Opslaan van energie met de Solenco Powerbox

Ik heb dit topic aangemaakt voor mensen met interesse in opslag van hernieuwbare energie en meerbepaald voor de Solenco Powerbox. Als ik via de website ga naar 'new en views' -> recent posts, dan kom ik uit op een artikel van Belfius, daterend van 23/03/2017. In dit artikel sluiten ze af met het volgende:

De solence Powerbox zit in de laatste testfase. "We hebben nog een aantal finale proefprojecten lopen, onder andere in Borkum, een Duits Waddeneiland, waar verschillende toestellen uitstekend functioneren. Eind dit jaar beginnen we wellicht met de voorbestellingen, zodat we de Powerbox vanaf 2018 op de markt kunnen brengen."

http://www.solencopower.com/front-page/capital-firm/

http://www.energystoragenl.nl/wp-content/uploads/2017/02/Solenco-Power_…

Als alles zal werken zoals ze omschrijven in hun brochure, dan lijkt me dit wel een mogelijkheid om ons definitief van het net af te koppelen en af te zijn van het prosumententarief, toekomstige slimme meter en zelfs de gasaansluiting. Als ik de brochure zo bekijk dan lijkt me dit met de SPB-1 en SPB-3 niet mogelijk. In de wintermaanden (zoals bijvoorbeeld dit jaar in december en januari) is er te weinig zon om te zorgen voor een volle 'batterij'. Met de SPB-5 die 100 tot 1500 kWh kan opslaan zou dit wel moeten kunnen lukken. In vergelijking met een gewone batterij is het vooral interssant dat dit product ook kan zorgen voor de verwarming en sww. 

Alles is natuurlijk ook afhankelijk van de prijs. Als het toestel duurder uitkomt dan de kost voor aansluiting op het net, netvergoedingen, prosumententarief, ... is het vanuit financieel oogpunt niet interessant om hierin mee te gaan. Richtprijzen kan ik niet terugvinden. Misschien is hun product nog niet 'verfijnd' genoeg of véél te duur, maar hier zit zeker toekomst in. Momenteel is het dus vooral afwachten naar de lancering. Ondertussen heb ik over de Solenco Powerbox al wat vragen. Wat als ik na een werkdag enkel warm water nodig heb om mij te wassen? Opwarmen met een elektrische boiler afkomstig van de Powerbox? En wat me de warmte die vrijkomt bij het teruggeven van deze elektriciteit om de boiler op te warmen? En wat met het vrijgeven van de warmte indien ik enkel elektriciteit nodig heb in de zomermaanden? Opvangen met een boiler of buffervat? 

Iets om op te volgen! Wat denken jullie hiervan?

Reacties

Als je in België volledig off-grid wil gaan en niet aan comfort wil inboeten, is dit inderdaad zowat de enige oplossing. Het is relatief duurzaam want je hebt geen fossiele brandstoffen nodig, al kan je je natuurlijk afvragen wat de 'embodied energy' is van al die technologie.

Maar ik kan je nu al zeggen dat enkel de SPB-1 iets of wat betaalbaar zal zijn. Kijk maar eens naar Viessmann Vitovalor 300 (€19500 voor 0.75 kW, zonder waterstofopslag). Als je 1800 kWh aan waterstof wil opslaan, heb je ongeveer een vat van 1000 liter nodig dat op 700 bar staat, en dat zal niet gratis zijn.

Dus als je dit wil doen omdat het een leuk project is, doe gerust, het is erg mooie technologie (zie ook http://hydrogenhouseproject.org/index.html). Maar als je dit doet om het prosumententarief te vermijden, ben je dom bezig. Ik begrijp persoonlijk die fascinatie met off-grid gaan niet, het is duurzamer én goedkoper van dat niet te doen.

Wat betreft de niet-gelijktijdige warmte- en stroomvraag: je zou best je overtollige stroom op het net kunnen zetten. Bij off-grid kan dat niet, dus heb je nog een buffervat nodig voor warmte en een batterij voor stroom. Of je gooit de overtollige energie gewoon weg.

Zoals ik bij de start van dit topic heb gezegd is het niet mijn bedoeling om hiermee het prosumententarief te vermijden. Een aankoop van de Powerbox zou ik enkel overwegen als het totaalplaatje van aansluitkosten, netvergoedingen, prosumententarief en dergelijke voordeliger zou uitkomen. Zolang dit niet het geval is (zoals bijvoorbeeld met de Tesla Powervall) zie ik zelf nul meerwaarde om off-grid te gaan. Tenzij men dit doet uit idealisme of om iets minder afhankelijk te zijn van de overheid. 

 Nu is het nog koffiedik kijken wat de prijs van dit toestel zal zeggen, het concept spreekt mij gewoon aan. Het blijft zeker iets om op te volgen. De kans is natuurlijk groot dat dit in het begin onbetaalbaar zal zijn. Mocht hun toestel goede resultaten halen en mochten andere spelers op de markt ook meestappen in dit concept, kan dit misschien binnen x-aantal jaar betaalbaar worden. Vroeg of laat zit zoiets eraan te komen. 

Verder denk ik dat je de Vitovalor 300 niet niet kan vergelijken met dit project. Volgens mij werkt dit toestel volgens het principe van een warmtekrachtkoppeling. Er is namelijk aardgas nodig om elektriciteit en warmte te maken. Met de Solenco Powerbox wordt de fossiele brandstof vervangen door de groene stroom afkomstig van zonnepanelen.

De Vitovalor werkt met een brandstofcel, die waterstof omzet in stroom. Daarbij komt ook warmte vrij die benut kan worden (= warmtekrachtkoppeling). Er bestaan ook micro-WKKs die rechtstreeks op aardgas werken maar dat zijn geen brandstofcellen.

Bij de brandstofcellen van Viessmann (en ook die van Elugie) wordt dus wel degelijk met waterstof gewerkt, maar dat waterstof wordt gegenereerd uit fossiel aardgas uit het gasnet. De werking van het toestel is dus hetzelfde als bij Solenco, maar het start van aardgas in plaats van water + zonne-energie. Als je aardgas wil vermijden, moet je in de zomer voldoende waterstof produceren voor een heel jaar en dat dus ook een heel jaar opslaan. Net die opslag zal nooit echt haalbaar worden voor een woonhuis.

