Werkt de combinatie lucht-lucht warmtepomp / elektrische radiator?

Wij wonen in een huis uit 1900. Het huis is een blok van 2 met de tuin pal zuid en een plat dak, +/- 5 graden geheld richting zuid met geen schaduw.. De buitenmuren zijn voorzien van een later ingebouwde spouw met isolatie aan de binnenkant. Tevens is de gehele benedenverdieping voorzien van HR++ Glas. Er is geen vloerisolatie. Binnenkort word ook de bovenverdieping van HR++ Glas voorzien en komt er dakisolatie op. Daarop worden +/- 18 300WP zonnepanelen geinstalleerd.

De verwarming is in dit huis nu vreemd geregeld. In de voorste kamer (Kamer-en-suite, afsluitbaar met schuifdeuren) zit een radiator (CV). In de voormalige achterkamer (even groot als de voorkamer), staat een gashaard, en in de keuken die aan de achterkamer is aangebouwd (open verbinding), staat een gevelkachel (oud model). De kamers zijn ongeveer 5 X 4,5 meter, en langs beide kamers loopt een lange gang. Deze gang komt uit in de keuken, die ook 5 meter diep is en een kleine 6 meter breed.Het deel met de breedte van de gang is laag, de rest oplopend naar ong. 3.6 meter, glazen dak. Als het glas in deze serre-keuken is tevens HR++

u mijn vraag: Wij willen van de gashaard en gevelkachel af, en de overcapaciteit van onze panelen gaan gebruiken voor verwarming benedenverdieping. Vloerverwarming is helaas geen optie. Ons idee is om in de keuken een lucht-lucht warmtepomp te installeren. Een 2e unit komt in onze slaapkamer. (alleen in de zomer te gebruiken als airco). In de achterkamer willen wij dan, evenals in de voorkamer een electrische radiator hangen. In de achterkamer komt dan tevens, voor als het echt koud is, een inbouw hoog rendement houtkachel. Op de bovenverdieping word nooit gestookt (alles CV). Op deze manier hopen wij een aardige besparing door te voeren.

Het benodigde aantal KW voor de ruimtes is: voor en achterkamer ong. 1500W elk, en voor de keuken ong. 3000W (hoge plafonds).

Wij gebruiken nu ong 2700 m3 gas en 3600Kwh per jaar. Gezin 4 personen waarvan er 1 thuis werkt.

Lijkt dit een rationele optie? onze HR-Ketel is 9 jaar oud en nog niet aan vervanging toe. Een hybride warmtepomp (lage temperatuur dus) lijkt ons niet handig, omdat wij nergens vloerverwarming kunnen/willen leggen ivm de esthetiek van het huis.

Ik hoor graag of wij op de juiste weg zitten... dank

Reacties

Energetisch gezien: of je nu warmtepomp neemt op lucht-lucht of werkt met lucht-radiator; veel verschil in zuinigheid zal er niet zijn; beide gaan slechter zijn dan lucht-vloerverwarming.

En misschien is lucht-water-radiator nog beter omdat je dan maar 1 toestel hebt (lees eenvoudiger in onderhoud.

Maar ik ben bang dat je voor de lucht-lucht wil kiezen voor de koeling en ik ga je niet kunnen tegenhouden.

De ruimtes met hun eigen kachel kan je relatief eenvoudig aanpassen door er radiators bij te plaatsen.

En met 3.000m3 of 30.000kwh aan gas; alles op de warmtepompen zal je +10.000kwh elektriciteit kosten. Er is nog veel verbetering mogelijk in isoleren. Je zou hier moeten streven naar toch een factor 3 minder verbruik enkel door isolatie. Daar moet je prioriteit liggen...
En daar nog eens airco bij wordt een voorbeeld hoe het niet moet....

