SWW + vloerverwarming

Hallo iedereen hier,

zoals jullie zien ben ik nieuw hier, maar volg dit forum al enkele maanden op de voet.

Nu overweeg ik een woning te kopen en heb ik nog enkele vragen en wil ik de keyboardwarriors in jullie wakker maken om mij misschien wat te sturen in denkpistes die ik over het hoofd zie of verkeerd bekijk.

Om jullie een beeld te geven:

Ik ben van plan om  een woning degelijk te isoleren 
--> vloer, recticel 10cm of gespoten pur 10à12cm; chape 8cm
--> muren 17 à 20 cm glaswol
--> tussenplafond 12cm glaswol
--> dak 18 of 20 cm glaswol
--> ramen "hoogrendementglas" K=1,1

Dit komt in combinatie met 14 zonnepanelen (+-4000Wp)

Ik vermoed dat ik hiermee qua isolatiewaardes degelijk ga scoren, ik probeer hier geen passiefwoning te creëren of moet dit misschien toch overwegen? Isolatie is allessinds een must, ik wil niet naar de minimum isoleren want dat is m.i. op termijn in u eigen zakken zitten.

Nu ben ik wat aan het kijken om vloerverwarming te plaatsen en aan het uitzoeken wat de mogelijk prijs/kwaliteit en duurzaam de beste optie voor VV en SWW is. 

Wat ik voor ogen heb voor verwarming (VV & SWW) is ofwel
- warmtepomp L/W (kan je dan wel voldoende warmte voor SWW creeren?  Voornamelijk in de koudste maanden)
- Heatpipes zonneboilercombi (+ doorstromer op gas?)
- Heatpipes Zonneboilercombi ( + elektrisch bijverwarmen)
- Of combinatie van bovenstaande (dit zal de kostprijs weer doen stijgen :rolleyes: )
- Enkel en alleen op gas verwarmen
- micro-WKK (hoewel zelf geen fan van)

Als laatste eventueel nog een houtkachel toe te voegen dit op de boiler kan verbonden worden, hoewel ik mij dan vragen stel bij overtemperatuur e.d.

Echter wil ik gas eerder uitsluiten, daar er (nog) geen gasaansluiting voorhande is, en ik liever "hernieuwbare" energie prefereer, hoewel dat de kostprijs wel moet meevallen :-)

Ik wil eigenlijk wat ervaringen van mensen weten, ideëen opdoen van bepaalde kostprijzen en de nog vaste kosten (ok dit is afhankelijk situatie per situatie bij iedereen maar om toch een idee te hebben).
 

Alvast bedankt aan iedereen die opbouwende kritiek kan geven!

 

Mvg

 

Le_Bru
 

Reacties

rekeninghoudend met de info dat je geeft en dat er een goede luchtdichtheid wordt bekomen zou ik het volgende doen:

  • L/W warmtepomp met "voldoende groot" buffervat.
    • reden zijn: je hebt zonnepanelen (4kw piek is niet niks) en je verkiest geen gas. Als je voldoende buffer hebt zou je ook in de winter voldoende moeten kunnen produceren voor sww (op voorwaarde van goede isolatie en luchtdichtheid natuulijk)
  • Dit kan je dan combineren met een CV haard/vergasser (met watermantel dat je op je buffervat aansluit).
    • voordeel: op de momenten dat je warmtepomp de laagste COP heeft (winter) kan je bijspringen met af en toe en goede stookbeurt.
    • de moderne haarden zijn ook houtvergassers met reversed flame. In mijn opinie is dit de enige toelaatbare manier van hout stoken met meer dan 90% rendement, maar dat beslis je zelf natuurlijk.

Een andere optie is een grondboring te doen om daar een warmtepomp op aan te sluiten. Dit Is veel duurder dan de L/W warmtepomp maar de haard/vergasser wordt volledig overbodig want de COP van die warmtepomp zal nagenoeg constant zijn door de seizoenen heen.

 

Ik zou de isolatiediktes en materialen toch nog eens herbekijken, vind deze toch wat aan de magere kant.

Aan je uitleg te zien, spreek je over een houtskeletbouw?