Wat wel kan, is dat meer en meer huizen met brandstofcellen zullen werken, en dat beetje bij beetje het aardgas in het gasnet vervangen wordt door hernieuwbaar waterstof of synthetisch methaan. Dan gebruik je het gasnet eigenlijk als een soort grote opslagtank voor hernieuwbaar gas. En dan hebben we hetzelfde verhaal als met elektriciteit: aan het net blijven hangen is bijna altijd slimmer dan loskoppelen.

Dat ze via hun eigen site zelfs niet contacteerbaar zijn is ook wel geen goed teken.

Blijkbaar zijn ze toch vrij goed bezig met een BeNeLux proefopstelling: http://www.link2innovate.eu/cases/solenco-power

Ik kan mij wel indenken dat onze Belgische regelgeving nog niet klaar is voor innovatieve producten te testen. Als we de tekst mogen geloven zou het toch vrij betaalbaar zijn (goedkoper als batterijen...).

Ik snap ook niet vanwaar je gans de zomer maximaal zou moeten opladen zoals in een vorige reactie. Off grid is perfect mogelijk aangezien de zonnepanelen een gans jaar door produceren. Uiteraard in de lente/zomer meer, daar stokkeer je de overschotten van. Maar in de winter zal je evengoed overschotten hebben overdag. Minder dan in de zomer maar daar dient die buffer voor. En hoogstwaarschijnlijk ook meer zonnepanelen leggen dan je in een standaardopstelling zou doen. Zonder opslag is al de overschot...gewoon teveel, met opslag is dit een ander verhaal. Allesinds zal een ERG accurate berekening moeten gebeuren om dit af te stemmen met de praktijk.

Het is wel zo dat uw huis er geschikt voor moet zijn. Een lage warmtebehoefte en logisch omspringen met energie. Met ons passief nieuwbouwproject heb ik er alle vertrouwen in dat deze oplossing prima zou werken.

Wat me meer zorgen baart is wat er gebeurt bij een panne. Zonder koppeling op het stroomnet/gasnet wordt het vreselijk donker en ongemakkelijk terwijl jouw buren  lustig verder leven :)

Interessant. De proefopstelling loopt tot eind dit jaar. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

En corect, meteen ook het nadeel van off-grid gaan. Hopelijk is een panne tegen dan de uitzondering. Of misschien zijn de batterijen tegen dan betaalbaar en kan deze dienst doen als noodplan bij een panne. 

@JeankeVG:

Inderdaad zal je in de winter overschotten hebben overdag, die je dan 's avonds gebruikt. Maar er is ongeveer 5x minder zon in de winter, net wanneer je veel energie (warmte) nodig hebt. Zelfs een (zeer) zuinig huis heeft al snel een paar honderd kWh warmte nodig in een maand als januari. Als je rekening houdt met verliezen, heb je meer dan 50 zonnepanelen nodig voor warmte alleen. Maar, in een maand juni produceren die zonnepanelen meer dan 2000 kWh op één maand tijd! En een iets minder goed geïsoleerd huis heeft zelfs meer dan 100 zonnepanelen nodig.

Je kan dus ofwel in de zomer je overschot op het net zetten (wat niet off-grid kan), of je moet voldoende opslag voorzien zodat je op jaarbasis even veel produceert als verbruikt. Of je gebruikt het teveel aan energie gewoon niet, wat een ongelooflijke verspilling is.

Wat is dan duurzamer? Off-grid gaan met een arsenaal aan technologie, batterijen en buffervaten, of aan het net blijven hangen en gewoon je verbruik minimaliseren ... De uitdagingen die je tegenkomt bij het off-grid gaan, komen we ook tegen op grotere schaal (regio, land, continent). De oefening is dus dezelfde, maar het wordt goedkoper, efficiënter en meer solidair wanneer we het met miljoenen mensen samen proberen op te lossen. Mét decentrale technologie in elk huis, maar ook met verbinding aan het net.

@JanR

De overschotten opslaan lijkt me allesinds toch het duurzaamst? Je stuurt energie het net op in de zomer wanneer niemand er iets aan heeft. Dan moet het dus ten volle opgesoupeerd worden wanneer de capaciteit voldoende is. In de winter daarentegen wanneer we het volop nodig hebben zal energie moeten bijgemaakt worden met minder milieuvriendelijke toepassingen. Ik wacht ook de resultaten van de proefopstelling af om hier meer over te zeggen, maar ik zou niet weten waarom deze oplossing niet perfect combineerbaar is met passiefbouw. 

Tenzij men zoals eerder werd geopperd een centrale gasbuffer ontstaat met wat we aan overschotten opwekken. Zolang dat niet het geval is zie ik geen milieumeerwaarde voor overschotten op het net te plaatsen zolang je er later dan meer afneemt.

Je hebt gelijk, dat is de oefening die we moeten maken. Maar die oefening maken op het niveau van heel de samenleving is veel eenvoudiger dan huis per huis.

In de zomer produceren we het meeste hernieuwbare stroom. Vandaag kan dat geen kwaad, want we zitten nog steeds niet aan 100%. Zelfs op een zonnige dag in de zomer, gebruiken we dus nog kernenergie. Maar in de toekomst gaan we overschotten hebben in de zomer en tekorten in de winter. Dan krijg je de situatie dat ze in de winter gascentrales moeten opzetten om stroom te produceren voor al die mensen die hun huis verwarmen met een warmtepomp. Dat is iets beter dan een gasketel, maar niet veel beter.

In theorie zou je dan zeggen: sla al die energie op in de zomer en gebruik het in de winter. Maar dat kost veel geld, energieverlies en opslagruimte. Toch gaan ze dat voor een deel doen, bijvoorbeeld door waterstof of synthetisch methaan te maken. Als je dus overschotten op het net zet in de zomer, kunnen huizen zonder zonnepanelen die gebruiken, en de rest wordt dan gebruikt voor het aanmaken van waterstof op een centrale plaats. Het alternatief is dat je zelf waterstof maakt en die op het gasnet pompt. Maar dat mag vandaag niet, en de installatie zal heel wat kosten dus lang niet iedereen kan zoiets doen. Bovendien moet je daarnaast een goede mix van wind en zon hebben (er is meer wind in de winter), en moet je heel Europa verbinden (soms waait het sterk in Denemarken, soms is er veel zon in Spanje).

