% op het net zet moet je een nieuwe strategie bedenken om minder op het net te zetten en meer van je zonnepanelen te gebruiken. Zo'n strategie kan zijn: investeren in een batterijsysteem waardoor de batterijen opgeladen worden door je zonnepanelen (dan kan je al tot 70% van je opbrengst in huis houden) en door  bvb een energiemanagement te hebben dat je afwasmachine, wasmachine, ... automatisch werkt als de zonnepanelen genoeg opbrengst geven. Door deze combinatie kom je dan aan +- 80% eigen verbruik van je zonnepanelen opbrengst en 20% terug levering aan het net (injectie). 
    Dus als je een piekvermogen van maar 5 kVA (capaciteit) nodig hebt voorje normaal vebruik, moet je in de toekomst ook maar 5 kVA aanvragen (goedkoopste capaciteitstarief voor je verbuik). Je bent dan ook beperkt voor hetzelfde vermogen om elektriciteit terug te sturen op het net, dus kan je ook maar investeren in dit voorbeeld voor maximum 5 kWpiek zonnepanelen.
    Omdat je piekverbruik in de toekomst misschien kan veranderen (door dat je een elektrische wagen wilt opladen) raadt ik je aan om tussen de straat en je teller een dikkere kabel te leggen die je bvb de mogelijkheid geeft om tot 25 kVA of meer, vermogen te hebben en dan kan je later de capaciteit van je slimme meter laten optrekken zonder dat er een interventie ter plaatse is van de netbeheerder. Alles is dan reeds aanwezig. Let op: hoe meer vermogen hoe dikker de kabel en hoe duurder deze kabel, maar als je 3 fasen + Neutraal 400 V in de straat hebt, wordt de kabel weer goedkoper omdat de kabelsectie weer dunner wordt doordat je minder ampere (A) nodig hebt als gevolg van het hogere voltage (V). Deze aansluiting geeft je tussen 2 fasen ook 220 V dus voor  jouw maakt alleen de prijs van de kabel iets uit. Als je later dan de capaciteit van je teller verhoogt, zal ook je capaciteitstarief verhogen, maar voorlopig (voor je de capaciteit teller laat verhogen) zal je dan een relatief laag capaciteitstarief hebben.
  5. Voor het verbruik van je warmtepomp zal je moeilijk kunnen rekenen op  je zonnepanelen, tenzij...
    Je veel plaats hebt om heel veel zonnepanelen op je dak (of ergens anders) te zetten (groot vermogen in de winter) en dat je een energiemanager (bvb SMA Home Manager - investering = 750 Euro) installeert die het vermogen van de zonnepanelen in de zomer beperkt door in te spelen op de MPP (Maximum Power Point) regeling (verlagen opbrengst) van de zonnepanelen. Dan kan je bvb voor een installatie van 10 KWpiek zonnepanelen investeren en toch maar maximum bvb. 5 kWh (per uur) in de zomer met volle zonneinstraling produceren en in de winter toch je verbruik dekken doordat je dan wel maximaal gaat gebruik maken van je MPP regeling en dus toch 20 kWh per dag kan produceren (meer dan genoeg voor normaal verbruik + een  L/W warmtepomp) ... en je moet ze dan ook kunnen opslaan in batterijen om de nacht door te komen. Zo'n systeem zal altijd geld opbrengen omdat je 95% van het jaar te veel produceert en met het nieuwe facturatiesysteem (zie boven) zal je voor de injectie (= te veel productie) betaald worden. Ongeveer 15 dagen per jaar (5% van het jaar) zal je elektriciteit moeten aankopen en dan nog kan je beslissen wanneer (goedkoop in de nacht bvb) als je dan je elektriciteit aankoopt en beheert met je energiemanagementsysteem (bvb. SMA Home Manager) door hiermee op het goedkoopste van de dag/nacht de batterijen op te laden.

Dus er zijn veel ontwikkelingen en de meeste ontwikkelingen zijn in combinatie met zonnepanelen (Home manager, zonnepanelen die meer vermogen afgeven voor dezelfde oppervlakte, batterijsystemen, ....) en dienen om het net te ontlasten (minder capaciteit nodig). Het is daarom dat ik (persoonlijk) inzet op alles op elektriciteit, weliswaar met zo weinig mogelijk verbruik en capaciteit. Dit betekent voor mij isoleren, isoleren, isoleren en dan .... D-ventilatie met WTW, en dan .... zonnebuffer, en dan ... zeer lage temperatuur vloer en muurverwarming, en dan ... warmtepomp, en dan ... zonnepanelen, en dan .... batterijopslag + Home manager,en ... in deze volgorde zodat ik budgettair kan faseren als het moet en ik telkens op een logische manier verbeter met een lange termijn visie en dit geeft mij ook de mogelijkheid om in te spelen op de laatste technische en wettelijke updates.