wijnkelder en degustiekelder combineren

Even het probleem schetsen. Ik ben een sommelier met een bijberoep als wijnleverancier. We hebben de volgende kelder bij de architect neergelegd. De kelder bestaat uit 4 delen:

- Privé voorraadkelder (10m²)
- privé wijnkelder (10 m²) 
- commerciële opslag wijnkelder gekoppeld aan de privé wijnkelder (12 m²)
- Grootste ruimte degustatieruimte/polyvalente zaal (30m²) waar een glazen doorkijk is naar de privé wijnkelder.

Nu is concreet de vraag:

- Isoleren we de volledige kelder of enkel de degustatieruimte
- Hoe zorgen we voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid in de wijnkelder.
- Hoe warmen we best de polyvalente ruimte op (huis heeft nu gasbrander + warmtepomp combinatie). Dus denken eraan om 1 grote ventilator te plaatsen.

Voorstel architect:

Enkel degustatieruimte isoleren. Voor de wijnkelder een Canadese ventilatiepijp voor constante luchttoevoer dan waarschijnlijk geen extra apparaten nodig. De degustatieruimte is verbonden met de balansventilatie van het huis.
Ik zou persoonlijk opteren voor een volledige isolatie van de kelder maar dit kan ook onnodig zijn.

Graag jullie advies.

Reacties

Ik vrees dat ge te veel verwacht van uw kelder. Hoe gaat ge garanderen dat ge er een constante temperatuur en vochtigheidsgraad bekomt? Een Canadese ventilatiepijp gaat wel het minst met de seizoenen mee omdat de grondtemperatuur niet snel verandert.  Volgens wat ik steeds gehoord heb is een seizoengebonden temperatuurverandering niet zo nadelig voor de wijn als snelle schommelingen. N.B. Voor een kleine voorraad wijn hebben we afgezien van een kelder in waterhoudende lagen, en gebruiken we een wijnfrigo. Zulke constante temperatuur zult ge toch nooit bekomen in een kelder. Ikzelf zou de wijnkelder niet isoleren, want de temperatuur van de grond evolueert zeer langzaam.

Ik denk dat oude wijnkelders zeer weinig ventilatie hadden.