Waar we geen schrik voor moeten hebben, is dat de zon 's nachts niet schijnt. Daar wordt volop aan gewerkt en krijgen we wel opgelost (door vraagsturing, batterijopslag, slim laden van elektrische auto's, ...). De echte moeilijkheid zit hem in de seizoenen: van waar komt onze stroom in de winter?

En nóg moeilijker is het vergroenen van ons brandstofgebruik: we gebruiken vandaag vier keer méér olie en gas dan elektriciteit! Wat nu dus al moeilijk is voor hernieuwbare stroom, wordt nog 4x moeilijker voor brandstoffen. Hiervoor zullen we een mix nodig hebben van oplossingen, onder andere isolatie, elektrificatie (bvb elektrische auto's) en waterstof (voor bvb vrachtwagens en industrie).

http://www.autoplus.nu/pro/3684-solenco-power-wint-hansa-green-tour-sta…

http://www.solencopower.com/wp-content/uploads/2017/08/Solenco_Powerbox…

Bovenstaande artikels ter informatie.

Zo te lezen blijkt hun proefopstelling te werken en kijkt men om hun product tegen 2019 op de markt te brengen. 

Ziet er mij een prima project uit. Geprojecteerde prijs van 2000eur/kW lijkt mij ook zeer degelijk. De aansluiting voor gas en electriciteit met bijkomende kosten vallen weg. Kosten voor een boiler etc vallen ook weg. Geen rekeningen meer de komende jaren, al is het maar de jaarlijkse vaste kost zelfs bij 0-energie. 

Het zou nog interessanter worden als ook de waterstofauto wat meer ingeburgerd zou zijn. Het idee dat hier eerder werd geopperd om dit aan de gasleiding te koppelen zou inderdaad mooi zijn, maar aangezien dat niet klaar is en dit wel zie ik het als een heel mooie oplossing. Ik zou de testresultaten willen zien maar ik hou alvast in het achterhoofd eentje te bestellen voor de nieuwbouw volgend jaar!

JeankeVG schreef:

Ziet er mij een prima project uit. Geprojecteerde prijs van 2000eur/kW lijkt mij ook zeer degelijk.


Ik vond niet direct prijzen: wat zijn die dan (per kWh en kW)?
En dat is incl zonnepanelen?

Walter

JeankeVG schreef:

...ik hou alvast in het achterhoofd eentje te bestellen voor de nieuwbouw volgend jaar!


Goed: dan weet je nu tenminste dat passiefhuis standaard moet nastreven voor de nieuwbouw...

walter-8 schreef:

 

JeankeVG wrote:

Ziet er mij een prima project uit. Geprojecteerde prijs van 2000eur/kW lijkt mij ook zeer degelijk.

Ik vond niet direct prijzen: wat zijn die dan (per kWh en kW)?
En dat is incl zonnepanelen?

 

Walter

 

pagina 19 van dat tweede document. Maar geen idee wat in die prijs verweven zit. Ik gok enkel het SPB toestel, opslag exclusief omdat ze enkel over vermogen spreken. Niet over kWh. En passiefstandaard is sowieso na te streven in mijn ogen, gewoon de beste oplossing voor een PH me dunkt. 

Als er niet eens vermeld is wat de energie inhoud is van de oplossing voor welke prijs lijkt me het opnieuw lezen niet de moeite.

Walter

"Als de zon niet schijnt, dan worden de elektriciteit en de warmte geproduceerd door SPB™ vanaf de opgeslagen waterstof, beide samen met een rendement van 95%."

Weet iemand wat het redement elektriciteit naar H2 is?

Zijn er batterijen voorzien om het worstcase verbruik op tevangen? Anders wordt het een dure grap passiefhuis of niet.

 

HVH_59 schreef:
...

Weet iemand wat het redement elektriciteit naar H2 is?

...

een 60%

Klopt.

Als mijn bronnen goed zijn: 

  • Roundtrip electric efficiency (stroom --> waterstof --> stroom) ligt tussen de 30 en 40%. Maar dat is wel gerekend zonder de recuperatie van warmte. Ter vergelijking: een accu heeft een roundtrip efficiency tot 95%. 
  • Grosso modo: zo'n 60% rendement voor stroom naar waterstof. En nog's zo'n 60% voor waterstof naar stroom. Dat zou betekenen dat van de 95% rendement behaald door de Solenco Powerbox, zo'n 35% warmte is. Dat lijkt me niet eens voldoende voor je SWW.

Mijn voorlopige conclusie: de Solenco PowerBox lijkt me niet meteen je kachel of warmtepomp te kunnen vervangen - dat zou pas disruptieve technologie zijn ! Maar wat die Solenco Powerbox onrechtstreeks WEL doet … is de economische waarde van een thuisbatterij kwantificeren .…
 
Veronderstellen we een HHS (HuisHoudStroom) verbruik van 2800kWh per jaar. Zonder verwarming of SWW. Met een netaansluiting en een opbrengst van 850kWh per kWp, heb je dan 3294Wp nodig. Enkele scenario's met Solenco Powerbox:

A. Zonder netaansluiting en zonder thuisbatterij beschik je over een EigenVerbruik van 30%. 70% van die 2800kWh zal bijgevolg door de Solenco moeten geleverd worden. 
30% x 2800kWh / (850kWH per kWp) = 988Wp.
+ 70% x 2800kWh / 36% roundtrip efficiency / (850kWh per kWp) = 6405Wp.
= 988Wp + 6405Wp = 7393Wp benodigd PV-vermogen. Of ruim 4000Wp extra !

B. Zonder netaansluiting maar met thuisbatterij en een EigenVerbruik van 60%. 40% van die 2800kWh zal bijgevolg door de Solenco moeten geleverd worden.
60% x 2800kWh / (850kWH per kWp) = 1976Wp.
+ 40% x 2800kWh / 36% roundtrip efficiency / (850kWh per kWp) = 3660Wp.
= 1976Wp + 3660Wp = 5636Wp benodigd PV-vermogen.

