Wie heeft er nog schade of verminderde werking zonnebuffer/boiler door vogelschade aan de isolatie van de leidingen?

Zondagnamiddag (koud, maar zeer zonnig) stel ik vast dat mijn zonnebuffer/boiler niet werkt. Op het display knippert de aanduiding “W” en op het bedieningspaneel met de schematische voorstelling van de buffer/boiler knippert het LED lampje Tv van de toevoer t°. Ik kijk naar alle waarden en zie dat de toevoer t° Tv op 22°C staat (omgevings t° van de buffer, wat normaal is als hij niet werkt), Tk (collector t°) staat op 72°C en Tr (onderste buffer t°) staat op 19°C. Dus geen enkele reden waarom de pompen niet aangestuurd kunnen worden en geen enkele reden waarom de zonneboiler niet kan werken.

Maandag (koud en mooi weer) terug hetzelfde probleem. Ik begin met te zoeken, alles uit te meten en te doen en ik  stel vast dat de pompen wel werken, maar dat de flowsensor geen debiet meet. Deze flowsensor staat op de zonneboiler in het circuit na de collectoren. Dit betekent dat ik ergens een verlies moet hebben. Dus kruip ik op mijn dak en ik zie dat de isolatie van mijn leidingen op verschillende plaatsen beschadigd is door vogels. Zo erg dat er leidingen op verschillende plaatsen bloot komen te liggen zie aangehechte foto’s in PDF bijlage.

Wat is er gebeurd? Omdat ik met een leegloopsysteem met dood water werk, is er een bevriezingsprop ontstaan in de leidingen waardoor er geen water stroomt door de collectoren. Omdat de leidingen in kunststof zijn en de pompen uitvallen na 45 seconden als er geen flow wordt gemeten, is er ook geen lek ontstaan (oef ik ben gelukkig).

Ik ben niet de enige die dit probleem tegenkomt. Met een druksysteem laten de gevolgen zich anders zien. Ik heb een link gevonden van een persoon met hetzelfde geval van vogelschade :

http://www.herbergpv.nl/2012/05/19/buisisolatie-zonnecollector-vernieuwd/

Ik hoop dat architecten en opdrachtgevers, dat producenten en installateurs van zonnebuffers/boilers zich bewust worden van dit probleem en hun aanbod en werkwijze aanpassen door buisisolatie en tapes  te gebruiken die bestand zijn tegen vogel en/of knaagdierschade. Ja deze materialen bestaan, zoals armaflex EPDM buisisolatie, aeropro van aeroflex, rescue siliconen tape (ResQ) om alles goed in te tapen en eenvoudige PVC buizen over de isolatie om de isolatie te beschermen.

Uw ervaringen zijn welkom!

Reacties

Je kan de isolatie ook intapen met alu-vetband of aluminium tape, daar komt geen vogel of knaagdier aan en het gaat levenslang mee. Het is wel plakkerig spul, mocht het er ooit terug af moeten.

Bedankt, dit (alukleefband) was reeds gedaan bij de installatie van de leidingen van de warmtepomp, maar deze aluminium kleefband komt los en trekt de vogels juist aan. Zij komen af op de schittering van het aluminium en pikken er ook in en nemen stukjes mee. Dit is wel geen vetband, maar vet op isolatie denk ik niet dat dat een goed huwelijk is. Daarom denk ik dat de siliconen kleefband beter is. Deze is ook veel sterker dan andere kleefbanden en kan zelfs een leidinglek met 5 bar druk op de leiding blijvend afdichten. Daarom ga ik deze gebruiken in een neutrale kleur.

Alvast bedankt om mee te denken.