Betonnen oversteek van bungalow verwijderen?

Hallo iedereen,

Wij willen binnenkort onze bungalow met plat dak verbouwen.
Daarbij zullen we de buitengevel afbreken, isolatie plaatsen, bijfunderen en een nieuwe buitengevel plaatsen.
Het dak en de oversteek rondomrond is 1 grote betonplaat, dus een koudebrug.
Ofwel moeten we de oversteek dus bovenaan, vooraan en onderaan isoleren, maar dan wordt dat een hele dikke oversteek.
Ofwel moeten we hem verwijderen (tot aan de binnenmuur wegslijpen).
In eerste instantie zou ik voor het tweede gaan omdat de koudebrug dan helemaal weg is. Maar die oversteek is ook wel handig eigenlijk; heeft een aantal voordelen.

Wie heeft hier ervaring mee?
Wat zouden jullie doen en waarom?
Zijn er nog andere mogelijkheden?

Alvast bedankt voor jullie goede raad!

Reacties

Wat zegt de architect? Dergelijke werken aan de constructie moeten zeker door de architect opgevolgd.

Waarom zou een dikke oversteek een probleem zijn? Op zich kan je die perfect laten zitten. Lukt het langs onder de oversteek te isoleren?
Helpt de oversteek de zon in zomer buiten te houden?

Walter

We gaan zeker aan de slag met een architect. Voorlopig zijn we (nog vrijblijvend) langs geweest bij 1 architect en die opteerde toch om de koudebrug weg te nemen.

De oversteek helpt inderdaad in de zomer voor de zon, en het is ook praktisch dat je rond je huis kunt zonder kletsnat te zijn als het stortregent. In de winter komt de zon dan weer wel volledig binnen doordat hij lager zit. Warmteregeling.

Onze bedoeling is de middenweg vinden tussen een duurzame renovatie maar met toch een mooi resultaat ook. Vandaar dus ons dilemma. En een oversteek wegnemen om de koudebrug te verwijderen, om dan een nieuwe te voorzien bevestigd op de buitengevel... klinkt niet echt duurzaam.

Het lukt inderdaad om onderaan de oversteek ook te isoleren aangezien we de buitengevel opnieuw zullen metsen

Eline, wellicht zijn jullie verknocht aan die goeie oude gevelsteen maar rationeel gezien heeft het eigenlijk geen zin om na het wegbreken van het oude buitenspouwblad en het aanbrengen van isolatie opnieuw een buitenspouwblad met een gevelsteen te voorzien. Een zeer grote kost om enkel het vertrouwde alledaagse uitzicht van een baksteen te hebben.

Veel efficienter, goedkoper en gemakkelijker is het om een (dikkere) isolatie aan te brengen die je afwerkt met een crépi bijvoorbeeld.

Die bijkomende dure fundering kan je dan ook al weglaten.

Ik zou zeker ook die oversteek laten en die rondom isoleren

Ja, een nieuwe gemetste buitengevel willen we graag omdat we verknocht zijn aan een degelijke spouw. De bestaande spouw moet ook wel eens open want hier en daar is die waarschijnlijk niet meer helemaal in orde. En dat mijn papa kan metsen helpt ook wat om de kosten te drukken.
Maar op de buitenmuur isoleren en crepi is nog niet helemaal uitgesloten. Ik blijf me dan wel afvragen of die isolatie even lang goed blijft aangezien het vocht er sneller bij kan...

ElineP schreef:

Ja, een nieuwe gemetste buitengevel willen we graag omdat we verknocht zijn aan een degelijke spouw. De bestaande spouw moet ook wel eens open want hier en daar is die waarschijnlijk niet meer helemaal in orde. En dat mijn papa kan metsen helpt ook wat om de kosten te drukken.
Maar op de buitenmuur isoleren en crepi is nog niet helemaal uitgesloten. Ik blijf me dan wel afvragen of die isolatie even lang goed blijft aangezien het vocht er sneller bij kan...

Wij missen wel een grotere oversteek, ik heb al naar mogelijkheden gezocht maar steeds bijzonder duur.

Voor onze bungalow hebben we ook naar crepi gekeken:

  • De verschillende offertes waren bijzonder duur (deels door de aanwezigheid van ingebouwde rolluiken). Ik geloof niet dat een fundering gieten en gevel laten optrekken zo duur is, maar dat moet ik echter nog berekenen.
  • Minder massa, ik heb wel schrik van het lawaai.
  • Fragiel, geven de plaatsers zelf toe.
  • Eens je naar huizen met crepi begint te kijken merk je op dat er veel lelijke bij zijn (slecht uitgevoerd).

 

Voeg er dan nog aan toe dat we bij een klein stukje bos wonen...

Langs de andere kant, ik zou het ook wel leuk vinden moest ons huis voor een stuk kunnen opgaan in zijn omgeving; op voorwaarde dat de materialen er niet door beschadigd geraken.

Je breekt sowieso de huidige gevelsteen weg zodat de spouw open ligt. En daarna heb je de keuze:

1) Met nieuwe gevelsteen:

- je plaatst tegen het binnenspouwblad een zekere dikte aan isolatie, dan een luchtspouw en dan opnieuw een gevelsteen (10 cm ?).