Walter

Dank voor je reactie Walter,

de reden om geen vloerverwarming te doen is omdat er in de kamer een nog lang niet aan vervanging toe zijnde eiken visgraat parketvloer ligt. Tevens is de kruipruimt onder het huis, voor zover aanwezig, niet diep genoeg om de vloer aan de onderkant te isoleren. Dat beperkt de keuze enigszins. Van een hybride-waterpomp (lucht-water) heb ik begrepen dat dat met name icm vloerverwarming goed werkt. Kun je me iets vertellen over de combinatie lucht-water / lage temperatuur radiatoren? (zuinigheid en kosten?)

Van de kachels willen wij af omdat zij bijzonder inefficient zijn. In deze ruimtes is geen aansluiting CV aanwezig, die zal aangelegd moeten worden, en dat word enigszins beperkt door een 100-jaar oud stro/gips plafond.

Heb je misschien nog meer tips qua isolatie? ik ben een beetje door mijn mogelijkheden heen denk ik. We worden, nogmaals, wel enigszins beperkt door de estehtische aspecten van het huis die we zoveel mogelijk willen behouden. Tot nu toe dus overal HR++, Dakisolatie, muur-isolatie en een B+ Label op het huis.

Alvast dank!

ese-savingenergy

Er wordt de laatste jaren veel reclame gemaakt voor een nieuw type infraroodverwarming. Maar in feite is dit een rechtstreekse elektrische verwarming. Dus veel rendementswinst valt er niet uit te rapen.

Jos, 

Ik versta uw verwarmingssysteem niet goed. Ge hebt een CV in de voorste kamer.  Ge verbruikt nu 2.700 m³ gas. Met zulk verbruik kunt ge niet overgaan op een warmtepomp, die zal te dikwijls te kort schieten. 

Is er een slaapkamer gebruikt als bureau, die in de winter moet verwarmd worden? Hoe dik is de dakisolatie? Zit daar niet de oorzaak van te veel warmte in de slaapkamers tijdens de zomer?

In zulke huizen is een gaskachel in feite geen slechte oplossing, als ge er geen CV kunt installeren. (En waarom niet?).

@ ESE-Belgium,

Uw infraroodpanelen werken zonder weerstand zeg je. Dan moet je hier toch eens uitleggen hoe je uit elektriciteit warmte haalt, er zal toch ergens iets warm moeten worden opdat er van infra rood straling sprake kan zijn. En warm worden enkel en alleen omdat er elektriciteit door stroomt kan niet anders dan door een weerstand.

Hetgeen jij hier beweert vind ik ook nergens terug in de karige informatie over dat product.

En 1 kWh energie die zomaar vermenigvuldigd kan worden met 4 ? Dit lijkt sterk op boerenbedrog, dus hier heb je ook één en ander uit te leggen.

Ik denk dat je hier op het verkeerde adres zit om zulke dingen te beweren of trachten te verkopen.

@SE-Belgium,

Als u werkelijk de mensheid wilt helpen, dan kan je dat beter hier verder doen dan via persoonlijke mails.

U beweert dat uw infrarood panelen een cop van 4 hebben, dus er komt 4 maal zoveel energie uit dan je er in steekt. 

Warmtepompen kunnen dit in het beste geval ook, maar die halen extra energie uit de buitenlucht of uit de grond. Daar heb je een uitwisseling van warmte en koude tussen de buitenomgeving en de binnenruimte. De buitenomgeving wordt in dezelfde mate kouder als de binnenruimte warmer wordt. Geen toverij dus.

Bij uw panelen zou die (wonderbaarlijke) vermenigvuldiging zo maar uit het niets komen, er is geen verbinding met een andere omgeving waaruit warmte kan onttrokken worden. Toverij dus ?

Kan je ons een link bezorgen naar die studie van TU Eindhoven ? Misschien dat ik daarin dan een bewijs of een verklaring kan vinden wat met uw uitleg niet het geval is.

 

...

jos enschede schreef:

....

