gasverbruik doorstromer vs boiler

Ik ga mijn oude gasketel uit '94 vervangen door een nieuwe gascondensatieketel, maar ik twijfel nog tussen een doorstromer of een boiler (120 liter - uit de meest interessante offerte). Het gaat over een appartement (70m2) met één badkamer met één douche, waarbij er dagelijks door 2 personen gedoucht wordt. Overigens wordt er nauwelijks warm water verbruikt.

In mijn vorig appartement hadden we een doorstromer (een Chappee initia, vermogen ca. 30 kW sww) en hadden we in de zomer (enkel warm water gasverbruik) een gemiddeld verbruik van 10 m3 per maand.

Stel dat ik nu een gasketel (vermogen ca. 24 kW) met een boiler zou nemen ( https://www.vaillant.be/consumenten/producten/unistor-vih-r-120-200-ha-… deze (120 liter ErP A+) heeft momenteel de meest interessante offerte); hoe hoog zou het gemiddeld verbruik per maand hier ongeveer liggen?

(Gezien er hier vrij hard water is en geen optie tot het plaatsen van een ontharder, wordt wel vaker een boiler aangeraden, maar indien het verbruik toch hoger zou zitten, zou ik gelet op de hogere aankoopprijs en hoger verbruik toch voor een doorstromer opteren)

Alvast bedankt,

Niels

Reacties

Vergeet ook geen rekening te houden met de verschillen in comfort: Bij een boiler heb je sneller warm water, dat ook constant blijft in temperatuur. Bij een doorstromer wordt water dan wel niet 'onnodig' opgewarmd, het duurt ook wel wat langer vooraleer je warm water hebt. Bij een doorstromer is er ook meer kans op temperatuurschommelingen van het water.

Sneller warm water hangt ook af van de afstand van boiler tot warmwaterpunt.

Vroeger hadden we ook een doorstromer. Nu hebben we voor twee appartementen een condensatieketel met een kleine boiler (+/- 60 liter). Voor de rest wordt warm water in doorstroom bijgemaakt.

Bij een doorstromer verliest men telkens enkele seconden vooraleer de vonk aanslaat en de brander opwarmt. Bij een kleine boiler worden deze seconden overbrugt. Maar het verbruik in de zomer ligt wel hoger.

Gezien ge buiten het douchen weinig warm water verbruikt, schijnt het mij spaarzamer om met een doortromer te werken. Die enkele seconden zijn hier van geen tel. De douchesproeier tussentijds stil zetten speelt ook geen rol, want het water in de leiding is intussen nog niet afgekoeld.

Het prijsvoordeel bij aankoop zal ook niet te onderschatten zijn. 

In ons vorig uis hadden we zeer zacht water. Ik ken dus niet de invloed van de waterhardheid op het goed functioneren van een doorstromer. Voor de condensatieketel hebben we nu een waterontharder geïnstalleerd.

Ik heb nu zonneboiler 400l met l/w warmtepomp als back up (passiefhuis dus weinig warmte nodig)

In vorig huis doorstromer met hard water en na 10j deed die toch nog goed zijn ding. Welk elke 2j onderhoud op laten doen.