Zoldervloer isoleren

Beste Ecobouwers,
Ik ben van plan om op heel korte termijn mijn zoldervloer te isoleren. Wij hebben een soort bungalow woning en zouden in de toekomst de zolder als extra kamerruimte willen gebruiken. Ik ben dus op zoek naar isolatie dat gemakkelijk zelf te plaatsen is maar ook op gestapt kan worden, dus een vaste isolatie. Pur, pir of andere chemische isolatie willen we niet in huis.
Op het internet vind ik voornamelijk kurk als isolatie, zijn er alternatieven? Waar kan ik het best kurkplaten aanschaffen? (hetgeen ik het meest vind is kurk op rol, maar dit is vaak maar 1cm dik)? Alvast bedankt voor jullie advies,

Tibo

Reacties

Wil je de zoldervloer akoustisch of thermisch isoleren ?

Thermisch isoleren heeft daar geen zin evenmin als een lucht- of dampscherm.

Thermisch isoleren doe je bij de dakconstructie. 

Bedankt voor jullie reactie. Ik had in gedachten om thermisch te isoleren. Mag ik weten waarom je dit niet zinvol lijkt? Ik dacht op die manier minder warmteverlies te hebben vanuit het woongedeelte?

Tibo schreef:

Bedankt voor jullie reactie. Ik had in gedachten om thermisch te isoleren. Mag ik weten waarom je dit niet zinvol lijkt? Ik dacht op die manier minder warmteverlies te hebben vanuit het woongedeelte?

Je ging toch de zolder als bewoonbare ruimte mee gebruiken ? Dan moet je die nieuwe ruimte uiteraard isoleren tegen de koude buitenomgeving (in het dak dus) en niet tegen de warme binnenomgeving.

De warmte die eventueel vanuit het woongedeelte naar de bewoonde zolder zou gaan mag je niet als verlies beschouwen, die blijft in je woning en kan er enkel voor zorgen dat je daar dan minder moet verwarmen.

Als je het als voorlopige isolatie zou zien omdat je de zolder de eerstvolgende jaren nog niet gaat gebruiken of verbouwen dan nog is dit een verloren kost. Je kan de kosten en de moeite voor die isolatie dan beter nu al spenderen om het dak te isoleren of zo het al geisoleerd is om het bijkomend te isoleren.

Hoe is nu het dak geisoleerd ?

Oké, maar dan wordt die best gekozen in funktie van effectiviteit tegen geluidsoverdracht. Geluidsisolatie is niet gemakkelijk, maar ik denk dat dan uw voorstel met die drukvaste houtvezel isolatieplaten in aanmerking kan komen. Het zal in ieder geval een pak goedkoper zijn dan kurkplaten. 

De zoldervloer isoleren is uiteraard enkel aangewezen als je de zolder niet als woongedeelte gebruikt. Interessant wel om te besparen op de stookkosten omdat de warmte uit de woning niet naar zolder (die toch niet gebruikt wordt) verdwijnt. Het is ook goedkoper om een zoldervloer te isoleren in vergelijking met het isoleren van een dak. Wil je de zolder nu of in de toekomst (daar moet je nu al eens goed over nadenken) gebruiken als woongedeelte, dan moet je het dak isoleren.