masser en elektrische boiler jaar 1975

hallo iedereen,

ik heb een klein vraagje.

bij hebben recent een huis gekocht van het jaar 1975.(alleenstaand huis)

nu qua verwarming is dat het merk masser :-)

hij neemt lucht van buiten en verwarmt dit dan via accumulatoren en zo via roosters op de grond naar boven geblazen.

de vorige eigenaars betaalden per maand een goei 220 euro aan elektriciteit.(is dit veel ?)

de zoldervloer is geisoleerd, dubbele beglazing. typish huis van de jaren 75.

nu voor die masser(die werkt nog volledig) instalatie is het beter om gewoon zonnepanelen te komen of

luch lucht warmtepomp?

het huis is volledig elektrisch, er is geen gas aanwezig.

hebben jullie ervaring hiermee of kunnen jullie een mening geven aub?

gr,

Reacties

Dubbel glas en isolatie waren in 1975 nog niet zeer gebruikelijk. Masser eiste dit alvorens een elektrische verwarming te installeren. Maar ten opzichte van de huidige normen stelde dat niet veel voor.

Ik ken iemand die een gelijkaardige installatie had, maar daarenboven nog rechtstreekse eletrische vloerverwarming. Hij gebruikte ten slotte enkel nog de rechtstreekse elektrische verwarming.  Deze persoon is overgeschakeld op een warmtepomp, zonder de ventilatie te gebruiken.

Ge moet in elk geval raad vragen aan een installatuer van warmtepompen. Nieuwe installaties op een oud ventilatiesysteem is in feite niet aan te raden. Ik persoonlijk zou navragen voor volgende installatie:

  -  In elk geval een warmtepomp op  buitenlucht.

  -  Misschien het ventilatiesysteem verder gebruiken, maar op een verminderd debiet. Zulk ventilatiedebiet is dan wel onvoldoende om de nodige warmte te geven. Maar dit is geen systeem D met vooropwarming van de binnenkomende lucht. het rendement zal dus slecht zijn. In huizen van 1975 is een bijkomende ventilatie niet altijd noodzakelijk, vooral wanneer toilet, badkamer en keukenafzuiging afzonderlijk geventileerd worden en de slaapkamers luchtroosters hebben.

  -  Waarschijnlijk enkele warmtewisselaars bijzetten in de living. Er bestaan warmtewisselaars in radiatorvorm, die de warme lucht op een lager niveau verspreiden. Dit is comfortabeler.. 

Dit zijn slechts enkele gedachten. Ikzelf heb in 1973 een huis gebouwd volgens de isolatienormen van Masser maar met een mazoutketel. Ik had echter de ventilatie volledig vergeten.

 

In 1975 was de standaard enkel glas en geen isolatie ;-).

Ipv een bedrag, benoem hoeveel kWh de vorige bewoner verbruikte. Met aparte dag/nacht teller of exclusief nachttarief?

Als je direct moet verhuizen zou ik het even afwachten. Heb je tijd laat eens een warmteverliesbereking uitvoeren om te begrijpen hoeveel verwarmingsenergie je nodig hebt.
Hoe zit het met warmwaterproductie?

Walter