Van de kachels willen wij af omdat zij bijzonder inefficient zijn. In deze ruimtes is geen aansluiting CV aanwezig, die zal aangelegd moeten worden, en dat word enigszins beperkt door een 100-jaar oud stro/gips plafond.

Heb je misschien nog meer tips qua isolatie? ik ben een beetje door mijn mogelijkheden heen denk ik. We worden, nogmaals, wel enigszins beperkt door de estehtische aspecten van het huis die we zoveel mogelijk willen behouden. Tot nu toe dus overal HR++, Dakisolatie, muur-isolatie en een B+ Label op het huis.

Alvast dank!

Een ruimte aansluiten op je cv is eenvoudig. Dat is maar buizen leggen. Die moeten ook niet in de muur of in een plafond; dat kan perfect 'op'. Met wat creativiteit moet dat niet storend zijn.

Voor betere isolatie; start een aparte vraagstaart. Een eerste tip van mij zou langs gaan bij een vibe adviseur. Dan kan je met iemand met verstand rustig eens over je plannen en verwachtingen gaan.

Walter

jos enschede schreef:

...Van een hybride-waterpomp (lucht-water) heb ik begrepen dat dat met name icm vloerverwarming goed werkt. Kun je me iets vertellen over de combinatie lucht-water / lage temperatuur radiatoren? (zuinigheid en kosten?)


Lucht - water tegen vloerverwarming geeft een groter rendement (voor de vuist weg 3.5 cop op jaarbasis), een radiator heeft een hogere temperatuur nodig. Omdat radiator in oude huize veelal overgedimensioneerd zijn, daarom niet zo hoog als je nu hebt voor de gasketel. Voor de vuist weg eindig je bv op een cop 2.5.

Je zal wel merken vinden die een lucht warmtepomp willen plaatsen naast een bestaande installatie.

Maar gezien je grote verbruik vandaag moet voor mij toch in de eerste plaats gewerkt worden aan verminderen van de warmtevraag.

Walter

Dag Walter,

Daar heb je helemaal gelijk in. Wat dat betreft : de gevelkachel en gashaard gaan dus weg, die verbruiken enorm veel. Tevens hing de thermostaat in de kamer waar de gashaard stond. Die is nu vervangen door een draadloze thermostaat die in de ruimte ligt waar de radiator is. In plaats van de gashaard komt er nu een hoog rendements houtkachel voor de winter. De dak isolatie word binnenkort aangebracht (6 cm pir bovenop 4 cm pir), en uiteraard het HR++ glas op de bovenverdieping. Dit zou het gas verbruik behoorlijk omlaag moeten brengen. Tevens, zoals reeds gemeld, een lucht-lucht pomp als bijverwarming op zonnepanelen. Deze schaffen wij aan in Denemarken (goedkoper ivm daar wonende familie etc). Dan eerst maar eens een jaar kijken wat dat allemaal met het gas verbruik doet...

overigens is voor de CV ook een oplossing gevonden, die komt dus nu in de midden ruimte waar zich nu nog de gashaard bevind

Er is nu CV op de gehele bovenverdieping en beneden op de 2 ruimtes na waar het meest word geleefd.

omdat er nu 2 gaskachels staan in die ruimtes (en dus geen CV)., en ik wel de cv aanzet in mijn kantoor, kan het systeem niet van zijn warmte af waardoor de ketel steeds af slaat vanwege een te hoge terugvoer temperatuur. Om die reden staat in alle ruimtes de radiator toch een beetje open, wat natuurlijk veel gas kost. Door nu een radiator toe te voegen en een gashaard weg te halen hoop ik dat probleem enigszins te omzeilen. 

ESE-Belgium schreef:

Om dat de test verslagen niet geladen worden hier , en ik krijg ook geen afbeeldingen toegevoegd .

Heb ik deze toegevoegd op mijn Facebook pagina waar u deze kan bekijken.

