Thermische inertie houtskeletbouw

Als verlengde op een vraag die 8 jaar geleden reeds werd gesteld, zitten wij nu met dezelfde vraag:

https://www.ecobouwers.be/forum/post/houtskelet-vs-inertie

We zijn van plan om een passiefwoning te bouwen in houtskeletbouw. De wanden zouden bestaan uit FJI-liggers van 30 breed, het dak uit liggers van 40 breed. Alles wordt gevuld met cellulose. Rond de muren komt een gevelsteen. Langs de zuidwestkant (tuin) komen grote raampartijen. Langs dezelfde zijde komt een grote oversteek om de hoogstaande zon in de zomer de kans niet te geven om op het glas te schijnen. We zouden ook zonwerend glas voorzien zodat de warmte van de avondzon minder snel kan doordringen. Oververhitting is de dag van vandaag namelijk een groot aandachtspunt. We gaan er met bovenstaande van uit dat we de temperatuur in de zomer onder controle kunnen houden. 

Nu vraag ik met af of het een meerwaarde zou zijn om de binnenmuren op te bouwen uit kalkzandsteen om de thermische inertie te verhogen. Simpel gezegd zal de woning de volgende afmetingen hebben: 10 op 14 meter. Op de 5-meterlijn (van de 10 meter) zouden we dan een muur in kalkzandsteen plaatsen (14 meter lang), zodat de liggers hierop kunnen rusten (2x5 meter). Ook zouden we dit voorzien in de garage dewelke binnen het beschermd volume zal zitten. 

Hebben er nog mensen dit op deze manier uitgevoerd? Denken jullie dat het de moeite is om dit op bovenstaande manier uit te voeren om het comfort in de woning te verhogen of maakt dit weinig verschil uit? Uiteraard bespreek ik dit ook nog eens met mijn architect.

Alvast bedankt! 

Reacties

Wat is de opbouw van de vloer ?

Vergeet ook niet dat door gebruik van 4S-glas je ook niet kan gebruik maken van zonnewinsten in de koudere maanden.

Wij hebben geen passiefwoning (K33), maar wel met een grote thermishe inertie. Tot nu toe hebben we geen warmteproblemen gehad, mits de nodige zonnewering. 

Volgens de litteratuur moet een houtskeletwoning zeer effectief afgeschermd worden tegen de zon. Zonwerend glas is hiervoor onvoldoende. Opletten wanneer ge op een oversteek rekent: op het middaguur in volle zomer staat de zon met een hoek van ongeveer 65 graden. Uw glas op het zuid-westen uit zal dus zeker geraakt worden.

Wat zegt de architect? Warmteproblemen oplossen hoort bij zijn taak.

Als je idd passief bouwt wordt er goed doorgerekend rond de energieprestaties van je woning. Je kan dan je verwachtingen duidelijk formuleren. Bv niet meer oververhitting dan x-uren....

Je draait wel de logica om. Logica is: hoe voorkom ik oververhitting: berekening zegt met zonnewering, isolatie....
Nu start je met te stellen dat je zonnewerend glas wil nemen. Maar past dat binnen de prestaties die je verwacht van de woning?

Walter

Zonwerend glas is onzin.

Glas is bedoeld om licht en zicht te bieden, en ook zonwerend/4-seizoens/... en andere onzin laten nog volop zonlicht en warmte binnen.

ZonWEREN doe je buiten, voor je glas: screens, oversteek, bomen, luiken, .....

Zeker op OOST en WEST kant doen oversteken meestal te weinig af, omdat de zon daar te laag staat.

Onderschat ook zeker de zon niet op OOST en vooral WEST, dus zeker alle O-Z-W iets voorzien om zon van glas weg te houden.

Ik zou wel wat massa voorzien binnen, zoals je aanhaalt met silicaat muren, betonnen trap, ...

Voorzie een AWW of BWW voor je ventilatielucht.

Voorzie de mogelijkheid om aan nachtkoeling te doen, via een inbraakwerend systeem. Als het weken aan een stuk warm is zoals nu, is de enige manier om het op peil te houden, 's nachts voldoende tocht door je huis te creeren, en zo 's morgens terug met een afgekoeld huis de dag in te gaan. Vandaar dat dan die massa ook van pas komt.

