Ervaring isohemp

Hallo

wij willen onze volle bakstenen buitenmuren langs binnen isoleren met 10cm kalkhennep. Langs buiten isoleren is geen optie want dan verliest ons huis zijn charme. 

We willen sowieso met kalkhennep werken.  Maar we twijfelen nog tussen de blokken van isohemp en het zelf maken en storten in een glijdende bekisting.

heeft er iemand ervaring met isohemp tegen volle muren in baksteen als binnenisolatie?

alvast bedankt

 

Reacties

Wij hebben een complete renovatie gedaan met kalkhennep ter plekke gemengd / gestort.

Het voordeel hieraan is dat je alle kieren en spleten kan dichtstoppen, dit zal moeilijker zijn met blokken.

 

Een idee is mss de combinatie: dus de grote,vlakke stukken met blokken doen en dan de moeilijk bereikbare gedeeltes zelf mengen en vervolgens opvullen?

Ik was deze week bij Peter Steen in Poperinge en hij gaf me de tip om met een lattenwerk te werken en daartegen rietrollen te bevestigen en dan daarachter de kalkhennep te storten '(dus zelf te mengen). Het nadeel leek mij dat je dan minder hard kan aanstampen als wat men meestal doet (achter een harde plaat bv OSB storten), maar dat is juist een voordeel. Doordat je minder aanstampt, heb een beter isolerende muur en op de rietmatten kan je makkelijk lemen. Je rolt die matten gewoon van beneden naar boven. Is er iemand die hier ervaring mee heeft??

Bij ons zijn ze momenteel op deze manier bezig maar wel langs buiten. Het lijkt een zer interessante manier van werken. Te bezoeken in Lauwe tijdens de ecobouwers opendeur dagen.

 

Interessant project  en Boerderij Hubert.

Is er ook ergens een linkje van het kalk-hennep gebeuren ?

Wat me vooral interesseert is de dikte, de eventuele opbouw, samenstelling en of je ook een strategie hebt om het aan de regenzijde (Z en W) droog te houden?

G

De kalkhennep wordt geplaatst door Aardig Gedacht uit Brugge. De kalkpleister moet er voor zorgen dat de muur droog blijft. Alles is dampopen. Ik veronderstel dat als het ooit wat vochtig wordt dit vocht later weer kan uitdampen. Meer informatie op Ecobouwers Opendeur en je bent uiteraard welkom.

Vocht is beter te vermijden in isolatie.

Het is waar dat kalkhennep vocht kan reguleren en (redelijk) goed kan isoleren, enkel kan het dit niet gelijktijdig. Met een aandeel vocht in de isolatie zal de isolatiewaarde enorm dalen. Kalkhennep droogt trouwens ook bijzonder traag. Beter is het vocht te vermijden in (elke) isolatielaag en bijgevolg ook nooit een isolatielaag te gebruiken als vochtregulator.

Kalkpleisters die regendicht zijn en damp die van binnenuit komt niet afsluiten zijn niet al te hydraulisch (wegens te afsluitend voor damp van binnenuit en wegens te hard waardoor microscheuren door ontstaan die juist heel snel veel vocht capillair naar binnen zuigen). Ze bestaan wel, echter vooral op historische gebouwen terug te vinden en opgebouwd uit verschillende lagen (laaghydraulische tot hydraat)kalkpleister van wel 5cm tot meer dik. De lagen zijn van grove porienstructuur  naar steeds fijner naar het oppervlak opgebouwd owv de waterwerende eigenschap: steeds grotere poriën naar binnen doen immers de capillaire druk wegevallen en de fijne oppervlakteporiën doen het oppevlak snel dichtslaan bij vocht. Deze opbouw zal echter ook zwaar zijn en dus misschien problematisch op een (weinig dragende) isolatielaag. Het zou me verbazen als de moderne pleisteraars nog met deze (arbeidsintensieve) manier van pleisteren werken. De kennis en het geduld zijn daar meestal ook al niet meer voor aanwezig.  Vaak wordt het een dun laagje traskalk....  In dat geval zou ik vochtsensoren plaatsen in je kalkhenneplaag en af en toe eens meten.  Sla er de onderzoeken van Arnaud Evrard aan de UCL ook op na wat de lambdawaarde is van kalkhennep bij een bepaald vochtpercentage.

Persoonijk zou ik (zeker voor de regenbelaste muren) voor een geventileerde afwerklaag of enorme overstekken zorgen.

G