Ik voeg hier een link toe naar deze pagina https://www.facebook.com/esebelgium/#

 

Ik lees in het rapport over de CE-test:

"Het verzoek van Lexin was aan te tonen dat de gebruikte half geleider film tot energiewinst zou leiden. In calorimetrisch opzicht hebben we dat niet kunnen aantonen"

​Verder wordt er gesproken van een rendement van 105,6 % wat ongeveer 1 op 1 is. En dat is ongeveer hetzelfde als wat je van elk verwarmingstoestel op elektriciteit kunt verwachten.

jos enschede schreef:

Dag Walter,

... De dak isolatie word binnenkort aangebracht (6 cm pir bovenop 4 cm pir), ...

Waarom zo weinig? Als je dan bij-isoleert, isoleer dan ineens voldoende (nadien nog bij-isolereb wordt weer duurder...

@ESE-Belgium

Ik verzin hier niets om persé negatief te zijn, ik haal enkel aan dat in die studie te lezen staat dat er geen energiewinst kan aangetoond worden, en dat is wel heel erg zwaar in tegenstelling met uw bewering dat de winst 400 procent zou zijn. Het is ook door die ongeloofwaardige stelling dat ik zeer op mijn hoede ben. Ik denk dat dit terecht is.

En dan wordt er nog als positieve surplus aangekondigd dat er na afloop van de test nog restenergie in het paneel zit. Alsof dat niet het geval zou zijn bij andere verwarmingssystemen ! Zet uw cv af en die blijft nog uren warmte afgeven, leg geen hout meer in de kachel en een halve dag daarna is die nog warm !

Trouwens, blijkbaar bestaat dit al 10 jaar of meer en dan is het wel verwonderlijk met zulke resultaten (een cop van 4) dat dit nog altijd niet als optimale verwarmingsinstallatie is doorgebroken.

Neem me niet kwalijk dat ik nog altijd sceptisch ben hierover. 

jos enschede schreef:

...omdat er nu 2 gaskachels staan in die ruimtes (en dus geen CV)., en ik wel de cv aanzet in mijn kantoor, kan het systeem niet van zijn warmte af waardoor de ketel steeds af slaat vanwege een te hoge terugvoer temperatuur. ...


Het is idd belangrijk dat de installatie goed is afgeregeld. Dat kan je 30% besparing geven in het uiterste geval.

Nog even een opmerking ivm pv panelen en je aircos voor verwarming. Voor de vuist weg heb je 2000kwh van de pv panelen over na aftrek van je gewone verbruik. Als je niet oppast heb je die al opgebruikt aan airco in de zomer en dus niets 'over' voor de verwarming. Ik wil maar zeggen dat als je veel verbruikt voor verwarmen je zeer veel pv panelen moet zetten om je elektrisch verbruik voor verwarmen te dekken.
Onze gerenoveerde 100 jaar oude woning kan wel bij bijna toekomen met die overschot van de pv panelen. En we hebben geen airco nodig.

Walter

@Ese-belgium,

aangezien u iedereen uitnodigt op uw facebook-pagina om zich te laten verassen, bedank ik hier vriendelijk voor.

...

Beste Jordy, ik denk inderdaad ook dat het beter is om hier mee te stoppen, het brengt zeker geen meerwaarde aan voor uw firma !

Ik vergrijp me niet aan zaken die los staan van uw beweringen. Ik haal enkel een volledige en letterlijke formulering aan uit een onderzoek dat je ons zelf hebt bezorgd, namelijk:

Het verzoek van Lexin was aan te tonen dat de gebruikte half geleider film tot energiewinst zou leiden. In calorimetrisch opzicht hebben we dat niet kunnen aantonen".

​De onderzoeksinstantie die dat stelde was er volgens jou een die ook voor de Nederlandse staat zou werken.

Verder haal je nog een onderzoek aan door Aurora die het tegendeel schijnt te beweren, maar wie of wat er achter Aurora schuilt is mij niet duidelijk.