Hey,

Wij hebben vorigjaar een houtskelet gezet. 36cm cellulose in de wanden en dak (plat dak iets meer door afschot) We zijn erin getrokken op 31/12/17. Sinds een 4 tal weken op een aantal ramen screens en 2 grote luifels. Een immens verschil.

Ik kan vergelijken omdat het een huis met kinepraktijk is. Dus 2 afgesloten ruimten buiten 1 deur. 

Achteraan is een raam op het westen. Hier is geen zonwering voorzien en vanaf dat de zon hierop komt stijgt de temperatuur snel. We planten dit najaar de tuin aan en er zal een boom als "zonwering" voorzien worden. Overigens heb ik dit probleem alleen in de zomer omdat in de winter de zon veel sneller ondergaat en de raam niet zal raken of niet zolang als nu.

Innertie zal wel helpen denk ik maar eens dat die is opgewarmd blijft de warmte binnen. Ik denk dat het misschien meer in de winter kan helpen om zonnewarmte langzamer vrij te geven ?

Onder het schuindak zijn de slaapkamers en daar blijft het frisser omdat er minder ramen zijn tegenover beneden.

Je moet zorgen dat je met de koele nachten die we nu nog hebben, je die inertie 's nachts kan afkoelen via opengaande ramen of andere ventilatieopeningen.

Ik kan beamen dat de zon op oost en west goed moet bekeken worden. Als je er ramen kan vermijden/kleiner maken (zonder dat het uiteraard te donker wordt) is dat mooi meegenomen. In de winter heb je nl. geen/amper warmtewinst (want de zon geraakt daar niet), maar in de zomer heb je er wel warmtelast van.

De architect had voorberekend dat voor ons raam op het oosten ofwel zonnewering moesten voorzien, ofwel een bepaald kleur zonnewering moesten nemen, zodat we binnen de marge konden blijven. We hebben gekozen voor de kleur en achteraf bekeken hadden we beter beide genomen. Het is hier verre van een sauna, maar warmtelast vermijden is mooi meegenomen.

Voor extra inertie heb ik boven 6 cm chappe gelegd op de houtskelet. Dus geen droge opbouw.

Wij wonen ondertussen 5 jaar in ongeveer dezelfde woning die je wil bouwen.  Onze woning is een houtskelet bestaande uit FJI-liggers van 30 breed, het dak uit liggers van 40 breed en deze wanden werden opgevuld met cellulose.  Ons huis is wel zuidoostelijk georiënteerd.  Rond de houtskelet werd een gevelsteen gemetst. We hebben achteraan ook een grote oversteek en screens aan de buitenkant.  Deze laatste zal je zeker nodig hebben, want jouw huis is zuidwestelijk georiënteerd. Zoals eerder gezegd, éénmaal de warmte binnen zit, is deze moeilijk buiten te krijgen: dit kan voor een stuk door de ventilatie 's nachts harder te zetten of de ramen gewoon open te zetten. 

Meer massa in ons huis, was ook mijn idee bij het ontwerp (wij hebben boven 7 cm chape), maar nu zou ik daar toch niet meer voor kiezen gezien de warmere zomers en ook warmere winters.  Een huis met weinig massa zal ook sneller afgekoeld raken.  In de winter hebben we nog nooit problemen gehad met koude.  Bij de huizen die wij op voorhand bezocht hebben, was warmte telkens een groter probleem dan de koude. Dus ik zou dit zeker meenemen in de opbouw van jullie huis.  

  

Bedankt voor alle reacties. Ik weet al heel wat meer. 

De keuze is dus dubbel. Langs de ene kant lijkt me de thermische inertie door middel van silicaatstenen en chape een pluspunt voor in de wintermaanden. Maar net datzelfde voordeel in de winter werkt als een nadeel in de zomer.. De chape op het verdiep is dan wel terug een voordeel voor de akoestiek in een houtskeletbouw, maar dat is een andere discussie. Wij hadden het gedacht om een 3-tal cm anhydriet te plaatsen op het verdiep. Zo moeten we niet sleuren met fermacell platen. 

