vragen bij buderus mazoutketel

Dag iedereen,

We hebben onlangs onze woning verbouwd en er werd een nieuwe verwermingsketel en boiler geplaatst. Dit betreft een buderus mazoutketel GB125/35W (incl. buitenvoeler) met een boiler van 200 liter. Deze ketel wordt zowel gebruikt voor verwarming (radiatoren) als warm water. Ik heb hierbij echter een aantal vragen:

* Ik vind dat deze brander nog al veel aanslaat. Zeker in de zomer (met deze temperaturen) zou deze toch niet veel mogen aanslaan?

* Onze installateur geeft voor het warm water een temperatuur van 55°C ingegeven, en voor de verwarming "automatisch". Ik vroeg me af of dit wel een goede instelling is? Waarom ook geen automatisch? Maar als ik dit op automatisch zet, dan wordt het water nog meer opgewarmd.

* Zou het eventueel volstaan om een programma in te stellen dat het water maar één keer per dag opgewarmd wordt? Maar ik vrees dat het water al koud zal zijn tegen wanneer we het nodig hebben, aangezien de temperatuur (die op de brander staat) toch wel relatief vlug zakt. Zou het nuttig zijn om de boiler verder te isoleren? Ze voelt niet warm aan, maar de garage (waar deze staat) is echter toch merkelijk warmer. De brander heeft een A-score en de boiler een B-score.

* Nog een vraagje in verband met de radiatoren: de thermostaat staat ingesteld op 20,5°C. Ik vroeg me af of het de bedoeling is dat de thermostatische kranen volledig opengedraaid worden (in de winter)? Of is het beter om ze bijv; in stand 3 te zetten?

Alvast bedankt!

Pieterjan

 

 

Reacties

als je de boiler op automatisch insteld dan kan je via de weersafhangkelijke regeling de gewenste boiler temperatuur instellen.Als je in de RC 300/310 insteld dat de boiler temperatuur 55° moet zijn dan zal hij juist hetzelfde doen als de temperatuur van de boiler instelling op 55° insteld echter dan kan je de boiler temperatuur niet op afstand via de RC300/310 instellen.

Dat de verwarming op automatisch staat is normaal daar de temperatuur door de weersafhankelijke regeling wordt geregeld.

Als de thermostaatkranen in de ruimte van de thermostaat moet gebruiken of op maximum moeten staan hangt af hoe de regeling is ingesteld.

Als je geen warm water gebruikt zal de ketel weinig aanspringen voor de boiler. Echter je zegt dat deze veelvuldig aanspringt maar niet waarom radiatoren of warm water.

 

in verband met de installatie veel voorkomende problemen.

1. als je deze weersafhankelijk wilt gebruiken moet je eigenlijk de radiator kring gemeng zijn (dwz met driewegmengkraan die geregeld wordt door sturing). Dit om een betere regeling van de radiator kring te verkrijgen. Daar als de brander start deze deze de ketel blijft verwarmen totdat er minstens ongeveer 50°C in de ketel heerst en dit om condens in het gietijzere element te voorkomen. Echter de sturing kan een vraag temperatuur hebben van minder dan deze temperatuur en dit wordt dan door de mengkring bereikt.  Zoda de temperatuur in de ruimte beter kan worden geregeld.

2. om een goede regeling te hebben moet de sturing ingesteld worden als weersafhankelijke regeling met ruimte, temperatuur terugkoppeling. (ruimte invloed op ondeveer 8°C) . Dan zal de sturing konstant in samenwerking met de buitentemperatuur , de gewenste ruimtetemperatuur en gevraagde buitentemperatuur . de watertemperatuur van de radiatioren aanpassen aan je situatie (stooklijn wordt konstant aangepast) , waardoor de ruimte perfect op je gevraagde temperatuur wordt gehouden minst een zekere tolerantie (+-0.5°C).(dan moeten de thermostaatkranen in referentie ruimte steeds vol open zijn)

3. foutieve instellingen van de sturing parameters

daar ik niet  weet hoe je sturing parameters ingesteld zijn en hoe hydraulisch je installatie is hoop ik je aldus op de weg hebben geholpen

1. zonneboiler zetten

2. klok voor de boiler instellen zodat ie maar 1 of 2 keer per dag kan verwarmen

Hans , ik begrijp dat het beter is om een zonneboiler te zetten. maar hier gaat het om een probleem met een bestaande installatie.

en de klok zetten dat de boiler 1of 2keer per dag opwarmt is hier niet nodig. In normaal gebruik  zal de boiler slechts max 1x per dag opwarmen als men geen warm water gebruikt. Als hij meerdere keren het warm water moet opwarmen is het een teken dat hij meerdere keren per dag een zekere hoeveelheid warm wate uit de boiler tapt.

ronny

dan moet je nog een goed de vraag lezen << Ik vind dat deze brander nog al veel aanslaat. Zeker in de zomer (met deze temperaturen) zou deze toch niet veel mogen aanslaan?>>

hij slaat dus wel degelijk meerdere keren per dag op, mogelijk omdat er tussendoor kleine hoeveelheden warm water gebruikt worden, of om het warmteverlies van de boiler te compenseren.

en de eerste opmerking begrijp ik al helemaal niet, je kan toch net zo goed een zonneboiler op een bestaande installatie zetten ?  daarmee ga je toch een hoop besparen op je energierekening, zeker dezer dagen .