C. Zonder netaansluiting maar met thuisbatterij en een EigenVerbruik van 70%. 30% van die 2800kWh zal bijgevolg door de Solenco moeten geleverd worden.
70% x 2800kWh / (850kWH per kWp) = 2306Wp.
+ 30% x 2800kWh / 36% roundtrip efficiency / (850kWh per kWp) = 2745Wp.
= 2306Wp + 2745Wp = 5051Wp benodigd PV-vermogen.

VERSCHIL (A - B) of (A - C) = 1757Wp à 2342Wp. Te vermenigvuldigen met 1,1 à 1,2 € per Wp ? Merk op: 

  • dat ik voor het gemak de roundtrip efficiency van een batterij heb gelijkgesteld aan 100%;
  • dat de Solenco ook nog warmte levert - wat bij een accu niet het geval is;
  • en VOORAL dat een batterij hoegenaamd niet de levensduur haalt van een zonnepaneel. 

Kortom: bovenop zo'n Solenco Powerbox ligt de economische waarde van een thuisbatterij lager dan … 1000€ !

 

Mijn Tesla aandelen zijn alvast verkocht :-)

Hoe kom je aan de 1000 euro zonder een kost te vernoemen voor de opslag van H2?

Batterij en H2 vergelijken:
Efficiëncy: batterij beter (maar de 90% lijkt me optimistisch cfr wat ik thuis zie met de Nissan leaf).
Stockage: batterij kWh kost gekend, H2???? Stokage duurzamer bij H2 (levensduur h2 vat is...?)
Opwekking: batterij eenvoudige omvormer, complex bij H2.
Risico?

Beide technologieën vechten voor hun markt. Momenteel lijkt batterij te winnen. Misschien H2 maar zinvol bij grotere energie inhoud? Wie bouwt project met H2 om goedkope stroom op markt te kopen en te stockeren?

Walter

@ Walter,

Met een thuisbatterij doe je slechts aan héél-korte-termijn opslag. Een 10 kWh batterij is slechts voldoende om je de volgende dag van (huishoud)stroom te verzekeren. Met waterstof doe je aan zomer/winter opslag. Aan zomer/winter opslag met batterijen doen, is niet alleen onbetaalbaar, maar bovendien een ware aanslag op het milieu. Een thuisbatterij van 10 kWh voorzien bovenop een Solenco Powerbox, zal géénszins je behoefte aan waterstofopslag (zomer/winter, tot 1800kWh) wijzigen. Dat is niet meer dan de spreekwoordelijke druppel op een hete plaat. Met of zonder thuisbatterij is je investering in waterstofopslag bijgevolg dezelfde. Merk op dat ik de economische waarde van een thuisbatterij BOVENOP een Solenco Powerbox schetste.

Verder: 't is niet omdat elke scheet van Elon Musk in alle gazetten staat, dat je de indruk moet hebben dat batterijen van waterstof aan het winnen zijn. Immers:

  1. Waar is de elektrische Toyota ? Had jij er al één gezien ? Hybrides en Plugin Hybrides met de vleet, maar géén EV. Wel een model op waterstof: de Mirai. Maar dat is géén plugin hybride.
  2. Mitsubishi (klopt Toyota als absolute wereldmarktleider in Plugin Hybrides !) maakt voortaan deel uit van de alliantie Renault-Nissan. Waarom ? Omdat ze bij Renault-Nissan aan hun jarenlange uitsluitend-EV-strategie … beginnen twijfelen zijn ?
  3. Op het IAA (Frankfurt autosalon) verraste Mercedes-Benz vriend en vijand met deze Mercedes GLC F-cell. 's Werelds éérste Plugin Hybride op waterstof. Een korte introductievideo: https://www.youtube.com/watch?v=qBm1XSS8kkU Elektrische motor + kleine accu + brandstofcel. Alle voordelen van een elektrische auto (tot het laden van je auto met de overschot van je PV-opbrengst toe, lees: zonder omzettingsverlies van waterstof), zonder de nadelen ervan: in 3 minuten heb je je waterstoftank volgetankt. Goed voor 400km. Mercedes-Benz gebruikt daarvoor 2 cylindervormige gastanks. Van goud lijken mij die niet. Het tankstation zou werken op 700 bar. Maar een Solenco hoeft zijn tanks uiteraard niet in 3 minuten vol te krijgen.
  4. Hoeveel auto's produceerde Tesla al ?

Eén ding is zeker: de grootste concurrent van de Solenco Powerbox is de automobielindustrie. En da's géén kleintje.

 

PS: als die tanks van goud zouden moeten zijn, dan laten we toch gewoon tankwagens uitrukken die aan huis leveren ? Wat zou daar het probleem mee zijn ? In het bijzonder als die tankwagen zelf op waterstof reed ?

De vraag blijft wat bv een 500kwh H2 opslag kost. Ik zie nergens prijzen hoeveel je betaalt voor H2 opslag.

H2 technologieën zijn trouwens al best oud. Maar blijkbaar voorlopig met relatief te weinig vooruitgang voor masproductie.

Als men in Australië een gigantische energie opslag wil voor het elektriciteitsnet kan musk blijkbaar wel leveren. Waarom niet in H2? Waar is de beperking dit in H2 te doen?

Walter

Prijzen heb ik ook nergens gezien, maar volgens de tabel op pg. 16 van 18 https://www.maisonpassive.be/IMG/pdf/-91.pdf, slaat de Solenco 14,6kg waterstof per m3 op onder 200 bar. In 12 cylinders die een vloeroppervlak van 0,74m x 1,2m innemen, goed voor 485kWh. Let wel: die 485kWh betekent niet dat je voor 485kWh stroom uit die vaatjes tapt. Waarschijnlijk produceer je daar zo'n 300kWh stroom mee. En toch: zo onoverkomelijk lijkt me die opslag van waterstof niet.

Aan jou wel ?

Gelet op https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_tank zal Solenco simpelweg stalen tanks gebruiken ?

