ventilatie buizen isoleren

Hallo

mijn energie + woning is ondertussen 4 jaar oud. Ik krijg problemen met condenstatie in de glaswol isolatie rond de aanvoer buis van verse lucht. Deze buis is +/- 6 meter lang, diameter 160 mm

Doordat de buis slecht isoleert (natte , dunne isolatie stijgt e aanvoer temp+/- 2 graden tussen buiten en juist voor de ventilatie unit.

Deze temp stijging zorgt  er ook voor dat mijn zoder/werkplaats af koelt.

Ik heb zitten zoeken en vind enkel de econox buizen: buizen bekleed met een soort pur van 10 mm (= 1 cm)?

Is er een alternatief ?

Jan

 

 

Reacties

De isolatie moet volledig dampdicht afgesloten worden van de omgeving. Dus de buis met isolatie inpakken in een dampdicht folie (dampscherm) en alle naden goed aftapen. En de isolatie mee over de aansluiting trekken bij het toestel. Dat lost het probleem 100% op. Maar is wel even werk.

Of zoals in het artikel waar **verwijderde gebruiker** naar verwijst met een geïsoleerde buis werken (is wel relatief duur).

En terwijl ik dat schrijf: ik heb hier nog 4m flexibele geïsoleerde buis liggen ;-).
Zelf kende ik alleen de flexibele geïsoleerde buis.
Walter

Bedankt voor de snelle en nuttige reacties.

Het is wel zo dat de buizen ook maar 15 mm isolatie hebben, wat eigenlijk +/- hetzelfde effect heeft  als de 10 mm pur? 

 

 

Ok; ik wist niet dat isolatie zo dun kon zijn ;-).
Ik zou zeggen: haal je van die flensdekens ergens, rol ze om de buizen zoals je een fietsstuur zijn stuurlint geeft; aftapen en klaar...
Even gekeken: de flexibele isolatiebuizen hebben 2,5 a3cm isolatie.
Pur : dat is niet flexibel, dus gaat dat wel praktisch zijn?
Maar belangrijkste is dat de isolatie dampdicht is. Anders helpt ze niet wegens de condens. Dus hoe je het ook aanpakt: je isolatie dampdicht inpakken.
En ja: je hebt dus eigenlijk een soort koeling in je werkplaats staan met de weinig geïsoleerde buizen. Dus hoe meer isolatie hoe beter. Al kan ik niet direct benoemen hoeveelenergie verliest.
Extra opmerking: isoleer je de binnenkomende buizen, dan loop je nadien kans op condens op de uitgaande buizen. Er zit maar een paar graden verschil tussen beide. Dus als je nu de inkomende isoleert is er een serieus risico dat je probleem verschuift. Dus je moet ook de uitgaande aanpakken (maar die is misschien korter? - ik hoop het ;-)).

Walter

Ik heb het hier met Armaflex gedaan (allé, eigenlijk met K-flex, maar dat is hetzelfde).

Kan je perfect bochten etc. mee maken. Natuurlijk wel de naden aan elkaar lijmen met contactlijm, en eventueel met armaflex tape overtrekken.

Onderstaand is een voorbeeld uit de industrie:

https://www.artiflexprojects.com/wp-content/uploads/iStock_72666247_MEDIUM.jpg

@limer: is dit geen heel dure oplossing? (aan de andere kant, de bestaande buizen kan ik behouden, minder werk...)

@walter-8 : zou de condensatie op de uitgaande stroom niet eerder in het wtw toestel gebeuren? Tussen wtw tgoestel en buiten gaat de lucth een klein beetje opwarmen door de mindere isolatie dus daar gaat hij niet meer condenseren?

jan 

De WTW is meestal zelf geïsoleerd. Er zal condensatie in de WTW zijn maar dat is van de lucht die door de WTW gaat. Niet van de lucht van het lokaal waar het toestel staat.

Dus ik denk dat er een risico is op condens op de buizen van de uitgang ( die 2a4 graden warmen zijn dan inkomend, dus minder condens maar nog steeds een kans....)

Walter

@lietaert

Als je dat zelf doet, valt dat nog goed mee.

Kruipt wel wat tijd in om de bochten mooi te krijgen, maar daar heeft armaflex een hele handleiding voor, hoe je de mallen moet maken.

Ik betaalde dat 10€/m² ex btw voor de 19mm dik

@limer

zou ik 2 lagen boven elkaar kunnen leggen? 

@limer

zou ik 2 lagen boven elkaar kunnen leggen? 

Waarom zou dat nodig zijn?

Als je 1 laag van 19mm plaatst volgens de regels van de kunst, gaat je probleem opgelost zijn.

Ik zie niet in waarom je daar twee lagen van zou willen gebruiken?

@limer : Ik heb gewetens problemen met 19 mm  isolatie  ;-)))

jan

ps de rest van mijn huis is 160 mm dus ...

ter info : met de huidige 2 cm glaswol zag ik juist dat de temp sensor vand e fijn stof sensor van www.leuvenair.be / luftdaten.de , die helemaal aan het begin van de aanzuigbuis zit, 4.3 graden aan geeft, en dat de temp sensor van de wtw 7. 0 graden aangeeft. De lucht wordt dus  2.7 tgraden warmeer in deze +/- meter. Wel zo dat de debiet op kleinste stand staat....

Het debiet  de grootste factor die de overgedragen hoeveelheid warmte bepaalt. Het verschil in temperatuur weegt daar niet tegen op, want de temperatuursvermindering, in procent, bedraagt slechts (T2 - T1) / (273+5,65) K. Temperaturen worden herleid tot graden Kelvin.