Iemand een ecologische manier om oud sanitair weer proper te krijgen?

Mijn zus heeft een oud huis gekocht in Vilvoorde en daar zit blijkbaar enorm veel kalk in het water. Zoveel, dat de 3 wc-potten die daar in het huis staan volledig aangekalkt zijn. Het zijn nog van die oudewetse zeer mooie wc-potten, en het zou zonde zijn daar een nieuwe moderne pot in te steken. Ze wil ze dus graag proper krijgen. We hebben er een deel van de aanslag kunnen wegkrijgen (met enorm veel schrobben), maar ze wil in feite niet overdrijven met producten omdat ze nog op een beerput zitten ook (het huis is een groot stuk van de straat). Iemand een tip ? Liefst een biologisch verantwoorde tip...

Reacties

Gewoon huishoudazijn. Een goede ontkalker en overal goedkoop te vinden.
Walter
Ps: huishoudazijn is gewoon het product dat je vindt in ieder grootwarenhuis. Hetzelfde dat je op je slaatjes doet.

Citroenzuur is wat sterker. 

En veel tijd geven om te reageren. Eventueel laten trekken in cellulose-compressen (wc-papier)

Warme zuuroplossing wil ook wel eens wat beter reageren.

Nadat het zuur de tijd gehad heeft om te reageren met de kalk kan de zuuroplossing geneutraliseerd worden met een base zoals soda alvorens door te spoelen.

Veel tijd geven en vaak herhalen.

Je kunt ook zuiveringszout proberen. Dat is ecologisch verantwoord, en werkt heel goed. Laat het een nacht intrekken en trek door. Vervolgens met de borstel erin, en opnieuw een scheut zuiveringszout een nacht laten intrekken. Het kan zijn dat ge da een paar keer moet herhalen, maar het zal wel volledig verdwijnen.