Het is een bewijs uit het ongerijmde: gezien er blijkbaar geen aanbieders zijn, is waterstof opslag problematisch

Aanbieders ? Onze zuiderburen beschikken over de wereldmarktleider: Air Liquide. Een linkje: https://www.airliquide.com/magazine/towards-hydrogen-society Een bedrijf waarvan de aandelenkoers nog steeds de groei van het bedrijf weerspiegelt. Met elk jaar een comfortabele operationele marge en continu positieve cashflow. Daarbij vergeleken is de aandelenkoers van Tesla … een vat gebakken lucht !

Volgens Air Liquide zal onze energiemix anno 2050 voor 15 à 20% uit waterstof bestaan. Nu kan je natuurlijk stellen dat Air Liquide er alle belang bij heeft om dat cijfer wat op te blazen. Maar een punt hebben ze wel: als we anno 2050 de laatste gaskraan dichtdraaien, ZAL er waterstof zijn. Er is in 25 jaar géén enkel ander dekseltje gevonden voor het potje van onze energietransitie (= de laatste loodjes om volatiele zon- en windstroom in overeenstemming te krijgen met de energievraag). Ook Greenpeace is daarvan overtuigd.

De vraag is alleen: in welke markten zal waterstof doorbreken ? Het is immers nog lang voor we dat dekseltje echt nodig hebben. (Europese interconnectie, V2G, ...) Maar economische en technologische ontwikkeling staan ondertussen niet stil. Wie een antwoord op die vraag wil verzinnen, zal zich dan ook snel geconfronteerd weten met de volgende vraag: wat als brandstofcellen sneller goedkoper worden dan batterijen ? Zo'n trend zou immers … Solenco powerboxen opleveren. 

walter-8 schreef:

Het is een bewijs uit het ongerijmde: gezien er blijkbaar geen aanbieders zijn, is waterstof opslag problematisch

Waar zit voor jou het probleem van aanbieders? Solenco heeft gewoon zijn eigen opslag hoor. Er zijn gewoon geen duidelijke prijzen meegegeven. Maar het opslagsysteem lijkt me niet bepaald het duurste t worden van alles.

En inderdaad waterstof is de toekomst. Zodra de olie uitgeput is gaan de frigo’s van de Arabieren open om de technologie eruit te halen. Hopelijk al veel eerder. 

Maar of de rest klaar is of niet is enkel boeiend als je er een auto op wil laten draaien of met een centraal waterstofnet wil werken. Beide niet relevant voor de huidige werking van de SPB op individueel vlak. Hoewel die wagen misschien ooit komt, dan is met een uitbreiding de technologie ook voorhanden. 

Ik kan me eigenlijk wel voorstellen dat de opslag relatief duur is voor kleine opslag op gezinsniveau.

En nogmaals: ik heb de indruk dat men nog steeds een technische uitdaging heeft (zij het om de kosten laag te krijgen, om veiligheid te garanderen....) die waterstof momenteel tegen houdt. Het feit dat men -nog- geen waterstof buffers bouwt wil volgens mij zeggen dat het naar efficiëntie en kosten nog verre van klopt.
Als iemand mij de kosten voor een huis installatie kan noemen moet ik mijn woorden misschien inslikken.

Walter

Ik vrees toch het ergste.

Alhoewel Solenco aangeeft binnenkort zijn product te kunnen commercialiseren, en als ik het goed begrijp de oplossing zou zijn voor huishoudelijk niveau, werkt de contactlink op hun eigen website niet en bantwoorden ze email, met vragen omtrent lanceringsdatum en richtprijzen, gewoon niet.

Ik zou niet liever hebben dat mijn achterdocht ongegrond zou blijken. Maar als je potentiële klanten al in de beginfase gewoon negeert heb ik toch mijn twijfels of de theorie kan omgezet worden in een haalbare praktijk. Toch op de termijnen die ze zelf laten uitschijnen.

Soleco is blijkbaar niet de enige die dit aanbied.

http://www.homepowersolutions.de/en/product#content

Ik vermoed ook dat deze reeds op de markt is.

passvh schreef:

Soleco is blijkbaar niet de enige die dit aanbied.

http://www.homepowersolutions.de/en/product#content

Ik vermoed ook dat deze reeds op de markt is.

Introductieprijs 54000 euro excl. BTW.

AlainD schreef:

passvh wrote:

Soleco is blijkbaar niet de enige die dit aanbied.

http://www.homepowersolutions.de/en/product#content

Ik vermoed ook dat deze reeds op de markt is.

Introductieprijs 54000 euro excl. BTW.


Ik vind echter nergens hoeveel energie ze kunnen opslagen. Iemand een idee?

In de fact sheet spreken ze van ‘scalable’ tussen 1000kWh en 2500 kWh. Of bedoel je werkelijk te willen weten welk volume waterstof er wordt opgeslagen? Dat is inderdaad niet meegedeeld. Los daarvan is dit een heel duur speelgoed. Zit ook wel meer in dan de SPB (batterij, boiler, ventilatiesysteem,...). Meer dan 20000eur zou ik ook nooit investeren in die SPB. Daarvoor wil ik tvt toch wel eens deftig quantificeren. 

Dat staat toch in hun factsheet?

Als ik het goed begrijp 25 kWh bruikbaar in de batterij (dagopslag), 20 kWh in de H2 tank en 1000-2500 KWh in seizoensoverbrugging (batterij + H2 tank).

Waar vind je die prijzen want die zie ik dan weer nergens staan. Is dat incl. plaatsing?

Welke factsheet?

http://www.homepowersolutions.de/en/product#content

Helemaal naar beneden scrollen. middenste button: "Download PIcea-Factsheet-EN. pdf "

Idd.

De link naar prijs en verwachte leverdatum (Q4 2018) heb ik hier gevonden:

https://www.ee-news.ch/de/article/37897/hps-home-power-solutions-all-in…

Afwachten wat dat geeft in de praktijk.