Ik heb niemand beschuldigd van boerenbedrog of toverij, ik heb enkel de bedenking geuit dat het daar op lijkt en dat is nog altijd zo.

​U vraagt om dit niet meer via dit forum te trachten uitklaren maar enkel via persoonlijk contact. Maar daar heeft de door u aangehaalde mensheid of laat ons zeggen dit forum niets aan. 

De rest van uw boodschap zie ik als reclamepraatjes maar daar is niets mis mee zolang er maar geen onwaarheden worden vertelt.

hèhè, ik moet ook niet verast worden, gewone verwarming volstaat :).

Helaas is dit niet de discussie van te TS maar ik heb toch een vraag. Ik weet niet of Mr. Jordy nog wil reageren.

Ik wil het product graag geloven maar ik ben niet overtuigd van uw redenering (cfr. aangetoont cop 4). Als 2 onafhankelijke studies het zelfde moeten aantonen maar het tegengestelde aantonen is er mijnens inziens niets bewezen (cfr. aurora en CE studie zeggen het tegengestelde). Bovendien zijn beide rapporten zeer beperkt in informatie. (exacte studie opzet, materiaal, callibratie, herhalingen, SD, enz...). Besluit, hier is geen sluitend bewijs over.

Energie kan NOOIT uit het niets gecreerd worden. Als je mij zegt waar die energie van komt (COP 4) en dit is natuurkundig correct, dan kan ik meegaan in het verhaal.

bvb bij warmte pomp cop 4, héél kort door de bocht -> 1 cal in warmte-pomp geeft lucht met 4 keer meer calorien dat naar binnen wordt gebracht en lucht met 4 keer minder calorien dat naar buiten wordt gebracht. Tel de twee delen lucht samen en er is geen energie winst maar door de lucht met minder caloriën (koude lucht) naar buiten te blazen is er toch een hoog rendement. 

Als je iets soortgelijk kan aantonen met uw panelen, dan is dit verklaarbaar. 

Versta me niet verkeerd, voor IR panelen te zijn is er een zeer hoog rendement, maar mijnen insziens nog steeds niet vergelijkbaar met een warmtepomp. Toch zullen er inderdaad toepassingen zijn waar dit economisch voordelig is. Zo zal het niet mogelijk zijn om een varkensstal te isoleren naar een K25 en een perfecte luchtdichtheid te bekomen om dan te verwarmen met een warmtepomp. In die situatie zal een IR lamp allicht veel realistischer zijn.

In 2008 as er reeds sprake van de Lexin infraroodpanelen. In 2010 is er een blog geweest (in Nederland geloof ik) waar er meer dan 200 uitgebreide deelnames waren. De algemene toon was toch sceptisch.

Die panelen met infrarood aan een lage temperatuur bestaan reeds langer. Ongeveer 25 jaar geleden hadden we, in ons vorig huis,  zo reeds een als bijverwarming in onze badkamer,. Als de (gesloten) haard 's avonds aangestoken werd viel de centrale verwarming immers stil. We waren er wel tevreden over, al hebben we later ondervonden dat infraroodstralers aan hoge temperatuur, en beter nog warmeluchtblazers nog sneller en confortabeler opwarmen. Bij de lagetemperatuurstraler kon men zijn hand gemakkelijk op het paneel leggen. Het apparaat had dan ook meer tijd nodig om warmte in de badkamer te krijgen.

De winst kan uitsluitend zitten in het feit dat de lucht niet moet opgewarmd worden, en dat de muren, voorwerpen en de personen die zich in het stralingsveld bevinden wel rechtstreeks opgewarmd worde. Nu is het wel zo dat de lucht het gemakkelijkst opwarmt, en dat de muren  het traagst opwarmen. Er is absoluut geen sprake van miraculeuze energiewinst. Of heeft iemand nog de illusie het perpetuum-mobile uit te vinden?

Reactie verwijderd wegens inmiddels overbodig geworden.​