.

.

Reacties

Beste Bram, wij verwarmen met een warmwaterbatterij in het verluchtingskanaal gevoed door een gas-combiketel. Wandverwarming in de badkamer staat nooit op.

bram.bertels schreef:

Beste,

...

Momenteel is onze theoretische EPB berekening S25, E18 & Kh 5300. We hebben bang dat we met vloerverwarming een te lage reactietijd gaan krijgen alsook dat we extra vormen van koeling moeten voorzien in de zomer.

...


Je bent van plan midden in de winter je ramen open te zetten en ook zowat alle isolatie toch niet te plaatsen zoals voorzien op je plannen? Als dat idd zo is, dan zal vv misschien te traag zijn. Als je idd je plannen uitvoert, correct ventileert zal vloerverwarming perfect je woning comfortabel houden (woning zal niet opeens plots afkoelen in de winter, dus vloerverwarming moet niet snel zijn).

Ivm oververhitting: is er een risico op oververhitting berekend? Je kan perfect je architect zeggen dat je woning zomerkoel moet zijn en dat hij daarnaar moet ontwerpen. Je moet dus niet 'bang' zijn dat het te warm wordt, je kan het op voorhand weten en of het ontwerp aan je verwachtingen aanpassen. En je kan voorzien of actief koelen een onderdeel wordt van het zomercomfort (ik zou het zelf vermijden)).

Walter

.

Hoi Bram,

Als je het gevoel neerbuigend behandeld te zijn geweest; dat was niet de bedoeling. Als het zo overkomt mijn excuses. Het was enkel een manier van schrijven om te duiden dat vloerverwarming zeker snel genoeg zal zijn om je woning warm te houden.

Maar ik snap je eerdere angst niet voor een trage vloerverwarming. Wanneer kan die volgens jou te traag zijn?
In de zomer staat de vloerverwarming niet aan. Veelal is er de angst dat vloerverwarming niet snel genoeg kan opwarmen. In een moderne woning een situatie die nooit optreedt.

Ivm oververhitting; daarvoor zijn er te weinig gegevens. Ergens In de cijfers moet er een oververhittingsfactor berekend zijn. Zonder die info en wat duiding waarom die zo hoog/laag is, is degelijk advies moeilijk.
En als de kans op oververhitting hoog is, is de eerste logische stap het ontwerp aanpassen (eerder dan actief te gaan koelen).

Hoe kom je aan het lage e-peil, voor dat e-peil? Zijn er al zonnepanelen in rekening gebracht (indien niet en voorgaand op het e-peil het je zowat een passief huis en zou een ander advies zijn geen echte verwarmingsinstallatie te voorzien).

Walter

Ps: oververhitting in het verwarmingsseizoen door vloerverwarming komt ook niet voor. Je zal dagen hebben dat de zon extra energie binnenbrengt (als je ruim ramen hebt op het zuiden). De zon zal zorgen voor extra opwarming. Maar voor de vloer eens dat het iets warmer wordt (zeker als de zon op de vloer schijnt),dan zal de energieoverdracht van de vloer naar de ruimte onmiddellijk stoppen. Die energie van vloer naar ruimte is hoofdzakelijk stralingswarmte evenredig met het warmteverschil. Dus warmer in huis en de vloer stopt met warmte afgeven. Er wordt zelfs beschreven dat wanneer de vloer beschenen wordt door de zon dat de vv zelfs energie opneemt en naar ruimtes brengt zonder zonnewinsten.

.

Let bij een luchtwarmtepomp op de plaatsing van de buitenunit. Wij krijgen meer en meer klachten van geluidshinder door deze buitenunit, aangezien velen deze plaatsen tegen de perceelsgrens - en dus dichter bij de buren.

Lees eens https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/rekenmethode/oververhitting na ivm oververhitting. Je zit dus best hoog met de 5300kh*. 1000kh wordt gezien als 0 kans op oververhitting. Jij zit al redelijk dicht bij 100% kans aan (6500kh is 100%).

Bespreek eens met je architect hoe je het zou kunnen verlagen. En laat je vooral uitleggen waarom het zo hoog is.
Bv ramen aan de zonkant; dus oost/zuid/west; overal screens voorzien? Ik versta dat je nu maar 1 kant hebt met screens (en dan wordt het idd gegarandeerd te warm...).

Voor de duidelijkheid: blijf nastreven dat actief koelen niet nodig is.
Hier op de warmste dagen dit jaar 24 graden in huis. Dus het kan echt!

Walter
* ik dacht dat je 5300kh een typfoutje was en je 5300kwh bedoelde voor de volledige verwarmingsvraag van je woning. Maar het is dus de maat voor de oververhitting.