Die Picea kan 1000-2500KWh leveren uit waterstof. Stel dat je KWh-prijs €0,30 bedraagt: je spaart dan in de donkere tijd maximaal 2500x0,3=€750 uit. Daar heb je dus een maximale zonnepaneleninstallatie voor nodig en een maximaal opgetuigde Picea. De kostprijs van de Picea is 54.000; laten we daar 10.000 van aftrekken want er zit ook een batterij in voor kortetermijnopslag, en zo komen we aan een kostprijs voor de waterstofmodule van 44.000. Dat geeft een terugverdientijd van 58 jaar. Vanuit financieel standpunt is dit niet echt een verstandige optie.

Mijn antwoord op de eerste vraag van Solenco .  

Dag .

  Volgens de voorlopige EPB berekening hebben we een warmtevraag van 8000 kWh/jaar ( 29150 MJ ) voor verwarming en warm water  . Gewoon huishoudelijk elektriciteit gebruik wordt geschat op een 3500 kWh/jaar en onze elektrische auto heeft een 2500 kWh/jaar nodig .      Qua budget hebben we +/- 18000 euro , enkel voor de Solenco Powerbox . Voor de zonnepanelen heb ik een garagedak oppervlakte van 100 m2 .  De waterstof cilinders , is daar eventueel een ondergrondse oplossing voor ? We zijn bezig met een nieuwbouw dus naar installatie toe kunnen we nog alle kanten uit .   Mijn verwachting is wel om volledig onafhankelijk te zijn van het stroomnet . Gas hebben we al afgesloten . En we hebben gebouwd met het oog op zo min mogelijk warmte en elektriciteit nodig te hebben .    Groetjes . Patrick .       Het antwoord van Solenco .    

Dag Patrick , 

De elektrische en thermische vermogens die u opgeeft ligt in de lijn van de mogelijkheden van de Solenco powerbox.

Het budget dat u voor ogen heeft is in de toekomst voor ons ook het target maar momenteel kunnen we het toestel niet lager aanbieden dan aan een prijs die meer dan 4x hoger is dan door u is opgegeven.

Het ziet er naar uit dat we volgend jaar een 10-tal toestellen kunnen verkopen, de brandstofcel markt wereldwijd zal toenemen in allerhande toepassingen zodat we de componenten ook aan een lager tarief kunnen aankopen bij onze leveranciers.

Het is momenteel geen goedkope oplossing, onze aanvragers/kopers bestaan momenteel uit believers die komaf willen maken met de huidige energie problematiek en een oplossing zoeken met zero CO2 uitstoot en onafhankelijk willen zijn van de huidige energie prijzen met de bijhorende onzekerheid van het elektriciteit en aardgas net.

Deze believers bestaan vooral uit slimme doordachte bouwers die kost wat kost grid onafhankelijk voorzien willen zijn van elektriciteit en warmte met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.

Indien er nog vragen zijn of u nog andere mogelijkheden ziet verneem ik dit graag.

 

 

Kan geclasseerd worden bij : goed geprobeerd , maar weer net niet . Mensen die veel investeren om hun woning zo energie zuinig mogelijk te maken.  Geven volgens mij geen 80.000 euro uit ,om dat beetje electriciteit dat ze nodig hebben , op te slaan . Zelfs geen believers . 

Waterstof en brandstofcellen wordt al jaren van gezegd dat ze gaan doorbreken , maar gaat toch nog een tijdje duren . Spijtig .

 

 

 

 

Patrick, ik ben een paar weken geleden bij de productieafdeling geweest. Er wordt daar goed werk verricht maar er is nog wel werk aan de winkel. Ze simuleren nu scenario’s om de performantie van het toestel te testen. Geluid van ventilatoren en compressoren zal nog wel een uitdaging worden als dat binnen de geïsoleerde schil staat... 

Oh , maar het zal wel werken . Alleen niet voor de "gewone" mens . Gekeken naar de kostprijs . 

Ik vind hun uiteindelijke marktprijs van +-20000eur wel redelijk hoor. Je kan er in se volledig mee off grid. Als je ni een geothermische boring en pomp zet ben je dat ook ongeveer kwijt. De vraag is of het voor een zeer laag energiehuis wel nuttig is, daar de rekening daarvan sowieso zeer laag zal zijn dus de terugverdientijd verlengt. Maar zoals de mensen van Solenco ook aanhalen, misschien moeten we eens afstappen van terugverdientijd en kijken naar de milieu impact van iets. Zolang de investering niet buitensporig is. Overigens is elke nieuwe technologie onbetaalbaar voor Jan Modaal zonder ruggesteun. Maar ik herinner me een tijd dat zonnecellen en WKK’s ook niet betaalbaar waren zonder....

Ik volg dit onderwerp al een tijdje met meer dan gewone belangstelling. Als ik voor 20.000 € volledig off grid kan gaan, onmiddellijk.

Maar nu kan ik even niet meer volgen. De ene spreekt over 80.000 € (wat uiteraard volledig onrealistisch is voor een doorsnee gebruiker) en nu is het 20.000 € (wat meer dan redelijk is en veel goedkoper dan je met een homebatterij op PV ooit kan bereiken).

Of bedoel je met die 20.000 € de prijs die men hopelijk, ooit, over x-aantal jaar denkt te kunnen bereiken?

Als je 20.000 € realistisch vindt is PV altijd voor iedereen betaalbaar geweest. Dat heeft nooit 80.000 € gekost.

nu Kost het 4 keer zoveel . Men wil ooit aan de 20.000 euro geraken . 

In de veronderstelling dat ze dat zouden halen met massaproductie . Welk ander product wordt anno 2018 goedkoper door massaproductie ? In de jaren 1900 lang geleden misschien . Vandaag de dag is er gewoon meer winst voor de aandeelhouders , prijzen blijven hetzelfde of worden duurder .

Kijk naar Tesla . Hun batterijen zijn door de jaren heen goedkoper geworden . Alleen hun auto's niet . Hetzelfde zal gebeuren met de Solenco powerbox . Degene die ze nu verkopen zie ik nooit 4 keer goedkoper worden .

De reden voor de dure kostprijs van brandstofcellen op dit ogenblik is dat zij op temperaturen van meer dan 500°C werken en dat je dan dure en beperkt beschikbare materialen nodig hebt die niet kunnen smelten bij deze hoge temperaturen.