- doordat nu de nieuwe gevelsteen verder zal komen dan de vroegere en vanwege het grote gewicht ervan ben je genoodzaakt op rondom de woning de grond af te graven tot op de vaste draagkrachtige ondergrond om dan een bijkomende fundering te gieten of te metselen.

- construktief is die gevelsteen en het bijhorende fundament voor niets nodig, beiden geven geen enkele steun aan de woning op zich, die dienen enkel om zichzelf te dragen. 

2) Met crépi of pleisterafwerking of ....

- je plaatst tegen het binnenspouwblad isolatie van een zekere dikte, die dikte kan voor dezelfde totale muurdikte nu 15 cm meer zijn dan in het geval met een gevelsteen.

- je brengt tegen die (bepleisterbare) isolatie een laag gewapende crépi of pleister aan. Uitgraven en storten van een bijkomend fundament rondom de woning is niet nodig ! Ofwel zal de muur nu voor dezelfde isolatiewaarde minder dik zijn, ofwel maak je hem even dik maar met het dubbele aan isolatiewaarde.

Je zal toch wel begrijpen dat een laagje pleister van ongeveer 1 tot 1,5 cm dikte veel en veel minder zal kosten dan het maken van een bijkomende fundering en het metselen van een ganse nieuwe bakstenen gevel !

Crépi op isolatie heeft al tientallen jaren zijn deugdelijkheid bewezen, ook op gebied van waterwerendheid. En om de vergelijking te maken met baksteen; in vele gevallen laat een bakstenen gevel daarentegen wel vocht door, onder andere daarvoor is die open spouw dan nodig met onderaan een membraam en open stootvoegjes om het water dat is doorgedrongen weer naar buiten te geleiden.

Dat men huizen met crépibezetting soms lelijk vind is subjectief en je kan dat net zo goed zeggen van sommige bakstenen huizen.

Neen, die baksteen zit gewoon in ons hoofd, het moet en zal baksteen zijn omdat we dat gewoon zijn van te zien, ons ouderlijk huis was ook in baksteen, en dat was een stevig huis. Maar weet dat vroeger de bakstenen muren er waren om het huis te steunen, en dat is nu met die los van het huis staande (want isolatie en luchtspouw ertussen) opeengestapelde stenen niet meer het geval, die dienen tot niets meer, hooguit om met 15 cm dikte de isolatie te beschermen terwijl dat effectiever kan met 1 cm. Vandaar dat je zulke gevelsteen met gemak kan wegbreken zonder dat de woning iets van stabiliteit zal verliezen.

En uiteraard kan je over crépi een aantal mogelijke nadelen opsommen, maar dat kan je van elk materiaal of van elke uitvoeringswijze. Laat u daardoor niet misleiden !

Beste **verwijderde gebruiker** en Charel,

Bedankt voor jullie insteken i.v.m. de renovatie van de buitengevel; we nemen ze mee in onze beslissing.
Maar dat is natuurlijk geen antwoord op de hoofdvraag: betonnen oversteek verwijderen of laten en rondomrond isoleren.

Is er iemand die hiermee ervaring heeft?
Zijn er eventueel nog andere mogelijkheden die we voor 't moment nog niet zien?

**verwijderde gebruiker**, het is niet de eerste keer dat je een aantal simpele feiten gewoon negeert. 

 Het totaal aan buitenmuren van een woning wordt slechts 3 % van de tijd door de zon beschenen, sommige stukken muur 30 %, sommigen stukken 10 %, de meeste stukken 0% , gemiddeld elke steen dus 3 % en dus 97 % van de tijd wordt een gemiddeld stuk muur enkel beinvloed door de buitentemperatuur !

Je zal begrijpen dat op die 3 % tijd de steen slechts oppervlakkig kan opwarmen en dat dit in de verste verte niet voldoende kan zijn om dwars door de luchtspouw, de spouwisolatie en het binnenspouwblad nog enige invloed kan hebben op de binnenruimte.

Je zal ook begrijpen dat, indien er enige invloed is, dat dit dan van die 97 % van de tijd zal komen wanneer de muren volop de tijd hebben om de buitentemperatuur in zich op te nemen. Hoe beter de isolatie, hoe minder groot die invloed.

ElineP schreef:

Beste **verwijderde gebruiker** en Charel,

Bedankt voor jullie insteken i.v.m. de renovatie van de buitengevel; we nemen ze mee in onze beslissing.
Maar dat is natuurlijk geen antwoord op de hoofdvraag: betonnen oversteek verwijderen of laten en rondomrond isoleren.

Is er iemand die hiermee ervaring heeft?
Zijn er eventueel nog andere mogelijkheden die we voor 't moment nog niet zien?

Geen dank. Wat betreft uw eigenlijke vraag: ik denk toch dat uit de meeste reactie's hier is gebleken dat je die oversteek best laat zitten en hem rondom rond isoleert. Ik heb eigenlijk van niemand het tegenovergestelde gelezen.