Dubbel of driedubbel glas bij renovatie?

Beste,

We verbouwen binnenkort een 4-gevelwoning van 1961. Het dak is reeds (bijna volledig) geisoleerd. We zullen de spouw isoleren (behalve als verf niet dampdoorlatend is). Plafond kelder wordt geisoleerd. Verwarmingsketel wordt vervangen + zonneboiler.

We willen de ramen vervangen en twijfelen over 2 mogelijkheden:

1) Dubbel glas met isolatiewaarde 1.0 en als ventilatie raamroosters (en mechanische afzuiging in vochtige ruimtes)

2) Driedubbel glas met isolatiewaarde 0.5 en Systeem D ventilatie

Ter info: We gaan in deze woning waarschijnlijk een tiental jaren wonen en nadien verkopen (om naar een zorgwoning over te schakelen). Ons budget is eigenlijk al "op" en willen dus zeker zijn dat driedubbel gals met ventilatiesysteem D pertinent is in onze situatie met de verschillende isolerende werken zoals hierboven beschreven.

Bedankt!

Reacties

De eerste vraag is of er werkelijk zo'n groot prijsverschil is tussen dubbel en driedubbel glas, bij ons was dit niet zo'n groot prijsverschil. Zelfde vraag stelt zich voor de ventilatie.

Met drievoudig glas en ventilatie D zal je gedurende de 10 jaar dat je daar woont minder kosten in verwarming moeten steken. Maar of dit de initiele investering zal overstijgen is moeilijk te zeggen zonder gedetailleerde berekening.

Wat wel aanneembaar is is dat je herverkoopwaarde van het huis sterk zal toegenomen zijn in deze situatie. Ik vraag me zelfs af of je binnen 10 jaar een huis met ventilatieroostertjes boven de venster nog vlotjes kan verkopen. Het is immers een beetje zot om alles goed te isoleren om dan gaten in je woning te maken. De kans is dus groot dat pottentiele kopers er opnieuw nieuwe vensters in willen steken en dus minder budget hebben voor de woning....

Dus, Ik zou voor drievoudig glas kiezen als het budget het toelaat. Meer zelfs, Ik zou wachten met een nieuwe CV ketel en eerst het glas en ventilatie aanpakken.

Bedankt voor je reactie. Nu is de verf op de gevel misschien niet dampdoorlatend en we zijn ook niet zeker hoe het zit met de spouw, maar voor isolatie gevel langs buitenkant hebben we geen budget. Is het dan niet zot om driedubbel glas te plaatsen maar de muren niet te isoleren?

Ketel is een goede Buderus (van 2004) maar geen condensatieketel, dus die niet vervangen lijkt me in eerste opzicht ook een rare beslissing, maar kan misschien wachten tot later. 

We gaan zowieso prijs vragen voor dubbel en driedubbel. Ik volg je zeker dat mensen binnen tien jaar geen roosters boven ramen zullen willen. Ofwel gaan we voor dubbel + ventilatie D, maar als prijsverschil niet te groot is, dan zeker voor driedubbel.

Bedankt voor je advies!

Ik ben niet zeker of dat nu nog zo is maar toen ik in 2014 renoveerde zat het prijsverschil driedubbel/dubbel glas niet zozeer in het glas maar in de meerprijs voor het raamwerk dat robuuster moet zijn om het dikkere en zwaardere driedubbel glas te dragen. Wij hebben dan ook voor een tussenoplossing gekozen, nl. HR Climaplus glas met een waarde van 0.8 ipv 1.0. Voor de gehele woning was dat maar 200 € duurder.

Bedankt voor je advies. We gaan prijs vragen voor de verschillende opties.

 

Ik twijfel nooit over drie dubbel glas. De wetgever verplicht ons muren, vloeren en daken te maken die een maximale U-waarde heeft van 0,24 W/m2K, driedubbelglas van 0,5 is zeer goed glas, maar nog steeds 2 keer slechter dan de muren, vloer of het dak wat we "moeten" maken. Dubbel gals van 1,0 is 4 keer slechter.  Dubbel glas zorgt dikwijls voor koudestraling, zeker bij een zeer groot raam, driedubbel glas doet dit niet...

Steeds best eerst goed isoleren, dan pas denken aan een goed werkende ketel te vervangen door een moderne versie en nooit andersom...Als je goed isoleert dan verbruikt zelfs die oude ketel bijna niets meer...Vervangen kan nog altijd als hij de geest geeft...