thermovloer met argex

De renovatie van onze living komt stillaan korterbij en alvast na veel opzoeken ben ik tot de volgende opbouw gekomen. Graag jullie deskundig advies.

- 40 cm argex korel 4/10 - 430
- aandammen met wapeningsnet erop
- fixeren van argex met trass-melk
- kalkmortel type hl 5 6cm
- terracotta tegels

Ik werk niet graag met pir en plastiek en wil graag een ademende vloer behouden. Iemand ervaring hiermee ?

Reacties

Beste Olaf,

Is de R waarde van je vloer voldoende op die manier? Argex isoleert normaal een pak minder dan echte isolatie. Hier is onze opbouw:

- geotextiel (dit is wel plastic)
- 20 cm argex (tegen optrekkend vocht)
- 20 cm kalkhennep
- 7 cm kalkchape

Waarom geen kalkhennep voorzien in jouw opbouw? Dat wordt gewoonlijk gecombineerd met schelpen, argex of glasschuim

Na wat verder onderzoek wil ik het zo doen.
30cm schelpen
10cm kalk hennep
8 cm kalkchape.

Ik heb geen ervaring met kalkhennep. Kan iemand me wegwijzen hoe ik dit maak en doe ?

Je kan dit zelf mengen en storten. Ikzelf alles besteld via Leemniscaat. Zij leveren alles ter plekke en kunnen ook mee opstart doen.

Persoonlijk zou ik min 15cm kalkhennep doen...

Heb zelf 30cm schelpen, 20cm kalkhennep, 8cm chape.

Kijk zeker ook eens naar Misapor glasgranulaat! Ideaal voor renovatie. Beetje identieke opbouw als argex.

Kalkhennep is een mooi produkt, maar de mengeling die draagkrachtig genoeg is voor een vloer zit met een lambdawaarde van 0,11... zeker niet beter dan argex (0,10) of glasschuimgranulaat(0,075), zelfs niet beter dan schelpen (0,11). De kalkhennep is zelfs veel meer werk, heeft een enorm lange droogtijd en het blijft in vergelijking met de drie anderen een nadeel dat er een organisch materiaal in verwerkt zit (denk aan camaliteiten met water: vb overstroming). 

Schelpen worden trouwens meer toegepast in kruipkelders om de RV te laten dalen, niet zozeer als isolatie. De draagkracht van schelpen is trouwens zeer/te beperkt (20 tot 60 keer minder dan argex of glasschuimgranulaat).

Ik zou niet twijfelen in functie van de beschikbare hoogte en leveranciersprijzen ga je best voor argex of glasschuimgranulaat en met een opbouw zoals de TS voorstelt.

Deze 'isolerende hoogte' van deze matererialen zijn trouwens enkel die cm die ook altijd droog blijven. Op natte ondergronden kan je beter een goedkope onderlaag van gebroken (kalk)steen leggen in het gedeelte dat (vaak) onder water staat. Zelfs op droge ondergronden tel je best de eerste 10 cm niet als isolatie wegens de onvermijdelijke condensatie op de overgang isolatie-ondergrond. De eerste 10 cm kan dus sowieso met een goedkoper (niet capillair) materiaal zoals steengranulaat.

 

G