Onderzoek heeft nu nieuwe brandstofcellen opgeleverd die hetzelfde werk kunnen doen aan temperaturen onder de 500° C. Hierdoor kunnen veel goedkopere en meer beschikbare materialen gebruikt worden voor de productie van brandstofcellen. Hierdoor zal de prijs niet meer afhankelijk zijn van de prijs van iridium en kan de prijs meer dan 4 keer zakken. Dus er is toch nog hoop, maar je zal toch nog een aantal jaar (ik vermoed 3 jaar) moeten wachten ... en Solenco zal zijn product ook moeten aanpassen aan het verminderde warmtegebruik van de brandstofcel en dus ook de warmteafgifte zal anders zijn en de specificaties zullen dus ook veranderen hierdoor ...

In ieder geval het is een fantastisch concept dat volgens mij heel veel toekomst heeft. Ik wil het bij mij ook een kans geven.

Wij hebben ook nog een ander probleem omdat er in België en bij uitbreiding in Vlaanderen, geen enkele wetgeving bestaat die de opslag of transport van waterstof in een privé-omgeving of in een bebouwde kom reglementeert en toelaat. Hier is nog wat werk voor onze politiekers om dit mogelijk te maken en dus deze noodzakelijke evolutie in de energietransitie te verwezenlijken.

Dit is 1 van de redenen waarom de Solenco testen gebeuren in Nederland (in een door de wetgever gecreëerde reglementen luwe zone waar deze testen kunnen en mogen plaats vinden) en in Duitsland waar er 5 testgebieden werden gecreëerd door de wetgever om energietransitie uit te testen.

Als ik je goed begrijp is het dus op het ganse grondgebied van België, zonder nieuwe wetgeving, gewoon niet toegelaten zo'n installatie op een privé terrein (ook niet buiten de bebouwde kom) te plaatsen?

Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig hé!

Dit is waarschijnlijk de reden waarom Solenco (Vandenborre energy) op dit ogenblik in Vlaanderen de boot afhoudt als er vragen gesteld worden over de aankoop van dit product.

Zij hebben wel een principe akkoord met het Waals gewest om dit beperkt toe te passen (testen). Het Waals gewest staat ook veel meer open voor de energietransitie dan het Vlaams gewest.

Nou je kan ook beleefd de boot afhouden en als firma een gestandariseerd bericht terugzenden met bondig de nodige info waarom er
verder niet verder op vragen kan worden ingegaan. .

Of, als men dat al te veel werk vindt, zijn contactgegevens niet publiceren.

Gewoon niet antwoorden op een vraag komt, mij toch, eerder onprofesioneel over, op het onbeleefde af.

@ Luc Vandamme: Bedankt voor de info. Maar als de besparing in de brandstofcel zit, waarom is de brandstofcel bij andere spelers dan al 4 keer goedkoper? De brandstofcelketel Vitovalor 300-P  van Viessmann kost ongeveer  23.000 €, waarvoor je dan nog eens 8.000 € subsidie krijg en werkt met de PEM-brandstofcellen en zijn al twee jaar op de markt.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/zoek-en-vind/zoek-een-bed…
https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/techniek/verwarmingstechniek/ge…

En de mensen hierboven werken in een privéwoning (welliswaar via gas) toch ook met een brandstofcel die o.a. waterstof aanmaakt.
Maakt Solenco het zich dan niet onnodig moeilijk?

IvoB schreef:

@ Luc Vandamme: Bedankt voor de info. Maar als de besparing in de brandstofcel zit, waarom is de brandstofcel bij andere spelers dan al 4 keer goedkoper? De brandstofcelketel Vitovalor 300-P  van Viessmann kost ongeveer  23.000 €, waarvoor je dan nog eens 8.000 € subsidie krijg en werkt met de PEM-brandstofcellen en zijn al twee jaar op de markt.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/zoek-en-vind/zoek-een-bed…
https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/techniek/verwarmingstechniek/ge…

En de mensen hierboven werken in een privéwoning (welliswaar via gas) toch ook met een brandstofcel die o.a. waterstof aanmaakt.
Maakt Solenco het zich dan niet onnodig moeilijk?

Vooreerst wens ik je deelbaar te maken dat ik je vorige tussenkomst niet erg apprecieer. Als een jonge firma in volle groei zich op dit ogenblik niet bezig houdt met commercialisatie van een produkt, maar zich enkel bezig houdt met de ontwikkeling van een produkt, is het misschien niet abnormaal dat zij enkel wensen te communiceren over hun vorderingen in hun ontwikkeling. Dat er dan vragen komen van geïnterresseerden voor een eventuele commercialisatie is dan een ver van hun bed show. Dat mag je hen zeker niet kwalijk nemen.

Ik heb ook voor zo'n firma gewerkt en begrijp hun standpunt.

en nu over uw vraag.

Het systeem wat hier naar voor wordt geschoven verschilt volledig van het Solenco systeem dat hier besproken wordt. Dit systeem slaat geen zonne energie op en levert enkel elektrische energie wanneer een buffervat voor de verwarming moet bijgevuld worden. Tijdens deze fase van "buffervat heeft energie nodig" wordt het aardgas gesplitst naar waterstof en CO2 via stoomreforming. Deze waterstof wordt via een eenzijdig (bij Solenco werken ze met een tweezijdige of omkeerbare brandstofcel) werkende brandstcel omgevormd naar elektriciteit. De restwarmte gaat  naar de buffer voor uw verwarming en SWW. De CO2 wordt uitgestoten naar de buitenlucht (dus niet CO2 vriendelijk). De snelheid waarmee dit gebeurt wordt bepaald door het aantal brandstofcellen in de stack. Bij deze toepassing zal men een stack gebruiken (uitgangspiekvermogen van 1 à 2 kW) met weinig brandstofcellen (goedkoper). Dus we komen in een situatie terecht van "zonnepanelen" waar enkel elektriciteit geleverd wordt als er zich een bepaald feit voor doet "zonlicht" voor zonnepanelen en hier "bufferwarmte nodig" voor dit systeem. De verwarming wordt gestuurd zoals bij een warmtenet, alleen wordt het warmtenet vervangen door de buffer.