Dus als ik iedereen zo hoor mag ik het volgende besuiten: de thermische intertie verhogen door middel van binnenmuren uit silicaatstenen en een chape is eerder af te raden omwille van het moeilijker afkoelen van de woning in de zomer. Zonwering (op welke manier dan ook) is het belangrijkst. Aangezien onze tuin zuidwest is georiënteerd, zijn screens een must. Nachtventilatie om de woning af te koelen is aan te raden voor een verhoogd comfort (ramen open zetten of systeem D met een bypass voor de zomer). 

Bart Vackier schreef:

...... Zoals eerder gezegd, éénmaal de warmte binnen zit, is deze moeilijk buiten te krijgen: dit kan voor een stuk door de ventilatie 's nachts harder te zetten of de ramen gewoon open te zetten. 

Meer massa in ons huis, was ook mijn idee bij het ontwerp (wij hebben boven 7 cm chape), maar nu zou ik daar toch niet meer voor kiezen gezien de warmere zomers en ook warmere winters.  Een huis met weinig massa zal ook sneller afgekoeld raken.  In de winter hebben we nog nooit problemen gehad met koude.  Bij de huizen die wij op voorhand bezocht hebben, was warmte telkens een groter probleem dan de koude. Dus ik zou dit zeker meenemen in de opbouw van jullie huis.  

  

En werd het te warm in huis deze zomer? Met voldoende isolatie blijft het koel genoeg ook met weinig massa. Met meer massa kan je met minder isolatie zelfde comfort halen. De vraag is dus of je voldoende isolatie hebt voor de massa in je huis.

Hier thuis - heel veel massa, niet zo veel isolatie 15cm muren, 20 in dak-kunnen we zorgen dat het niet te warm wordt*.
De warmste dag in augustus dit jaar ergens een eind boven de dertig was het 23 graden in huis rond 6 uur savonds. Koken zorgde dat het 24 graden werd.
Dus op zich moeten we niet hard afkoelen.
Met vensters open is het tegen de volgende ochtend een 22 graden (kort iets kouder terwijl de vensters open staan, maar vensters sluiten geven direct 1 extra graad - van de massa die nauwelijks is afgekoeld).

Walter

* we hebben screens behalve op een 2 ramen op het westen. Die moeten we manueel met een doek afdekken. Alleen als het zeer warm is doen we dat. En soms doen we doe moeite niet en kan het iets warmer worden.

Jan004 schreef:

...massa... is eerder af te raden omwille van het moeilijker afkoelen van de woning in de zomer. Zonwering (op welke manier dan ook) is het belangrijkst. Aangezien onze tuin zuidwest is georiënteerd, zijn screens een must. Nachtventilatie om de woning af te koelen is aan te raden voor een verhoogd comfort (ramen open zetten of systeem D met een bypass voor de zomer). 

De nuance moet zijn dat massa, isolatie en zonnewering op elkaar moeten afgesteld zijn. Veel massa en je kan wat zon binnen laten voor het te warm is. Veel massa en je kan minder isolatie nemen voordat het te warm is. Of omgekeerd, weinig massa en voldoende zon buiten houden en voldoende isolatie om temperatuur laag houden.

Op zich is massa neutraal. Het vlakt uitersten enkel wat uit (minder max temperatuur en minder koelste temperatuur).
Heb je liever een graadje koeler op einde van dag omwille van veel massa of graadje koeler smorgens door beter afkoelen bij weinig massa.
Maar ik denk niet dat je moet kiezen; je kan je woning zo ontwerpen dat temperatuur altijd onder een max niveau blijft.

Walter

Ps: energetisch kies eigenlijk beter voor massa omdat het in de winter meer energie spaart. Zonder massa kan je perfect op winterse dagen te warm binnen hebben en zal je vensters open zetten of zo'n buiten houden. Met massa kan je die energie opnemen zonder dat het te warm wordt.

Persoonlijk ben ik ook veel meer massa. Het zorgt voor een constantere binnentemperatuur, mits in combinatie met isolatie en zonwering natuurlijk.

Als er eens een deur wat langer blijft open staan (zowel in de winter als zomer) ben je niet ineens al je warmte/koelte kwijt.

Vooral ook in de tussenseizoenen kan je er periodes met wisselende temperaturen makkelijk mee overbruggen.

Ik denk niet dat je ooit teveel massa kan hebben.

