gevel oude schuur lemen

Wij zijn op zoek naar een duurzame en ecologische oplossing om de muren van een oude schuur aan de buitenkant te renoveren.

Het gaat om een gebouw dat gemets is in de periode 1920 met bakstenen en zavelmortel (niet cement gebonden). Het is een volle muur (1,5 baksteen dik = ongeveer 32cm) en de schuur is langs de binnenkant geïsoleerd (box in box principe). Andere kenmerken zijn een ruime dakoversteek van 40 cm die de muren deels van slagregen beschermen.

Mijn idee was om de gevel langs buiten met leem te bezetten maar hier vind ik weinig informatie over. Is dat een goed idee? Is dat mogelijk? Hoe zou ik tewerk moeten gaan? Moet ik eerste een soort houten/rieten vlechtwerk op de muur plaatsen? Zijn er andere ecologische en duurzame alternatieven?

Alle advies is welkom.

 

Reacties

Beste,

Ik zou in deze situatie de muren niet lemen maar bepleisteren of kaleien met een mortel op basis van natuurlijke hydraulische kalk en zand. Naargelang de kleur die wilt zou je hiervoor witte kalk kunnen gebruiken samen met gele zavel (okerkleurig) of met wit zand (vuil wit) of met een mengeling van witte kalk, zavel en wit of grijs zand.

Je kan ook trasskalk met zand gebruiken en dan omwille van de minder aantrekkelijke kleur (grijs) deze later schilderen met een kalkverf naar wens.

Met zulke mortel kan je naargelang je minder of meer water toevoegt de laagdikte aanpassen, je kan gaan van een strakke bepleistering over een ietwat ruwere bepleistering naar een dunne kalei met alle variatie's daartussen.

Het is in ieder geval zeer gemakkelijk zelf te doen (op de strakke pleister na)

Dank voor de info. De huidige gevel is niet helemaal recht en ik zou die willen recht trekken door te bepleisteren. Dit wil zeggen, als ik bepleister met hydraulische kalkmortel, dat de bepleistering op de dikste punten een 5 tal cm dik kan zijn. Hoe pak ik dat het beste aan? Als ik een hydraulische kalkmortel gebruik, moet ik dan geen wapenings net plaatsen? Of kan ik dat gewoon op de muur "smeren" in verschillende lagen zonder extra behandeling?

Je hebt het box in box principe toegepast bij een oude schuur en daarom veronderstelde ik dat de charme van die oude schuur belangrijk was. In die zin zou ik dan ook zeker niet opteren om de muren te rechten.

De kwaliteit van de bepleistering lijkt mij ook veel beter als je die geen al te grote dikte geeft, zeker geen 5 cm. Het maakt de werken complexer en risicovoller waarbij een bewapening dan wellicht wel nodig zou zijn.

Bij een normale bepleistering met hydraulische kalk is die wapening niet nodig, bij het kaleien zelfs onmogelijk.