=> in de zomer wordt er weinig of bijna geen elektriciteit aangemaakt omdat er alleen nog een warmtebehoefte is van SWW.

Dit systeem kan met de huidige regelgeving in Vlaanderen verkocht (en gesubsidieerd) worden omdat er geen H2 (waterstof) opgeslagen of getransporteerd wordt. ... en is dus toegelaten.

Het Solenco systeem vertrekt vanuit een aanbod van "groene electriciteit" uit zonnepanelen en zal H2 uit water (niet uit gas) splitsen met een omkeerbare brandstofcel (duurder en complexer dan een gewone brandstofcel) en dan deze waterstof verdichten (onder druk zetten) met een compressor om te kunnen opslaan in een opslagtank onder hoge druk (waarschijnlijk tussen de 70 bar en 80 bar omdat deze druk de standaard wordt in de automobielnijverheid en omdat dit het juiste evenwicht geeft in energiegebruik en kosten compressor en veilige opslagtank). Hiervoor moeten er stacks met brandstofcellen zijn die het piekvermogen van uw zonnepanelen aankunnen. Dus als u 5 kWp zonnepanelen hebt liggen heeft u al minstens 5 kW stacks met omkeerbare brandstofcellen nodig (max. 10 kW volgens de huidige gepubliceerde informatie van Solenco Power Box).

Als u dan elektriciteit nodig hebt, kunnen deze stacks met omkeerbare brandstofcellen enkel een vast vermogen elektriciteit leveren (in analogie met kerncentrales) uit  de opgeslagen H2. Dus je kan niet rechtstreeks je elektriciteit gebruiken (verbruik is variabel vermogen) en daarom wordt er nog een batterijpack ingebouwd. De brandstofcellen zullen dus uw batterijpack laden en de elektriciteit die je verbruikt komt van het batterijpack. Het batterijpack zal uw modulerende vraag aan elektriciteit verzorgen. De snelheid waarmee u uw batterijpack wil opladen hangt af van het aantal stacks met brandstofcellen, bvb u wilt uw batterijpack (25 kWh heb ik gelezen) opladen aan 5 kW (piek vermogen) dan hebt u genoeg met de 5 kW stacks uit de vorige berekening, wilt u sneller opladen dan heeft u meer stacks nodig.

De brandstofcellen hebben een werkingstemperatuur nodig. Daarom wordt een deel van de H2 direct omgezet in warmte. Deze warmte wordt gerecupereerd en gestuurd naar een buffervat voor uw verwarming en SWW. Omdat dit niet voldoende is heeft men ook nog een H2 verwarmingssyteem aan hoge temperatuur (ontwikkeld en gebouwd in Italië) toegevoegd die het buffervat verder kan opwarmen indien nodig. 

Ook hier wordt de verwarming en SWW gestuurd (platen warmtewisselaars) zoals bij een warmtenet, alleen wordt het warmtenet vervangen door de buffer.

U begrijpt goed dat dit systeem veel complexer is en veel meer biedt (opslag van zonne energie en afgifte van elektrische energie wanneer gevraagd) dan het verwarmingssysteem Vitovalor. Het aantal en het type brandstofcellen verschilt ook. De aanmaaktechniek van de H2 (waterstof) verschilt ook. Bij het Solenco Power Box systeem is er geen uitstoot van CO2. Het is daarom voor mij verwonderlijk dat de Europese subsidies deze Vitovalor sponsoren, want voor mij is er geen enkel milieu- of klimaatvoordeel aan om uit gas elektriciteit te halen.

Er kan voor mij, op dit ogenblik, geen prijssetting zijn bij de Solenco Power Box omdat deze nog steeds in ontwikkeling is en dat de meeste componenten nog niet in serieproductie zijn. Dus is een prijs van 80000 Euro niet representatief voor het serie eindprodukt.

... En de prijs van de vitovalor (23000 EURO) is volgens mijn bescheiden mening zeker te duur, rekening houdend met de eigenschappen (CO2 uitstoot), de gebruikte componenten en de weinige echte voordelen.

... En in Nederland, waar men van het gas los wil komen, heeft Vitovalor zeker geen kans ....

 

Luc Vandamme schreef:

 

IvoB wrote:

 

@ Luc Vandamme: Bedankt voor de info. Maar als de besparing in de brandstofcel zit, waarom is de brandstofcel bij andere spelers dan al 4 keer goedkoper? De brandstofcelketel Vitovalor 300-P  van Viessmann kost ongeveer  23.000 €, waarvoor je dan nog eens 8.000 € subsidie krijg en werkt met de PEM-brandstofcellen en zijn al twee jaar op de markt.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/zoek-en-vind/zoek-een-bed…
https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/techniek/verwarmingstechniek/ge…

En de mensen hierboven werken in een privéwoning (welliswaar via gas) toch ook met een brandstofcel die o.a. waterstof aanmaakt.
Maakt Solenco het zich dan niet onnodig moeilijk?

 

 

Vooreerst wens ik je deelbaar te maken dat ik je vorige tussenkomst niet erg apprecieer. Als een jonge firma in volle groei zich op dit ogenblik niet bezig houdt met commercialisatie van een produkt, maar zich enkel bezig houdt met de ontwikkeling van een produkt, is het misschien niet abnormaal dat zij enkel wensen te communiceren over hun vorderingen in hun ontwikkeling. Dat er dan vragen komen van geïnterresseerden voor een eventuele commercialisatie is dan een ver van hun bed show. Dat mag je hen zeker niet kwalijk nemen.

Ik heb ook voor zo'n firma gewerkt en begrijp hun standpunt.

Ik vind wel dat je zoiets heel eenvoudig kunt aangeven aan geïnteresseerden door gewoon iets dergelijk gewoon al op je website te zetten.

Anderzijds verwondert het me niet: echte onderzoekers hebben vaak niet de feeling om hun potentiele en toekomstige klanten toch nu al degelijk te informeren. Ik merk dat hier thuis heel regelmatig met enerzijds een wetenschappelijk type en anderzijds een commerciëel type die bijna dagelijks in aanraking komt met klanten.