combinatie warmtepomp, houtvergassingsketel en zonnecollectoren

Hallo,

Ik ben op zoek naar een goed systeem om ons huis en water te verwarmen.

Ik vroeg me af of het te doen valt een systeem te maken waarbij een houtketel, een zonneboiler en een warmtepomp gecombineerd worden.

Ik beschik over massa's hout maar ben niet altijd thuis om te stoken en mijn vriendin wilt liever wat meer comfort.

Het idee is dat ik in de winter zo veel mogelijk op hout ga stoken en dat in de zomer de zonnecollectoren het overnemen. De warmtepomp zou instaan voor de periode daartussen en telkens wanneer het niet lukt om te stoken. Op deze manier verbruik ik zo min mogelijk elektriciteit (met wp).

De living en badkamer worden voorzien van vloerverwarming, de rest radiatoren.

Moeten er een aparte buffervaten zijn of kan dit met een gelaagd systeem?

Dit lijkt misschien een overdreven dure oplossing, maar we wonen in een zone zonder aardgas waardoor de premie voor een geothermische warmtepomp verdubbelt tot 8000euro...  En dit systeem (als het te doen is) verbruikt nog maar een minimum aan energie.

Alvast bedankt voor uw mening!

Sander

Reacties

Sander ,

Een idee hoeveel energie je nodig hebt om te verwarmen?

Nieuwbouw?

Walter

hier zelfde combinatie met Gascondensatie. Kachel moet nog gezet worden. 
Buffer 1000l voor zonneboiler en kachel.

Als er geen gas ligt, kan je dan niet "goedkoop" zo een tank laten installeren?

Hey Sander,

eerste vraag is inderdaad wat je warmtevraag is? Hoe goed heb je geissolleerd? Ik heb vvw met 5kw l/w warmtepomp. Voor sanitair warmwater zorgen 3 vlakkeplaat panelen en de wp ondersteund.

Ik heb wel 36cm isofloc steken en in plat dak meer.  Vandaag heeft de WP niets moeten geven en de afgelopen weken is het warmwater steeds door de zonnecollectoren voorzien.

 

Ik gebruik al vijf jaar een gecombineerd systeem van houtkachel (speksteen) met WW en WP met PV installatie, gestuurd door een DeltaSol BX regeling.
Buiten de prosumententaks heb ik geen energiekosten (en deze wordt in mijn geval nog ruim gecompenseerd door de GSC).
Zonnecollectoren heb ik niet nodig gezien de productie van de PV ruimschoots de eigen energiebehoeften overtreft. Deze winter heb ik wel de kachel volledig ingezet in de maand februari (om de WP te sparen bij temp. onder de 3°C). De overproductie van de PV kan dan zelfs ingezet worden voor de aandrijving van een PHEV (vanaf augustus 2018). 
Gezien in de zomermaanden het rendement van de WP en de productie van eigen elektricteit het hoogst is wordt het SWW door de WP aangemaakt. In de winter (bij temp beneden 3°C volledig door de WW in de kachel.
Het SWW vat is gewoon een gelaagd vat met een dubbele spiraal: eentje voor de WP (bovenste deel) en eentje voor de WW van de kachel (onderste deel). Zo kan de kachel haar overtollige warmte ook kwijt in een dubbele hoeveelheid water (wanneer dit ook het meeste nodig is) en moet de WP maar een halve hoeveelheid water verwarmen (en sparen we dus weer elektriciteit uit die ingezet kan worden voor WW-verkeer).

De PV installatie (5 kWp) heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 5000 kWh en de energiebehoefte schommelt tussen de 3000 kWh/jaar (max. inzet kachel in de winter) en 4900 kWh (max. inzet WP).

Het betreft zelfs geen nieuwbouw maar een woning uit de jaren '90 welke gerenoveerd werd in 2013 met isolatie van gemiddeld tot zeer goed (waar het kon). Maar het is wel een zeer compact gebouw met zeer kleine ramen op het noorden (na renovatie) en de meeste licht- en warmtevangers op het zuiden zodat ook dit weer scheelt in energievraag.