Wij hebben het deze zomer te warm gehad, binnentemperatuur 28°. Onze screens worden automatisch gestuurd: één hele warme dag zijn de screens niet naar beneden gegaan, wegens een probleem met de sturing en toen zat de warmte binnen.  In een ideale wereld gebeurt dit niet, maar jammer genoeg gebeurt dit wel eens.  

Hoi Bart,
En wat was de temperatuur de dag erna smorgens?
En de andere warme dagen ?

Walter

Dag Walter,

's morgens was het dan 25,5 °: door ventilatie op volledig vermogen te plaatsen en dakramen open te zetten en schuifraam achteraan op kiepstand.  's avonds was het dan terug richting 28° aan het gaan ondanks dat we dan de screens manueel hadden opgezet.  Op ons ventilatiesysteem zit een BWW die afkoelt vanaf dat de buitenlucht 23° is.  

Ik denk dat je op zo een dagen drastischer moet zijn en bv je schuifraam helemaal moet openlaten. Kipstand geeft in mijn ervaring te weinig debiet. En ben je bang het heel de nacht open te laten, sta dan bv op tussen 5 en 6 uur en laat alles open staan tot 8a9 uur, totdat de temperatuur buiten terug hoger.
En BV zorgt in mijn ervaring voor te weinig debiet om af te koelen.

Ivm BV en buitenlucht en koelen met je BWW. Bedoel je echt buitentemperatuur? Niet binnentemperatuur >23 graden? Sturen op buitentemperatuur wil zeggen dat je snachts niet meer koelt. Dat is toch niet de bedoeling?

Walter

Deze zomer is het wel zeer warm geweest gedurende de dag, maar 's nachts was het toch eerder koel. Men heeft 's nachts dus kunnen afkoelen. Maar er was steeds zeer weinig wind. Het afkoeleffect met de vensters open was dus eerder gering. De luchttemperatuur zakt wel, maar de muren blijven het grootste deel van hun warmte bewaren. Om de muren af te koelen heeft men wel twee dagen met stevige wind nodig, en natuurlijk met alle vensters open.

Wij hebben eerder weinig isolatie (huis reeds 11 jaren oud), maar wel veel massa. De binnentemperatuur is nooit hoger geweest dan 25° à 26° op het einde van de dag. Met wat gewenning is dat te doen.

Onze zoon die boven ons woont heeft wel airco, maar gebrui!kt die zeer sporadisch. Daar is het steeds 1 graad warmer dan beneden.

Onze woning heeft ook sterke gelijkenissen met bovenstaande vraag:

(LEW) Houtskelet, 30cm papiervlokken in de wanden, 35 in dak, grote raampartijen op westen (tuin) voorzien van screens, de binnenmuren op het gelijkvloers zijn opgebouwd met kalkzandsteen (massa :-) ).. Wij wonen nu iets meer dan 5 jaar in de woning. Balansventilatie met AWW (dus mogelijkheid om te koelen) en met Loxone volg ik ook continu de temperatuur binnenshuis. (heb dus wel wat T-gegevens van o.a. afgelopen zomer)

Ervaringen: AWW is ok, maar koelend vermogen is beperkt! Toen we 10dagen op reis waren midden julie daalde de temperatuur 's nachts amper 1°C, en geleidelijk aan steeg de temperatuur binnenshuis dag na dag een beetje tot ongeveer 28°C als we terug thuis kwamen (screens gaan automatisch op/neer).

Als we thuis zijn zetten we 's nachts een aantal ramen tegeneen open (horren houden muggen buiten ;-) ) en zo daalt de T 's nachts een 3-tal graden. Op die manier is het overdag in de woning max 25°C. 

zonder screens zoals reeds hierboven aangegeven zou het veel te warm zijn!! Op een 2-tal ramen waren screens technisch niet haalbaar en hebben we zelf met een schaduwdoek zonwering voorzien... Kalkzandsteen: moelijk te meten wat het effect hiervan is, maar ik zou het opnieuw doen. 

Als we het opnieuw zouden moeten doen, zouden we waarschijnlijk de ramen op het westen kleiner dimensioneren en toch iets meer ramen op het zuiden voorzien ("winsten" in de winter). 

Zoals reeds aangegeven, het warm hebben in de winter is vaak een veel kleiner probleem dan het koel houden in de zomer...