beste is een ventilatie systeem verplicht als alles ecologisch is"

beste
is een ventilatie systeem verplicht in alle absoluutheid,
ls je alles ecologisch ""DUS ADEMEND"
voorziet,hout structuur .vlas isolatie .schelpen in fundering.lemen,dus alles vochtregulerend
dan is de ventilatie overbodig ,toch
kan er compensatie gegeven worden onder de vorm van een vergoeding voor niet plaatsen
kunnen jullie me aub daarover duiding geven

Reacties

Het is niet omdat een bouw dampopen is, dat je geen verluchting meer nodig hebt.

De CO2 waardes in een ruimte zonder verluchting lopen snel op, en daar gaat je dampopen constructie niet veel aan wijzigen.

 

Dus antwoord op je vraag: nee, dat gaat niet.

Beste,

Leempleister en andere ecologische bouwmaterialen zijn vochtregulerend.

Ze kunnen heel gemakkelijk vocht opnemen en weer afgeven (men noemt dat verkeerdelijk "ademend")

Leempleister is echter volledig luchtdicht .. die luchtdichtheid is ook nodig om de warme lucht in je woning te houden in de winter.

Verse lucht voer je aan via een ventilatiesysteem, niet doorheen je lemen muren.

Per persoon heb je minstens elk uur 30 m³ verse buitenlucht nodig.

Dirk

 

dus blijkbaar is een huis niet meer leefbaar met de nieuwste normen voor luchtdichtheid/isolatie . zonder ventilatie systeem

Beste,

De buitenlucht in ons land is van zo'n slechte kwaliteit, dat het ons allen één jaar van ons leven kost !

De lucht wordt oa vervuild door verbrandingsprocessen zoals woningverwarming, elektriciteitsproductie, mobiliteit, ...

Om de toestand te verbeteren moeten we in de eerste plaats energie besparen.

Dit kan door op de juiste plek te bouwen (=minder mobiliteit), maar vooral ook door onze woningen beter te isoleren.

Een woning beter isoleren wil ook zeggen dat je de woning zo goed mogelijk luchtdicht maakt.

Een luchtdichte woning heeft behoefte aan "verse" lucht ... al is de buitenlucht niet zo "vers" als we zouden willen ... door oa slecht geïsoleerde woningen.

Ons land is te dicht bevolkt vrees ik. We kunnen ons geen slecht geïsoleerde woningen periteren als we de kwaliteit van de buitenlucht willen verbeteren.

Een goed ontworpen en goed onderhouden ventilatiesysteem doet perfect waarvoor het gemaakt is, namelijk een gezond binneklimaat scheppen met een minimum aan energieverlies.

 

Dirk

 

 

 

Er zijn altijd al zeer veel ongezonde en energieverspillende woningen geweest. Vandaar de huidige normen ivm ventilatie, luchtdichtheid en isolatie. De drie samen werken het best, je kan ze beschouwen ze als de heilige drievuldigheid.

Beste Kris, volgens de wetgeving dien je minimale ventilatie te voorzien. Je wordt nog altijd vrij gelaten in je keuze van het ventilatiesysteem (A-B-C-D), maar een raam dat je open kan zetten zal niet worden aanvaard. Ik moet je rekening niet maken, maar het zou jammer zijn dat je (verplichte) inspanningen voor isolatie en luchtdichtheid te niet worden gedaan door het verluchtingssysteem.

<a href="mailto:kris.vocaet@telenet.be">kris.vocaet@telenet.be</a> schreef:

dus blijkbaar is een huis niet meer leefbaar met de nieuwste normen voor luchtdichtheid/isolatie . zonder ventilatie systeem

Huizen zijn altijd ongezond geweest zonder correcte ventilatie. En isolatie verandert niets aan de luchtdichtheid - dus ook zonder isolatie moet je ventileren.

Grofweg sinds de 2de wereldoorlog worden alle huizen zo luchtdicht gebouwd dat je aparte ventilatie nodig hebt voor een gezond binnenklimaat. Het is maar relatief recent dat de regelgever het je verplicht. Ook mijn ouders hun huis uit de jaren 70 had ventilatie voorzieningen : gebaseerd op systeem A. Dus nieuw is het niet.

Gezond binnenklimaat heeft dus niets te maken met nieuwe regels rond isolatie/luchtdicht bouwen.

En luchtdicht bouwen doe je eigenlijk om je bouwschil te beschermen. Bouw je niet luchtdicht krijg je condensatie in die bouwschil en zal je gebouw minder lang meegaan.

Het gaat dus allemaal samen: correct isoleren, luchtdicht bouwen en ventileren. Het een niet zonder het ander.

Walter

Dat een ventilatiesysteem niet energie verslindend hoeft te zijn zag ik op ecobouwersdagen vorig jaar in het project van cohousing in wolvertem de Okelaer. Bewoners hebben elk een CO meter in huis en kunnen de noodzaak van ventileren op die manier controleren.Men kan dit ook rechtstreeks via een domotica schakeling koppelen als je uitkijkt op de markt. Daarnaast las ik ergens dat er een mini ventilatie syteem (Zwitsers)met warmte recuperatie bestaat dat plaats per plaats kan worden aangebracht. Op de ecobouwersdagen vorig jaar had ik achteraf gevraagd naar meer documentatie over de systemen in de Okelaar maar daar heb ik niets meer van vernomen.

Ik zie het nut van C02 gestuurde ventilatie niet in. Ventileren doe je immers niet enkel voor de Co2, dat is maar één van de redenen.

Bovendien is een goed en constant werkend ventilatiesysteem op de normale stand helemaal niet energieverslindend, integendeel, je bespaart hiermee meer energie dan het ding verbruikt. 

Hier kost het costant ventileren bijvoorbeeld ongeveer 50 € per jaar. De energiebesparing door de warmterecuperatie is een veelvoud daarvan.

@charel: is dat effectief gemeten? Of gerekend?

Want, gerekend met een stroomprijs van 0,25€/kWh, wil dat zeggen 200kWh verbruik op jaarbasis.

Verdeeld over de uren van een jaar, komt dit op 22 Wh voor de 2 ventilatoren samen, of 11 Wh per ventilator, wat mij toch wel extreem weinig lijkt.

Over welke ventilatiegroep D spreken we hier dan?

Ik ventileer normaal aan 120 m³ per uur en dat verbruikt effectief gemeten 19 Wh per uur wat overeenkomt met 166 kWh per jaar en dus x 0,25 € = 42,5 € per jaar. Omdat af en toe de ventilatie ook wel eens op een hogere stand wordt gezet ga ik dan uit van ongeveer 50 €/jaar.

Het toestel is een ComfoD 350 gelijkwaardig (zelfde) aan een Zehnder en een redelijk veel gebruikt toestel.

Het ene toestel tegen het andere kan wat verschil geven maar de grootte van verbruik zal met de meeste toestellen bij hetzelfde ventilatiedebiet volgens mij vergelijkbaar zijn. 

Trouwens , laat het nu eens zo veel zijn, dan nog kan je niet van energieverslindend spreken.

 

Ik heb het zelf nog niet gemeten, vandaar mijn vraag.

Volgens de EPB lijst heeft mij Paul Novus 300 2x 62W.

Zal mij zo eens een meettoestelleke aanschaffen om in het stopcontact te steken, dan weet ik ook iets meer.