Hans, hij heeft een probleem met zijn bestaande installatie . Buiten dat als hij regelmatig een hoeveelheid warm water tapt. Dan zal hij boiler regelmatig bijwarmen. Als hij dat niet doet is het niet normaal dat de brander dat doet . Zosnel koelt deze niet af. Normaal springt hij 1 max 2 keer per dag aan om zijn afkoeling te compenseren.  

Ten tweede een zonneboiler bespaart maar ook niet overdrijven de besparing is ongeveer 300 liter per jaar . 

ronny, misschien kan ik niet goed lezen, maar de vraagsteller heeft nergens gezegd dat ie regelmatig warm water neemt.  ik ga er zelfs van uity dat dat niet het geval is, anders zou hij die vraag toch niet stellen ?  want mij lijkt het nogal normaal dat als je warm water neemt, de ketel dat terug naverwarmd.  en als je ziet hoe sommoge boilers geïsoleerd zijn, moet je niet schrikken als ie meermaals per daag aanslaat.  ik herinner me nog een klant waar ik ooit de boiler vervangen heb omdat deze lekte, nadien heeft ie me gevraagd een klleine radiator bij te plaatsen, met de nieuwe boiler bleef de wsplaats koud.....

en ja, het gaat om een bestaande installatie, is dan een zonneboiler een verkeerd voorstel ???  en de besparing hangt af van je warmwaterverbruik, dat is relatief weinig als je erg zuinig bent, en koopt op naarmate je meer verbruikt.  

Hans,

 dat deze niet heeft gezegd dat hij regelmatig warm wate gebruikt . Heb ik ook gezien. Maar als dat niet zo is  , is het niet normaal dat de ketel zo veel aanspringt. Ze wel vermeld dat ze pas een nieuwe installatie hebben. Dus bij nieuwe boiler is het veelvuldig aanspringen door afkoelen van de boiler ook niet aan de orde daar de boiler  een goede isolatie heeft.

Nee een zonneboiler is geen verkeerd voorsteel maar gaat langs de vraag door . Want is de boiler wel de oorzaak van het veeelvuldig aanspringen.

Natuurlijk is de besparingafhankelijk van je warm water verbruik. Maar voor een normaal gezin verbruik is e besparing rond de 300L mazout.

1. aangezien ik niet weet welk type boiler geplaatst werd, weet ik niet of deze goed geïsoleerd is, jij blijkbaar wel.  't is niet omdat ie nieuw is, dat ie goed geïsoleerd is, er worden nog altijd boiler sverkocht met minimale isolatie.  verder kan ook de manier van plaatsen en aansluiten een reden zijn waarom de boiler veel warmte verliest.

2. aangezien we niet weten of er regelmatig warm water verbruikt wordt, weten we dus ook niet wat de reden is van het veelvuldig aansluiten. maar als het door veelvuldig warm water gebruiken is, gaat een zonneboiler niet langs de vraag door !

Om een beter antwoord te geven is er toch wat meer info nodig:

Is er een circulatiepomp voor het warm water aanwezig?
Zijn alle warm water leidingen geïsoleerd?
hydrologisch schema installatie?

De CV ketel slaat vaak aan (ook in de zomer) omdat de ketel op temp. blijft. (Niets te maken met de boiler, denk ik) Zonneboiler is de oplossing. en CV UIT in de zomer. (Ik weet het, maar mijn installatie is na 24jaar mss toe aan een complete vernieuwing, condens ketel, of warmte pompen, of ..... ., en 500m² VEEL te groot voor 2 mensen mss verkopen en naar app.met RUIME garage of verbouwen naar ....  .)

;;;; de vraag van 'de kip en het ei' ( wat is het best voor uw installatie en verbruik / ketel op temperatuurhouden of als er geen warmte gevraagd wordt ketel laten afkoelen)  Mijn installatie uit '94 laat ik de ketel afkoelen als er geen warmte gevraagd wordt, en de ketel ziet er nog steeds goed uit. (verbruik is dan iets minder, meer kans op condens en doorroesten van ketel is groter / steeds bij het afkoelen heb je condens (warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht / idem voor de auto 'olie en lucht in het karter v/d motor', is dagelijks één druppeltje water bij afkoelen daarom is het niet slecht jaarlijks uw olie te vervangen.