Wat is de meerprijs om dan ineens naar passief te gaan?

4kwp compenseert je gewone elektrische verbruik; er zal niets over zijn voor verwarming. Dus de zonnepanelen hebben geen enkele relatie met de verwarming of warm water.

Verwarmingsvraag: benoem / schat eens hoeveel vermogen je nodig hebt; dat maakt de discussie concreter. Bv: eventueel kost de grondboring voor de warmtepomp 10.000 euro en heb je maar een verwarmingsverbruik van 300 euro met de lucht-water warmtepomp. Dan denk ik niet dat iemand de boring rationeel kan aanraden....

@jef_vp wat is in u ogen een voldoende groot buffervat? + ik ga zo'n moderne houtkachel in overweging nemen. Mooi meegenomen is dat ik hout gratis kan verkrijgen.

@limer. De achterbouw is eigenlijk een schuur (dat verbonden wordt met het huis en als functie living/keuken zal krijgen) met enkele steen. Na wat denkwerk zou mogelijk een ytongmuur langs binnen en de spouw te isoleren een betere oplossing zijn. Wat voor isolatiediktes raadt je aan bij welke materialen? En idd wat is de meerprijs tot passief?

@walter: Verwarmingsvraag kan ik moeilijk inschatten, zit nu pp een apartement van 90m2 en dat huis zou er 300m2 zijn, maar mits degelijke isolatie zou dit kunnen meevallen me dunkt.

300m2 te verwarmen ruimte is best zeer veel.
Je werkt let een architect? Vraag naar een bepaalde warmtevraag toe te werken ipv met isolatie diktes te werken.
Dus vraag bv: ik wil max 20W/m2 nodig verwarmingsvermogen voor de woning of bv maximaal 6.000kwh energie kost per jaar. Bekijk dit eens met je architect. Met zijn ervaring kan hij dat benoemen.

Walter heeft een punt over de 4kwp. Voor een gemiddeld gezin zal dit enkel het dagelijks verbruik dekken. (Als je energie bewust bent kan je dit wel met een derde tot de helft reduceren.) Dus, een L/W warmtepomp zal de electriciteits factuur toch aanzienlijk doen stijgen als de warmtevraag te groot is.

Ook het volume van het buffervat is afhankelijk van je verbruik. Met hoeveel woon je daar, hoeveel douches per dag en al dan niet na elkaar etc....

Dus zoals het meeste advies: hoe precieser je bepaalt wat je verbruik is of zal zijn (zowel cv als sww) hoe beter je de keuze van installatie kan bepalen. Er bestaan online tools om dit te schatten. Dit kan je zeker helpen om de juiste keuze te maken. Start bijvoorbeeld met deze link: http://www.bouw-energie.be/nl/bereken/epb  .Vul dit zo nauwkeurig mogelijk in en dan kan je al betere beslissingen maken of kunnen we je beter helpen.

Ik zou inderdaad toch maximaal investeren in isolatie.De waardes die je aangeeft zijn niet slecht maar dat kan nog véél beter. In de toekomst gaan we toch allemaal passief moeten bouwen dus waarom er nu niet mee beginnen als het kan? Ik zou voor elk bouwonderdeel mikken op een maximale U-waarde van 0,125 W/(m².K) (warmteweerstand R = 8 m².K/W). Met het meeste aandacht voor het dak en het minste voor de vloer.

Beste LeBru,

Mijn ervaring in cijfers (1 Januari 2018 tot 1 Juli 2018):

DNA van mijn huis: 5 jaar in gebruik - EPB oppervlakte 234 m², K17, E12 - luchtdichtheid 1.23 - WP L/W 8 kW gecombineerd met  zonnecollectoren en met buffer van 500 l - VV met stooklijn 25° C tot 34°C - 2.1 kWp zonnepanelen - D ventilatie - elektrisch koken - overal LED verlichting - 2 personen - stadswaterverbruik 140 l / dag - regenwaterverbruik 120 l / dag - SWW bijstoken met elektrische doorstromer van 5 kW

Omdat de warmteproductie gebeurt door een WP () gecombineerd met een ZB (**) zal de door het huis opgeslorpte energie (= werkelijk verbruik) niet overeenkomen met de inkomende energie (= verbruik op elektriciteitsmeter + opbrengst ZP + opbrengst ZB), geef ik u de 2 waarden gedetailleerd hieronder

Totaal aan inkomende energie: 3003,8 kW, verdeeld:

           
  • Som van van het el.-net afgenomen vermogen (meterstand): 1370,00 kW
  • Som van ZP(*) opbrengst: 1066,70 kW
  • Som van ZB (**)opbrengst: 567,10 kW

() WP: Warmtepomp - WP L/W: Warmtepomp Lucht Water

(*) ZP: Zonnepanelen

(**) ZB: Zonnebuffer

Hiervan betaal ik dus enkel de 1370 kW van de elektriciteitsmeter (= 1370 kW * 0.2376 € = 325.51 €) en de andere energie is afschrijving van de investeringen ZP en ZB.

Mijn totaal gebruik aan energie (= werkelijk verbruik): 4275.13 kW, verdeeld

  • Som van SWW vermogen geleverd door ZB: 238,18 kW
  • Som van SWW vermogen geleverd door el. doorstromer: 106,22 kW
  • Som van Reëel WP afgedragen vermogen VV (***): 2236,80 kW
  • Som van VV vermogen geleverd door ZB: 252,64 kW
  • Som van vermogen normaal el. verbruik (excl SWW): 1441,29 kW
                   

 (***) SWW: Sanitair Warm Water

(****) VV: Vloerverwarming en/of muurverwarming

Uit bovenstaande tabel blijkt dat ik minstens 66% (SWW+VV/totaal verbruik = 2833,85 kW / 4572,13 kW) van mijn verbruikte energie in de vorm van warm water wordt gebruikt.

In het elektrisch verbruik (34 % van het totaal verbruik) zit ook het verbruik van mijn wasmachine en mijn afwasmachine. Deze verbruiken ongeveer 50% van hun energie om water op te warmen. In mijn geval gaat dit over 194 machines in de bestudeerde periode (1 januari 2018 tot en met 1 juli 2018) of 0,6 kW gemiddeld per machine om water op te warmen. Dit is 0,6 kW * 194 = 116,4 kW.

Als we nu met alles  rekening houden, dan is mijn aandeel warm water 69% in het verbruik van energie (2833,85 + 116,4 kW)/4572,13 kW 

De energie voor de VV wordt geleverd door de WP L/W met een SPF (*****) van 2,8 die verbeterd wordt door de ZB naar een SPF van 3,09 (zonneboiler levert 10,15 % van de warmte-energie voor de VV)

(*****) SPF: Seasonal Performance Factor - vb: SPF = 3,09 betekent dat ik voor 1 kW elektrische energie die ik in de WP steek er 3,09 kW warmte van verkrijg.

           SPF van mijn ZB = 10 (voor 1 kW elek. energie, krijg ik 10 kW warmte.

Wat zegt mij het bovenstaande:

  1. Dat mijn studie vooraf aan mijn verbouwing, meer aandacht had moeten hebben voor warmwater productie. Hier valt veel te besparen aan inkomende elektrische energie:
  • Dat ik had moeten investeren in een grotere zonnebuffer (7500 l) met meer collectoren. Dit haalt mijn inkomend verbruik naar beneden met 70 % van het WP (elektrisch) verbruik (807,01 kW * 70% = 564,9 kW) [dit is niet de opbrengst van de WP, enkel het elektrisch inkomend verbruik] + 50% van het elektrisch verbruik van mijn SWW elektrische doorstromer (106,22 kW * 50% = 53,11 kW) of een totaal van 670,91 kW).
  • dat ik had moeten investeren in een warmwateraansluiting van mijn wasmachine en afwasmachine met een potentiële besparing van 45 kW over de bestudeerde periode.
  • dat ik had moeten investeren in een "douche warm water recupuratie" met een potentiële besparing van 60 kW

      2. ik had moeten investeren in een kleinere WP van 4 kW i.p.v. 8 kW. Door het te grote vermogen in combinatie met de lage stooklijn van mijn VV en de lage warmtevraag [17,76 kW/m² per jaar], slaat mijn WP te veel aan en uit, doordat deze niet genoeg gebruik kan maken van de progressieve regeling van de compressor. (regelbereik van 40% tot 100% van het vermogen => 40% * 8 kW = 3,2 kW tot 8 kW regelbereik, bij een 4 kW WP is dit regelbereik van 1,6 kW tot 4 kW en dit is meer dan voldoende). Deze minderinvestering (van 8kW naar 4 kW) zou het verbruik van de WP met 10% verminderen en zou niets aan het comfort veranderen.

    3. dat ik vorig jaar de juiste keuze heb gemaakt om te investeren in een kleine elektronisch geregelde doorstromer voor SWW. Deze beslissing werd gecombineerd met de beslissing om mijn buffervat niet meer op temperatuur houden door de WP. Hierdoor heeft mijn ZB een hoger rendement. => de lagere t° in de buffer zorgt ervoor dat mijn ZB sneller aanslaat in de winter bij de minste zonneschijn. Vergeet niet dat de zonneboiler een hoger rendement heeft dan de WP. Deze zonne-energie kan  ik gebruiken voor de VV en gedeeltelijk voor het SWW. De elektrische doorstromer zal enkel het SWW verder opwarmen tot 49°C wanneer er effectieve SWW vraag is. De WP (enkel nog gebruikt) voor de VV zal enkel werken als de t° in het buffervat gezakt is onder de 34°C. Dus op 2 kanten gewonnen. Mijn totaal elektrisch verbruik is dan ook met 7% gezakt, alhoewel deze winter minder zonnig en kouder was dan vorige winter.

Wat kan u hieruit halen?

Dat het belangrijk is vooraf een grondige studie te maken van uw gebouw en de nodige isolatie op en onder het gebouw, wil je VV op lage tempertuur toepassen.

Vloer- en/of muurverwarming op lage temperatuur is een noodzaak voor de toekomst om met de energie van de toekomst (warmtenet, WP, ZB-systemen) te kunnen werken.

Investeer in een goede warm waterproductie en lange termijn opslag, die rendeert in de toekomst. Collectoren en buffer kunnen makkelijk 50 jaar meegaan. Deze investering is de moeite waard.

Analyseer nu al je verbruik (hoeveel douches, baden, wasmachines, afwasmachines) en geef nooit toe aan comfort. 

Maak gebruik van goede architecten, studiebureau's en energieconsulenten. Maar let op:

Er zijn nog steeds te weinig architecten, studiebureau's en EPB consulenten die rekening houden met de toekomst. Deze professionelen houden enkel rekening met de reglementering die vandaag geldig is voor de bouwvergunning die ze vandaag indienen, hoewel iedereen weet dat de reglementering verandert met het zicht op 2050. Men weet nu al hoe men in 2050 een huis zal beoordelen. Het is jouw taak als bouw/verbouwheer om de architect en de bouwprofessionelen erop te wijzen dat je geen huis bouwt voor 2018 maar voor 2050. Wil je de waarde van je huis naar de toekomst behouden, dan moet je daar nu al rekening mee houden door de juiste toekomstgerichte investeringen te doen.

TIP: simuleer uw huis isolatiewaarde en uw energieverbruik verwarming via www.U-Wert.net. Het is gratis en accuraat als je alles juist invult. Ook is deze website niet gebonden aan een commerciële partij - het is de uitgelopen hobby van een ingenieur en is nu al herkend als de beste tool, zelfs voor professionelen, om zulke simulaties te maken.

Met vriendelijke groeten,

Luc

NOTA: als je mijn achterliggende cijfers en databases wil zien, dan mag je me steeds via privé Email contacteren.

 

Beste Le_Bru

Eigenlijk start alles met een vermogensberekening, daarmee weet je snel wat de mogelijkheden zijn qua verwarmingssystemen. een kleine investering in rekentijd kan je 1000'en euro's en vooral slecht werkende (ondergedimensioneerde, of overgedimensioneerde) installaties besparen. 

MVG

Steven